Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

01 - Allmänt Artiklar Avel Berättelser Bilder Blocket Annonser m.m. Butiker och länkar Delad glädje är dubbel glädje Filmklipp Foder och godis Färg / Päls / Teckning Försäkringsfrågor / Föreningsfrågor Gratulationer och Glädjebetygelse Iller Beteenden/ Relationer Illern i Media/ Litteratur Kunskaps trådar Leksaker/ Sovställen/ Burar/ Rum Medlemmars Illrar/ Hemsidor/ Bloggar Namnförslag OL. Olika Lekar OT. Off-Topic Omplaceringar/ Säljes/ Köpes Resa Sajten & iFokus Saker att tänka på. Semesterhem/ Efterlysningar/ Samåkning Sjukdomar/ Hälsa/ Operationer Snacksaligt om iller Tips/ Accessoarer/ Aktiviteter Träffar Träffar ( som varit ) Tävlingar Uppfostran Uppfödare Utställningar Älskad och saknad, men aldrig glömda!
Iller Beteenden/ Relationer

Extremt agressiv iller

2017-03-30 23:15 #0 av: [Angeldu3t]

Han är mer än ett halvår gammal. Haft honom i snart 5 mån. När jag fick hem honom var han extremt agressiv vilken han inte skulle vara för att han skulle vara bittränad enligt uppfödaren. Har testat alla knep på honom inget funkar. Han biter loss kött på fingrarna och sitter fast det är inga små bett han biter för att göra skada. Sambon vill ha kvar honom men jag vill sälja honom hur ksn man sälja ett djur som man knappt kan röra?

Det har blivit bättre men inte mycket har bara lessnat på att försöka har kastrerat honom och min andra iller dom funkar bra nu när båda är kastrerade.

Betalade 3500 kr för honom nu tycker jag bara att jag har slösat pengar på skit för blev lovad en iller som var bittränad och lådtränad och som har fint temprament inget var sant. Jag tänker inte lämna tillbara honom till uppfödaren för vad mer kan hen ha ljugit om i sådanna fall.

Jag vetinte vad jag ska göra behöver tips på hur jag ska göra jag börjar ge upp hoppet.

Anmäl
2017-03-31 00:05 #1 av: ninaeliz

Skjønner frustrasjonen.
Men hvis du virkelig vil bli kvitt den så kan den få er hjem hos meg. Jeg har hatt noen ildere som har hatt samme problem.
Jeg bor riktig nok i norge, men et hjem kan han få uansett.

Nå har jeg ikke noe direkte råd og komme med, uten om å unngå å ta den i nakkskinnet og heller prøve på timeout hvis den biter. Lykke til.

Anmäl
2017-03-31 01:12 #2 av: [Angeldu3t]

#1 jag kan prata med mig sambo då han jobbar i norge 2 veckor varje månad tack för ditt svar

Anmäl
2017-03-31 08:03 #3 av: VeronicaKahlbäck

Oj vad jobbigt det låter!
Tycker absolut att ni ska försöka omplacera, då till någon som har erfarenhet av den här typen av iller. Fungerar det inte så gör det ju inte det och man måste kunna slappna av i sitt hem.

Men! Om du vill ha tips så berätta vad ni redan testat och hur era illrar lever idag så är det lättare.
Dom flesta illrarna går att lugna ner men vissa fall så är det mer ägaren som får anpassa och att illern lugnar sej med åldern.

/ Veronica, sajtvärd för Iller.iFokus

Anmäl
2017-03-31 09:15 #4 av: ninaeliz

Send meg en mail på indianferret@gmail.com hvis det skulle være noe.
Har hatt en del slike ildere om hender, så vet hvordan det er å ha dem i hus. Det byr på mange situasjoner, på både godt og vondt.

Anmäl
2017-03-31 18:38 #5 av: [Angeldu3t]

#3 båda går fritt i min lägenhet på 54kvd äter orijen cat and kitten och rått kött. När jag var hos veterinären sa dom att allt såg bra ut. Min första iller är jättesnäll man kan busa, han pussar och är helt underbar. Den som vi har problem med han är väldigt stor väger 2,4 kg han är lång och muskulös extremt fin men han är så pass agressiv att jag inte vågar hålla på med honom från första början har han alltid bitit så han drar blod, hud åker loss alla mina fingrar var infekterade efter första veckan när vi hade honom. Han har levt utomhus men uppfödaren sa att han inte bits eller någonting sådant. Men allt var en lögn.

Har tagit honom i nacken, ignorerar honom, gjort höga ljud men när han sitter i handen sitter han där och man får nästan slita bort honom. Nu hanterar jag honom väldigt sällan utan handskar. När han är trött kan man gosa men so fort han är fullvaken är han galen.

Så fort jag ser lite ljus att det är bättre slutar det alltid med att jag blir biten i fötterna eller någon annan stans

Anmäl
2017-03-31 18:51 #6 av: ninaeliz

Kan skjønne at dette er en frustrerende situasjon.

Kan høres ut som om dette er en ilder som ikke bør tas i nakken.
Timeout eller tvang kosing er jo en mulighet. Men hvis dere viser usikkerhet iforhold til det at dere er redd for å bli bitt, hjelper ikke det på situasjonen. Selv om det er vanskelig å ikke være redd for å bli bitt.
Det er en kjedelig og vanskelig situasjon å være i.

Anmäl
2017-03-31 20:51 #7 av: eijla

Vi hade en extremt osäker och rädd iller som både skrek och högg så fort man var i närheten. Dom första månaderna hanterade vi henne med handskar och jobbade mkt med positiv förstärkning (gav vetegroddsolja när hon var i närheten utan att hugga osv) det är först nu ett år senare som hon har blivit snäll och i princip bitfri. Det tar extremt mycket kraft, tid och ork att fixa en sån iller och är du rädd är det absolut bästa för både dig och illern att den får flytta. Hoppas allt löser sig! ❤️

Anmäl
2017-03-31 23:23 #8 av: ninaeliz

Kunne du ha lagt ut bilde av han? :)

Anmäl
2017-03-31 23:25 #9 av: ninaeliz

Er du sikker på at det er en ilder? Og ikke en mink?

Anmäl
2017-03-31 23:43 #10 av: [Angeldu3t]

Han är ingen mink eller så han är besiktad och allt

Anmäl
2017-03-31 23:47 #11 av: ninaeliz

Det er en ilder ja :) måten du beskrev oppførselen hans på kunne det fort ha vært en mink. Veldig fin da :) hvilken oppdretter kommer han fra?

Anmäl
2017-03-31 23:48 #12 av: [Angeldu3t]

Min viltfärgade väger 1,6 kg den albino väger 2,4 kg

Anmäl
2017-03-31 23:49 #13 av: [Angeldu3t]

Kommer inte ihåg vad hon heter men det här var hennes första kull så kan int ekalla henne för uppfödare liksom

Anmäl
2017-03-31 23:54 #14 av: ninaeliz

Aha, skjønner! Det er en lang prosess å få han bitefri, så tålmodighet er nøkkelen.

Jeg ønsker dere lykke til ihvertfall, men hvis dere ikke orker dette mer så send meg en mail. Jeg gir han gjerne et hjem.

Anmäl
2017-04-01 10:00 #15 av: eijla

Förstår om du inte vill hänga ut någon men är det Jessica du köpt honom av? Har du haft kontakt med säljaren och sagt hur läget är?  Det kanske finns möjlighet att lämna tillbaka illern om det verkligen inte funkar och du tycker att ni blivit lovade mer än vad ni fick

Anmäl
2017-04-01 15:16 #16 av: JossanH

Jag förstår om du är besviken. Håller helt med Veronica om att ni bör omplacera om ni inte alls trivs med honom. Det är bättre för er. Det är bättre för honom.
Det känns rent ut sagt som skit att få hem en iller man inte trivs med.
Tycker också uppfödaren bör kontaktas. Iaf så att hon får veta att ni har och har haft problem under hela den här tiden med honom.

Medarbetare på iller.ifokus

Anmäl
2017-04-01 22:38 #17 av: FerretCrow

Tyvärr har det varit problem med hel denna kull och 2 av valparna flyttade tillbaka till uppfödaren. 😞

Sajtvärd för Worldofwarcraft.ifokus

Anmäl
2017-04-01 22:42 #18 av: FerretCrow

Då andra valpar ha fått flytta hem igen kanske denna oxå kan få komma tillbaka till uppfödaren.

