Annons:
Etiketterartiklarillern-hemma
Läst 16915 ggr
demoforfattare
2006-01-08 19:00

Illerns ursprung!

Vilka släktingar har illern och var kommer den ifrån ursprungligen.

Illern tillhör mårddjuren. Andra djur i denna grupp är skunk, vessla, sobel, utter och mink. Det latinska namnet för tam illern är Mustela furo. Det är lite skilda meningar om vilka som är tam illerns vilda släktingar. Dock finns det vetenskapliga resultat som pekar på två olika möjligheter.

Stäppillern ( Mustela eversmanni ) upptäckt i Sibirien, eller den Europeiska illern ( Mustela putorius ) är båda möjliga förfäder.

Detta är en tam iller.

     Detta är en tam iller.

 


 Exakt var och när illern kom till och var ifrån lär vi nog aldrig få veta riktigt säkert.Men om de kom från egypten eller från Grekland eller Frankrike har väl i dagens läge inte så stor betydelse heller. Hur som helst kan man tänka sig att dessa illrar måste ha förts mot våra trakter av någon en gång i tiden i alla fall. Dessa tama illrar kan ha parat sig med den vanliga europeiska illern. Den europeiska illern, stäppillern och den tama illern är så nära besläktad att de kan korsbefruktas på samma sätt som hundar och vargar. Det är värt att notera att avkomman från en sådan korsning tenderar att likna den aggressivaste föräldern och sådan djur blir inte bra sällskapsdjur.

Se till att din iller härstammar från en välrenommerad uppfödare. I vissa länder används de vilda illerarterna till pälsproduktion, och dessa är inte tama djur. Det vore detsamma som att få en varg när man trodde att man skaffat en grönlandshund eller en schäfer.

Illern brukade vara en mycket skickligare rovdjur än vad den är idag. Genom att man när man som uppfödare avlar på snälla och harmoniska djur så försvinner jakten mer och mer i dom. Man får ofta höra talas om illrar som inte bryr sig om möss eller råttor. Illrar som helt struntar i kaninen som hoppar förbi. Men man får inte glömma bort att den ändå är ett rovdjur och det rekommenderas inte att ha den ihop med gnagare om man vill vara säker på att gnagaren inte ska dö. Det finns kaniner och marsvin som blivit så stressade av lukten från en iller så att de dött bara därför. Dessutom vet man aldrig när jaktinstinkten vaknar till liv.

Illern har stadigt ökat i popularitet sedan 1970-talet. På 80-talet blev det en första illerboom. Var och varannan ville ha iller och man såg dem ofta i selar på stan. På den tiden köptes illern ofta på zoo. I dag hittar du oftast ingen iller på en zoo affär vilket är bra. En valp behöver mer tid än något zoo kan ge dem. Så i dag är bästa sättet att köpa en iller att vända sig till en uppfödare. Jag rekommenderar att inte köpa iller från olika farmar eftersom jag är emot sättet på hur djuren lever där. Och jag anser om man inte köper djur därifrån så minskar deras utbyte av att ha djuren så där. I Sverige finns sedan 1988 Svenska tam-iller föreningen ( STIF ) som bland annat ger ut tidningen Iller Nytt och dessutom arrangerar utställningar. Genom STIF har man 10% rabatt på försäkringen hos Agria om man försäkrar illern genom deras ombud. STIF har också möjlighet att hänvisa till olika uppfödare, de har en omplaceringskordinator och hjälper till med att svara på frågor som rör illern som sällskapsdjur.

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2005-07-14
  • Redigerat 2020-09-12 14:57 av Grodan
Annons:
Faxlin
2006-01-26 01:29
#2

Japp, och om dete tvistade de lärde. Så är det väl ofta inom alla olika samanhang. Finns alltid de som tycker olika och tror olika om saker och ting. Detta som står i min artikel är vad jag har lärt mig och vad jag tror på. Om andra har lärt sig annat och tror på annat så är det fritt att göra så. Förstod nog inte riktigt vart du ville komma med denna länk, men har läst den och blev lite skrämd av artikelskrivarens åsikter om vissa saker. Men det är min personliga åsikt. och jag kommer fortsätta att avla för friskare illrar, för de vi har nu drabbas otroligt mycket av canser och hjärtfel om man jämför med katter och hundar vilket han/hon gör i din artikel. Vad var det i artikeln du ville framhäva? Intresserad av att veta.Flört

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

MarieB
2006-03-06 15:13
#3

http://rissanens.com/forum/viewtopic.php?t=2461&highlight=egypten

 Jag har inget personligt intresse i det här Åsa (förutom att upplysa om att Egypten-teorin förkastades för länge sedan av det fåtal forskare som satt sig noga in i saken, säger egentligen sig självt). Några personer undrade över det du skrivit om Egypten, så jag svarade på Illersverige och postade länken till vad Bob skrivit på FML.

 Jag är en mycket sällsynt gäst här, så är det något särskilt, maila är du snäll.

Faxlin
2006-04-24 02:11
#4

Hmm, men jag skrev väl aldrig att du hade ett personligt intresse i det heller? eller gjorde jag det? Jag undrade ju bara vad det var i den texten du länkade till som du ville framhäva. Har ändrat det om Egypten så slipper ni som inte tror på den teorin fundera över varför jag gör det;-)
Mvh Åsa

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Upp till toppen
Annons: