Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

01 - Allmänt Artiklar Avel Berättelser Bilder Blocket Annonser m.m. Butiker och länkar Delad glädje är dubbel glädje Filmklipp Foder och godis Färg / Päls / Teckning Försäkringsfrågor / Föreningsfrågor Gratulationer och Glädjebetygelse Iller Beteenden/ Relationer Illern i Media/ Litteratur Kunskaps trådar Leksaker/ Sovställen/ Burar/ Rum Medlemmars Illrar/ Hemsidor/ Bloggar Namnförslag OL. Olika Lekar OT. Off-Topic Omplaceringar/ Säljes/ Köpes Resa Sajten & iFokus Saker att tänka på. Semesterhem/ Efterlysningar/ Samåkning Sjukdomar/ Hälsa/ Operationer Snacksaligt om iller Tips/ Accessoarer/ Aktiviteter Träffar Träffar ( som varit ) Tävlingar Uppfostran Uppfödare Utställningar Älskad och saknad, men aldrig glömda!
Illerns Mat

Hemmagjort illergodis

2011-12-06 16:11 #0 av: VeronicaKahlbäck

Godis kan man aldrig ha för mycket av hemma, inte om det är nyttigt i alla fall. Man behöver det för uppfostra, träna eller kanske för att lätta på ett dåligt samvete men här hemma ges det oftast bara för att illrarna är söta.


När lusten faller på brukar jag torka kött, allt på ett djur går att torka.
Jag har själv testat kyckling, lövbiff, lever, kycklinghjärta, fläskputs och mycket annat.
Enklast är det om det går att skära ganska tunna skivor, då tar det inte allt för lång tid att torka och sen går det att trä det på ett grillspett (spetsa i övre kant) som man sedan lägger på gallret med köttet hängande igenom alternativt trä det på snöre som man binder på sidorna i ugnen.
Ju mer luft man får in desto större chans att man lyckas och sen går det såklart snabbare.

För att behålla så mycket näring som möjligt i köttet försöker jag hålla nere värmen i ugnen, 40-50 grader under hela torkningen brukar vara ganska lagom.
Först har jag det inne med stängd lucka i ungefär en timme för att sedan fortsätta torkningen i ca tio timmar med luckan öppnad sex till åtta cm.

Nu är tiden väldigt varierande beroende på ugn, mängd, fetthalt och tjocklek på det som ska torkas.
Jag tycker att det är färdigt när köttet känns som en apelsin – hård på utsidan men något mjuk långt in. Om det är större bitar klipper jag isär dom till en mer lagom storlek men bara en i taget.

Hur länge torkat kött klarar sej är det delad uppfattning om men jag räknar med en månad för att vara på den säkra sidan, magert kött klarar sej längre än det med mycket fett.
Tänk på att förvara dom torrt och gärna svalt så det inte bildas mögel.

/ Veronica, sajtvärd för Iller.iFokus

Anmäl
2011-12-06 19:32 #1 av: FerretCrow

någon som gjort något med fisk?

Sajtvärd för Worldofwarcraft.ifokus

Anmäl
2011-12-06 20:40 #2 av: Wisby9211

tack för tipset ska jag verkligen pröva! Måste man torka det i ugn eller går det att låta det ligga framme och torka?  Bara nått jag tänkte på

Anmäl
2011-12-06 20:41 #3 av: FerretCrow

#2 ligger det framme så blir det snabbt bakterier. Värmen ör ju för att torka upp all vätska i köttet ;)

Sajtvärd för Worldofwarcraft.ifokus

Anmäl
2011-12-06 20:44 #4 av: Wisby9211

aha, smart :P

tänkte inte så långt .:P

Anmäl
2011-12-06 22:50 #5 av: JossanH

Jättesmart!

Jag har ofrivilligt provat att torka köttet i rumstemperatur. Ibland ruttnar det och stinker fruktansvärt men vissa bitar kött har faktiskt bara torkat.. Eller jag ska kanske inte ta åt mig äran på den för det är ju illrarna som försökt sig på torkning av kött i rumstemperatur ;)

Medarbetare på iller.ifokus

Anmäl
2011-12-06 23:16 #6 av: VeronicaKahlbäck

#1 Fisk har jag provat och gick bättre än förväntat, har för mej att det var lite kortare torktid på det men då har man ju istället möjlighet att göra lite tjockare bitar:)
Lever är nog det enda jag gjort som varit lite struligt, det var lite mer svårhanterat och ville inte riktigt samma som jag men det gick tillslut det med!

#2 Går att hängtorka kött utan ugn både inomhus och ute men det kräver lite mer och inget jag är särskilt insatt i men vet att man brukar bygga speciella burar så inga små eller stora djur kan komma åt köttet.
Temperaturer och vind har även betydelse och det innebär fler risker - känns smidigare i ugn.

#5 Bäst är när man hittar något sen tar upp det för att slänga och det inte alls har torr yta som man tror utan är slämmigt:P

/ Veronica, sajtvärd för Iller.iFokus

Anmäl
2011-12-06 23:18 #7 av: FerretCrow

#6 okej ska pröva det har en massa fisk i frysen som måste användas

Sajtvärd för Worldofwarcraft.ifokus

Anmäl
2011-12-06 23:49 #8 av: JossanH

#6 Eller när det ser torkat ut på ovansidan och är grönt på undersidan :S

Medarbetare på iller.ifokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.