Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

01 - Allmänt Artiklar Avel Berättelser Bilder Blocket Annonser m.m. Butiker och länkar Delad glädje är dubbel glädje Filmklipp Foder och godis Färg / Päls / Teckning Försäkringsfrågor / Föreningsfrågor Gratulationer och Glädjebetygelse Iller Beteenden/ Relationer Illern i Media/ Litteratur Kunskaps trådar Leksaker/ Sovställen/ Burar/ Rum Medlemmars Illrar/ Hemsidor/ Bloggar Namnförslag OL. Olika Lekar OT. Off-Topic Omplaceringar/ Säljes/ Köpes Resa Sajten & iFokus Saker att tänka på. Semesterhem/ Efterlysningar/ Samåkning Sjukdomar/ Hälsa/ Operationer Snacksaligt om iller Tips/ Accessoarer/ Aktiviteter Träffar Träffar ( som varit ) Tävlingar Uppfostran Uppfödare Utställningar Älskad och saknad, men aldrig glömda!
Iller Uppfödare

Iller uppfödare se upp för handpenning på internet

2006-12-03 00:37 #0 av: Faxlin

Att man låter någon föra över sin handpenning på internet är säkert något som många gör. Men nu får man som uppfödare bli mer försiktig.

Nu har det i ett katt ärende visat sig att det går under benämningen internet handel om man tar emot sin handpenning på den bokade valpen på internet. Detta innebär att man är återbetalnings skyldig enligt lag om köparen ångrar sig inom 14 dagar.

Valpen på bilden har inget med artikeln att göra.
Valpen på bilden har inget med artikeln att göra.
Då lagen ser våra djur som saker och inte levande väsen görs det således ingen skillnad på om vi sålt en brödrost eller en iller.
I mina ögon är detta helt vansinnigt, men då jag inte skriver lagarna kan jag inget göra.

Med denna lilla artikel vill jag bara få er att uppmärksamma på vad lagen säger, och att det nu prövats ett sådant här ärende där uppfödaren blev uppmanad att betala tillbaka summan.

 

 

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2006-12-02

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-12-03 00:58 #1 av: smurfb

Njae,.. tror du har fel där. Distanshandelslagen gäller endast om säljaren är näringsidkare. Men näringsidkare menas i det här fallet.

näringsidkare: en fysisk eller juridisk person som handlar för
ändamål som har samband med den egna näringsverksamheten.

Iofs kan man gå på nit där, men har man ingen större uppfödning bör man klara sig.

Men det står dessutom att:

distansavtal: avtal som ingås inom ramen för ett av
näringsidkaren organiserat system för att träffa avtal på
distans och kommunikationen uteslutande sker på distans

Det skulle iaf jag tolka som att det INTE gäller om en köpare ringer till dig och vill köpa valp. Nåväl, om köparen ändrar sig så vill du väl troligtvis inte sälja valpen hur som helst så jag vet inte om det har någon större betydelse?
 

Källa är distanshandelslagen Rixlex.

Anmäl
2006-12-03 01:05 #2 av: smurfb

Glömde skriva, kan tipsa om boken "Civilrätt" av Agell och Malmström. Ni som läst juridik känner säkert igen den från första kursen, väldigt enkel och bra bok tycker jag.

Anmäl
2006-12-03 01:22 #3 av: Faxlin

Fast jag vet att detta har inträffat en kattuppfödare. Så visst händer det. Och nej, har de ångrat sig vill jag ändå inte sälja valp till dem. men jag anser att sådant här är bra för uppfödare att veta om.
Mvh Åsa

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-06-15 16:58 #4 av: IllerTjataren

Hejssan ^^ Vet ni någon illeruppfödare här i skåne? Skulle verkligen vara kul då!Skrattande 

Anmäl
2008-06-15 19:58 #5 av: LiindaLarsson

bra artikel :)

Anmäl
2008-06-15 20:26 #6 av: JossanH

#4 gör en egen tråd om det så kanske du får napp!

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl