Annons:
Etiketterresa-med-illerartiklar
Läst 6326 ggr
Faxlin
2006-04-22 00:44

ILLERN och EU

Följande villkor gäller för införsel av iller från andra EU-länder:

Illern ska vara ID-märkt med mikrochip eller en klart läslig tatuering. Microchip av ISO-standard bör väljas. Om du använder annat chip måste du själv föra med dig en avläsare för ID-kontroll vid gränspassagen.

OBSERVERA att du måste märka ditt djur innan du låter vaccinera det!

Illern ska grundvaccineras mot rabies och därefter revaccineras regelbundet, allt enligt vaccintillverkarens rekommendationer. Du måste använda ett avdödat vaccin godkänt av OIE. Samtliga kommersiellt gångbara avdödade illervacciner I Europa och Nordamerika är godkända. Tidigaste ålder för vaccination är vanligen 3 månader.

Illern får inte föras ut ur Sverige förrän det har g ått tre veckor efter den första vaccinationen, eftersom illern anses vara skyddad mot rabies först då.

Du ska skaffa ett iller-pass där behörig veterinär noterar ditt namn, djurets ID-nummer och alla nödvändiga åtgärder (se nedan för mer information).

Jordbruksverket rekommenderar att illrar också vaccineras mot valpsjuka. Sjukdomen kan vara dödlig för illern och vaccination ger ett gott skydd.

Pass för hund, katt och iller

För hundar, katter och illrar som ska resa inom EU eller återinföras till EU krävs det fr.o.m. Den 3 juli 2004 ett pass. Varje EU-medlemsstat utformar pass på det egna språket och på engelska I enlighet med förlagan som finns I beslut 2003/803/EC. Vid alla transporter mellan EU:s medlemsländer så ska alltså hund, katt och iller åtföljas av ett pass.

Passen produceras I Sverige av Jordbruksverket, som distribuerar dem till landets veterinärer. Du skaffar passet hos din veterinär. Om ett svenskt djur fördes ut till annat EU-land och stannade där till dess reglerna började tillämpas, måste passet utfärdas där - det kan inte skickas efter från Sverige.

Passet innehåller tillräckligt många sidor för att räcka under hela djurets livstid. För att underlätta för djurägaren har det plats för noteringar av också andra vaccinationer och behandlingar än de som krävs för att uppfylla villkoren för själva införseln.

Passet ska hanteras som en värdehandling. Om passet försvinner eller förstörs kan veterinären inte återskapa informationen I det och du måste därför skaffa ett nytt pass. Hantera därför iller-passet med samma omsorg som ditt eget pass!

Källa: Jordbruksverket

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2006-04-21

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Annons:
Madde
2006-05-03 02:03
#1

Ni som har tänkt och resa utomlands i år med era illrar. Läs gärna det här först.

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Faxlin
2006-05-03 08:25
#2

Ja, den här och så artikeln vi fick av klarsferrets. Den är också mycket läsvärd. Bra att kunna få lite tips liksom. ;-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Madde
2006-05-14 21:49
#3

Det här blir ju oftast lite mer aktuellt nu på sommaren. Så tänk på att ha pass till era illrar. =)

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

klarsferrets
2006-09-06 18:01
#4

tja yterligare tjatig men den hör liksom i hop med att ha med sig illrar utomlands. så jag putar upp denna oxå

Madde
2006-09-06 19:56
#5

#4: jättebra att du puttar upp tråden AC. Det behövs göras ibland. =)

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Upp till toppen
Annons: