Illern Hemma

Introducera Illrar

2018-11-08 08:40 #0 av: JossanH

Det kan vara svårt att få nya illrar att acceptera varandra. Här kommer lite tips på vad du ska tänka på för att underlätta en introduktion och vad du ska vara extra uppmärksam på när illrar träffar varandra första gången.

Det finns lite olika sätt att göra detta på. Nu tar jag endast hänsyn till själva mötet, inte eventuella smittorisker osv.

1. Du sätter ihop illrarna i den ena illerns hem utan att arrangera mötet på något speciellt sätt. - min egen erfarenhet säger att denna metod i regel fungerar bäst med yngre individer som är under 1,5 år, eller individer som är vänligt inställda till andra illrar sedan tidigare. Går det bra blir kanske ett litet slagsmål eller så blir de vänner direkt. Går det dåligt kan det bli svårare att föra ihop illrarna igen eftersom det är på ett befintligt revir.

2. Du tar med båda illrarna i sele utomhus så de får träffas på neutral mark i en miljö som redan är full av nya intryck. - fungerar bäst på illrar som inte är rädda under koppelpromenader och som är vana vid att ha sele på sig. Kan fungera bra på individer som är lite osäkra på andra illrar. Ibland kan möte med andra människor och hundar förena illrar som är ovänner. Om illrarna slåss mycket kan det kännas bättre att ha sele och koppel på så att illrarna i första hand biter varandra i selen och inte i skinnet, och att det går att sära på dom med hjälp av att dra i kopplet om det går över styr.

3. Du släpper ihop illrarna på en neutral plats. Har du tillgång till en större yta där ingen av illrarna har varit innan rekommenderas det vid ett första möte. - Passar för alla möten men finns risk för stora slagsmål kan det vara bra att ha tex mindre rör som illrarna kan springa in i och gömma sig om en iller blir osäker och söker skydd. Försök att undvik utrymmen där illrarna kan springa in och slåss utan att du som människa kommer åt dom smidigt, som tex under en låg soffa. Du vill kunna sära på dom om det går dåligt.

4. Illrarna får hälsa på varandra med galler emellan en tid innan de sätts ihop. - jag har blandad erfarenhet av detta. En del illrar kan bygga upp en aggression och nästan verka mer provocerade av att ha den nya illern i närheten men utom räckhåll, medan andra illrar har reagerat bättre vid en senare ihopsättning efter att ha levt under en längre tid med den nya illern bakom ett galler. Är man medveten om att åtminstone ena illern har svårt för nya illrar kan det fungera att skynda långsamt genom att ha de åtskilda med möjlighet att nosa på varandra under några veckor innan första riktiga mötet.

Hur gör man?
Beroende på vilken metod man väljer kan man göra på olika vis. Antingen bara sätta ihop dom eller först hålla i illrarna så de får nosa lite på avstånd för att lättare avgöra om de verkar vänligt inställda till varandra.

Hur förbereder man?
Det kan vara bra om illrarna är lite trötta innan sammanföring. Se till att det finns trygga utrymmen där de kan gömma sig om de blir rädda men att det är lätt att komma åt illrarna så de inte slåss på ett ställe där de är omöjliga att nå. En del föredrar att ha en vattenspruta i närheten för att kunna avleda eventuella slagsmål. Det kan vara bra att ha godis (tex en tallrik med äggula) att bonda över.
Det kan även vara bra att ha ett par tjocka handskar redo för att kunna sära på 2 illrar som slåss ordentligt.

Gör mötet positivt. En del förespråkar möte i ett badkar med lite vatten i så att illrarna inte ska kunna slåss. Dock tycker jag att det snarare kan ge illrarna en negativ upplevelse som inte gör att de kommer närmre varandra i mötet.

Att tänka på innan man sammanför!
Man bör ta hänsyn till illrarnas storlek och risk för skador. Är det en stor och stark hane som ska sammanföras med en liten hona eller valp finns det risk för större skador på den lilla illern. Även 2 stora och starka hanar kan orsaka större skada på varandra.
Normalt vid en ihopsättning blir det någon form av slagsmål eller styrkeprov. Du kan låta dom hållas trots att:
* illrarna till en början slåss.
* får sår i nacken av att det är där de oftast biter och ruskar.
* får flaskborstsvansar, reser ragg, väser och/eller skunkar (tömmer analsäckarna).
* de piper och / eller skriker. Även den som biter kan skrika om den är osäker eller missnöjd.

Du bör avbryta om:
* någon iller får större sår och blöder.
* någon av illrarna verkar väldigt skräckslagen och flyr i ren panik.
* illrarna bajsar eller kissar på sig under slagsmål.

Oftast ska man dock tänka på att det låter värre än vad det är.

När illrarna väl har blivit vänner brukar de ha stort utbyte av varandra och det är underbart att se två illrar som leker tillsammans eller sover tillsammans.

Text och bild: Josefin Hall

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl
2018-11-08 15:57 #1 av: ajanki

Jättebra artikel!

http://anettesmousery.weebly.com/

https://anetteajanki.wixsite.com/myferrets

http://kennel-al-shen.weebly.com 

http://minarexkaniner.weebly.com

Medarbetare på mus ifokusHjärta

Anmäl
2018-11-11 04:26 #2 av: Grodan

Åh, super, vad vi längtat efter denna artikel. Hjärta Tack JossanH

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.