Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

01 - Allmänt Artiklar Avel Berättelser Bilder Blocket Annonser m.m. Butiker och länkar Delad glädje är dubbel glädje Filmklipp Foder och godis Färg / Päls / Teckning Försäkringsfrågor / Föreningsfrågor Gratulationer och Glädjebetygelse Iller Beteenden/ Relationer Illern i Media/ Litteratur Kunskaps trådar Leksaker/ Sovställen/ Burar/ Rum Medlemmars Illrar/ Hemsidor/ Bloggar Namnförslag OL. Olika Lekar OT. Off-Topic Omplaceringar/ Säljes/ Köpes Resa Sajten & iFokus Saker att tänka på. Semesterhem/ Efterlysningar/ Samåkning Sjukdomar/ Hälsa/ Operationer Snacksaligt om iller Tips/ Accessoarer/ Aktiviteter Träffar Träffar ( som varit ) Tävlingar Uppfostran Uppfödare Utställningar Älskad och saknad, men aldrig glömda!
Illerns Sjukdomar

Vid din illers operation!

2006-04-05 00:20 #0 av: Faxlin

Det finns lite att tänka på som illerägare när ens lilla vän behöver en operation. Inte alla veterinärer har den kunskap som behövs tyvärr.

Tiden för maten att passera från mage och ut till lådan, alltså den tiden det tar för illern att tömma magsäck och tarmar är bara 3-4 timmar. Detta innebär att om din iller behöver opereras av någon anledning räcker det att fasta illern 4-6 timmar innan. Det är något många veterinärer missar tyvärr vilket innebär att de rekomenderar för lång fasta före en operation. Att i det fallet lyda sin veterinär och fasta illern ett dygn eller mer kam minska dess chanser att överleva operationen.

Att söva ett djur är alltid en viss risktagning och om djuret dessutom är försvagat av för lång fasta kan riskerna öka. Detta finner jag som en onödig risk i något som redan i sig är riskfyllt.

 

Här ser man den rakade magen och ärret.
Här ser man den rakade magen och ärret.

 

 

När illern sedan kommer hem efter operationen får man tänka på att alla är individer, vissa tar lite längre tid på sig för att piggna till än andra.
Huvudsaken nu är att man hjälper illern att få vila och se till att den håller värmen. Märker man att illern har svårt att själv hålla värmen kan man hjälpa den genom att bädda ner den och lägga en värmeflaska under bädden.

Får illern feber eller är långvarigt hängig efter en operation, eller man märker att sårytorna blir röda och svullna eller missfärgade på annat sätt. Så KONTAKTA ALLTID VETERINÄREN!
Tänk på: Bättre att åka en gång för mycket än en gång för lite.

Relaterade länkar

  • Länk 1
  • Länk 2
  • Länk 3

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2006-04-04

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-04-05 01:29 #1 av: Madde

Vi fick ju en komplikaton på xander efter hans kastrering. Han var hängig i flera dagar medan benjamin som oxå kastrerades var som vanligt.

Vi märkte då att xander var väldigt hård vid ärret så då åkte vi in till vetrinären och fick antibiotika. Det var bara 3 dagar innan jul så det är jag glad över att vi gjorde. Då fick han en stark medicin som gjorde att han blev bra väldigt snabbt.

Tur att man reagerade på det så pass tidigt. Annars vet jag inte vad som hade kunnat hända.

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Anmäl
2006-04-05 01:31 #2 av: Faxlin

Ja, ett bra exempel på det jag skrev. Bättre att åka en gång för mycket än en gång för lite. Vill inte tänka på vad som kunde hänt om ni inte åkt in med honom.
Gäller verkligen att vara uppmärksam på sina pälsar så där efter en operation eller en nedsövning över huvud taget.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-04-05 01:36 #3 av: Madde

Eftersom vi kastrerade 2 st samtidigt kunde vi ju jämföra dem emellan. Och det var stor skilland på den som var dålig och den som var frisk. Så nästa gång det händer så vet jag direkt att något är fel.

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Anmäl
2006-04-05 01:38 #4 av: Faxlin

Ja det underlättar. Men det är därför det är såå viktigt att man känner sin iller väl för att även om man bara har en kunna avgöra om något är fel.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-04-05 10:19 #5 av: elinn

Jättebra artikel Åsa!

Kan tänka mig att nästan alla, tyvärr, någon gång kommer tvingas operera sin iller på grund av något och då är det jättebra att ha fått lite tips om vad man ska tänka på...

Och som ni redan sagt så är det bättre att åka en gång för mycket än en gång för lite...

Anmäl
2006-04-05 10:30 #6 av: Nettan

Det här var väldigt intressant då jag igår beställde kastreringstid till Trixie. På måndag ska hon in och hon som svarade hos veterinären visste inte hur länge de skulle vara fastande så jag sa bara "jag vet redan eftersom det inte är första kastreringen"..

