Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

01 - Allmänt Artiklar Avel Berättelser Bilder Blocket Annonser m.m. Butiker och länkar Delad glädje är dubbel glädje Filmklipp Foder och godis Färg / Päls / Teckning Försäkringsfrågor / Föreningsfrågor Gratulationer och Glädjebetygelse Iller Beteenden/ Relationer Illern i Media/ Litteratur Kunskaps trådar Leksaker/ Sovställen/ Burar/ Rum Medlemmars Illrar/ Hemsidor/ Bloggar Namnförslag OL. Olika Lekar OT. Off-Topic Omplaceringar/ Säljes/ Köpes Resa Sajten & iFokus Saker att tänka på. Semesterhem/ Efterlysningar/ Samåkning Sjukdomar/ Hälsa/ Operationer Snacksaligt om iller Tips/ Accessoarer/ Aktiviteter Träffar Träffar ( som varit ) Tävlingar Uppfostran Uppfödare Utställningar Älskad och saknad, men aldrig glömda!
Illerns Hälsa

Tam illerns anatomi

2006-03-12 19:22 #0 av: Faxlin

Helt ledlös är något som många säger om illern. Och visst är de viga, så viga att många har svårt att tro att de överhuvudtaget har någon ryggrad. Men det har de, precis som alla andra ryggrads djur.

Helt ledlös är något som många säger om illern. Och visst är de viga, så viga att många har svårt att tro att de överhuvudtaget har någon ryggrad.
Men det har de, precis som alla andra ruggrads djur.

Illrarna har en lång ryggrad bestående av: 7 stycken hals eller nackkotor, 15 stycken bröstkotor, 5 stycken ländkotor och 3 stycken sammanväxta korsben i den nedre regionen. Därefter avslutas ryggraden med 18 stycken svanskotor.

 

Illern har också revben, precis som andra ryggradsdjur. 15 stycken revben har de som man lätt kan känna om man stryker illern på dess främre och övre del av kroppen.
Även övriga skelettdelar som hittas hos övriga ryggradsdjur hittar du på din iller.

Mjälten är på en iller vanligen mycket större än vad man kan förvänta sig av ett sådant litet djur. Detta medför att många veterinärer som inte är speciellt iller vana kan feldiagnostisera en iller med normal mjälte till en med förstorad mjälte. Detta kan således göra att man misar den verkliga anledningen till att illern är sjuk.

 

Blodomloppet är ytterligare en sak som skiljer sig markant från övriga ryggradsdjur.
Illern har nämligen bara en huvudartär i halsen. Denna sitter i mitten och inte på sidorna som hos övriga.
Vissa zoologer tror att anledningen till att detta blodkärl sitter i mitten är för att blodet hela tiden ska kunna flöda i det. Oavsett hur mycket illern skruvar och vrider på huvudet. Om man tittar på hur en iller vrider på huvudet för att ta sig in i trånga utrymmen så förstår man snart att om illern haft sina huvudartärer på sidan så skulle en sådan vridning orsaka att artären klämdes ihop. Och således orsaka ett minskat blodflöde till hjärnan.

 

En fullvuxen iller ska ha 36 tänder. På varje sida finns tre framtänder i överkäken och tre i underkäken, en främre kindtand där uppe och en där nere, fyra små kindtänder uppe och tre nere, en stor kindtand uppe och två nere.

 

Illerns hals är kort, kroppen är avlång, smal och muskulös. Den har korta ben och tassar med fem tår på varje tass som alla har klor. Kroppspälsen är tät och mjuk och det underliggande skinnet är slätt. En iller har svårt med att svettas vilket gör den känslig för hög värme.

 

Källa: Gästrike Djurklinik
och Tam Illern Hemma
och egen kunskap genom åren. ;-)

 

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2006-03-12

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-03-22 07:33 #1 av: Paula

Har bläddrat lite bland artiklarna. Undrar bara om du ska lägga ut hela Iller Hemma här på iller.ifokus? (mycket finns redan med)

Anmäl
2006-03-22 21:54 #2 av: Faxlin

Visst har jag lärt mig en del ur iller hemma, men att det var olagligt att dela med sig av det man lärt sig själv hade jag ingen aning om.SkrattandeSkrattande Varför hakar du upp dig på mina artiklar Paula?

Är det för att det inte är du som skrivit dem? Stör iller.ifokus dig behöver du ju faktiskt inte vara här. Jag tvingar ingen.Flört

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-03-23 13:39 #4 av: Madde

Jag har för mig att jag har hört att dem har slutat tillverka boken Iller Hemma. (jag kan ju ha helt fel.Flört)

 

Så om det nu är så, att boken inte finns längre så kan ju inte nya illernyfikna få tag i den. Då är det ju bra om det finns artiklar om just illern. Både Anatomi och illerns färger, mm. 

 

Det är ju vad jag tycker. Skrattande

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Anmäl
2006-03-23 19:09 #5 av: Paula

Åsa: Jag hakar inte upp mig på dom annars, men vissa saker är direkt ur Iller Hemma (kände igen dom, så jag kollade upp det). Det stör mig inte alls att det inte är jag som har skrivit dom, utan tvärtom, men att skriva direkt ur en bok (och kanske ändra ordval lite (fast det har du inte gjort överallt heller)) det stör mig lite :-).

Anmäl
2006-03-24 00:00 #6 av: Faxlin

Jag kan då berätta för dig att mitt exemplar av illern hemma varit borta det sensta året, så jag kan tyvärr inte kolla upp de du hakat upp dig på. Men jag har försökt hört med andra som har boken om det stämmer med vad som står där. Jag har dock inte fått svar då det gäller alla artiklar ännu.
Trist om det är så, men jag har som sagt var ingen aning längre om hur det står i den. Kommer med mitt minne inte ihåg en hel bok liksom.
Men så kan det gå. Synd att du stör dig på mitt sätt att skriva, jag har valt artiklar efter vad folk pmat mig och bett om, så det är på det sättet det är.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-04-30 18:05 #7 av: AlbaStiffler

Om man bortser från kommentarerna på denna tråd så tycker jag denna artikel var superkul att läsa, så jag puttar lite. Sån allmän info som man inte får reda på annars...

Tack för det Åsa! :)

Anmäl
2008-04-30 18:20 #8 av: goldena91

Hahaha en källhänvisning hade kanske varit på sin plats? Min dotter på 9 år knycker text från författare på ett betydligt diskretare vis. Jag som trodde att ifokus förespråkade att man följde lagar och regler.

Var det inte någon annan här inne som för inte så länge sedan fick sig en ordentlig skopa ovett där denne hade klippt och klistrat text från olika sidor till sin egen hemsida? Och om jag inte minns fel var det väl Åsa som stod i täten för den mobben? Blir det automatiskt okej att plagiera om man är sajtvärd?

Anmäl
2008-04-30 18:51 #9 av: AlbaStiffler

#8> Vad vill du nu med detta inlägg? Lägg ner och gå vidare i livet istället för att starta en ny mobb. Jag puttade denna tråd för att jag tyckte artikeln var intressant. Måste du förstöra den genom att dra vidare på de otrevliga inläggen tidigare i denna tråd?

Vi andra vill lära oss om illrar och inte leka i sandlådan!

Anmäl
2008-04-30 20:00 #10 av: tokage

Otroligt intressant artikel! Djurs anatomi är riktigt intressant måste jag säga :)

Anmäl
2008-05-01 02:26 #11 av: Lissi08

där fick man lära sig något nytt! intressant tack åsa..:D

Anmäl
2008-05-01 03:41 #12 av: fridaas

Nu har jag läst lite iaf, men det första jag la märke till var att det står ruggads lösa djur, borde det inte stå ryggradslösa djur?

 Inget illa menat, men är lite stavningsfixerad just nu

Anmäl
2008-05-01 04:09 #13 av: JossanH

#9 ja, artikeln är intressant. men en källhänvisning är INTE fel... Varför ska det bara tjatas om källhänvisningar när det gäller sjukdomar o hälsa... Detta är minst lika viktigt!

Medarbetare på iller.ifokus

Anmäl
2008-05-01 13:07 #14 av: Faxlin

#12: Jag såg nu också att jag skrivit ruggrads inte ruggads dock som du skrev. Men jag är bara tacksam för att få höra när det är felstavat. Så detta är åtgärdat. Självklart vill jag att det ska vara rätt stavat. Men misstag kan alla göra, därför det är så bra med hjälp från er alla att kontrollera det. För ibland ser ni saker som jag inte ser.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.