Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

01 - Allmänt Artiklar Avel Berättelser Bilder Blocket Annonser m.m. Butiker och länkar Delad glädje är dubbel glädje Filmklipp Foder och godis Färg / Päls / Teckning Försäkringsfrågor / Föreningsfrågor Gratulationer och Glädjebetygelse Iller Beteenden/ Relationer Illern i Media/ Litteratur Kunskaps trådar Leksaker/ Sovställen/ Burar/ Rum Medlemmars Illrar/ Hemsidor/ Bloggar Namnförslag OL. Olika Lekar OT. Off-Topic Omplaceringar/ Säljes/ Köpes Resa Sajten & iFokus Saker att tänka på. Semesterhem/ Efterlysningar/ Samåkning Sjukdomar/ Hälsa/ Operationer Snacksaligt om iller Tips/ Accessoarer/ Aktiviteter Träffar Träffar ( som varit ) Tävlingar Uppfostran Uppfödare Utställningar Älskad och saknad, men aldrig glömda!
Illerns Sjukdomar

ANGÅR FÅGELINFLUENSAN OSS ILLERÄGARE?

2006-04-05 02:30 #0 av: Faxlin

Jag vill här vidarebefodra en bra artikel om fågelinfluensan som stod i senaste numret av Svenska tamillerföreningens tidning Iller Nytt. Då inte alla är medlemmar hörde jag mig för med redaktören om det var okej att jag publicerade hennes artikel här inne också.

 

Den 9 mars fick vi nyheter om att en mård på den tyska ön Rügen hade konstaterats bära fågelviruset H5N1. Stenmårdar äter ofta från kadaver och kan alltså smittas genom att äta smittade vilda fåglar. Den smittade stenmården hade hittats i samma område vid Östersjön som de tre katterna och ett hundratal smittade fåglar. Genom laboratorieförsök har konstaterats att även illrar är mottagliga för detta virus. Våra sällskaps illrar vistas vanligtvis inomhus och vi går ut med dem i koppel, så risken för att de skulle bli kunna bli smittade genom att äta någon död fågel är minimal för att inte säga obefintlig. De som har utomhusburar bör täcka ovansidan på dessa. Däremot bör vi vara extra försiktiga då det gäller upphittade illrar och hålla dessa isolerade en tid.

Av: Lena Andersson /redaktör för Iller Nytt

 

Sammanställt material från Statens Veterinärmedicinska Anstalt och Jordbruksverket:

 

På ön Rügen i Tyskland har man hittat tre döda katter som varit smittade med fågelviruset H5N1. I Österrike har man påvisad viruset hos tre katter som har befunnit sig i närkontakt med flera smittade fåglar i ett djurhem. Något utbrott av fågelinfluensan enbart hos katter har dock aldrig förekommit, men enstaka katter har infekterats i samband med utbrott hos fåglar.

 

Katter infekteras inte lika lätt av fågelinfluensa som fåglar och det är sällsynt att det sker. De kan infekteras genom att äta infekterade sjuka eller döda fåglar. Vid studie i planerad miljö, där ett fåtal katter medvetet infekterats, har man visat att katter kan smitta varandra. Detta är dock under laboratorieförhållanden och det är oklart om katter skulle kunna utsättas för tillräckligt stora doser virus i naturen för att infekteras och föra smittan vidare. Dessa katter visade kliniska symptom i form av främst feber, trötthet och ansträngd andning. Det är dock inte klarlagt om katter visar kliniska symtom efter att ha infekterats genom att äta döda eller sjuka fåglar. Det finns inget botemedel för fågelinfluensa på katt, men det finns stödjande behandling. Det finns inga rapporter om att smittade katter kan smitta människor. Det är dock alltid viktigt med god hygien när man hanterardjur. Risken för att en katt infekteras i områden utan känd smitta, även i så kallade övervakningsområden eller skydds-områden, är mycket liten till extremt liten. Katten kan hållas ute på vanligt vis. Endast i smitt förklarat område rekommenderar myndigheter att katterna ska hållas inomhus. Åtgärderna syftar till att minska risken för smitta samt för att minska antalet rörelser i området.

 

Det finns inga rapporter om hundar som blivit sjuka i fågelinfluensa. I en studie i Thailand har man sett att hundar har träffat på smittämnet och bildat antikroppar mot fågelinfluensa utan att insjukna.

 

Hur länge virus överlever beror på olika omständigheter som yttertemperatur och fuktighet. I träck från en smittad fågel kan viruset överleva i maximalt ett par dygn men dör då avföringen torkar. I kroppen till en död smittad fågel dör virus då vävnaden förruttnar, i varmt väder går detta på några timmar. Vid temperatirer under nollpunkten kan virus överleva betydligt längre. Virus inaktiveras vid hög temperatur, vid låg pH och av de flesta infektionsmedel inklusive vanlig handtvättmedel.

