Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

01 - Allmänt Artiklar Avel Berättelser Bilder Blocket Annonser m.m. Butiker och länkar Delad glädje är dubbel glädje Filmklipp Foder och godis Färg / Päls / Teckning Försäkringsfrågor / Föreningsfrågor Gratulationer och Glädjebetygelse Iller Beteenden/ Relationer Illern i Media/ Litteratur Kunskaps trådar Leksaker/ Sovställen/ Burar/ Rum Medlemmars Illrar/ Hemsidor/ Bloggar Namnförslag OL. Olika Lekar OT. Off-Topic Omplaceringar/ Säljes/ Köpes Resa Sajten & iFokus Saker att tänka på. Semesterhem/ Efterlysningar/ Samåkning Sjukdomar/ Hälsa/ Operationer Snacksaligt om iller Tips/ Accessoarer/ Aktiviteter Träffar Träffar ( som varit ) Tävlingar Uppfostran Uppfödare Utställningar Älskad och saknad, men aldrig glömda!
Illerns Släktingar

Vildillern

2006-10-11 01:16 #0 av: Faxlin

Vildillern, Muste´la puto´rius, art i familjen mårddjur.

Den blir 30-45 cm lång och har en 10-18 cm lång svans. Pälsen är mörkbrun med ljus bottenull, som lyser igenom den mörka ytterpälsen. Nosspets, kinder och området framför varje öra är gulvita. Iller förekommer i låglänta, fuktiga skogsområden, i Sverige norrut till Värmland och Uppland, och vidare i stora delar av Europa österut till Uralbergen. Den finns ofta nära bebyggelse och kan slå sig ned i ladugårdar och uthus. Den lever ensam, är nattaktiv och livnär sig av små däggdjur, fåglar, grodor, daggmaskar och insekter. Arten har gått tillbaka starkt som en följd av våtmarkernas krympande arealer. På vintern byter illern inte pälsfärg som hermelinen till exempel gör utan behåller sin viltfärgade päls.  

Illern får oftast två kullar om året. Honorna är brunstiga upp till en månad eller till parning vilken utlöser ovulationen. Efter en dräktighetstid på 40-42 dygn föds vanligen 6-7 ungar men upp till dubbla antalet förekommer också. Ungarna väger 7-10 g.

För skinnproduktion används huvudsakligen domesticerad europeisk iller, som farmats i Skandinavien sedan 1920-talet. I Ryssland farmas även stäppiller. Illern har jämfört med andra mårddjur lång päls; täckhåren blir upp till 45 mm långa. Pälsen är glesare än hos mink och skinnen är tunnare och mer svårarbetade. Vildfärgen benämns standard; bland mutanderna förekommer pastell och mörkbrun färg medan albino (frett) inte är önskvärd p.g.a. låg kvalitet. Efter en stark tillbakagång under 1950-talet har illeruppfödningen återupptagits med början i Finland och Skottland. Iller har blivit populär även som sällskapsdjur.

Jakt

 

Illerjakt kan innebära såväl jakt som jakt med iller. Jakt på iller bedrivs i relativt begränsad omfattning, främst i anslutning till viltuppfödning och hönsgårdar. Grytjakt efter vildkanin kan med framgång bedrivas med hjälp av tamiller (frett). Illern släpps ned i kaningrytet, varvid kaninerna i regel snabbt lämnar grytet och kan skjutas av jägaren. Det kan ibland inträffa att illern lyckas döda en kanin inne i grytet och sedan förtär bytet. Illrar som har en benägenhet att ta kaniner brukar hindras från detta med hjälp av en nosring. Iller användes redan under antiken vid jakt på kaniner och råttor. Bruket anses härröra från nordvästra Afrika och Spanien, varifrån illern spreds i samband med att kaniner började hållas som husdjur.

 

 

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2006-10-10

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-10-11 01:17 #1 av: -eM-

Vad intressant. Tack Åsa!

Anmäl
2006-10-11 02:04 #2 av: Lotta_A

spännande!