Sajtvärd för Worldofwarcraft.ifokus

Anmäl
2017-04-01 22:52 #19 av: Jessica Holländare

Nej, hon har inte kontaktat uppfödaren, mig, då hon blockade mig direkt när valpen kom hem till henne. Sen har hon smutskastat mig åt alla håll med både det ena och det andra.
Valparna bodde ute med resten av mina illrarna, vilket jag skrivit i alla annonser och meddelat alla som vart intresserade. Har även varit väldigt noga med att meddela att då de bott ute hela tiden är de inte särskilt lådtränade och de är inte lika sociala som en iller som bor inne med människor. Jag har hanterat dom mkt precis som med mina andra illrar. Jag har vart tydlig med att valpar bits men att de inte bitit mig så mkt när jag har hanterat dom.
Jag svarar gärna på mer frågor om ni alla undrar något.


Anmäl
2017-04-01 22:52 #20 av: ninaeliz

Kan heller sende den til meg..

Anmäl
2017-04-01 23:02 #21 av: ninaeliz

Beklager altså.... Men det er ikke så vanskelig å forstå at du har gjort en dårlig jobb når det kommer til sosialisering og håndtering av valpen... Som oppdretter så lyst det tvers igjennom...

Anmäl
2017-04-01 23:20 #22 av: Jessica Holländare

Jag är ingen uppfödare, och jag har aldrig sagt att jag gjort ett expertjobb. Jag har tagit hand om valparna på bästa sätt utifrån de möjligheter jag haft. Och de har varit väldigt trevliga mot mig. Och jag har vart ärlig hela tiden men vill man inte ha kontakt med mig så kan jag ju inte hjälpa till. Jag hade mer än gärna tagit tillbaka valpen redan från början när det blev problem, men jag har inte fått möjligheten. Jag tycker det är fruktansvärt att läsa att han är sån här, att han inte mår bra. Jag hoppas att han kan få komma till dig och få möjlighet till ett bra liv.


Anmäl
2017-04-01 23:27 #23 av: zickan

Vilken del av Sverige bor du? Kanske nån i närheten med mer illervana som kan hjälpa till att få han bättre. 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2017-04-01 23:52 #24 av: JossanH

jag skulle säga att det finns flera anledningar till att illrar kan vara aggressiva. Antingen pga avsaknad av hantering eller pga fysiska eller psykiska besvär. Om den lever inne eller ute skulle jag vilja påstå inte har lika stor betydelse om den är väl hanterad.
Har tex själv en iller hemma som hittats ute då den var ca 3 månader gammal, alltså ett par veckor äldre än då en valp vanligtvis säljs. Han blev omhändertagen av en tjej där han fick bo i deras lekstuga och springa löst på dagarna. Sedan flyttade han till mig där han bott utomhus hela tiden och varit sparsamt hanterad (om jag ska jämföra med tidigare illrar som bott inomhus mesta delen). Han har aldrig bitit mig. Jättetrevlig iller.
Sedan finns det valpar som trots god hantering och uppväxt inomhus varken är bra på lådan eller speciellt trevliga att hantera.
Det kan ligga genetiskt. Men jag tycker att det är en dålig ursäkt att det skulle bero på att illern är uppfödd utomhus (och då förutsätter jag förstås att det stämmer det du skriver i #19 att valparna är väl hanterade av dig) då det finns flera uppfödare som föder upp sina illrar ute utan att ha problem med att illrarna är aggressiva.
Jag kan absolut ha förståelse för att kullar ibland inte blir som planerat. Att 1+1 inte blir 2 hur gärna man än vill. Sådant har jag sett hända hos flera uppfödare och det kan förstås alltid hända.
Men det är inte speciellt trovärdigt att en valp som fötts upp utomhus fortfarande inte skulle gå att hantera efter ett halvår bara pga att den bott utomhus sina första veckor. Då beror det troligen på något annat. Och eftersom flera valpar har kommit tillbaka så kanske man ska lära sig av sina misstag och försöka vara tydligare med problematiken som tydligen finns hos valparna så att det inte blir missförstånd och köparen känner sig lurad, och det är dessutom lite underligt att ta fullt betalt för en valp om man själv anser att den har sämre förutsättningar pga att den är uppfödd utomhus.

Medarbetare på iller.ifokus

Anmäl
2017-04-02 00:03 #25 av: ninaeliz

Som oppdretter så legger man uansett grunnlaget for hvordan er ilder skal oppfører seg.. Ligger ikke det som et godt fundament, mangler ilderen noe vesentlig den skulle ha fått som lærdom i tidlig alder.

Jeg har hatt ganske mange ildere om hender i mange år.. Både på godt og vondt.. Så jeg har litt erfaring å legge bak det jeg sier..

Anmäl
2017-04-02 00:09 #26 av: Jessica Holländare

Jag har aldrig sagt att det är fel att föda upp illrar ute, det är deras miljö. jag har påpekat att de inte bor konstant med människor så som det blir inne. Jag har aldrig någonsin sagt något annat. Jag har hanterat både valpar och mina vuxna illrar mkt. Att två från denna kull flyttat hem igen har inte berott på illern. Så det vet jag inte riktigt hur man kan få det till en dålig kull.
Att denna stackars iller är aggressiv vet jag absolut inte varför. Han och hans bror hade mer temperament än systrarna, men de var aldrig aggressiva när de bodde hos mig. Jag har självklart blivit biten mkt när de växte upp men jag och illrarna har jobbat hårt.
Så jag är väldigt besviken för att jag blev blockad och aldrig fick chansen att hjälpa honom. Men förhoppningsvis kan han få det bra och bli den goa iller som ligger i hans gener.


Anmäl
2017-04-02 00:10 #27 av: Jessica Holländare

Och jag sålde valparna för 3000 kr plus att hon fick leverans till Stockholm som hon aldrig betalade för. Jag hade tagit tillbaka honom mot full betalning om jag hade fått chansen.


Anmäl
2017-04-02 00:22 #28 av: Jessica Holländare

Om någon undrar något mer om hur kass jag är som uppfödare, jag är inte ens uppfödare, så finns jag på Facebook. Är väldigt sällan här inne.


Anmäl
2017-04-02 00:25 #29 av: ninaeliz

Det er greit du ikke er en oppdretter... Men når du velger å få et kull så er du oppdretteren til det kullet. Det er ikke til å unngå.. Dine ildere får valper, ditt kull= du er oppdretter til kullet...

Anmäl
2017-04-02 00:31 #30 av: animal-lover

Du kan inte köra en massa bortförklaringar.
Först att säga att det är en dålig valpköpare, då blir frågan lite varför är det en dålig valpköpare och varför blocka dig så fort dom fått hem valpen och smutskasta dig? Sånt görs inte helt oprovocerat om människan inte är psykopat. Jag har aldrig stött på nån som gjort så, visst så har man mer eller mindre kontakt med valpköpare men jag tycker iallafall att jag har sån pass bra kontakt att dom kan vända sig till mig om det är nått och dom svarar mig närjag hör av mig.

Jag förstår hur det är när man är noob och vill tro det bästa om folk men man har ansvar till djuren att försöka läsa av folk så bra som möjligt för att veta att dom passar med iller och att rätt individ flyttar till rätt hem. Det är svårt men det är nått man lär sig och man får typ kolla upp folk på sociala medier för att se om man får samma uppfattning som dom uppger sig för (ja folket jag gör backup checks på potentiella valpköpare, deal with it 😛). Och du kan inte säga att du inte är uppfödare då du tagit en kull och du har ett ansvar som uppfödare tills sista andetaget är taget på den sista valpen, det spelar ingen roll om man bara tagit 1 kull eller 1000.
Kom inte med det där bull shitet igen om att dom blir mindre sociala av att dom bott ute, tänker inte gå in på det så mkt då JossanH redan gjort det väldigt bra. Om du nu hanterat dom så mkt som du säger så är det nog nått som inte är helt rätt psykiskt, han kanske är svagare psykiskt och för den delen gör så att han hanterar allt som potentiella hot eller så är han en så pass aggressiv individ som behöver nockas ner från sin höga häst och fatta att om han inte kan leka snällt så får man inte vara med. När det kommer till sådana här situationer så gäller det att veta hur man ska hantera individen rätt för annars så går det käpprätt åt pipan och man förstör djuret mer.
När jag har fått valpar i som är lite high and mighty så har jag antingen behållt dom längre alt inte sålts alls till att dom bara sålts till nån som vet hur dom ska arbeta med dom.
Kan inte säga att jag är överraskad av att det blev sådana här valpar från en parning mellan 2 papperslösa individer som du inte har nån aning om vad som ligger bakom, det här visar bara en del av det som kan hända när man parar sina "söta, snälla och underbara" djur utan bakgrund 😒

TS. Har ni varit hos vet för hälsokontroll för att se att han inte är sjuk eller har ont någonstans?

Anmäl
2017-04-03 00:41 #31 av: linaoliviaa

Ta aldrig i nacken på dom det blir bara värre, prova istället att använda snälla metoder som att hela tiden berömma med godis och ta lite lax olja på fingrarna hela tiden när du hanterar honom så han förstår att dina händer är något positivt så slutar han snart att bitas, min var för jävlig i början och högg så fort jag stack fram fingrarna men efter lite godis/olja varje gång jag hantera henne så blev hon bättre, idag bits hon inte alls mer än lite nafs på fötterna om det är något hon vill

Anmäl
2017-04-03 13:55 #32 av: zickan

#31 Där är en orsak som kan skapa bitande illrar. Rätt bra att dra upp då det är för många som tar nackskinnet.

 En iller som har lite osäkerhet, lite känslig. En som troligen test biter. Har oftast enklare att gå igång och bita ännu mera om man väljer ta tag i nackskinnet. Det kan trigga igång mer bitande, mer osäkerhet till även rädsla för hantering, händer, människor. Det går att uppfostra med att hålla fast i nackskinnet men det kräver så mycket mer för att ens få det och fungera, för ostabilt och lättare att få det och skita sig totalt. 
En sådan iller behöver snäll, stabil, trygg hantering. Positiv stabil ny uppfostran/omlärning. Bättre ta ett stabilt tag över hela nacken med ena handen, över frambenen. Där brukar man ofta kunna låsa en iller från att nå den handen man håller fast den med. Går sällan snabbt att få en ille roch sluta bitas. Ju mer osäker ju längre tid kan det ta. 
Är man missnöjd använder man hög röst, är man glad ska man va snabb med att lulla och gärna godis berömma. 
Eller är man bara tyst när den gör fel, istället avbryter man bara vad den gör på ett stabilt sätt. Biter den i foten eller är på plats am inte vill ha den kan man ta tag över nacken(inte skinnet) och bara lyfta undan,  eller avbryta allt med att sätta in i en hage, bur en kort stund bara för att påpeka för illern att när du gör så försvinner allt skoj tills du inte gör så. 
Man kan hålla på en hel dag att pendla mellan en hage och ute. Alltid berömma illern när den är lugn, kan hanteras utan bett, går på lådan, eller kanske bara berömma om den går att ta upp utan större problem. Beröm med ljus mer bebis röst, lite godis eller något. Det brukar man hitta själv vad som är enklast eller variera lite. 

Kan även va smart att bara locka fram en iller med gott, ge gott och lämna illern utan att röra den så mycket, inte ta upp. Bara vänja att man är runt om men inte alltid måste hålla på med den. Att man kan va på samma ytan att man måste bita. 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2017-04-06 20:58 #33 av: Foxqueen

Alla valpar är bitiga, det krävs mycket hantering för att illern ska börja lita på dig/ er och inte bitas. Var illern inte bittränad och tillräckligt hanterad när du fick hem den så kanske du skulle tränat den mer själv? Alla illrar har inte samma personlighet, vissa behöver mer hantering. Biter illern betyder det oftast att den är rädd eller osäker, den försöker inte vara elak.

Att vara aggressiv tillbaka eller vara undvikande kommer inte hjälpa. Försök få illern att förknippa dig och dina händer med något bra, sitt ned i ett lugnt rum när illern är lite trött. Erbjud godiset och klappa försiktigt, lyft upp sätt ned direkt och ge mer godis. Upprepa varje dag. Laxolja älskar de flesta illrar bara ett tips.

Det är aldrig för sent att få en trygg iller, det krävs bara noggrannhet och mycket tålamod. kolla bara på den här videon den kanske ger lite tips.

Anmäl
2017-04-25 21:59 #34 av: tortoise

Ville bara skriva, att även om en illervalp är bittränad hos uppfödaren så innebär inte det att den alltid fortsätter att vara bitfri i det hem den kommer till, det arbetet måste man själv som ägare fortsätta med. En del illrar biter aldrig en del illrar bits jämt och mycket, de är helt enkelt olika, men att få en " färdig" iller som beter sig exakt så som den gjorde hos uppfödaren finns det nog inte många som har..

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.