Jag har för mig att de sa att Ior skullle vara utan mat från kl 22 men fick dricka vatten. Jag lämnade honom 07:45 på morgonen. Jag ska lämna Trixie samma tid och kommer inte att ställa klockan för att gå upp och ta bort maten så hon får nog vara utan från det att jag går och lägger mig..som brukar vara vid ettiden.

 

Anmäl
2006-04-05 10:49 #7 av: klarsferrets

#5 du ska nog inte ta bort maten kl:0100 utan du får nog gå upp kl:0400 och ta bort maten .

det blir aldeles för många timmar . vad du bör kolla oxå är om Trixi har varit på toan under den tiden så att du vet att magen fungerar .

Dom är ju så små och dom behöver sin matt och specielt inför op  eftsom dom har olika tider på sig att rehabilitera sig så kan det ta lång tid inann din iller vill äta i gen efter en op .

Vi gjorde så på Roxxy hon skulle till vet kl:0900 hon fick drika till kl:08,30 men maten tog vi bort kl:05,00. och då gjorde vi ren toan .

Då kunde vi se om hon hadde skött magen och kissat .

Under tiden rensa vi toan.

När Roxxy kom hem i gen fick hon liga på värme flaskor tills hon var så pass pigg att hon gick i väg tjälv till taoan . Sedan är det viktigt att kolla så hon får i sig vätska och att hon äter , Men vad man oftast glömer är att kolla tan så man ser att magen har kommit i gång och att iller kissar

Tack Åsa för att du skriver så bra artiklar här på forumet

Anmäl
2006-04-05 12:00 #8 av: Madde

Jättebra artikel åsa och även bra att ni som har opererat berättar hur det varit när ni har gjort det. Skrattande

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Anmäl
2006-04-05 12:58 #9 av: Faxlin

Tack för berömmet av artiklarna. Jag försöker skriva artiklar om sådant som jag tror att ni kan ha hjälp av. Sedan är det ovärderligt att ni alla delar med er av eran kunskap och erfarenheter.
Mvh Åsa

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-04-05 13:29 #10 av: Malena

När min Baghera skulle kastreras vart det ett lite större ingrepp då hans ena pungkula inte kommit ned till påsen. Den andra kulan låg i ljumsken så han fick ett litet större sår uppe på magen oxå.

Anmäl
2006-09-13 01:35 #11 av: klarsferrets

Putar upp den då det nu börjar att bli aktuellt igen för dom ny köpta små liven

Anmäl
2006-10-10 23:00 #12 av: klarsferrets

ja jag vet jag är tjatig men det börjar att närma sig o många frågor kring detta börjar att komma upp

men jag tycker att denna artikel är så bra så det tåls att läsas i gen av gamla oxå så som nya

Anmäl
2006-10-11 00:07 #13 av: Roxanne

jätte bra dära Åsa (Y) jätte bra att veta om det skulle inträffa :):(

Anmäl
2006-10-11 00:15 #14 av: Faxlin

Tack till både klarsferrets och Roxanne för berömmet av artikeln. Alltid roligt om det man skriver blir uppskattat.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-10-11 00:21 #15 av: holtz

Åh! Jag säger bara Åh, Åsa! Jag har precis startat en religion och har tre gudar. Åsa, AnnaCarin och Anette! Ska bli precis som er när jag blir "stor" en vacker dag!! Hoppas ni förstår hur mycket ni hjälper och hjälper och hjälper!

Anmäl
2006-10-11 00:28 #16 av: domiino

hmm åsa..du kanske borde skrivit in i artikeln att man inte ska skämma bort illern för mycket när den är nyopererad...när roxxy kom hem från op så låg hon i min famn på vattenflaskor hela tiden och skrek till när hon vill gå på toan, så jag lyfte henne dit och sen tillbaka i famnen för jag var oroligt över henne..efter två dagar hade hon fortfarande inte kommit på benen, hon gick inte, åt inte om inte jag matade henne o gick inte på toa, bara låg i min famn och jag var så orolig att jag tog med henne på lördagen till anette för vi skulle träffas. Så när vi kom hem till anette skulle vi ut å äta först o jag var så orolig över att behöva lämna roxxy ensam då jag inte gjort det sen operationen. men jag bäddade ner henne i min väska o ställe den på golvet och precis när jag tänkte gå såg jag något i ögonvrån; Roxxy som sprang runt o luktade...och hoppade...och så fort hon såg att jag sett henne så la hon sig ner på golvet, kollade på mig med sitt ledsna ansikte som om hon ville säga "bär min mamma jag är sjuk" det var då jag fattade att i tre dagar hade hon bara fejkat allt...så tänk på det, skäm inte bort dom för mycket för dom är duktiga på att fejka för att mamma ska ge dem allt vad de vill ha...hihi

Anmäl
2006-10-11 00:29 #17 av: Faxlin

#15: haha, tre gudar. Hmm, lät jobbigt att vara gud. Och vad mig anbelangar inte ens välförtjänt. Men jätte gulligt att du uppskattar det jag skriver.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-10-11 00:39 #18 av: holtz

hehe..nee för ja har inga sådana krav på mina gudar..bara var som du är så blir det precis lagom ;) Om man kommer med en uppskattning då och då, kanske det underlättar i allt jobb du gör och kanske ger dig lite extra kraft att fortsätta svara på samma frågor om och om igen ;) en tanke bara ;)

åh, tack emelie, det ska jag tänka på när de blir dags..min pojkvän tycker redan att jag skämmer bort min lilla gumma :P

Anmäl
2006-10-11 00:43 #19 av: Faxlin

#16: haha, alla djur har en tendens att bli dödssjuka i husse eller mattes ögon om de bara får chansen. ;-)
Duktiga små skådespelare är de.

#18: Upskattningen från er medlemmar betyder oerhört mycket. Det är den som får en att fortsätta dag ut och dag in. Och det att ni kommer in och skriver en rad ibland gör också att det är värt allt bakomliggande tjaffsande. ;-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-10-11 22:07 #20 av: domiino

men åsa, vem kan inte låta bli att komma in hit o skriva eller läsa? en dag utan iller i fokus så har i alla fall jag abstinens, men det vet du väl sen innan ? =P

Anmäl
2006-10-11 22:10 #21 av: Faxlin

#20: Skojigt att fler än jag lider av ifokus abstinens när man är borta en dag. Men ja, jag vet att du lider av denna fruktansvärda sjukdom ;-)
Inte lätt att vara drabbad. hihi

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-10-11 22:12 #22 av: domiino

nej åsa, jag skyller på dig. du får upprätta ett iller/foks avvärjnings central för alla oss med detta beroende. komplett med tolvstegsprogram och allt =P

Anmäl
2006-10-11 22:15 #23 av: Faxlin

haha, det vore väl ruskigt dumt om jag gjorde det. Då fick jag ju till slut sitta här och skriva med mig själv. Jag bara älskar att ha er att prata med här inne och läsa allt ni skriver och se alla foton.
Så tyvärr tolvstegsprogrammet får vänta ;-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-10-11 22:17 #24 av: domiino

hmm f*n..o jag som trodde jag kommit på en så bra idé..jaja..det är väl bara att lära sig leva med sitt beroende då..=P

Anmäl
2006-10-11 22:20 #25 av: Faxlin

haha, japp det blir till att bita i det sura äpplet och stå ut. hihi

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-10-11 22:22 #26 av: domiino

men psa jag vet att du gillar mig endå så jag får bara acceptera att det inte finns någon hjälp =P

Anmäl
2006-10-11 22:23 #27 av: Faxlin

haha, japp jag gillar dig skarpt. det vet du ju ;-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-10-11 22:26 #28 av: domiino

jag vet =P hehe åsa gillar mig (hoppar runt i en ring o dansar)

Anmäl
2006-10-11 22:27 #29 av: Faxlin

Ja, men bara för att du är sååå knäpp. Lik mig liksom. ;-)

Fast jag tror vi har spårat ur lååångt ifrån operationer nu. hmm, ett rätt viktigt ämne kanske. ;-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-10-11 22:28 #30 av: [tiiia]

#0 jätte bra text. nu fick man lära sig ngt nytt igen :D

Anmäl
2006-10-11 22:31 #31 av: domiino

oj ja du har så rätt åsa, vi har spårat ut..men det var bara för att du sa att du gillar mig =P nej då ursäkta, klart operationen är viktig att veta om! Och snart är det dags för de som behöver det.

 

så tänk på att även om illrar är jätte söta små djur så lär dom sig snabbt att lura "mamma o pappa" att dom är sjuka även om dom inte är det=P

Anmäl
2006-10-12 18:03 #32 av: domiino

"putt"

Anmäl
2006-10-12 18:58 #33 av: Smeagol

Mkt bra artickel Åsa!! Jag viste inte att man kunde bara låta bli att ge dem mat i 3-4 timmar. Precis som du säger i artickeln så vet veterinärerna inte alltid det. När vi kastrerade smeagol så fick vi åka hem direckt och lika när han har fått valp spruta. Fats man ska väll låta dem vara kvar där ifall de händer något!!

Anmäl
2006-10-12 20:10 #34 av: Faxlin

Ja exakt, man bör stanna kvar hos veterinären eller i dess omedelbara närhet. Även vid en vacinering. För om något händer, en sådan sak som en reaktion mot vacinet kan vara förödande om illern inte får omedelbar vård. Och det gäller alltid, då även en iller som vacinerats förrut utan problem kan få en reaktion.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-10-12 20:18 #35 av: Madde

Ja min vetrinär visste inte någonting när vi var där och vaccinerade utan det var jag som var den kunnige. Det är lite läskigt ibland att man vet mer än vetrinären.

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.