Annons:
Etiketterartiklarillern-hemma
Läst 9059 ggr
demoforfattare
1/8/06, 7:00 PM

När du bestämt dig för en iller!

När du läst på om illrar och bestämt dig för att iller är rätt husdjur för dig. Vad väljer du? Hona eller Hane?

Iller träff
Att välja iller.

Nu har du bestämt dig för att en iller är rätt husdjur för dig. Då kommer frågan om vilket kön du vill att din iller ska ha.

Det finns ingen som rekommenderas som lättare än den andra. I slutändan så är de alla olika individer och det är det som gör den stora skillnaden. Men det finns några grundläggande skillnader mellan honor och hanar. Det finns visserligen undantag som bekräftar regeln i dessa fall också. Men det stämmer in på de flesta i alla fall.

Josefin, en norsk angora iller

Josefin, en norsk angora iller

Honor:

En hona är mindre än hanen och mycket smalare och smidigare. Detta gör att en hona kommer in och upp på platser dit en storväxt hane har svårt att ta sig. I regel är honorna smalare även i huvudet och de är ofta aktivare än en hane.

En hona som blir brunstig och inte ska användas i avel ska kastreras. Det finns honor som dött av att de gått kvar i brunst för länge. Och det vill man självklart undvika.

En hona som är i brunst blöder inte som en hund. Utan deras vulva sväller upp ordentligt. När den är uppsvullen vet man att honan gått i brunst och det är dags att göra sitt val. Ska man inte ta valpar så ring veterinären för att få tid för en kastrering. Och det är viktigt att veterinären inser att det är en kastrering trots att det är en hona. Så att de inte steriliserar henne bara, för då återstår problemet med återkommande brunstningar och det är inte det man vill liksom.

Hanar:

En hane är större, både i längd och bredd än en hona. Detta gör att de kan ha lite svårare att hitta på lika många bus som en hona kan. Det blir också lite mer iller att ta i. En hane som inte kastreras luktar fruktansvärt illa. Så ska han inte användas i avel så rekomenderas en kastrering. Den görs när hanen blir könsmogen första gången. Tidigast vid sex månaders ålder. När en hane kommer i brunst kan du inte missa det, det känns på stanken. Han börjar också markera överallt genom att kissa och dra snoppen över allt han kan så det bildas kissränder lite här och var.

Detta slipper man efter en kastrering.

Iller hanen Gordon med misse

Iller hanen Gordon med misse

I slutändan är det viktigaste att det känns rätt mellan dig och den valp du bestämmer dig för att köpa. Personkemin spelar alltid en stor roll för hur det kommer att fungera. Oftast hittar man någon som det säger klick med och då är det den rätta. Oavsett om det klickar mellan dig och en av ett helt annat kön än du tänkt dig från början.

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2005-07-14
  • Redigerat 5/9/22, 2:12 PM av Niklas
  • Redigerat 9/12/20, 2:58 PM av Grodan
Annons:
PeterJenna
4/20/06, 10:37 PM
#1

ha ha ha jaa.. ja kan ju bara säga atat en kastrerad illerpojk är som att ha en bejbis "hänger matte i kjolarna" men de är ju klart!! mammas bejbis är ju mammas bejbis

Faxlin
4/24/06, 2:06 AM
#2

Visst är de gosiga. Flört

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Upp till toppen
Annons: