Annons:
Etikettermatartiklar
Läst 7796 ggr
VeronicaKahlbäck
12/6/11, 4:11 PM

Hemmagjort illergodis

Godis kan man aldrig ha för mycket av hemma, inte om det är nyttigt i alla fall. Man behöver det för uppfostra, träna eller kanske för att lätta på ett dåligt samvete men här hemma ges det oftast bara för att illrarna är söta.

När lusten faller på brukar jag torka kött, allt på ett djur går att torka.
Jag har själv testat kyckling, lövbiff, lever, kycklinghjärta, fläskputs och mycket annat.
Enklast är det om det går att skära ganska tunna skivor, då tar det inte allt för lång tid att torka och sen går det att trä det på ett grillspett (spetsa i övre kant) som man sedan lägger på gallret med köttet hängande igenom alternativt trä det på snöre som man binder på sidorna i ugnen.
Ju mer luft man får in desto större chans att man lyckas och sen går det såklart snabbare.

För att behålla så mycket näring som möjligt i köttet försöker jag hålla nere värmen i ugnen, 40-50 grader under hela torkningen brukar vara ganska lagom.
Först har jag det inne med stängd lucka i ungefär en timme för att sedan fortsätta torkningen i ca tio timmar med luckan öppnad sex till åtta cm.

Nu är tiden väldigt varierande beroende på ugn, mängd, fetthalt och tjocklek på det som ska torkas.
Jag tycker att det är färdigt när köttet känns som en apelsin – hård på utsidan men något mjuk långt in. Om det är större bitar klipper jag isär dom till en mer lagom storlek men bara en i taget.

Hur länge torkat kött klarar sej är det delad uppfattning om men jag räknar med en månad för att vara på den säkra sidan, magert kött klarar sej längre än det med mycket fett.
Tänk på att förvara dom torrt och gärna svalt så det inte bildas mögel.

/ Veronica, sajtvärd för Iller.iFokus

Annons:
FerretCrow
12/6/11, 7:32 PM
#1

någon som gjort något med fisk?

Wisby9211
12/6/11, 8:40 PM
#2

tack för tipset ska jag verkligen pröva! Måste man torka det i ugn eller går det att låta det ligga framme och torka?  Bara nått jag tänkte på

Madeleine - Medarbetare för Pudel.ifokus!

FerretCrow
12/6/11, 8:41 PM
#3

#2 ligger det framme så blir det snabbt bakterier. Värmen ör ju för att torka upp all vätska i köttet ;)

Wisby9211
12/6/11, 8:44 PM
#4

aha, smart :P

tänkte inte så långt .:P

Madeleine - Medarbetare för Pudel.ifokus!

JossanH
12/6/11, 10:50 PM
#5

Jättesmart!

Jag har ofrivilligt provat att torka köttet i rumstemperatur. Ibland ruttnar det och stinker fruktansvärt men vissa bitar kött har faktiskt bara torkat.. Eller jag ska kanske inte ta åt mig äran på den för det är ju illrarna som försökt sig på torkning av kött i rumstemperatur ;)

Sajtvärd på Iller.ifokus

VeronicaKahlbäck
12/6/11, 11:16 PM
#6

#1 Fisk har jag provat och gick bättre än förväntat, har för mej att det var lite kortare torktid på det men då har man ju istället möjlighet att göra lite tjockare bitar:)
Lever är nog det enda jag gjort som varit lite struligt, det var lite mer svårhanterat och ville inte riktigt samma som jag men det gick tillslut det med!

#2 Går att hängtorka kött utan ugn både inomhus och ute men det kräver lite mer och inget jag är särskilt insatt i men vet att man brukar bygga speciella burar så inga små eller stora djur kan komma åt köttet.
Temperaturer och vind har även betydelse och det innebär fler risker - känns smidigare i ugn.

#5 Bäst är när man hittar något sen tar upp det för att slänga och det inte alls har torr yta som man tror utan är slämmigt:P

/ Veronica, sajtvärd för Iller.iFokus

Annons:
FerretCrow
12/6/11, 11:18 PM
#7

#6 okej ska pröva det har en massa fisk i frysen som måste användas

JossanH
12/6/11, 11:49 PM
#8

#6 Eller när det ser torkat ut på ovansidan och är grönt på undersidan :S

Sajtvärd på Iller.ifokus

Gottfridsson
12/7/11, 1:11 AM
#9

#6 Lever har jag torkat. Skar tunna skivor medans den fortfarande var fryst.

Upp till toppen
Annons: