2006-02-07 21:08 #0 av: Faxlin

Det finns mycket funderingar angående när ens iller är i brunst, och när det är lämpligt att para illern. Här kommer lite information om detta.

 

Iller hanen är redo att para sig när testiklarna sjunkit ner helt och hållet och har utvecklats till full storlek. Hanarna brukar också under brunsten börja lukta på ett sätt som gör att man inte misstar sig på att han är brunstig. Även om det finns hanar som luktar mindre än andra så luktar ytterst få hallon under brunsten. Lukten kan ibland vara riktigt kväljande, vilket gör att många ägare till hanar gör aveln en stor tjänst som har sina hanar okastrerade. Utan dessa ägare gick aveln i sank på en gång. Så på detta sätt är det lätt att märka när ens hane är beredd att axla rollen som avels hane.

 

Då det gäller honorna så kan man oftast inte gå efter lukten, då de inte luktar nämnvärt mer under brunsten än annars. Klart att även här finns det undantag, men dessa är ytters ovanliga.
Så hur ser man om sin hona är i brunst? Jo, vulvan svullnar upp rejält och ser ut ungefär som en halv vindruva. Den sticker liksom ut från kroppen så att det bildas en väl synlig knöl. När den upp svullnaden är fuktig och stor då är honan redo.

 

Då man fastställt att både hanen och honan är i brunst är det dags för själva parningen. För en ovan uppfödare kan det se ut som om honan avvisar hanen och många tror då att honan ej är färdig för parning. Så är det oftast inte. Det går ofta väldigt vilt till vid en parning mellan två illrar. Då honan till synes avvisar hanen blir han ofta mycket aggressiv mot henne, han hugger då tag i nacken på henne och när han fått ett stadigt tag om honans nacke. Då blir honan plötsligt helt avslappnad och passiv. Det är nu som hanen har möjlighet att para sig med honan. De kan hålla på och fortsätta para sig i flera timmar. Och trots att det ska räcka med en parning, så är det att föredra att låta hanen och honan paras i ca tre dagar.
Trots att hanen ofta behöver bli aggressiv med honan och hon kan förlora en del av sin päls i nacken under parningen ska hanen inte bli så aggressiv att det blir blodutgjutelser. Man ska inte använda en hane som blir så aggressiv att han skadar honan.
 

 

 

 

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2006-02-07