Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

01 - Allmänt Artiklar Avel Berättelser Bilder Blocket Annonser m.m. Butiker och länkar Delad glädje är dubbel glädje Filmklipp Foder och godis Färg / Päls / Teckning Försäkringsfrågor / Föreningsfrågor Gratulationer och Glädjebetygelse Iller Beteenden/ Relationer Illern i Media/ Litteratur Kunskaps trådar Leksaker/ Sovställen/ Burar/ Rum Medlemmars Illrar/ Hemsidor/ Bloggar Namnförslag OL. Olika Lekar OT. Off-Topic Omplaceringar/ Säljes/ Köpes Resa Sajten & iFokus Saker att tänka på. Semesterhem/ Efterlysningar/ Samåkning Sjukdomar/ Hälsa/ Operationer Snacksaligt om iller Tips/ Accessoarer/ Aktiviteter Träffar Träffar ( som varit ) Tävlingar Uppfostran Uppfödare Utställningar Älskad och saknad, men aldrig glömda!
Illerns Släktingar

Hermelinen

2006-04-11 20:53 #0 av: Madde

Illerns släkting Hermelinen kan du läsa lite mer om i denna artikel.

 

Hermelinen (även kallad Lekatt)

Hermelinen är släkt med illern, dem tillhör båda mårddjurets släkte.

Mustela erminea är det latinska namnet på Hermelinen

 

Var finns hermelinen i sverige:

Man kan finna hermelinen över hela sverige utom på Gotland. Hermelinen trivs bäst i fjälldalar & bruten terräng.

Den finns även i Europa, Asien, Kanada & USA. Man planterade in hermelinen på Nya Zealand för att minska på kaninbeståndet. Men det blev ett stort fiasko. För hermelinen äter upp den inhemska fåglarnas ägg och ungar.

 

Hermelinens utseende & storlek:

Hermelinens kropplängd varierar beroende på om det är en hane eller hona. Längden på hermelinens kropp är mellan 16-29cm, svansen är 8-12 cm. Hanen är större än honan.

Hermelinen är ett litet mårddjur som gör att när den rör sig så bli spåren ofta väldigt otydliga. Sen är hermelinens trampydor precis som mårdens täcka av hårt. Det gör att spåren är svårare att identifiera. Deras spår brukar vara så att varje språng är ungefär 40cm och spåren i sig är 2-3 cm långa.

På sommaren är pälsen ljusbrun med ljusgul undersida. Vintertid är den helvit förutom svansspetsen som är svart året om

Hermelinen likväl som illern har välutvecklade doftkörtlar i analöppningen. Dem använder sekretet för att markera sin närvaro och försvara sig mot sina fiender.

 

Parningen:

Hermelinen kan para sig vilken årstid som helst. Den har en så kallat fördröjd fosterutveckling som gör att det berfrukatde ägget inte utvecklas direkt. Normalt så föds ungarna mellan maj-juni. Dem föder mellan 4-8st ungar.

 

Föda:

Hermelinens föda består främst av små gnagare som möss, sorkar och lämlar. Harungar, kaniner, fåglar och deras ägg och ungar. Ibland äter dem även fisk, grodor och insekter.

Hermelinen är också en väldigt bra trädklättrare, liksom ekorren kan den klättra med huvudet nedåt. Den klarar även av att döda byten som är större än sig själv. Då hermelinen haft god jaktlycka kan den fortsätta med sin jakt för nöjesskull, trots att den inte klarar av att äta upp bytena på en gång. Då hamstrar den maten till framtiden.

 

Källa: Skrivet av Madelene Vikström 

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Anmäl
2006-04-12 16:34 #1 av: TottsiGirl

Vilken intressant artikel :) Fick man lära sig nått nytt idag med.. GladSynd bara att det inte fanns en bild på artikelns huvudperson men de e klart ett sånt kort e ju inget man bara går ut i skogen och tar kanske..

Anmäl
2006-04-12 16:45 #2 av: Faxlin

haha, nej vi är på jakt efter kort på både hermelinen och järven och lite andra släktingar också. Skam den som ger sig, hoppas på att kunna visa en bild snart.
Mvh Åsa

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-04-12 17:00 #3 av: TottsiGirl
Hmm nje de e kanske inte så lätt.. Kan ju tipsa alla som är nyfikna på att se en järv live att åka till Nordens Ark i sommar.. http://www.nordensark.se/ är en vildpark som jobbar för utrotningshotade djur. Här finns massa kul och annorlunda djur och dom har stoora häng att gå i så har man otur och djuren inte vill bli fotograferade den dagen så ja då blir dom inte det.. tycker det är så ´skönt för det är på djurens villkor dom är inga objekt på samma sätt som i en djurpark där dom ofta har småå burar och bara ska visas upp... Här har man dom instängda för att lära ut försåelse för djuren och för att få arten att överleva :)
Anmäl
2006-04-12 17:35 #4 av: Madde

Ja som åsa säger så är vi ute och leter kort efter alla mårddjur. Så det blir väl att man får ta sig en tripp till ett ställe där dem har alla djuren vi behöver kort på. =)

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Anmäl
2006-04-12 17:48 #5 av: Faxlin

haha, vi får planera våran kommande semester efter vad det är för bilder vi behöver Madde;-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-04-12 22:18 #15 av: leo-

finns järv i albumet nu

Anmäl
2006-04-13 10:44 #16 av: Madde

#4 Ja det är som du säger att semestern får bli som den blir efter vad vi behöver för kort. =)

Hmm då måste jag åka till stockholm och var mer kan man hitta djur som vi behöver.

Här är djuren vi behöver bilder på. Grävling, Järv, Mink, Mård, Hermelin, Småvessla, Dvärgvessla, Utter & Frett.

Utter har jag några bilder på.

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Anmäl
2006-09-23 10:40 #17 av: Madde

puttar upp tråden ifall att någon kan hjälpa oss med bilder. Är ju några månader sen den puttades upp. =)

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Anmäl
2006-09-23 12:38 #18 av: Faxlin

Hmm, skulle nog behöva sätta mig och gå igenom skivorna med foton som jag köpt. Kanske har vi några av de eftersökta korten där.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.