Illern Hemma

Att skaffa iller

2011-12-05 00:45 #0 av: JossanH

Är du osäker på om iller är rätt djur för dig? Det kan finnas många frågor som behöver besvaras. Du kanske har andra husdjur, har små barn eller är hemifrån mycket under dagen? Kommer en iller passa in i ditt liv?

Iller som husdjur
För att beskriva hur en iller är kan man säga att de är 30% hundvalp, 30% katt och 40% iller. De påminner om en hundvalp på sättet de utforskar saker genom att använda munnen. Man får som illerägare alltid tänka på vad man lämnar framme för saker. Många illrar har en förkärlek för gummisaker så som tex skosulor.
Illern påminner även om en katt till sättet som den själv väljer att komma när du ropar, om den vill ligga och mysa i knät och på sättet de ändå kan vara ganska självständiga. Men man får inte glömma att en iller ändå är mest iller! De har sina små egenheter- som att lägga en liten kringla framför ytterdörren i protest när matte och husse varit borta för länge, eller stjäla varje BH, plånbok eller fjärrkontroll de kommer åt för att gömma i stoppningen i soffan.
Illern är ett husdjur som bjuder på många skratt men kan även ge sin ägare gråa hår. Tänk på att illern vanligen blir mellan 5 och 7 år gammal. Man kan vara ifrån illern under en arbetsdag utan att den kräver extra tillsyn men de trivs oftast bäst med att vara flera om de lämnas ensamma mycket.
Har man inte träffat någon iller kan man omöjligt veta hur de är. I denna artikel finner du kontaktuppgifter till en del illerägare, finner du ingen i din närhet kan du lägga ut en annons här på forumet och fråga om någon illerägare i närheten av dig kan tänka sig ett besök. De flesta illerägare är mer än villiga att öppna upp sitt hem för illerintresserade.


Vad ska en iller äta?
Illern är ett strikt rovdjur och ska således äta kött eller foder med högt animalskt protein. Illern har relativt kort tarmsystem vilket gör att den inte kan tillgodogöra sig protein från växter. Ska man utfodra sin iller med torrfoder är det mycket viktigt att fodret är av hög kvalitet och innehåller rätt mängd fett och animalskt protein.
Men det bästa är förstås om man väljer att utfodra sin iller med barf (biologiskt anpassad rå föda). Men för att helt barfa sin iller krävs god kunskap om proportioner och rätt sammansättning av köttet för att illern inte ska drabbas av bristsjukdomar.
Man kan dock med fördel utfodra en bas med torrfoder men ge en rå kycklingvinge några gånger i veckan. Det är det absolut bästa för att hålla illerns tandhälsa i god form.

Bur eller lös?
Ett stort missförstånd när det gäller illrar är att de är ett sk "burdjur". För bara 15-20 år sedan kunde man hitta illrar i små kaninburar i den lokala djuraffären. Detta är inte längre tillåtet. Illerns boyta ska vara minst 5 kvm stort.
Här förespråkar vi lösa illrar. Vill man avgränsa illerns yta av olika anledningar kan man spärra av till ett rum eller en del av hushållet. Man ska dock vara medveten om att inte alla illrar trivs med minskad yta och kan därför börja med att riva på dörren tills det att den blir utsläppt.
De som har tillgång till trädgård brukar ofta göra en utegård till sina illrar där de kan vara för att få extra stimulering. Man kan även ta ut illern på promenader i sele.

