Annons:
Etiketteravelartiklar
Läst 9703 ggr
Faxlin
2006-02-07 21:39

Dräktigheten hos illern

Hur ser man att ens iller är dräktig, vad händer med ens dräktiga illerhona och hur kan man hjälpa henne? Lite information kommer här.

Efter parningen är det dags att kolla upp om ens hona gått ur brunst. Detta är oerhört viktigt att hålla koll på. 7-10 dagar efter parningen ska vulvan ha minskat markant i storlek. Är vulvan efter denna tid fortfarande lika stor eller till och med större, har parningen inte tagit och en ny parning måste göras. Om honas parning inte tagit så får man para om, och sedan än en gång avvakta 7-10 dagar för att se om det tagit denna gång. Men nu tar vi för givet att vulvan har sjunkit ner och vi kan konstatera att parningen har tagit honan ur brunst. Betyder detta automatiskt att hon är dräktig? Nej, tyvärr gör det inte det. Nu kommer det en spänd väntan för att se om honan verkligen får valpar eller bara luft. Många honor går tomma, det vill säga de uppträder som om de vore dräktiga på alla sätt och vis, men det är en liten skillnad. Det blir inga valpar. Men om vi nu kollar på hur dräktigheten går till så finns det vissa saker man måste ha koll på.

En hona är dräktig i 43 dygn + - 3 åt vardera hållet är fullt normalt. Vissa uppfödare väljer att göra ultraljud för att bekräfta om illern är gravid eller inte. Och vissa väljer att bara vänta och se. Hur man än väljer att göra så ska man veta att även en iller som på ultraljudet är tom helt plötsligt kan ploppa ur sig ett gäng valpar. Jag anser som ni hör inte denna metod helt tillförlitlig, men har full respekt för de uppfödare som använder sig av denna metod.

När honan är dräktig så är det egentligen inte mycket man kan göra som uppfödare mer än att se till att allmäntillståndet på honan är bra. De första tre fyra veckorna märker man inte mycket på honan att hon är dräktig, mer än att vulvan fortsätter att minska. Under de sista två veckorna växer valparna snabbt i honans mage och det är nu man börjar se att honan blir tjockare. Snabbt tjockare. Hon börjar få en päronliknade form. Och det är också nu man märker på henne att hon blir lugnare och sover lite mer än vanligt.
Absolut senast den sista veckan bör man flytta honan till det ställe hon ska vara på när hon valpar. Allt för att honan ska ha tid på sig att boa i ordning riktigt och känna sig till freds med sin valpningsplats. Om honan känner sig hemma där hon ska vara under valpningen och ihop med valparna sedan så kommer hon vara lugnare under själva förlossningen.

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2006-02-07

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Annons:
[HippieAngel]
2011-03-13 23:52
#1

Jättebra artikel!

Upp till toppen
Annons: