Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

01 - Allmänt Artiklar Avel Berättelser Bilder Blocket Annonser m.m. Butiker och länkar Delad glädje är dubbel glädje Filmklipp Foder och godis Färg / Päls / Teckning Försäkringsfrågor / Föreningsfrågor Gratulationer och Glädjebetygelse Iller Beteenden/ Relationer Illern i Media/ Litteratur Kunskaps trådar Leksaker/ Sovställen/ Burar/ Rum Medlemmars Illrar/ Hemsidor/ Bloggar Namnförslag OL. Olika Lekar OT. Off-Topic Omplaceringar/ Säljes/ Köpes Resa Sajten & iFokus Saker att tänka på. Semesterhem/ Efterlysningar/ Samåkning Sjukdomar/ Hälsa/ Operationer Snacksaligt om iller Tips/ Accessoarer/ Aktiviteter Träffar Träffar ( som varit ) Tävlingar Uppfostran Uppfödare Utställningar Älskad och saknad, men aldrig glömda!
Uppfödare

fakta eller påhitt?

2016-03-26 13:20 #0 av: Hundtassens

Hej! jag har ju i framtiden tänkt skaffa mig en liten iller. Jag ska flytta till en ny lägenhet i slutet av sommaren och väntar tills jag flýttat in där och sen kan en liten krabat komma hem till mig. Det jag undrar är att jag har hört att illrar endast föder valpar på våren och jag undrar helt enkelt om det här stämmer eller inte. För isåfall så finns det väl inga valpar att köpa när jag väl fått iordning lägenheten. Att skaffa en omplacering är absolut också aktuellt men ville bara höra om det jag hört var fakta eller påhitt :) 

Anmäl
2016-03-26 13:31 #1 av: Ylva_Källander

Jag tror inte att du kan få en valp i första hand men det är många personer som köper en iller på våren och sedan bestä,mmer sig för att de inte vill ha dem under sommaren så det brukar finnas illrar som behöver ett nytt permanent hem under hösten.

Anmäl
2016-03-26 13:36 #2 av: Hundtassens

Det enda som är problemet för mig isåfall med en omplacering är att jag inte vet hur det uppfostrat den eller om den ens är det liksom. Jag har min vovve och illern ska vara snäll mot den, sen gäller lådbajsning i detta hushåll (enstaka missar är okej) osv så det är mitt enda bekymmer... Så det stämmer alltså att illrar endast får kull på våren?

Anmäl
2016-03-26 13:40 #3 av: Ylva_Källander

Det enda tipset jag kan ge då är att du åker och hälsar på en eventuell iller, vanligtvist så skickas illrar som ska omplaceras tillbaka till uppfödaren eftersom det vanligtvist finns med i kontraktet. Det kan ju uppstå problem men det är aldrig lätt att ha en iller om det är första gången. Jag har aldrig haft iller själv men jag har hört ganska många skräckhistorier så det är bra att du försöker förbereda dig så mycket som möjligt innan så att om det är något "fel" med illern t.ex att den inte kommer överens med din hund att du kan ta hand om problemet och förhoppningsvist fixa det. Men att träffa den tidigare illerägaren och prata med dem är nog det bästa alternativet, om du inte tror att illern är rätt för dig så kan du alltid leta upp en ny omplacerad eller vänta tills nästa kull kommer nästa vår.

Anmäl
2016-03-26 14:31 #4 av: JossanH

Ja, de flesta får valpar på våren som blir leveransklara under sommaren. Vissa honor som går tomma kan gå i löp igen under hösten och får n kull då, men det är inte speciellt vanligt.
Jag skulle nästan tro att det är lika stor chans att du får en ung omplacering som redan går på lådan (på illrars vis vill säga...) som att du får en valp som är lätt att lära dessa saker.
Det är väldigt individuellt. Min första iller var 6 månader när jag köpte honom. Gick alltid på lådan. Superiller över lag.
Andra illern var en valp. Gick alltid på lådan. Underbar iller.
3e var en valp. Fick toatränas lite mer frekvent plus att han var mer bitig än tidigare. Fick ordning på honom med. Gick jätteduktiga på lådan också tillslut.
4e var en valp. Fantastisk iller. Gick på lådan direkt.
5e var en valp. Behövde toatränas massa. Hade kanske runt 8 toalådor i ett kök på typ 20 kvm. Behövde socialiseras massa då han var väldigt bitig och lätt blev stressad. Funkar bra med mig och andra som har illervana. Kan bita andra och då biter han rejält. Den som slarvat mest med lådan men varit klart väl godkänd ändå.
6 och 7 var 2 omplaceringar som båda har gått på lådan klockrent. Ena behövde jag muta in mig hos i början men vi har nu ett speciellt band. Andra har alltid varit supersnäll.

Så väldigt individuellt.

Ang iller och hund så behöver du ha en plan, eventuellt komma överens om prövotid för att se om det funkar med hunden. Vad är det för hund?
Illrar blir lätt "bossiga" över andra djur om de får chansen. Stora hundar som är rädda för lilla illern, osv. Hade dock själv en katt som blossade runt på 2 av mina gamla illrar. Ena illern vågade inte komma ut från under sängen utan nästan bodde där. Mina föräldrar har den katten nu.
Hund/katt och iller kan funka perfekt men det kan också bli problem då de inte riktigt förstår varandra.
Börja med att ta med din hund till någon som har iller för att se din hunds reaktion. Vissa hundar reagerar nämligen otroligt starkt på just iller.

Medarbetare på iller.ifokus

Anmäl
2016-03-26 15:29 #5 av: Ylva_Källander

Håller helt med Jossan. Har du lagt upp någon sorts plan om vad du ska göra om de inte gillar varandra? Vet att andra personer har fått dela upp hela huset i början för att alla djuren skulle kunna känna sig trygga.

Anmäl
2016-03-27 14:30 #6 av: Hundtassens

Min hund har fått träffa min kompis 3 illrar massvis hon gillar dom super mycket, busar och sover med dom. Eller jag illrarna sover halvt på henne. Hon är en västgötaspets på ca 30 cm som är underbart låg i rang med alla djur men säger snällt ifrån och går undan om hon inte vill. Hon har gått ihop med alla djur jag haft på genom åren t.ex hamster, kanin, marsvin, katt kossor, höns, grisar både stora som små. Självklart måste jag ha omplaceringen på provtid bara för att se så det funkar mellan den och Ebba.  Därför skulle ju en valp vara praktisk för då får den ju växa upp med henne. Jag kommer kolla efter en omplacering när allt väl är klart men hittar jag inget som funkar tills våren efter tar jag val då :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.