Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

01 - Allmänt Artiklar Avel Berättelser Bilder Blocket Annonser m.m. Butiker och länkar Delad glädje är dubbel glädje Filmklipp Foder och godis Färg / Päls / Teckning Försäkringsfrågor / Föreningsfrågor Gratulationer och Glädjebetygelse Iller Beteenden/ Relationer Illern i Media/ Litteratur Kunskaps trådar Leksaker/ Sovställen/ Burar/ Rum Medlemmars Illrar/ Hemsidor/ Bloggar Namnförslag OL. Olika Lekar OT. Off-Topic Omplaceringar/ Säljes/ Köpes Resa Sajten & iFokus Saker att tänka på. Semesterhem/ Efterlysningar/ Samåkning Sjukdomar/ Hälsa/ Operationer Snacksaligt om iller Tips/ Accessoarer/ Aktiviteter Träffar Träffar ( som varit ) Tävlingar Uppfostran Uppfödare Utställningar Älskad och saknad, men aldrig glömda!
Illern i Avel

Slumpeffekter och djurantal

2007-02-28 01:42 #0 av: Faxlin

Djurens antal inverkar starkt till om den slumpartade parningen är tillåten eller en ren katastrof.

 

Slumpparning vid många djur ger få defekter.

 

I en djurart med många individer tillgängliga för avel minskar risken för defekter vid en slumpartad parning. Att para slumpmässigt utan att ha gjort ett noga avelsurval är ingen katastrof.

Frekvenserna av både fördelaktiga och ofördelaktiga gener förblir relativt oförändrade.

Till och med defektgener som är vanliga har visat sig ha liten verkan på stammens livskraft.

 

Illern hör dock inte till den djurart som lämpar sig för slumpmässig avel. Antalet illrar är alldeles för få för att en sådan form av avel skulle fungera. För illerns fortlevnad och för att vi sak få en friskare iller stam. Krävs det att den slumpmässiga aveln slutar. Vi kan inte ha fler som tar kullar av fel orsaker.

 

  • Att ens iller är söt - är i sig själv inte en godtagbar avelsorsak.
  • Att ens iller är snäll - är i sig inte en godtagbar avelsorsak.
  • Att ens iller har en annorlunda färg - är i sig inte en godtagbar avelsorsak.
  • Att ens iller är stor - är i sig inte en godtagbar avelsorsak.
  • Att ens iller är frisk - är i sig inte en godtagbar avelsorsak.
  • Att ens iller har stamtavla - är i sig inte en godtagbar avelsorsak.

 

Tre av dessa punkter är dock oerhört viktiga, men inte var för sig. Utan tillsammans.

Ingen blir behjälpt av valpar efter söta med sjuka illrar. Allra minst illerstammen.

Stamtavlan är uppfödarens sätt att se till att allt inte försvinner i intet. Stamtavlan visar vilka förfäder som finns. Ger uppfödaren möjlighet att söka fram fakta om förfäders liv och leverna. Hur det är med sjukdomshistorik och om det finns fastrar, kusiner eller syskonbarn som har fått sjukdomar.

Med stamtavlans hjälp kan man se vilka individer som bör undvikas på grund av dåliga avkommor. Med stamtavlans hjälp kan man se vilka färger som ligger bakom ens tilltänkta avelsdjur. Hur det är med färg, teckning och liknande.

En stamtavla är så otroligt viktigt, inte bara för att undvika inavel/linjeavel utan på grund av att vi vill isolera och utrota de andra ärftligt betingade felen.

 

 

 

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2007-02-28

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-02-28 08:47 #1 av: TottsiGirl

Mycket bra artikel!! Tycker det är bra att detta ämne tas upp då det faktiskt skadar illerstammen om detta får fortgå och det är ju det sista vi vill!

Anmäl
2007-02-28 09:31 #2 av: [jenkass]

säger detsamma som #1 tråkigt att en del tror att avla på iller är lika "lätt" som att avla på katt etc.

Anmäl
2007-02-28 11:43 #3 av: TottsiGirl

Ja precis många kanske inte ens inser vilken skada dom gör om dom avlar på detta sättet, tycker som sagt det är jättebra att man berättar det här på ett mycket informativt och lättförståligt sätt!

Anmäl
2007-02-28 12:46 #4 av: sarae

åh vilken bra artikel Åsa! Precis sån här information som måste ut! kanske får folk att tänka ett steg ängre är de funderar på avel.

Anmäl
2007-02-28 12:50 #5 av: Faxlin

Ja förhoppningen är väl att man åtminstone tänker efter före. Inte tvärs om.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.