Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

01 - Allmänt Artiklar Avel Berättelser Bilder Blocket Annonser m.m. Butiker och länkar Delad glädje är dubbel glädje Filmklipp Foder och godis Färg / Päls / Teckning Försäkringsfrågor / Föreningsfrågor Gratulationer och Glädjebetygelse Iller Beteenden/ Relationer Illern i Media/ Litteratur Kunskaps trådar Leksaker/ Sovställen/ Burar/ Rum Medlemmars Illrar/ Hemsidor/ Bloggar Namnförslag OL. Olika Lekar OT. Off-Topic Omplaceringar/ Säljes/ Köpes Resa Sajten & iFokus Saker att tänka på. Semesterhem/ Efterlysningar/ Samåkning Sjukdomar/ Hälsa/ Operationer Snacksaligt om iller Tips/ Accessoarer/ Aktiviteter Träffar Träffar ( som varit ) Tävlingar Uppfostran Uppfödare Utställningar Älskad och saknad, men aldrig glömda!
Illern Hemma

Iller skötsel kräver en del saker av dig.

2006-01-18 07:36 #0 av: Faxlin

Vissa saker kan vara bra att ha hemma innan din iller kommer, och vissa saker bara måste finnas hemma innan illern kommer. Här har du en lista på saker du bör ha hemma...

 

Checklista!
Innan din lilla älskling kommer hem så är det en del som måste införskaffas. Här kommer en checklista på sådant som är bra att ha hemma redan innan valpen kommer hem.

 

Transportbur:                              
Ett måste för att illern ska kunna resa säkert hem till dig.

Mat:
Använd samma som valpen fått hos uppfödaren.

Matskål (transportbur):
Det behövs en matskål som du har i transportburen. Den bör vara av en sådan sort som du kan hänga fast i gallret. Finns att köpa på zooaffärer.

Vattenflaska/skål (transportburen):
Även här bäst med en skål som du hänger på gallret.

Matskål (fast):
En vanlig matskål att ha hemma. Gärna en i keramik eller porslin eller något annat tungt. Plast rekomenderas inte ef tersom de flesta illrar älskar att leka med mat och vatten skålar.

Vattenskål:
En vanlig vattenskål att ha hemma. Även här rekomende ras en tung skål. Det är så tråkigt att behöva torka vatten hela tiden. Dessutom kan dom ställa till så att dom blir utan vatten vilket kan göra att din iller blir uttorkad innan du märker det.

 

Privat sovplats:
Fundera ut hur du ska ordna en trygg viloplats för din nya familjemedlemm. Ett exempel är att köpa någon sorts bur som du alltid har öppen så att illern kan välja när den vill gå in och sova eller vila. I buren kan du ha en bajslåda, en hängmatta med några filtar i och eventuellt också mat och vattenskålen.

Bajslådor:
Ja, bajslådor behövs och oftast mer än en låda. Här hemma använder jag en kattsand som heter Ever Cleean. Ett lite dy rare sand men som är väldigt drygt. Jag har jämfört med de billigare sorterna och kommit underfund med att de billi gare sorterna blir dyrare i längden. Man får slänga mycket sand för luktens skull nämligen och det ofta. Med Ever Cleean luktar det inte alls på samma sätt och det gör att den räcker jättelänge. Ever Clean köper du på zooaffärer. Det finns ett bonussystem som dom använder, där man får den 10:e gratis. Fråga efter bonuskortet hos din zooaffärer eller på Granngården.

Klotång:
En liten klotång för katter eller små hundar behövs.

Vetegroddsolja:
En liten flaska vetegroddsolja är bra att ha till hands som godis. Också bra när man ska klippa klor för att distrahera illern. Droppa några droppar på magen på illern så är den fullt upptagen med att slicka upp godiset medans du i lugn och ro kan klippa klorna.

Tops:
En förpackning tops för att göra rent öronen med jämna mellan rum. Om öronen är hemskt smutsiga så kan man någon gång ibland använda örondroppar som du droppar i ett par droppar per öra. Detta får inte användas speciellt ofta eftersom det då ökar produktionen av öronsekret vilket gör att din iller lätt får problem med öronen. Öronrenset får absolut INTE innehålla alkohol. Det ta är av ytterst vikt eftersom illern faktiskt kan tappa ytterörat av det.

Schampo:
Antingen illerschampo eller schampo för katt. Bra illerschampo kan du köpa genom Amhs illertorg på internet. Du ska dock inte bada din iller med schampo i onödan, men en gång i halvåret är lagom. Om de nu inte skitar ner sig så att man inte har något an nat val. Men oftast räcker det att skölja av dem i vatten.

Sele och koppel:
Det finns speciella selar med koppel för iller. Köp ett sådant. Även dessa kan beställas på är Amhs illertorg.

Leksaker:
Vi får inte glömma att valpen behöver lite leksaker när han kom mer till ett nytt hem. Åtminstone någon liten boll med plinga i. Sedan finns det massvis av annat som är roligt för en iller. Bra saker att leka med finner du också på Amhs illertorg eller så söker du efter kattleksaker på olika butiker.

 

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-01-22 21:31 #1 av: tessa

kanonbra lista! Glad

Anmäl
2006-01-26 01:13 #2 av: Faxlin

Tackar, det är lite små saker som är bra att tänka på i alla fall.Skrattande

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-06-07 04:50 #3 av: LinaIsabell

En jättebra sovplats är att köpa en marsvinsbur och ha den på golvet med luckan öppen. Då har de gallervägg och tak, och sover på ett plastgolv där man sätter filtar. :)

Anmäl
2008-06-07 15:24 #4 av: kitty

det där med sovplats har mina listat ut själva. Jag ahr inte gett dom någon utan dom visar vart dom vill vara och då lägger jag dit lite filtar.

för tillfället när det är så varmt har Amy intagit klädkammaren. Där är det svalt och skönt :) 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.