Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

01 - Allmänt Artiklar Avel Berättelser Bilder Blocket Annonser m.m. Butiker och länkar Delad glädje är dubbel glädje Filmklipp Foder och godis Färg / Päls / Teckning Försäkringsfrågor / Föreningsfrågor Gratulationer och Glädjebetygelse Iller Beteenden/ Relationer Illern i Media/ Litteratur Kunskaps trådar Leksaker/ Sovställen/ Burar/ Rum Medlemmars Illrar/ Hemsidor/ Bloggar Namnförslag OL. Olika Lekar OT. Off-Topic Omplaceringar/ Säljes/ Köpes Resa Sajten & iFokus Saker att tänka på. Semesterhem/ Efterlysningar/ Samåkning Sjukdomar/ Hälsa/ Operationer Snacksaligt om iller Tips/ Accessoarer/ Aktiviteter Träffar Träffar ( som varit ) Tävlingar Uppfostran Uppfödare Utställningar Älskad och saknad, men aldrig glömda!
Iller Beteenden/ Relationer

Iller-foder

2016-04-24 17:27 #0 av: Ylva_Källander

http://www.zoo.se/produkter/smadjur-gnagare/smadjursfoder-ekologiskt-ho/illerfoder-ferretfoder-for-iller/versele-laga-ferret-complete-food.html 

Jag såg detta foder som är ämnat för illrar, men jag såg att den innehöll fisk så jag vet inte om den är så bra? Ni kan väll kolla och se vad ni tycker? Annars så är det väll orijen som gäller?

Tack på förhand // Ylva

Anmäl
2016-04-24 17:45 #1 av: Rebellkatten

Versele-lagas foder är inte särskilt bra foder för iller. 
Inget av fodren som säljs i sverige  till iller är bra. Förut fanns det rEvolution och ferretastic, men den återförsäljaren har lagt ned sin verksamhet. 

Om man kollar på ingredienserna; 
Fjäderfä (kyckling 42%, kalkon 6%, anka 2%), potatis, animaliskt fett, ärtor, betmassa, lax (1%), laxolja (1%), jäst, montmorillonitlera, torkade hela ägg, fruktooligosackarider (0,3%), ringblomma, druvkärnor, Yucca shigidera, rosmarin, grönt te.
så är potatis andra ingrediensen och ärtor på fjärde plats. Ärtor t ex är känt för att ge njurproblem hos iller.  I orijen finns det också ärtor men då befinner sig dem mycket längre ned på listan. 

Och allt som inte är kött är totalt onödigt i foder eftersom illerns mag/tarmsystem inte kan tillgodogöra sig något av det vilket resulterar i att illern måste äta mer för att bli ordentligt mätt och ger mer avföring. Dessutom är det lite för lite fett i fodret om man ska vara riktigt petig. 

Anmäl
2016-04-24 17:55 #2 av: Ylva_Källander

Tack! Jag kollade runt lite extra och hittade detta BARF paket med 100% kyckling, det fanns också en med 100% kycklinghjärtan men jag har hört att man inte ska ge för mycket kycklinghjärta till illrar men jag funderade på om man kunde använda 100% kycklingen och bara lite i taget av 100% kycklinghjärtan paketet?

http://www.zoo.se/produkter/katt/kattfoder-kattmat/fryst-farskfoder-barf-for-katter-kattmat/emmzo-kyckling-svenskt-farskfoder-barf.html

http://www.zoo.se/produkter/katt/kattfoder-kattmat/fryst-farskfoder-barf-for-katter-kattmat/emmzo-fryst-kattmat-kycklinghjarta-250g.html

Det fanns också 100% lamm?

http://www.zoo.se/produkter/katt/kattfoder-kattmat/fryst-farskfoder-barf-for-katter-kattmat/emmzo-fryst-kattmat-lammkott-250g.html

Men jag vet inte ens om illrarna kommer att se det som mat eller bara strunta i det?

Anmäl
2016-04-24 18:31 #3 av: Rebellkatten

Ska du bara ge kött som foder till din iller är det väldigt viktigt att det är rätt proportioner av muskelkött, inälvor, ben och hud. Det är även viktigt att ge olika sorters kött, inte bara kyckling. 
Mina illrar har ett rullande schema med mat för att de ska få en bra sammansatt kost. 
Sen beror det lite på hur gammal illern är när man försöker introducera kött. Är de över 6 månader blir det svårare och är de t ex 3 år gamla får man kämpa för att de ska förstå att rått kött är mat genom att göra "soppa" på lever, hjärta, ägg och kycklingvinge som man kör i matberedare. 

Jag hade en inneboende iller som bara hade fått sån kycklingkorv från emmzo  som mat. Förutom att hon hade brist på en hel del vitaminer och grejer så hade hon även hur mycket tandsten som helst. Så att bara ge malet kött är inte heller bra. Illern måste tugga på hela ben för att slippa tandsten, t ex kycklingvingar. 

En veckas matschema kan t ex vara griskött + benmjöl på måndagen, kycklinghals och kycklinghjärta på tisdagen, nötkött på onsdag,  kalkon på torsdag, kycklinglever, ägg och kycklingvinge på fredag och så vidare.  

Anmäl
2016-04-24 19:48 #4 av: Alwyn

#3 Rebellkatten hel-BARFar du dina? Om du har Facebook... kan inte du gå med i nya gruppen: BARF till katt och iller

Den är nystartad och jag vill så gärna ha dit medlemmar med erfarenhet av BARF till illrar så att vi kan lägga upp lite mat-scheman och annat kul 

Anmäl
2016-04-24 19:57 #5 av: Alwyn

..fast det kanske är du som är med redan kom jag på Skrattar sorry i så fall!

Anmäl
2016-04-24 20:05 #6 av: Rebellkatten

#4 Helbarfar inte men har redan gått med i gruppen iaf =D

Anmäl
2016-04-24 20:27 #7 av: Ylva_Källander

Jag känner en aktiv jägare som har licens att jaga året om (när något djur är skadat eller inte kan klara sig) som dessutom har höns, jag har också höns men till skillnad från hans höns så har han dem för ägg och för mig är mina höns mina bäbisar så jag skulle aldrig kunna mörda någon utav dem. Men så jag skulle få kyckling därifrån och delar som blivit över från jakten bland annat från vildsvin och räv. Vet ni om vilt kött kan vara farligt för illern?

Jag tror inte att jag kommer BARFA helt utan ha en bas av Orijen (eller om jag hittar något bättre) Men jag kommer nog försöka BARFA så ofta som jag kan

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.