 

SVA har en speciell telefonlinje för frågor angående fågelinfluensan: 020- 20 20 00

 

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-04-05 02:47 #1 av: AmmiG

Ett aktuellt ämne som angår oss alla, med eller utan illrar.

Bra att du la/fick lägga in den, Åsa. Hoppas det kommer in mer information, vartefter fakta blir känt.

Anmäl
2006-04-05 02:49 #2 av: Faxlin

Ja, jag gör vad jag kan för att hålla mig informerad och således er också.
Tycker det var snällt av Lena att jag fick ta hennes artikel. Då hon liksom jag anser att det viktigaste är att vi kan sprida informationen så kan det här nog bli ett bra samarbete tror jag.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-04-05 02:56 #3 av: AmmiG

Lena är klarsynt. Hon ser vikten av att samarbeta, för att sprida fakta. Ju mer konkret fakta som sprids, ju mindre blir risken för hysteri, om det i framtiden skulle visa sig att en iller blev smittad.

Jag är glad att vi får henne som redaktör för IN.

Anmäl
2006-04-05 03:16 #4 av: Grodan

Är det samma Lena Andersson som skrev Tamillern, startade illerbiten... ja jösses var det inte hon som startade STIF?

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2006-04-05 03:31 #5 av: Faxlin

Jodå, det är samma Lena Andersson, Grodan.

Jag kan bara hålla med dig Ammi, skönt att vi fått henne med oss för att bygga upp föreningen igen. För trots allt är tidningen en viktig del av föreningen.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-04-05 03:34 #6 av: AmmiG

Ja, tidningen är föreningens ansikte utåt och en väldigt viktig kontacktlänk, med både medlemmar och andra.

Anmäl
2006-04-05 04:13 #7 av: Madde

Jätte intressant och läsa om det här åsa. Man är ju inte så insatt i det här heller om hur det har kunnat eller inte kunnat smitta illrar. Men nu är jag lite klokare i alla fall.

Tack lena för en intressant artikel. Vet inte om hon finns här inne men annars får gärna någon vidarbefodra det. Skrattande

Även det jordbruksverket har skrivit var intressant. Bra att det fanns så att man kunde ringa dem om man var fundersam.

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Anmäl
2006-04-05 05:10 #8 av: Faxlin

Lena är inte ofta ute på internet på de olika sajterna, men jag ska hälsa henne när jag träffar henne nästa gång.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-04-05 05:25 #9 av: Fredde

Men du åsa när kom den det nya nr ut?(av iller nytt)? Senast jag fick ett måste ha varit i slutet av förra året!

Anmäl
2006-04-05 10:22 #10 av: Nettan

Fredde..

Illernytt kom för ca 1½-2 veckor sedan tror jag. Har du inte fått den så tycker jag att du ska kontakta STIF.

Anmäl
2006-04-05 13:13 #11 av: Faxlin

Hmm, jag fick mitt nummer nu i måndags och jag vet att Therese fick sitt i fredags. Hur kan det komma sig att du fick din så tidigt Nettan? Gör posten skillnad på folk eller? ;-)

Men som sagt var Fredde, hör av dig till STIF och påpeka att du inte fått ditt nummer så får de skicka ett nytt.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-04-05 14:07 #12 av: Fredde

#9, #10

Tyvär så har det ej ennu hamnat något nr av iller nytt i min brevlåda ända sedan jag blev medlem i slutet av förra året. Men jag löd erat råd och skicka iväg ett litet mail till stif i morrse så nu e det bara att vänta Skrattande men det e ju som det så vackert hetere "bättre sent en alldrig" Fl&ouml;rt 

Anmäl
2006-04-05 14:56 #13 av: Faxlin

haha, ja kanske det är så. Den som väntar på något gott kan inte vänta för länge heter det visst också.
Fast jag håller nog inte med om det, har gjort en egen version av den vilket innebär: Den som väntar på något gott väntar alltid för länge;-)
Vilket nog alla som går och väntar på valpar (eller omlaceringar) kan intyga. hihi

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-04-05 16:19 #14 av: Nettan

javisst görs det skillnad Åsa..jag är folk och du är fä...hi hi.

Nej, ärligt talat kommer jag inte ihåg exakt när jag fick illernytt. Men det var åtminstone 1 vecka sedan.

 

Anmäl
2006-04-05 16:24 #15 av: Faxlin

hmm, Nettan din elaking. hihi
(hämnden kommer som ett brev på posten, snabbare till dig än till mig *Asg*)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-04-05 20:43 #16 av: Grodan

Ja, Åsa hälsa till Lena från Grodan!!! Skrattande En stor kram!

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.