Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

01 - Allmänt Artiklar Avel Berättelser Bilder Blocket Annonser m.m. Butiker och länkar Delad glädje är dubbel glädje Filmklipp Foder och godis Färg / Päls / Teckning Försäkringsfrågor / Föreningsfrågor Gratulationer och Glädjebetygelse Iller Beteenden/ Relationer Illern i Media/ Litteratur Kunskaps trådar Leksaker/ Sovställen/ Burar/ Rum Medlemmars Illrar/ Hemsidor/ Bloggar Namnförslag OL. Olika Lekar OT. Off-Topic Omplaceringar/ Säljes/ Köpes Resa Sajten & iFokus Saker att tänka på. Semesterhem/ Efterlysningar/ Samåkning Sjukdomar/ Hälsa/ Operationer Snacksaligt om iller Tips/ Accessoarer/ Aktiviteter Träffar Träffar ( som varit ) Tävlingar Uppfostran Uppfödare Utställningar Älskad och saknad, men aldrig glömda!
Illerns Mat

Foder som foder?

2007-01-26 21:17 #0 av: sarae

Det finns mängder med alternativ när man skall välja foder till sin iller, allt från iller foder till matrester. Alla dessa alternativ är däremot inte lämpliga för en iller. I en annan artikel nämns FFAT, och dessa 4 komponenter är mycket viktiga att ha i åtanke när man väljer foder åt sin iller. Så vad finns det för alternativ i utfodrings djungeln? Låt oss titta på några möjligheter:

 

Iller foder:

Förutom BARF mat så är detta ditt säkraste kort. De flesta iller foder är utformade med illerns särskilda näringsbehov i åtanke. Leta efter torrfoder som inte innehåller mycket utfyllnads produkter så som olika korn, majs eller slagg produkter från kött (meat-by-products). Oftast så ligger de högre i pris, men de är mycket bättre för din illers välmående och hälsa.

 

Katt foder

Om du funderar på att ge din iller katt foder, håll dig i så fall till torrfoder. Fodret skall ha ett högt innehåll av fett och animaliska protein och dessutom innehålla taurin. Se även upp här för onyttiga utfyllnads produkter så som majs, slag produkter och mycket korn.

 

Hund foder

Direkt olämpligt för en iller då de inte uppfyller näringskraven.

 

Mat rester

Även om en smak bit från matbordet då och då inte skadar så bör det inte vara grundstenen i illerns dagliga näringsintag. För mycket matrester kan orsaka matsmältningsproblem, förstoppning, diarré och undernäring.

 

BARF eller naturlig föda

Allt fler väljer att utfodra sin iller med naturlig föda. Även om forskningen på just iller och BARF är minimal, så kan man se klara bevis på fördelarna hos katter, hundar, kaniner etc som utfodrats med naturlig föda. Folk som har bytt till naturlig föda för sina illrar har även rapporterat att det har fördubblat illerns livs längd, ofta upp emot 12 år och även så mycket som 15 år. Några utav effekterna utav BARF är : minskning utav mag- och tarmsjukdomar, minskning utav övervikt, ökad energi, minskad risk för förtidig död, minskning av hud och päls problem. Forskning har dessutom påvisat att illrar som lever på naturlig föda utvecklar mer sällan insulinom.

Text & Foto: Sara Edsler

Av: sarae

Datum för publicering

  • 2007-01-26
Anmäl
2007-01-26 22:05 #1 av: Faxlin

Jag tycker att denna artikel är mycket bra Sara. Jag är övertygad om att många inte orkar med att söka runt om information.
Då är detta ett ypperligt sätt att snabbt få svar.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-01-29 09:36 #2 av: gwen

Mycket intressant om det där med naturlig föda (kött). Hade jag läst denna artikel för några år sedan hade jag redan då börjat mata mina illrar med rått kött. Kanske hade min ena iller levt fortarande då, och min andra kanske inte hade fått insulinom... kanske, kanske inte.

Sedan 1 månad tillbaka har min illerhona fått rått oxkött varje dag. Hon älskar det och kastar i sig maten. Ca 0,25-0,5dl/dag som jag har infryst i dagsportioner. Men hon äter även vanligt illertorrfoder mellan köttmålen. Jag förstår såhär i efterhand inte varför de inte fått kött tidigare.

Anmäl
2007-01-29 09:51 #3 av: [Falo]

angående illerfoder så är inte alla anpassade för illrar. Kan vara bra att tänka på för de som är nya i illervärlden. Oavsett vad det står att fodret är framtaget för så får man inte glömma att varje foder måste granskas kritiskt.

Anmäl
2007-02-20 03:00 #4 av: sarae

#3 helt rätt falo! det finns även mycket dåligt foder för iller som man bör se upp med, så det är inte alltid det bästa valet

Anmäl
2007-02-20 03:10 #5 av: -eM-
Tack Sarae ska börja försöka variera lite och se om mina korvar skulle kunna tänka sig att äta kött. Hur mycket ska man ge? kan man ge malet? Vi har ekologiskt malet Highland Cattle kött i frysen. Vågar man ge av det?
Anmäl
2007-02-20 03:14 #6 av: sarae

kött/nöt färs innehåller ju rätt mycket fett, så man bör vara lite försiktig med hur mycket man kan ge, då för mycket fett kan tex göra dem dåliga i magen...mängden beror ju på hur mycket torrfoder de äter osv...

Anmäl
2007-02-20 03:16 #7 av: -eM-

Okej, vilken bit på djuret är bäst? Vi har ju nog annat än malet också.

Anmäl
2007-02-20 03:19 #8 av: sarae

hmmm där e jag nog rätt nollställd ;) hjärta e nog rätt bra...sen spelar det nog ingen roll

Anmäl
2007-02-20 03:20 #9 av: -eM-

Okej, tack ivf! :)

Anmäl
2007-02-20 09:01 #10 av: gwen

#2 vill komplettera mitt tidigare inlägg om kött.

När jag först började mata alba med kött fick hon något oxkött som var färdigstrimlat från affären, typ wookkött. Detta älskade hon. :-D

Nästa gång vi handlade köpte vi ox-köttfärs. Detta vägrade hon smaka! :-S

Då testade vi att köpa ox-högrev som är ett rätt fint kött men som även har lite fett insprängt. Även detta ogillade hon. Hon kan äta 1-2 bitar men sedan lämnar hon resten (eller så ligger de 1-2 bitarna under soffan??? *suck*).

Så nu är jag lite fundersam, kan verkligen köttet smaka så olika, beroende på vilken del det är. De är ju egentligen alla rätt bra kött, som inte borde smaka så olika. Eller så smakar köttet olika från djur till djur/uppfödningsplats/land. Eller så har Alba helt enkelt ledsnat på kött ett tag... Hmmm. Lite underligt med tanke på hur hon slängde i sig kött förr. Ska försöka hitta liknande kött som hon gilladew från början för att se om det går ner igen... *veliga illrar*

Har även köpt hem benmjöl, som tydligen ska behövas om man matar dem med "fint kött" utan ben. Men detta smakar tydligen peck och hon vägrar ännu mer äta kött eller saker jag blandat det i. Testade blanda lite lite benmjöl i morgongrädden (laktosfri), i vilken jag även har vanliga medicinerna, men då vägrade hon istället att dricka den. hmmm... Och jag förstår henne, för benmjölet luktar rätt illa. *vägrar provsmaka även jag* :) Andra tips som kan funka gällande benmjöl?

Anmäl
2007-04-13 11:42 #11 av: AlbaStiffler

Putt

Anmäl
2007-04-22 20:41 #12 av: sarae

puttar up den här..alltid e det nån som funderar över vad illrar ska äta ;)

Anmäl
2007-04-23 03:03 #13 av: Faxlin

Puttar jag med. Flört Känner mig lite puttig i dag. Räcka ut tungan

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-05-22 00:30 #14 av: sarae

å så puttar jag lite till ;)

Anmäl
2007-07-26 19:42 #15 av: Nettan

puttputtputt

Anmäl
2007-11-14 20:13 #16 av: Robinsnel

putteliputt för BARF. Flört

Anmäl
2010-02-23 06:42 #17 av: Cawolina

Denna artikeln var jättebra! Jag har bestämt mig för att BARF är det rätta för mig (Iofs har jag inte ens skaffat en iller än, men ändå :P)

Anmäl
2010-02-23 11:42 #18 av: Bogey

#17 Bra idé men läst på ordentligt för fel sammansatt BARF är sämre än ett bra torrfoder. Det är inte bara att ge kött utan det ska vara en bra mix av kött, inälvsmat hela foderdjur (möss, kycklingar, kaniner etc.) osv. för att BARF ska bli riktigt lyckat.

Har själv inte riktigt orkat lära mig alla habrovinker med BARF. Dessutom vill några i familjen inte hålla på med hela döda foderdjur så vi halvbarfar. D.v.s. ett bra illerfoder som stöd till köttdieten.

