Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

01 - Allmänt Artiklar Avel Berättelser Bilder Blocket Annonser m.m. Butiker och länkar Delad glädje är dubbel glädje Filmklipp Foder och godis Färg / Päls / Teckning Försäkringsfrågor / Föreningsfrågor Gratulationer och Glädjebetygelse Iller Beteenden/ Relationer Illern i Media/ Litteratur Kunskaps trådar Leksaker/ Sovställen/ Burar/ Rum Medlemmars Illrar/ Hemsidor/ Bloggar Namnförslag OL. Olika Lekar OT. Off-Topic Omplaceringar/ Säljes/ Köpes Resa Sajten & iFokus Saker att tänka på. Semesterhem/ Efterlysningar/ Samåkning Sjukdomar/ Hälsa/ Operationer Snacksaligt om iller Tips/ Accessoarer/ Aktiviteter Träffar Träffar ( som varit ) Tävlingar Uppfostran Uppfödare Utställningar Älskad och saknad, men aldrig glömda!
Resa med iller

Att ha med sina illrar utomlands.

2006-04-28 03:02 #0 av: Madde

Lite små saker att tänka på om du vill resa utomland med din iller.

Först och främst så måste man ha grund vaccinerat dom.

Efter grund vaccinationen så väntar man 2-3 veckor. Efter det ger man rabiesspruta och man tar samtidigt ett pass som veterinären får skriva i allt som står på veterinärskortet. Då jag vet att Franska och Tyska gränsen inte accepterar att man har både vetrinärskort och pass, dels p.g.a. att på veterinärskortet så står det endast på Svenska. I passet står det på bägge språken därför är det lättare att bara ha pass. Därav slipper man en diskussion om man har bara passet. Vad jag menar är att så fort du går till veterinären och gör något så ska det skrivas i passet t.ex medicin eller kastrering det är också viktigt för dom att veta om du skulle bli stoppad i tullen.

Billigast är det om du har en egen chipmärkare som tullen kan använda vid avläsning. Det är inte alltid de har en själv inne på tullen och det kan innebära onödiga väntetider. Då detta kan innebära att de sätter din vän på karantän i väntan på chipavläsaren kan detta medföra en tids och penningmässig förlust du inte hade räknat med. Då de inte direkt skyndar på så kan en sådan enkel sak som att läsa av ett chip ta väldigt lång tid. Inga snabba ryck här inte. Glöm inte att om de behåller din iller i karantän är det du som får betala även fast det är dom som inte har en läsare.

Sedan är det viktigt att du har en transportbur som dom har mat, sovplats och toalåda i. Sen är det väldigt viktigt att dom står i så bra läge i bilen så att du kan ta ut dom snabbt om det skulle behövas. Vi har gjort så att det står på engelska på bilrutorna runt om bilen att vi har (ferrets on board) så att om det skulle hända något så vet dom om att det finns djur i bilen. Illrarnas pass har vi med våra pass, lätt tillgängliga.

Sedan har vi en termos med kallt vatten så vi kan fylla på ifall det behövs, vi har också mörka rutor på bilen och alltid en ruta öppen så dom får frisk luft. När vattnet tar slut så har vi ett storm kök med oss (billigt på Claes Olssons) som vi kokar vattnet i först och låter det sen kallna innan vi ger dom nytt vatten.

Vi har också alltid massor av mat med oss för det är inte alltid vi hittar den mat som dom är vana vid.

Deras medicin förråd är. Termometer, bandage, koltabletter, stronghold, tops, öron rengöring, klosax och badhanddukar. Badhanddukarna är bra att blöta ner och lägga över buren om det skulle bli för varmt . Vi har också vatten flaska som vi klär in i handdukar och dom innehåller vatten med isbitar i. Så att det blir kallt om värmen skulle stiga så pass mycket. O.B.S tänk på att dom MÅSTE vara inlindade i något så att dom inte blir för kalla.

Sedan har vi för vana att köra tre timmar och sedan stannar vi på en parkeringsplats där det inte finns en bensinmack eller dylikt i ca 30 min. Det gör vi för att folk är så nyfikna på vad vi har och vi tycker att illrarna ska få vara i lugn och ro under deras vilostund. Då brukar dem få röra sig och gå på toalett även leka lite o.s.v.

På Formula One kan man oftast ha med sig sitt djur in och sova gott (men det kostar ju en slant), annars brukar vi sova i bilen eller i tält.

Den bästa resvägen ut och in i Sverige är via Tyskland - Danmark. Visst blir resan längre men då slipper djuren sitta instängda i bilen i 13 timmar. Vilket dem får göra om du åker via Göteborg - Kil eller Malmö - Travemünde.

Vi tycker att det är ganska lätt att ta med dom & än så länge har vi inte haft några problem med våra illrar när vi är ute och åker.

Det finns säkert mer att skriva & tillägga men detta är vad vi har med oss på alla våra resor även här i Sverige passen är alltid med.

Källa: Skrivet av Klarsferret - Anna-Carin Klar

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Anmäl
2006-04-28 03:08 #1 av: Faxlin

Suveränt bra artikel. Är så bra med Anna-Carin som rest med sina utomlands. Alltid enklare när man kan få tips från de som varit med om sakerna liksom.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-04-28 03:11 #2 av: AmmiG

Madde: Toppen bra artikel!

Klarsferret: Tack för att ni bidrog med materialet till denna artikel! Massor med bra information.

Mvh Ammi

Anmäl
2006-04-28 03:13 #3 av: Madde

Jag tycker oxå att det är en kanon artikel. Så ett stort tack till A-C Klar. Utan henne hade vi inte haft så mycket och berätta. För det är ju genom att uppleva det som man lär sig mest. Sen lär vi oss av en som har upplevt det. Skrattande

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Anmäl
2006-04-28 08:21 #4 av: klarsferrets

Hoppas att fler nu vill resa bil väg och berätta vad dom har uppleft för då lär vi ju varandra o sliper alla dessa fall gropar o misstag utan man kan hoppa över dom .

Anmäl
2006-04-28 12:19 #5 av: Madde

Om inte den här artiklen hade kommit upp hade jag säkert gjort en massa misstag när och om jag skulle resa utomlands.

Var kan man köpa en chipläsare???

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Anmäl
2006-04-28 13:20 #6 av: klarsferrets

 

Adressuppgifter

Kruuse Svenska AB
Bagartorpsringen 51, Box 8013, 170 08 SOLNA Växel 08-85 02 00
Fax 08-85 75 17

 

I MAX RF-identification Technology by DATA MARS SA.

artikel nr: är Cat.no.273673 sirienummer är 02D5019253

Priset för denna i dag är 2710,00 svkr

Jag ringde o kollade i dag dom tror att detta priset kommer att vara året ut.

Nu säger jag hej då åker ner till frankrike så jag kan tyverr inte skriva något mer på ett tag i alla fall tills nästa fredag. ha det så gått alli hop här på forumet nu och en skön vecka till er alla,

 

 

Anmäl
2006-04-28 13:23 #7 av: AmmiG

Hoppas resan går bra. Kör försiktigt, vi längtar tills ni kommer hem igen!

Anmäl
2006-04-28 13:28 #8 av: Madde

Tack Klarsferret för den uppgiften. Den är guld värd. Ha det gött i Frankrike nu. Så höres vi när du kommer hem. Skrattande

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Anmäl
2006-04-28 15:10 #9 av: Faxlin

Trevlig resa, självklart kommer vi dock sakna er här inne. Men vi får försöka stå ut ändå;-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-06-18 17:37 #10 av: Madde

Puttar upp den här artikeln för er nya medlemmar och för er som skaffar er första iller. Är jättebra och läsa om just hur man gör när man åker iväg utanför sverige och norge. =)

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Anmäl
2006-08-11 19:32 #11 av: sofie

Vi ska ge bianca en rabiespruta för hon ska följa med till åland och hälsa på Em och illrarna :) Men veterinären sa att man ger en spruta först sen en till efter 30 dagar och sen måste man vänta 120 dagar och då gör man ett blodprov och efter det får illern resa utomlands. Som jag har förståt det när jag läst så ska man bara ge en och efter 3 veckor kan den resa eller?

Anmäl
2006-08-12 18:12 #12 av: klarsferrets

Nej det stämmer inte.

Enligt SVA så räcker det med 1 rabiesspruta och sen får du vänta ca 3-4 veckor.

Illrarna behöver ej ta 2sputor och inte lämna något blodprov.

Har pratat med SVA igen och det gäller som ovanstående artikel.

Du/Ni får gärna ringa till mig om ni vill.

Anmäl
2006-08-21 13:33 #13 av: klarsferrets

Puttar fram den här igen då det är lite frågor angående rabies sprutan igen .

Tänk på att resa inom EU inte Norge eller Irland. Då ska illern vara GRUND vaccinerad för rabies och du måste vänta minst 3 veckor efter sista vaccinationen. Där efter kan du ta rabies sprutan och sedan måste du vänta i 4 veckor innan du far ut ur Sverig.

SVAs rekomendationer är en rabies spruta varje år.

Du behöver inte sända prov på blodet när det gäller iller.  

Jag personligen vill ha 2 först o sedan 1 varje år.

Från sverige o ner över Tyskland kan du inte ha två papper så som pass och vetrinärs kort du får endast ha passet och där ska det stå allt som är gjort hos vetrinären. Efter som vetrinärs korten står endast på Svenska   medans passet står på Franska Tyska o Svenska

Anmäl
2006-08-21 14:48 #14 av: Misty

hmmm... bra att veta:)

Anmäl
2006-09-06 18:00 #15 av: klarsferrets

tja jag är väl tjatig men frågan kommer upp i gen så jag tänkte puta fram denna i gen

Anmäl
2006-09-07 23:19 #16 av: Faxlin

Det är bra att det puttas upp:-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-10-06 10:27 #17 av: Madde

Den här artikeln kan man inte få för lite av. Ju mer man vet desto bättre ifall att man vill åka utanför sverige och norges gränser.

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Anmäl
2006-10-06 10:55 #18 av: -eM-

Hihi, jag ska resa men mina utomlands idag. Haha, känns nästan fånigt att det är utomlands.

Anmäl
2008-11-18 14:54 #19 av: klarsferrets

puttar upp denna artikel

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.