Iller med andra djur
Eftersom illern är ett strikt rovdjur ska man tänka till en gång extra innan man blandar iller med gnagare eller kaniner. Dessa är potentiella bytesdjur för illern. Illrar kan vara mycket uppfinningsrika så tänk på att ditt hem ska vara säkert för både iller och gnagare. Det är inte illerns fel om den dödar andra djur i hemmet, det är du som djurägare som slarvat då det ligger helt på ditt ansvar att alla djur lever säkert i sitt hem.
Illern kan gå tillsammans med både hundar och katter. Dock är detta väldigt individuellt och beror mycket på både iller, katt och hund. Det finns lika många lyckade försök att introducera den nya illern hos familjens hundar och katter, som att det går rakt ned i diket. Tänk därför efter noga innan du skaffar en iller om du är osäker på hur dina nuvarande djur kommer hantera den nya familjemedlemmen. Det kan vara mycket bra att kunna spärra av hemmet så att man kan ha djuren separerade i början. Gör en plan för hur du ska lösa situationen om du inte får det att fungera. Kan du ha avspärrat för jämnan? Får alla djur den tid och uppmärksamhet de förtjänar?

Iller med barn
Man ska aldrig lämna små barn och djur obevakat. Man bör inte heller låta illern hälsa på bebisen om man är osäker på hur illern kommer reagera. Det finns illrar som fungerar perfekt med små barn och det finns illrar som inte alls gillar barn. Se till att kunna tillgodose illerns behov även om det finns små barn i familjen. Gör bebislukten och barnskriken till något positivt genom belöningar. Väntar du barn kan det vara bra att vänta med att skaffa iller tills barnet blivit lite äldre. Det kan vara svårt att lära känna illern som husdjur på så kort tid att det känns tryggt att ha både barn och iller.

Kostnader
En iller från en seriös uppfödare brukar kosta runt 3000:-. Sedan ska man köpa på sig foder, sovfiltar, leksaker, sele och koppel och toalådor. Illern ska kastreras och kanske även vaccineras. Det är lätt att kostnaderna drar iväg i början.
Illern vaccineras varje år och de bör kastreras (antingen kirurgiskt eller med implantat) då brunst för hanar kan vara otroligt stressande och honor kan bli sjuka och dö om de börjar löpa utan att löpet avbryts.
När illern blir några år gammal brukar man upptäcka eventuella sjukdomar. Illern kan få sjukdomar av felaktig kost, tidig kastrering eller av andra orsaker. Ofta rör det sig om cancer. Detta kan medföra dyra veterinärsräkningar men ofta kan operation eller behandling ge illern flera månader eller tom år med god livskvalitet trots sjukdom.

Bits de mycket?
Illrar använder ofta sina tänder när de kommunicerar. Det kan vara lätta nafs eller hårdare bett. Man kan se hur illervalpen förväntas bli genom illerns föräldrar och hur illern hanteras hos uppfödaren.
Man ska visa från början vad man accepterar och inte accepterar. Oftast räcker det med att använda rösten för att illern ska förstå. Illrar kan bita av olika anledningar. Försök se anledningen till att illern biter. Då kan man anpassa sin "uppfostran" för att få en trygg och snäll iller.

Lukten
Okastrerade illrar i brunst luktar vanligtvis väldigt starkt. Har man kastrerade djur brukar de lukta lika mycket iller som en hund luktar hund. Håll rent bland illerns sovsaker och toalett för att minska lukten i hemmet.

Köpa iller
När man bestämmer sig för att köpa iller kan man välja mellan valp eller omplacering. Valparna föds vanligen på våren och de flesta omplaceringar brukar dyka upp på hösten då många tyvärr impulsköper illrar och slänger ut dem då de upptäckt att de kräver en hel del jobb. Tar man en omplacering kan det vara bra att ta reda på varför illern säljs, om den är problematisk att hantera och om den då passar till en nybörjare.
Väljer du valp kan du kontakta flera uppfödare för att hitta den det känns bäst med och som avlar fram sådana illrar som du vill köpa.
Tänk på vad du stödjer!
Det finns många farmer som säljer valpar billigt. Dessa föds ofta upp i minimala burar där de blir dåligt hanterade av ägaren, tas från modern för tidigt och saknar både stamtavla, veterinärsbesktning och vaccination. Låt inte priset styra. Det är inte ovanligt att dessa billiga illrar har ohyra och bits pga att de är ohanterade. Ha även i åtanke att för varje iller man köper som kommer från en tvivelaktig uppfödare stödjer man denne till att avla fram fler illrar på samma vis. Föräldrarna lever oftast i denna miljö hela livet.

 

Av JossanH

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl
2011-12-05 11:34 #1 av: villhailler

mycket bra skriven

Anmäl
2011-12-05 15:58 #2 av: VeronicaKahlbäck

Så bra Jossan! Något vi verkligen behövde.

Anmäl
2011-12-06 17:56 #3 av: LisenN

Kanon! Hoppas alla nya läser och tar till sej.

LisenN sajtvärd på Nära föräldraskap ifokus

Anmäl
2011-12-06 20:11 #4 av: JossanH

#3 Och gör dom inte det så kan man alltid hänvisa :P

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl
2011-12-06 20:37 #5 av: Gottfridsson

#4 Ja, en länk till den här artikeln, kommer jag att skicka med i mailen till illerintresserade som kontaktar mig.

Anmäl
2011-12-06 20:50 #6 av: JossanH

#5 Med gud så bra :)

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl
2011-12-16 10:30 #7 av: NinjaKakan

Iller verkar vara ett väldigt intressant djur :) Kanske skaffar mig det i framtiden ^^ Bra artikel!

Anmäl
2012-05-24 07:34 #8 av: Skurtrasan

bra artikel :) är så grymt sugen på att skaffa en iller men jag har en fett apatisk kisse här hemma så måste vänta :/ :<

Anmäl
2012-06-23 23:25 #9 av: [Virvelvindsflickan]

Ni på denna hemsidan har inte funderat på att ge ut en ny illerbok på svenska? De på biblioteken är rätt så gamla nu för tiden. samt att ferret for dummies är jättetjock, på engelska och vi har inte riktigt samma lagar som utomlands. 

Hade varit underbart! tycker jag iaf.

Anmäl
2012-06-24 13:20 #10 av: [sossomatic]

Jag har skrivit en bok om illeruppfostran, men tyvärr inte fått den publicerad. Måste ta tag i redigeringen och ge det ett nytt försök :) För håller med om att det finns alldeles för lite böcker om just tamiller!

Anmäl
2012-06-24 13:40 #11 av: NinjaKakan

Jag tycker det finns förlite böcker om alla djur som inte är hund,katt eller kanin typ XD haha. Men en illerbok hade minsann varit trevligt tycker jag :D

Anmäl
2012-06-24 18:07 #12 av: [Virvelvindsflickan]

Ellerhur. Jag började läsa på om illrar för typ 4 - 5 år sedan. 
Jag fick tack i mitt biblioteks utbud av böcker.

Fick sedan höra att de inte gick att gå efter.
Tamillern och Iller hemma.

Sen är Ferret for dummies inte enligt svenska lagar
och väldigt tjock, jobbig för folk som inte förstår Eng.

Anmäl
2012-06-25 15:42 #13 av: appelsinchoklad

En bra artikell

#10 Hoppas du får boken utgiven, jag har planer på att skaffa iller, och då hade det kunnat vara bra med en bok om uppfostran.

Men jag kommer inte skaffa någon just nu måste vänta tills jag flyttat hemifrån och fått ett jobb. Mamma är alergisk så jag kan inte ha en när jag bor hemma. Och slutar skolan till sommaren så jag måste ha ett jobb så jag har en inkomst innan jag skaffar mer djur. Och den måste fungera ihop med mina hundar också.

Anmäl
2012-06-25 23:22 #14 av: denise97

Jätte bra skrivet!

 

Anmäl
2012-08-08 19:21 #15 av: LexusOzzy

Måste säga att detta forumet är riktigt bra, hämtar en liten iller nästa vecka och som första gångs ägare har jag lärt mig riktigt mkt här inne :) som i din fakta text. Sen är ni extremt duktiga och intresserade av att faktiskt svara på dom frågor man ställer. Perfekt kommer absolut hänga här om jag undrar över något :D

Anmäl
2012-08-08 19:25 #16 av: JossanH

Vad kul att höra! :)
Lycka till med nya illern.

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl
2012-09-01 16:38 #17 av: sumbsay

men vart kan man köpa iller bebisar :D jag skulle vilja föda upp 2 från hela början xD

Anmäl
2012-09-02 15:11 #18 av: VeronicaKahlbäck

#17 Det finns en nålad uppfödarlista, där är det bra att börja titta! Alla är inte det med men de flesta.

Det är inte så enkelt som att bara köpa vilka illrar som helst och sätta ihop, eller inte om det ska bli rätt åtminstone.
Illeravel är känsligt och komplicerat, ja som de flesta sorters avel.
Det finns en hel del man behöver veta och inte ens en enorm kunskap garanterar en lyckad parning.

Så mitt tips är att du skaffar en sällskapsiller för att lära dej mer om illrar och sen ta dej tid att läsa på ämnen som är relevanta för framtida avel.

Anmäl
2012-10-15 14:27 #19 av: Kornet13

Hej jag har en fråga...
Det står att en iller ska ha 5kvm
1 är det buren som ska va i den storleken??
2 jag har en skit stor bur ,cirka 15 kvm!!
Kan jag ha min iller instängd i buren mesans jag är i skolan
Då cirka 7timmar??
Jag har hund och katt det är därför jag vill ha den instängd,

Jag Har inte köpt den än vill veta så jag vet hur jag ska göra??!

Anmäl
2012-10-15 15:29 #20 av: JossanH

Om buren är 15kvm kan den knappast få plats inomhus känns det som? Är den ute är det mycket viktigt att den är illersäker, med bra nät och utan möjlighet för illern att gräva sig ut eller klättra ut på något vis.
En 15kvm stor bur kan man ha illern instängd i men har man en sådan stor bur inne kan man lika gärna ha ett rum där illern får vara istället. Har man buren ute börjar det bli dags att göra den vinterbonad också för att illern ska klara sig i kylan.

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl
2012-10-15 21:41 #21 av: Kornet13

Nej buren står inomhus.
Den har flera våningar därför räknar jag att den är 15. Kvp tillsammans
På alla planen:)
Jg anser tt buren är iller säker.
Men det verkar då som att det är okej att ha honom instängd de timmarna på vardagarna:) ?

Anmäl
2012-10-15 21:58 #22 av: UlrikaD

För att räkna kvm så räknas endast en yta. Alltså bottenytan på buren. Man får inte plussa ihop olika våningsplan.

Känner man att man måste stänga in illern någonstans när man inte är hemma så rekommenderar jag att man illersäkrar ett rum istället och har illern i.

De flesta illersäkrar hela lägenheten och låter illern gå som en hund eller katt även när de inte är hemma. Bur brukar sällan vara nödvändigt. Och det kan som sagt vara svårt att hitta en bur som är 5kvm stor.

Anmäl
2012-10-16 21:40 #23 av: Kornet13

Okej tack så mycket :)

Anmäl
2012-10-16 22:05 #24 av: JossanH

Tycker det låter otroligt stort med 15kvm även om det är flera våningsplan. Har buren 3 våningar innebär det att buren borde vara typ 2,5* 2,5 m vilket är väldigt stort.. och svårt att göra heltäckande våningsplan på 5 kvm per plan..

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl
2012-10-17 23:19 #25 av: VeronicaKahlbäck

Även om lagen säger 5 kvm så är det förhoppningsvis ingen som har sina illrar på det, finns inte en iller som skulle bli lycklig av det..
Inte av att vara där delvis heller.
Lättast är att illersäkra och låta illern leva livet :D
Spännande är att katter ska ha en yta av 6 kvm enligt lag men inte sjutton är det väl någon (vettig) människa som har en katt på så liten yta heller!

Anmäl
2012-10-19 00:18 #26 av: AnnaJosefine

#19

Jag kan ju berätta att du lär komma hem till en fruktansvärt frustrerad iller om du ska ha den i en bur i sju timmar mån-fre (och var ska den vara de kvällar/eftermiddagar du bestämmer dig för att dra hem till en kompis efter skolan, antagligen buren). Det är bättre att illersäkra hela rummet/huset/lägenheten, det är ju trots allt en uppoffring som tillkommer med att man skaffar iller. Särskilt om man har andra djur som ska hållas åtskilda från illern när de ej är under uppsikt.

Jag anser att om man inte är beredd på att gör de uppoffringarna så är man inte redo att skaffa iller heller.

Anmäl
2013-02-01 17:40 #27 av: Mithrandir

Jättebra skrivet! Perfekt för dom som gör efterforskningar när man funderar på att skaffa en pälsklädd korv, som jag gör Glad.

 

MVH

Anders

Anmäl
2013-05-25 00:14 #28 av: luckydragonriderkin

Bra artikel!!! ^^
Jag har dock en fråga, kan dom åka bil båt?

Jag åker ofta till ett landställe vilket inkluderar ca en timmes biltur och en timmes båttur… skulle det funka?

Anmäl
2013-05-25 09:31 #29 av: JossanH

#28 så länge det inte är för varmt för dom så är det inga problem. Hade med mig mina när jag flyttade till Norge. Ca 16 timmar i bil, fast med många pauser.

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl
2013-07-13 22:33 #30 av: IdaStranne

Super bra artikel och kommentarerna väcker funderingar o tankar!

Anmäl
2013-10-22 15:46 #31 av: philippazon

Super bra skrivet. Detta ska jag tänka på :)

Anmäl
2014-01-03 13:26 #32 av: [VampireGirlElvira]

Jag hade funderingar att skaffa mig en iller någon gång i framtiden, men jag har några funderingar gällande illrar.

Kan man lämna kvar dom i buren i mer än fyra timmar?
Måste dom vara ute på golvet och röra på sig hela dagen,
(med tanke på att jag har det lite rörigt på golvet och lite dammråttor här och där)?
Om man inte kastrerar eller steriliserar sitt djur, vad kan hända då?
Ungefär hur mycket kostar en iller per år?
Har dom några sjukdomar som man bör känna till?
Luktar dom mer än t.ex råttor?

Jag har läst det mesta här ovanför, men jag är nyfiken ändå på hur man ska ta hand om en iller på det bästa sättet.

Tacksam för svar...

Anmäl
2014-01-03 19:30 #33 av: JossanH

Kan man lämna kvar dom i buren i mer än fyra timmar?

Eftersom illern inte ska sitta i en bur (mindre än 5kvm golvyta) så ska den inte vara instängd i bur i 4 timmar mer än på tex resa eller vid speciella tillfällen då det krävs. Man ska inte ha det som rutin. Många har inte ens en bur till sin iller just.

Måste dom vara ute på golvet och röra på sig hela dagen,
(med tanke på att jag har det lite rörigt på golvet och lite dammråttor här och där)?

Man får illersäkra och se till att det är en säker yta för illern att leva på då den inte ska vara instängd i en bur, så ja, den behöver vara ute på golvet hela dagen.. Och natten.

Om man inte kastrerar eller steriliserar sitt djur, vad kan hända då?

Hanar luktar väldigt mycket och börjar oftast revirmarkera, honor kan få anemi och dö om man inte avbryter löpet.

Ungefär hur mycket kostar en iller per år?

Det vet jag faktiskt inte...

Har dom några sjukdomar som man bör känna till?

Vanligt med cancer och dyra veterinärskostnader när de kommer upp lite i åren..

Luktar dom mer än t.ex råttor?

Illrar har en mycket speciell lukt och bäst är förstås om man hälsar på någon med iller innan man skaffar en själv.

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl
2014-01-03 19:50 #34 av: [VampireGirlElvira]

Okej, då vet jag det. :D

Det är bäst att fråga innan jag skaffar mig en iller.
Min lillasyster hade en vuxen illerhane en gång, men den hanen var okastrerad och luktade väldigt illa.

Jag tycker om illrar och andra slags djur, och har velat ha en sen några år tillbaka, men det kanske inte passar för min del för att jag reser mycket, men det är bra att jag ställer frågor och sånt så att jag vet tills senare i framtiden.

Tack för svaren. :D :D :D

Anmäl
2014-01-03 22:58 #35 av: JossanH

#34 man räknar med att det är som att skaffa en hund eller katt så alla i familjen måste vara med på det och illrar som säljs från seriösa uppfödare säljer inte till minderåriga..

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl
2014-01-03 23:14 #36 av: [VampireGirlElvira]

Du, jag är faktiskt 27.

Anmäl
2014-01-04 12:49 #37 av: JossanH

#36 sorry, trodde att du var yngre iom att du skrev att du måste fråga innan du skaffar någon (trodde du bodde hemma och menade föräldrar) men förstår nu att du menade att fråga här ;)

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl
2014-01-04 12:55 #38 av: [VampireGirlElvira]

Det var bara funderingar jag hade eftersom att jag aldrig har ägt en iller förut. :D

Anmäl
2014-03-15 12:59 #39 av: mårdjurs_dyrkare

kan bambu björnar tillgodogöra sig protein från vegetabilisk föda så kan iller oxå göra det för dom har likvärdigt tarmsystem.

Anmäl
2014-03-15 14:29 #40 av: JossanH

#39 nej

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl
2014-04-27 16:57 #41 av: Jaguar_

Är det någon här inne som känner till någon uppfödare runt Jönköpings området? Har tänkt länge på att skaffa iller och läst på en hel del.

Få ge tummen upp för denna post med info om Illrar. Mycket bra! Tummen upp

Anmäl
2014-04-27 19:35 #42 av: JossanH

Jag tror nog att Skövde är närmst med Hillbiörns illerupofödning som Nettan håller i :)
Kolla den nålade tråden med uppfödare så ser du vart de flesta finns.

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl
2014-05-11 18:31 #43 av: lollynonna

om man kastrerar den kemiskt,luktar den fortfarande mycket då? och hur mycket kostar det? 

// Linah 

 Medarbetare på djurannonser och gerbiler iFokus!
SolGerbilsidanSol

Anmäl
2014-05-11 22:09 #44 av: JossanH

#43 nej, den blir som om den vore kirurgiskt kastrerad. Det kostar ca 1500:- beroende på vart man gör det.

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl
2014-05-11 22:10 #45 av: lollynonna

#44 oki,tack så mycket,och även svaret i min andra tråd!:)

// Linah 

 Medarbetare på djurannonser och gerbiler iFokus!
SolGerbilsidanSol

Anmäl
2014-05-22 11:16 #46 av: Englalove

Jätte bra text!!Glad

Anmäl
2015-03-09 10:43 #47 av: RåttTjejen

gud så bra!!!..jag vill verkligen ha en iller, de värkar så mysiga och roliga!!själv har jag 2 råttor!de är verkligen jätte snälla och roliga^^.  men när jag såg att de kostade 3.000!!!!!!!!!!!då kände jag bara såhär " jaha..då kan man aldrig köpa en iller då:("" jag vet att de kräver mycket arbete!..och de värkar så dyra!!..skulle gärna samla ihop till en iller;)

Anmäl
2015-03-09 16:22 #48 av: JossanH

#47 ja visst är dom härliga! :)
3000:- är egentligen inte så mycket pengar med tanke på vad de kan kosta i veterinärkostnader och liknande. Bara börja spara så kanske du har råd när du är myndig kan köpa en själv :)

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl
2015-08-10 11:53 #49 av: :holmgreen:

Jättebra artikel! Mycket informativ! :)

Anmäl
2016-01-12 22:20 #50 av: erejser96

Får jag lägga ut detta i min grupp? Grymt bra beskrivit 😃

Anmäl
2016-01-12 22:56 #51 av: JossanH

#50 vad för grupp?
Du får inte ta texten rakt av men du kan länka till denna artikel :)

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl
2016-01-12 23:00 #52 av: erejser96

Det står att du skrivit den har alltså printat ☺️ Står även ditt namn. Där jag lägger ut bilder på mina illrar.

Anmäl
2016-01-13 00:31 #53 av: komigentammie

Du kan länka hit annars Funderar

Anmäl
2016-01-13 15:35 #54 av: JossanH

#52 jag föredrar om du länkar hit.

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl
2016-10-15 17:50 #55 av: Shovel

Hur kan du säga att en iller är 30% hundvalp 30% katt och 40% iller och sen säga att en iller tillmestadels är en iller, enligt tidigare påstående är ju illern till 60% något annat.

Anmäl
2016-11-10 14:52 #56 av: CayKantos

Vilken skön artikel!
Jag hade gärna velat veta lite mer ang uppfostran och lite fler saker som är bra att tänka på. Ang försäkring, lämna illern ensam hemma, "valp/illersäkra" hemmet? Annat som är bra att tänka på?

Jag är mest orolig över det att ha illern lös på rummet och den kommer tugga i sig något eller tugga på sladdar/ i uttag. Hur kan man säkra hemmet?

Just another crazy animal lover Skämtar

Ägare av CaToss Photography, kom gärna in och kika!

Anmäl
2016-11-10 15:53 #57 av: Bogey

#56 Vi har satt hinder under kylskåp så det inte kommer in bakom och i kontakt med kompressorn i.o.m. att en del eldetaljer är dåligt skyddade på baksidan. På en del av våra soffor har även satt en list under kanten så illrarna inte kommer under så de kan ta sig in i stoppningen och bli klämda när nån sätter sig.

Normalt sett är illrar inte några sladdbitare, men precis som med hund och katt finns det individer som blir sladdbitare. Annars är det mjuka gummisaker som öronproppar, skumgummivapen, däck till leksaksbilar etc. man måste hålla undan.  Få de i sig sånt kan det bli akut stopp i magen.

Vill man inte ha hjälp att plantera om sina växter är de bra om illrarna inte kan komma upp i fönstret. Golvkrukor har vi lagt nät över och sen grovt dekorgrus ovanpå.

Anmäl
2016-11-10 16:02 #58 av: CayKantos

#57 tack så mycket! Men förstår inte helt hur nu har gjort med kylskåpet. Det är ju inte lika enkelt att spika fast några listor/träbåtar som på soffan tex?😊

Just another crazy animal lover Skämtar

Ägare av CaToss Photography, kom gärna in och kika!

Anmäl
2016-11-10 16:21 #59 av: Bogey

#58 Somliga kylskåp har ju galler och då är det ju fixat om man så säger, men i vårt fall var det mer som en långsmal luftöppning i "sparklådan" så vi löste det med epoxilim och en rundstav. Hindrar inte luftflödet nämvärt men gliporna på var sida om rundstaven blev tillräckligt smala för att hindra illrarna.

Men klicka på sök uppe i menyn här på iller iFokus och sök på "Illersäkra" så får du upp flera trådar som avhandlar illersäkring av både det ena och det andra.

Anmäl
2016-11-10 17:23 #60 av: CayKantos

Ok tack!

Just another crazy animal lover Skämtar

Ägare av CaToss Photography, kom gärna in och kika!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.