Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

01 - Allmänt Artiklar Avel Berättelser Bilder Blocket Annonser m.m. Butiker och länkar Delad glädje är dubbel glädje Filmklipp Foder och godis Färg / Päls / Teckning Försäkringsfrågor / Föreningsfrågor Gratulationer och Glädjebetygelse Iller Beteenden/ Relationer Illern i Media/ Litteratur Kunskaps trådar Leksaker/ Sovställen/ Burar/ Rum Medlemmars Illrar/ Hemsidor/ Bloggar Namnförslag OL. Olika Lekar OT. Off-Topic Omplaceringar/ Säljes/ Köpes Resa Sajten & iFokus Saker att tänka på. Semesterhem/ Efterlysningar/ Samåkning Sjukdomar/ Hälsa/ Operationer Snacksaligt om iller Tips/ Accessoarer/ Aktiviteter Träffar Träffar ( som varit ) Tävlingar Uppfostran Uppfödare Utställningar Älskad och saknad, men aldrig glömda!
Illerns Sjukdomar

Rabies

2007-01-15 08:48 #0 av: Faxlin

Den här sjukdomen blir allt ovanligare i Europa tack vare effektiva hälsoåtgärder, som vaccinering av husdjur och räv och övervakning av djur som bits.

Rabies är en form av hjärninflammation orsakad av ett rhabdovirus. Rabies smittar främst genom bett från ett infekterat djur. Viruset tar sig in genom såret. Inkubationstiden varierar från några veckor till flera månader. Rabies har alltid dödlig utgång när sjukdomstecknen väl har visat sig. Om man blir biten av ett djur som visar tecken på rabies måste behandling med ett antiserum ske omedelbart under inkubationsperioden.

Rabies hos katter ger dramatiska sjukdomssymtom som förlamning och fullständig utmattning. Ofta går rabiessmittade katter igenom ett stadium då de är vilda och aggressiva. Detta gäller även på illern som ofta får samma sjukdoms symptomer som katter får.

Numera finns det strikta lagar för att hindra att rabies sprids till människor och djur. I Frankrike måste ett djur som har bitit eller rivit en människa sättas i karantän och observeras av en veterinär under 15 dagar.

Tyvärr så har den ökade smugglingen av hundar ökat riskerna för drabbade djur även i Sverige. Detta innebär att det är bra att vacinera sin djur även om man inte ska resa utomlands.

 

Relaterade länkar

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2007-01-15

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-01-16 01:36 #1 av: Madde

Oj mycket bra artikel åsa. Visste inte om allt som stod med i den. Mycket bra att upplysa folk om.

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.