Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

01 - Allmänt Artiklar Avel Berättelser Bilder Blocket Annonser m.m. Butiker och länkar Delad glädje är dubbel glädje Filmklipp Foder och godis Färg / Päls / Teckning Försäkringsfrågor / Föreningsfrågor Gratulationer och Glädjebetygelse Iller Beteenden/ Relationer Illern i Media/ Litteratur Kunskaps trådar Leksaker/ Sovställen/ Burar/ Rum Medlemmars Illrar/ Hemsidor/ Bloggar Namnförslag OL. Olika Lekar OT. Off-Topic Omplaceringar/ Säljes/ Köpes Resa Sajten & iFokus Saker att tänka på. Semesterhem/ Efterlysningar/ Samåkning Sjukdomar/ Hälsa/ Operationer Snacksaligt om iller Tips/ Accessoarer/ Aktiviteter Träffar Träffar ( som varit ) Tävlingar Uppfostran Uppfödare Utställningar Älskad och saknad, men aldrig glömda!
Illerns Släktingar

Minken

2006-06-06 12:06 #0 av: Madde

Illerns släkting Minken kan du läsa lite mer om i denna artikel.

Minken (Latinskt namn: Mustela vison)

Minken är släkt med illern som båda tillhör släktet Mårddjur.

Latinska namnet för mårddjur är (Mustelidae)

 

Var finns Minken i sverige?

Minken finns först och främst på farmar. Men en vild minkhane har ett ganska stort område som han rör sig på. Det kan ligga uppåt 3km längs ett vattendrag. Medans honorna och unga hanar rör sig inom mindre områden. Deras områden är deras revir som dem försvarar och markerar med dofter. Minken befinner sig i närheten av sött eller saltvatten i det vilda.

Minken infördes från Nordamerika för pälstillverkning. Den har funnits i sverige i sedan 1920-talet och har under den tiden etablerat sig i landet. De flesta minkarna finns på minkfarmer men det finns även minkar i det vilda. Då på grund av att dem har rymt eller blivit utsläppta. Minkens närmaste släkting är flodillern, den kallas även för europeisk mink. Den har aldrig funnits i sverige, men i finland finns den. Flodillern är en utrotningshotad art.

 

Minkens storlek!

Minken väger mellan 0,5 - 1,7kg. Beroende på om minken är vild eller en farmmink.Minkarna på farmarna är betydligt större än dem vilda.

 

Parningen:

Parningssäsongen inleds i mars. En hane kan para sig med flera olika honor. Minken får mellan 3-6 ungar och dem föds i början av maj. Ungarna blir självständiga väldigt fort så redan i juli, augusti utvandrar dem till nya områden.

 

Föda:

Minken äter fisk, kräftor, grodor, även sorkar och fåglar. Minken lägger upp ett föråd med mat, den är även ofta på jakt efter fåglars ägg och ungar. Minken har oftast 2-5 *daglegor* inom sitt område. Födosöket sker oftast i närheten av någon lega.

 

Jakt:

Man får jaga minken hela året för att förebygga skador av vilt. Det vill säga skyddsjakt. Man jagar minken med hjälp av olika redskap som slagfäller eller fällor för levande fångst. Det finns runt 30st olika godkända fångstredskap till minken.

Man får jaga minken hela året för att förebygga skador av vilt. Det vill säga Man jagar minken med hjälp av olika redskap som slagfäller eller fällor för levande fångst. Det finns runt 30st olika godkända fångstredskap till minken.

 

* Daglega - Plats som djur uppsöker för vila under dagen.

 

Källa: Skriven av Madelene Vikström

 

 

Av: Madde

Datum för publicering

  • 2006-06-06

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Anmäl
2006-06-06 12:09 #1 av: Faxlin

Ohh, vad roligt att få läsa lite mer om minken Madde. Bra artikel du skrivit. Tackar för den!

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-06-06 12:15 #2 av: Madde

Tack så mycket. Jag måste tacka illrarna som väckte mig kl 5,30 i morse. Tack vare de har jag nu lyckats uträtta lite idag. Får se om jag orkar fixa en till artikel senare i eftermiddag. Men det får tiden utvisa. Slocknar säkert kl 20,00 idag bara för att jag vaknade så tidigt. haha

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Anmäl
2006-06-10 13:15 #3 av: Madde

Oj vilken dag jag hade när jag skrev om minken och mården. Tror inte jag har varit så kreativ på länge. =)

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Anmäl
2006-06-10 13:17 #4 av: Faxlin

Nej, det var riktigt kreativt. Har själv suttit och fått dåligt samvete för att jag inte har skrivit någon på länge. Måste helt klart ta mig i kragen snart.
Sååå dåligt av mig det här.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-07-11 23:34 #5 av: Smeagol

Jag blev ju medlem idag! Och inna jag blev det satt jag just på google och letade efter fakta om minken och sedan hittade jag denna artickel.. snacka om att jag blev glad dåGlad

Anmäl
2006-07-12 00:04 #6 av: Madde

Vad bra att du kan ha nytta av min Artikel. =)

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Anmäl
2006-07-12 16:42 #7 av: ferretgirl

Här kan ni se en mink, Peter min son fotograferade den på sin skola när han läste till lastbils schauför (stavas det så??) på Berga i Helsingborg.

Anmäl
2006-07-12 16:42 #8 av: ferretgirl

Här kommer ett foto till

Anmäl
2006-07-12 21:32 #9 av: Thyne

#7 Nä, men chaufför är rätt :)

Anmäl
2006-07-13 00:56 #10 av: ferretgirl

Tack för att du rättade mig, ibland står det stilla. Händet tom att jag inte får fram ordet på svenska, utan på engelska. Och då blir det lite fel tänkt.

Anmäl
2006-07-13 15:15 #11 av: Smeagol

Jag tycker det är synd om minkarna...stackars djur som ska ge sitt liv åt männsikor idioti!!Gråter

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.