 

Anmäl
2006-10-11 02:19 #3 av: LeeLoo

Hej! Intressant läsning, jag har läst att man även använt illrar till att dra kablar i flygplan odyl. & i ladugårdar då de jagade ut råttor som kunde skjutas...Här på gotland är det ju ganska vanligt med "rabbisjakt" så det händer att när man är ute på illerpromenad får höra några jakthistorier. En gång fick jag höra om en albino som käkade pannkakor och var en jävel på rabbisjakt men sedan sa gubben att viltfärgade illrar som min var värdelösa o jaga med:P

Han hade en viltfärgad som man inte kunde lita på ena dagen så la han sig och sov i hålan och nästa gång kunde han bita ihjäl kaninenFörvånad 

Anmäl
2006-10-11 02:26 #4 av: Faxlin

Fast jag vet att det används flera viltfärgade till kaninjakt på Gotland. Kanske var det just den individen som inte lämpade sig. ;-)
Men det du skriver om flygplanen och dragandes med ledningar stämmer. Fast då är det ju inte vilda illrar de använt.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-10-11 02:52 #5 av: LeeLoo
#4 haha ne det är sant det var inte vilda illrar jag menade då heller ;) sry Ber om ursäkt!! vek av där från tråden vildiller!! Tror oxå att det var så att det var just den individen men det var i alla fall en charmig gubbe....& intressant läsning!! Tack!Flört och sry...
Anmäl
2006-11-11 00:14 #6 av: Esko

Hur gammal blir en vildiller?

Anmäl
2006-11-11 01:50 #7 av: hannis

Bra fråga #6. Det undrar jag med. En annan sak jag undrar är hur vildillern bor. Har de en håla som de håller till i, eller har de ett helt revir som de håller sig inom och byter sovplats?

Anmäl
2006-11-11 02:46 #8 av: FreddeW

Mycket bra läsning!

Rätt så kul faktiskt.. sökte på Vildiller på Goggle och så kom denna! Att jag inte kollade här föst :)

Anmäl
2006-11-11 02:51 #9 av: Faxlin

#7: Oftast så har de en eller ett par hålor som den håller till vid. men den har ett eget revir som den håller sig inom. Men det kan finnas fler vuxna indiver inom samma revir. Så det är inte direkt som vargen som jagar bort andra hanr från sitt revir liksom.

#8: Skojigt. ;-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-11-11 03:34 #10 av: JonAss

Det tycks mig väldigt skumt att vildillrar lever ensamma när tamillrar gillar o krypa ihop flera stycken. varför är det så tro?

Anmäl
2006-11-11 12:11 #11 av: hannis

#9 Ok intressant! Då är det ju ungefär som tamillern :)
Lägenheten som revir, med några olika favoritsovplatser som det byts mellan.

Anmäl
2006-11-11 16:13 #12 av: ferretgirl

Vild illern blir nog inte så gammal med tanke på hur många man ser som ligger ut med våra vägar, skulle tippa max ett par år eller så. Utbredningen är nog från Skåne och upp mot Vänern och Vettern någonstans. Tror inte den finns i Norrland tror att det blir för kallt för dom. För ca 5-6 år sedan så såg jag en vildiller tik med 7 valpar när jag var i skogen en dag. Valparna kunde väl vara ca 8-10 veckor om man såg till storleken på dom, jag satt stilla invid en sten när hon kom mot mig på ca 8-10 m avstånd. Hon stannade till och tittade på mig i en minut eller så, sen vände hon och gick bort med valparna på släp. Jag hatar mig själv för att jag inte tog med kameran just denna dag, hade nog annars fått några fina foto på hela gänget. Men jag skickar med ett foto på en av mina mixar som man tydligt ser likheten med sin pappa, vildillern i.

Anmäl
2006-11-11 17:29 #13 av: Robinsnel

Jättelik woodoo's ansiktsteckning! men han är ju också vildinblanding.

Anmäl
2006-11-11 23:30 #14 av: cannaydia

#10 våra illrar har domesticerats ganska länga och det påverkar även deras sätt att leva...vi vill att de ska funka att bo flera så man har hållit dem så och det har de fått acceptera...okastrerade har ju revirbehov men vi kastrerar ju oftast våra djur (har man okastrerade djur märker man ofta tjafset som då bildas och är lite aggresivare än "vanligt tjafs").

Anmäl
2007-04-26 12:52 #15 av: AlbaStiffler

*putt*

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.