Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

01 - Allmänt Artiklar Avel Berättelser Bilder Blocket Annonser m.m. Butiker och länkar Delad glädje är dubbel glädje Filmklipp Foder och godis Färg / Päls / Teckning Försäkringsfrågor / Föreningsfrågor Gratulationer och Glädjebetygelse Iller Beteenden/ Relationer Illern i Media/ Litteratur Kunskaps trådar Leksaker/ Sovställen/ Burar/ Rum Medlemmars Illrar/ Hemsidor/ Bloggar Namnförslag OL. Olika Lekar OT. Off-Topic Omplaceringar/ Säljes/ Köpes Resa Sajten & iFokus Saker att tänka på. Semesterhem/ Efterlysningar/ Samåkning Sjukdomar/ Hälsa/ Operationer Snacksaligt om iller Tips/ Accessoarer/ Aktiviteter Träffar Träffar ( som varit ) Tävlingar Uppfostran Uppfödare Utställningar Älskad och saknad, men aldrig glömda!
Illern Hemma

Faror vid jul

2011-12-12 20:48 #0 av: VeronicaKahlbäck

Julen är för många årets största högtid, vi samlas med släkt och vänner för att äta gott och till det har vi pyntat fint men i all julstress är det lätt att glömma dom små så här kommer lite att tänka på för att hålla julen fridfull.

Blommor;

Hyacint, julstjärna och Amaryllis finns det någon av i de flesta hem nu när det närmar sej jul och alla är giftiga.
De flesta julblommor är faktiskt giftiga i olika grad så ifall du inte är säker på om just din blomma är det så placera den utom räckhåll för din iller.

Snittblommor kan vara giftiga samt vattnet de står i och illrar är som vi vet experter på att välta saker,

Julgranen;

Vattnet de står i är inte alltid fräscht men när vi häller i gödning blir det även giftigt. Julgranskulor, framförallt de i glas kan bli riktigt farliga ifall de rivs ner och går sönder - farligast är det såklart ifall de får i sej glas men skärsår är inte roligt heller, något många inte vet är att även plastkulor kan ge skärskador ifall de lyckas gå sönder.

Maten;

Illrar har ju ofta väldigt känsliga magar och de flesta av oss är duktiga på att inte peta i dom massa onödigt men det är inte alltid självklart för våra gäster.
Choklad, lök, salt, russin, nötter, alkohol och jäsande deg är saker som kan vara direkt farliga.

De levande ljusen;

Illrar är nyfikna och allt ska såklart undersökas, hellre gå över något än runt. De kan antingen råka välta ett ljus så en brand startar eller börja brinna själva och vi vill inte vara med om något av det.

När olyckan är framme;

Vid en misstänkt förgiftning är det bättre att åka in en gång för mycket än en gång för lite, ofta syns det inte på djuret hur allvarligt det är och vissa saker försvinner inte ur kroppen av sej självt utan bryter ner den fortlöpande.

Om något fastnat så är det första alternativ att ge parafinolja och se om det hjälper men annars så fort som möjligt in till veterinären för om det krävs en operation är det bra om illern är i så bra skick som möjligt.

Vid skärsår om ytliga och man är säker på att det inte finns något kvar i såret så räcker det med att bara hålla koll så det läker som det ska.
Om det finns föremål kvar eller behöver sys får man åka till veterinären.
Om illern råkat äta glas är det bättre ju fortare du kommer in till veterinären då skadorna kan vara eller bli livshotande.

Om din iller fått en brännskada ska du hålla området under kallt vatten i 20 minuter sedan lägga på en steril kompress eller ren handduk och om det är sårigt så underlättar det om de är fuktiga.
Sen är det direkt till veterinären.God jul!

/ Veronica, sajtvärd för Iller.iFokus

Anmäl
2011-12-12 21:08 #1 av: JossanH

Bra artikel! Vi har en så smart julgransfot så mina pluttar tar sig inte ned till vattnet! :P

Medarbetare på iller.ifokus

Anmäl
2011-12-12 23:35 #2 av: Madde

#1: Den julgransfoten vill jag gärna se en bild på. =)

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Anmäl
2011-12-12 23:39 #3 av: JossanH

#2 Ska se om jag kommer ihåg att ta kort på den när den väl är framme. Är en gammal rackare av gjutjärn. Vi har skurit av en bit halvliters petflaska att ha som botten så granen får vatten. Den är så tajt att det bara går ned typ ett pekfinger runt stammen när den sitter i så illrarna kommer inte åt :)

Medarbetare på iller.ifokus

Anmäl
2011-12-13 01:19 #4 av: Ceciliaolucifer

Ett tips, att man i förväg tar reda på jouröppna veterinärmottagningar så man vet vart man ska vända sig om ngt händer under dom röda dagarna. Och att ha god koll på sitt försäkringsnr.

Beroende på typ av brännskada så vidtar man olika åtgärder. Har man bränt sig på varma vätskor spolar man med ljummet vatten. Det gör man för att porerna annars drar ihop sig vilket gör att den varma vätskan ligger kvar under huden.

Brännmärken från tex ljus, svalt vatten och inte kallt. Kallt vatten gör att huden drar ihop sig vilket ökar smärtan vid läkning och att läkningen blir sämre.

Bra artikel! :-)

Anmäl
2011-12-14 01:46 #5 av: VeronicaKahlbäck

Tack, är väl inte den mest djupgående artikel utan snarare saker man ska tänka på!

Finns en hel del jag ville tillägga men då skulle den blivit en km lång;)

/ Veronica, sajtvärd för Iller.iFokus

Anmäl
2011-12-14 08:29 #6 av: daniel.arfvidsson@hotmail.com

Kan inte illrar äta lite Russin?

Anmäl
2011-12-14 10:22 #7 av: Hayley

#6 eftersom russing innehåller mängder med socker rekomenderar jag dig inte til lat ge domd et. ge dom hellre något bättre substitut till godis. som let´s bite eller liknande.

Anmäl
2011-12-14 11:04 #8 av: LisenN

Jättebra men det kanske vore idé att ändra från kallt vatten till ljummet? Kallt vatten gör mer skada än nytta på brännskador.

LisenN sajtvärd på Nära föräldraskap ifokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.