Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

01 - Allmänt Artiklar Avel Berättelser Bilder Blocket Annonser m.m. Butiker och länkar Delad glädje är dubbel glädje Filmklipp Foder och godis Färg / Päls / Teckning Försäkringsfrågor / Föreningsfrågor Gratulationer och Glädjebetygelse Iller Beteenden/ Relationer Illern i Media/ Litteratur Kunskaps trådar Leksaker/ Sovställen/ Burar/ Rum Medlemmars Illrar/ Hemsidor/ Bloggar Namnförslag OL. Olika Lekar OT. Off-Topic Omplaceringar/ Säljes/ Köpes Resa Sajten & iFokus Saker att tänka på. Semesterhem/ Efterlysningar/ Samåkning Sjukdomar/ Hälsa/ Operationer Snacksaligt om iller Tips/ Accessoarer/ Aktiviteter Träffar Träffar ( som varit ) Tävlingar Uppfostran Uppfödare Utställningar Älskad och saknad, men aldrig glömda!
Illerns Hälsa

Avmaskning av iller

2006-02-06 00:42 #0 av: Faxlin

Din iller kan drabbas av mask, inte lika vanligt som hos hund och katt, men det kan alltså ske.

 

Mask hos iller

 

Din iller kan drabbas av mask precis som en hund eller katt gör. Det är inte lika vanligt bara att det sker. Tyvärr har det under många år lärts ut att illern inte kan få mask därav höll ett par av mina illrar på att dö innan det uppdagades vad som var fel. Masken syntes inte i avföringen lika tydligt som hos till exempel hundar. Och ärligt talat hur ofta dissikerar man bajset som ser normalt ut? Inte ofta. Var av en slump jag såg det och då var mina töser väldigt sjuka.
Symptomerna att kolla efter är:
De äter och dricker väldigt mycket, men rasar i vikt.

Om detta händer, dissikera bajset. Ser du något vitt tunt i bajset, även om det inte rör sig är det maskar.
Men det finns som sagt var fall där man inte ser dem också, kan vara onödigt att vänta tills illern är halvdöd. Så mitt råd är att rasar eran älskling i vikt. Avmaska honom/henne då.
Axilur är ett avmaskningsmedel där det finns med doseringsanvisningar för iller också. Så vid minsta misstanke, avmaska. Hellre en gång för mycket än en gång för lite. Om annat avmaskningsmedel används se till att ni doserar som till kattunge så blir det bra, eller gå på vikten på eran älskling.

 

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-02-17 11:24 #1 av: Smex

Undrar om det är så bra att man avmaskar sina illrar för mycket. Är det inte som för hos andra djur. Om man avmaskar sitt djur då den inte har mask så blir masken kanske resistenta emot avmaskningsmedlet?!

Har läst lite över allt angående om mask på djur, och då står det mesta att man skall inte göra det i onödan.

Anmäl
2006-03-21 18:01 #2 av: Madde

Det här visste jag inte.

Tur att det finns lite och läsa om. Har oxå hört att illar inte kan få mask.

Så tack åsa för en väldigt intressant tråd. Skrattande

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Anmäl
2006-03-24 00:02 #3 av: Faxlin

Självklart har du rätt Smex man ska inte hålla på och avmaska i onödan. Men som jag skrev så om illern utan synbar anledning äter som en häst och rasar i vikt, då är det bättre att göra det en gång för mycket än en gång för lite i varje fall.
Att se dem halvdöda på grund av mask är inget jag önskar någon. Det var hemskt!

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.