Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

01 - Allmänt Artiklar Avel Berättelser Bilder Blocket Annonser m.m. Butiker och länkar Delad glädje är dubbel glädje Filmklipp Foder och godis Färg / Päls / Teckning Försäkringsfrågor / Föreningsfrågor Gratulationer och Glädjebetygelse Iller Beteenden/ Relationer Illern i Media/ Litteratur Kunskaps trådar Leksaker/ Sovställen/ Burar/ Rum Medlemmars Illrar/ Hemsidor/ Bloggar Namnförslag OL. Olika Lekar OT. Off-Topic Omplaceringar/ Säljes/ Köpes Resa Sajten & iFokus Saker att tänka på. Semesterhem/ Efterlysningar/ Samåkning Sjukdomar/ Hälsa/ Operationer Snacksaligt om iller Tips/ Accessoarer/ Aktiviteter Träffar Träffar ( som varit ) Tävlingar Uppfostran Uppfödare Utställningar Älskad och saknad, men aldrig glömda!
Iller Beteenden/ Relationer

Veterinärer?

2016-06-14 23:04 #0 av: Ylva_Källander

Jag vet att alla veterinärer inte är så bra på illrar så jag undrade om ni kunde lägga upp en lista på vilka veterinärer ni skulle rekomendera? Jag bor i Dalarna så helst någon i närheten. Tack på förhand!

// Mvh Ylva

Anmäl
2016-06-14 23:28 #1 av: Bogey

Finns inte många att välja på. Det är i stort sett bara Falu djursjukhus och deras mottagning i Borlänge som har nån som helst kunskap. Tyvärr har deras mest illerkunniga veterinär avlidit p.g.a. sjukdom och en annan kunnig på exotiska djur slutat så just nu är det tunnsått.

I december när jag skulle fixa tänderna på den ena av våra illrar så hade Falu djursjukhus fullbokat ända till februari så jag skulle försöka hitta nån annan veterinär. Av dem som var inom hyfsat köravstånd från Falun så vara det bara veterinärmottagningen i Rättvik som var villiga att ta emot iller och då använde de sig av en veterinär specialiserad på tänder som kom upp från Uppsala ett par ggr i månaden.

Så mitt bästa tips är Falu Djursjukhus och kräv att veterinären eller sköterskan/skötaren åtminstone ska ha lite illervana när du bokar.

I annat fall får du ta dig till Mälaren Smådjurklinik i Märsta där Sveriges bästa illerveterinär arbetar eller Djursjukhuset i Strömsholm.

Anmäl
2016-06-15 22:50 #2 av: zickan

Stryk strömsholm. Visst de tar emot iller när många andra nekar. 
Men de erkände själv att de kan inte ett smack om iller. De har knappt haft illrar där över huvud taget. Mest fått in nån akut sena kvällar som haft lunginflammation. Mer än så har de inte direkt gjort och kan inte göra. 

Åkte själv in akut i fredags med en av mina valpar. Han hade ingen aptit på kvällen innan och kändes lite slö. Så kompis körde in mig på morgonen.
Deras hälsning började med att ursäkta sig att de inte kunde nått om illrar. Ende dom lyckades klura ut var att min grabb blivit lite uttorkad. Så han fick vätska i nacken. Men de visste inte hur mycket att ge så de tog väldigt lite i taget under många gånger. 
Pendlade folk in hela tiden för att se på iller. Många som jobbade där ville se bara för de aldrig ens mött iller. Inget man som orolig matte vill höra. 
De visste inte vad de skulle göra. Efter en timme i rummet hade dom ringt upp nån annan veterinär för råd. Att rönka inte skulle ge så mycket, men ultraljud vore bäst. 
Men ultraljudet skulle bara visa kroppens innehåll. Jag ville ju veta om det var nån skada i munnen eller satt fast nått i halsen. 
Ende som undersökte var i princip ultraljud på kanske 1cm av magen. De kollade magsäcken också men kunde inte se nått övh då det var mat eller vätska i den. 
De vågade inte ta blodprov för han var så liten. Så ende svar jag fick var att den lilla del av magen de kunde se på ultraljudet inte hade nån förstoppning. 

Problemet löste sig av sig själv. Han var lite förstoppad bara och det började släppa efter han fått sin lilla lilla mage rakad. Vibrationen gjorde bäst jobb av hela besöket. Satte igång magen igen under tiden hon tryckte med ultraljudet. 
Men lite vätska i nacken och ett ultraljud som gick rätt fort tog ändå lite över 3 timmar. Mycket prat, fotografering och känsla av att bli totalt dissad.
Jag trode mer om strömsholm. Men kommer försöka undvika sätta min fot där igen. Lär bli mitt sista val i vård av iller om inget bättre hittas när det är akut. 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2016-06-16 17:14 #3 av: Mixxy

Jag håller med Zickan, jag kommer inte sätta min fot på Strömsholm igen om det inte verkligen är kris och inget annat ställe kan ta emot oss.
Jag rekommenderar istället Ultuna djursjukhus strax utanför Uppsala. Marianne på Mälarens smådjursklinik skickar ibland vidare illrar dit för lite mer avancerade undersökningar så där har dom iaf koll på vad en iller är. Har varit väldigt nöjd med dom efter alla gånger vi varit där.

Anmäl
2016-06-17 01:27 #4 av: zickan

#3 kul att höra uppsala har god hand med illrar. Haft några som sökt vård för råttor där som inte slutat så bra. Tror iaf det var där en bekant opererade bort tumör i uppsala på en råtthona näågra veckor sedan. Tyvärr sövning med spruta och inte gas. Honan orkade aldrig vakna helt och avled. Blev hemskickade på tok för tidigt efter operationen också. 

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.