Anmäl
2010-02-23 11:45 #19 av: Cawolina

#18 jag har inte skaffat iller än, så jag har en massa tid på mig att läsa på :D

 

Anmäl
2010-02-23 15:37 #20 av: Tzatu

Läste häromdagen att mitt illerfoder innehåller bland annat ris och sockerbetor, dock inte i vilka mängder. Jag trodde inte att illrar borde äta sånt. Har jag missuppfattat?

Anmäl
2010-02-23 15:45 #21 av: JossanH

#20 Vad använder du för foder?

Egentligen innehåller alla torrfoder kolhydrater och saker som inte är nyttigt för våra djur. Det man kan titta på är vilken plats kolhydraterna kommer på. Är det tidigt i innehållsförteckningen betyder det att det innehåller mer sådant än om det står listat längre ned.

Medarbetare på iller.ifokus

Anmäl
2010-02-23 16:43 #22 av: Tzatu

#21 Ris hade nummer 2 eller 3 i ordningen. Jag köper Vitalin. Jag vet att alla säger att det är ett av de bästa illerfodren, men jag undrar ändå. Sen står det på packetet att det är mer än 40% protein i, men enligt någon annan artikel här på sidan så står det att illrar ska ha mellan 34 och 36 %. Betyder det att vitalin innehåller för mycket? Är det dåligt?

Anmäl
2012-02-15 13:57 #23 av: BARFmycat

Jag har bara en fråga (för tillfället);
Du skrev att man helst ska ge torrfoder om man ska ge kattfoder, kan man inte ge illrar kattblötfoder? Och varför isåfall?

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2012-02-15 14:38 #24 av: sarae

#23 blötmat innehåller för mycket vatten, vilket innebär för att en iller ska få i sig tillräckligt mycket näring måste den äta en blötfoder kvantité som är större än vad som rent fysiskt får plats i deras lilla magsäck. Att ge blötmat nån gång i bland funkar utmärkt som variation, men en iller bör inte leva uteslutande på det eftersom det vanligtvis resulterar i viktnedgång och till och med undernäring.

För te.x en dräktig illerhona kan en kost endast bestående av blötmat faktiskt ge katastrofala konsekvenser, eftersom den fodermängd som krävs för att fylla hennes näringsbehov inte rent fysiskt får plats i magen på henne (eftersom fostren tar upp plats)

Anmäl
2012-02-15 14:48 #25 av: FerretCrow

Varför ge illern blötfoder för katt. blanda hellre köttfärs med lite äggula ;) Enda gången jag skulle ge något liknande skulle vara typ AD maten från vett vid olyckor eller liknande

Sajtvärd för Worldofwarcraft.ifokus

Anmäl
2012-02-15 16:30 #26 av: Sophey

#24 Jag fick faktist upp min iller i vikt genom att ge honom blotmat da han rasade i vikt med enbart torrfoder Tungan ute

Anmäl
2012-02-15 16:52 #27 av: sarae

#26 dels beror det på vilken blötmat det rör sig om, högenerigi blötmat kan initialt göra så att de ökar i vikt, men om de skulle leva uteslutande på blötmat så skulle det med tiden uppstå problem. Den blötmat som mest diskuterats härinne till iller tidigare är te.x Mjau, som innehållsmässigt ser bra ut, men innehåller för mycket vatten för att det ska vara en fungerande fullvärdig kost för iller i det långa loppet. Däremot finns det ju barf alternativ av malt kött som näringsmässigt fungerar, men dels brukar de flesta illrar inte vara så förtjusta i det, dessutom missar man den viktiga tandmotionen som barf ger.

Anmäl
2012-02-15 17:12 #28 av: Primarosen

#0 Har hört ifrån en del att dom ger sina illrar bacon! Är det verkligen bra för en iller i och med att det är väldigt salt kött!

Anmäl
2012-02-15 18:03 #29 av: JossanH

#25 av samma anledning som man ger det till katt- blötmat kan du få med endast någon procent kolhydrater och får därför en betydligt högre kötthalt än vad något torrfoder kan erbjuda.

Jag har själv provat att utfodra iller med blötmat. Dock med stor andel kött och ben. Hade en iller som gick upp fint i vikt av detta. Då förde jag frågan här inne men fick inga konkreta svar på varför det inte skulle vara lämpligt till iller då väldigt många kattägare har insett fördelen med blötmat, men folk var snabba att säga att man inte skulle ge det men hade ingen bra anledning till varför.. Jag är glad att det nu finns en vettig anledning till varför det kan vara olämpligt istället för att folk säger att man inte ska det av gammal vana..

Medarbetare på iller.ifokus

Anmäl
2012-02-15 18:08 #30 av: FerretCrow

#29 Katten här hemma får mest barf och sedan får hon Royal canin. och vad andra ger sina katter är ju upp till dom Skrattande

 

Man skall aldrig ge en katt enbart torrfoder då det förstör njurarna på dom och dom super lätt får allvarlig njursten.

Sajtvärd för Worldofwarcraft.ifokus

Anmäl
2012-02-15 18:26 #31 av: VeronicaKahlbäck

#28 Inte för att du riktat frågan till mej men nej du har rätt, bacon är ALLDELES för salt.

/ Veronica, sajtvärd för Iller.iFokus

Anmäl
2012-02-15 21:14 #32 av: BARFmycat

#24

Det där är en vanlig missuppfattning som inte är sann.
Isåfall är ju inte kött tillförlitligt heller, för det är ju också mest vatten.

För att jämföra foder måste man räkna om näringsvärdena i torrsubstans, TS (DM, Dry matter), annars kan man aldrig göra en rättvis jämförelse.

Exempel:

Torrfodret Orijen Adult Cat innehåller 42% protein, 20% fett och 10% vatten. I TS innehåller det fodret 46,7% protein och 22,2% fett.

Kycklingvingar innehåller 19,2% protein, 12,2% fett och 67% vatten.
I TS innehåller de 58% protein och 37% fett.

Bozita BIS Kanin innehåller 8% protein, 5% fett och 83% vatten.
I TS innehåller det 47% protein och 29,4% fett.

Så vad är slutsatsen av detta?
Köttet hamnar såklart högst i näringsvärde, men näst efter det hamnar blötfodret först. Torrfodret har sämst näringsvärde.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2012-02-15 21:33 #33 av: sarae

#32 om du läser mitt inlägg så sa jag ingenstans att det var näringsvärdet det var nått fel på utan det jag lyfte fram var den höga vattenhalten som gör att de rent fysiskt inte kan få plats med en tillräcklig mängd foder i magsäcken för att kunna tllgodogöra sig nog med näring. Inehållsmässigt är blötfoder många gånger bättre än torrfoder (jag är själv öht ingen förspråkare för torrfoder), men den höga vattenhalten gör det olämpligt helt enkelt.

Det är en stor skillnad på 83% vatten och på 67 % vatten

Anmäl
2012-02-15 23:30 #34 av: JossanH

#32 jag tror även det bör nämnas att illrars hela magsystem är betydligt kortare än kattens så dessa extra procent vätska tar helt enkelt upp för stor del av blötmaten för att illern ska kunna reglera detta genom att äta mer för att få sig all näring utöver vätskan.
Jag är själv en blötmats förespråkare när det kommer till katt och har som sagt haft uppe frågan för iller. Jag tycker dock att slutsatsen med just den dåliga fysiska förmågan när det kommer till iller låter rimlig.

Medarbetare på iller.ifokus

Anmäl
2012-02-16 12:05 #35 av: BARFmycat

Ja det kan jag iofs förstå, men då borde ju kött vara gränsfall?

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2012-02-16 12:17 #36 av: JossanH

#35 ger man en balanserad kost på endast kött så är det inga problem. Det är förstås illerns naturliga kost, men för en iller är det väldigt små marginal som kan göra skillnad mellan en bra kost till en dålig. De har ännu sämre möjlighet att ta upp näringsämnen från tex växter än vad en katt har pga det korta tarmsystemet. Så det kan skilja mellan små procent vad som är bra och vad som är dåligt för en iller. så 10-15% skillnad i vätska kan nog vara en tillräckligt stor procent för att det ska göra skillnad mellan bra och dåligt.

Medarbetare på iller.ifokus

Anmäl
2012-02-16 14:19 #37 av: BARFmycat

#36

Okej, krångligt värre!
Jo jag har hört att det är svårt att fodra illrar..

Antar att det är lite som med katt, när man säger att de ska ha ca 2% av kroppsvikt i mat. Sen tycker folk att några gram hit och dit inte gör någon skillnad, men för katten är det ju typ som om man skulle lassa på ett halv kilo-kilo hit och dit om man skulle jämföra med människors matransonObestämd

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.