Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

01 - Allmänt Artiklar Avel Berättelser Bilder Blocket Annonser m.m. Butiker och länkar Delad glädje är dubbel glädje Filmklipp Foder och godis Färg / Päls / Teckning Försäkringsfrågor / Föreningsfrågor Gratulationer och Glädjebetygelse Iller Beteenden/ Relationer Illern i Media/ Litteratur Kunskaps trådar Leksaker/ Sovställen/ Burar/ Rum Medlemmars Illrar/ Hemsidor/ Bloggar Namnförslag OL. Olika Lekar OT. Off-Topic Omplaceringar/ Säljes/ Köpes Resa Sajten & iFokus Saker att tänka på. Semesterhem/ Efterlysningar/ Samåkning Sjukdomar/ Hälsa/ Operationer Snacksaligt om iller Tips/ Accessoarer/ Aktiviteter Träffar Träffar ( som varit ) Tävlingar Uppfostran Uppfödare Utställningar Älskad och saknad, men aldrig glömda!
Ifokus

Ett troll

2006-11-05 03:46 #0 av: Faxlin

Ett internettroll, eller bara troll, är en användare som skriver artiklar eller debattinlägg på Internet (framför allt Usenet och webbfora) med huvudsyfte att reta upp folk.

De är mestadels ointresserade av fakta eller att föra dialog, och ses ofta delta i ett otal diskussioner samtidigt, där de föder ilska, vanmakt och skadar stämningen rent allmänt hos övriga användare.

Ursprungligen användes den engelska termen trolling på Internet för fenomenet att vissa personer skrev avsiktliga s.k. "flamebaits", kontroversiella och skarpa uttalanden som inbjuder till likartade svar. Trolling är engelska för dragrodd, en fisketerm för att långsamt låta ett bete med krokar släpa efter båten. Personer som trollade drog så att säga ett blänkande drag med krokar tvärsgenom en grupp av diskuterande människor, i hopp om att någon ska nappa. Begreppet "this person is trolling our newsgroup", "denna person fiskar i vår diskussionsgrupp" förkortades till "det är ett troll" syftande på assocationen med trollen i sagor. Ibland läser man att ordet skulle komma från trålfiske, men det torde vara en förväxling av de uttalsmässigt snarlika engelska fisketermerna trolling (dragrodd) och trawling (trålfiske).

Att "trolla" på Internet innebär fortfarande att skriva inlägg som har syfte att åstadkomma en icke-konstruktiv respons från övriga. Ett "troll" kan använda många olika taktikknep för att uppnå detta.

Det är viktigt att vara medveten om att det medför en risk i sig, att dra alltför stora växlar på begreppet troll. Det händer att användare falskeligen anklagas för "trollande" trots att de har seriöst uppsåt. Användare kan anklagas för att vara "troll" antingen som ett uppsåtligt retoriskt knep, eller som följd av missförstånd. En person med åsikter som skiljer sig från andras, upplevs lätt av andra debattörer för att ha provokation som sitt syfte (dvs att därmed vara ett troll), trots att det egentligen alls ligger till på det sättet. En annan orsak till att en person felaktigt upplevs som "troll" kan vara att hans meddebattörer har en annan uppfattning om vart forumets debatt bör leda. Om någon part uppfattar att socialt umgänge är forumets syfte och den andra parten uppfattar att syftet är att genom analytiskt resonemang nå logiska slutsatser, kan de två partena se varandra som troll utan att de egentligen alls uppfyller internettrollets definition. Man kan därmed konstatera vikten av att forumets arrangör tydligt förklarar vad diskussionens syfte är och om det finns gränser för yttrandefriheten och var de isåfall dras.

Oftast är det uppenbart när en användare skriver för att provocera och inte för uttrycka ärligt menade åsikter. Ett gyllene talesätt är att det är sak och inte person som bör diskuteras i alla diskussionsforum. Så länge argument kan bemötas på ett sakligt och konstruktivt sätt kan detta med fördel göras, även om det är ett troll som framför dem. Om trollet till exempel har som avsikt att provocera, bör man inte låta sig provoceras och därmed ge trollet den uppmärksamhet det kräver. "Mata inte trollen" är ett känt talesätt.

På internetforumet flashbacks forum, används begreppet enligt tradition om medlemmar som blivit avstängda men kommer tillbaka med en ny användare. Något som kan orsaka förvirring på forumet.

 

 

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2006-11-05

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-11-05 11:49 #1 av: sarae

Bra Artikel Åsa! Intressant läsning! Och riktigt söta bilder!!

Anmäl
2006-11-05 11:51 #2 av: domiino

håller med! hihi kan jag kanske få kopiera texten? vore kul att sätta upp i skolan..hihi

Anmäl
2006-11-05 13:29 #3 av: [tiiia]

hihi håller med #1

Anmäl
2006-11-05 13:37 #4 av: Faxlin

Bra att ni uppskattar den. ;-)
Denna text är faktiskt en fakta förklaring om just internet troll så kopiera den gärna. Tror fler på nätet måste bli uppmärksammad på vad detta är.
vi har pratat om det här förrut med troll ihop med några andra sajtvärdar.
Vi kom på att bästa sättet var att bara säga något i stil med:
jaja, du har såå rätt så. Eller: Ja men visst.
Eller något liknande.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-09-18 16:54 #5 av: Faxlin

Så finns det anledning att putta upp denna.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-09-18 17:01 #6 av: AlbaStiffler

hehe, finns alltid anledning för denna... Mycket intressant läsning av en ordgalning som mig! :)

Men det är även lätt att uppfattas som ett troll när man som nykomling kommer in på tex det här forumet. Kommer ihåg att jag ofta blev påflygen ibörjan (för ett halvår sen när jag hittade hit), eftersom folk uppfattade mig som provokativ när jag sa vad jag tyckte. Av nån anledning har folk slutat flyga på mig lika hätskt nuförtiden. kanske har jag själv tonat ner mig lite eller så känner folk mig bättre eller så respekterar de en stammis bättre, vad vet jag? Vill dock inte tro att jag tonat ner mig, men jag är kanske mer medveten om vad folk går igång på, och kastar mig kanske inte alltid huvudstupa in i dödsdömda diskussioner... hehehe... *inser att jag nog är lite tonad* :-D

Anmäl
2007-09-18 20:14 #7 av: Norrskenets

intressant läsning*tyckte verkligen om första bilden, tufft*

Anmäl
2007-09-18 23:38 #8 av: skrollan

puttar :D

Anmäl
2007-11-13 10:37 #9 av: [Quellii]

#4 Jag lägger in denna på hälsa :)

Anmäl
2007-11-13 15:21 #10 av: Smex

ja jag läste denna någon annanstans. men det är en bra artikel.

Anmäl
2007-11-13 17:39 #11 av: Faxlin

#9: Gör så du :-)

#10: Är en hel del sajter som tagit denna :-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-06-23 21:49 #12 av: [jenkass]

puttar

Anmäl
2008-06-24 03:25 #13 av: fettmedkevlar

jag kopierade och la in den på blandrashundar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.