Iller Uppfödare

Illeriblind

2007-03-03 12:51 #0 av: Faxlin

Fri bearbetning av hundfolksbegreppet kennelblind. För att bli illeriblind måste man ha vissa medfödda egenskaper. Men med hjälp av nedanstående råd tror jag att vägen dit blir enklare...

 1. När du bestämt dig för att bli uppfödare, har du troligen redan en illerhona. Bakgrund och kvalité är oväsentligt. Grunden till din uppfödning är denne hona och det faktum att du är ägaren

 2. Om din hona inte har gått bra på utställning ska du skylla på domarna. Du är ju den första att lägga märke till att det alltid är de stora uppfödarnas avkommor som vinner. Kasta inte bort tid på att fundera över varför de blivit så stora.

 3. Som far till din första kull bör du välja den iller som vann på den senaste utställningen då din iller står i begrepp att gå i brunst. Ett annat tips är att ta den som bor närmast. Bestäm dig för att även om din hona inte är så bra i typen, så lär hon säkert få bra avkommor i alla fall.

 4. För att kunna fortsätta ditt "uppfödningsprogram" måste du behålla en illervalp. Hör med erfarna uppfödare vad de tror om ditt val, men om de inte tycker som du ska du inte lyssna på dem. Tänk istället på sagan om den fula ankungen och bestäm dig för att hon växer sig vacker. Egen uppfödning låter ju dessutom professionellt. Du har ju dessutom inte betalt något för den...

 5. Om kullen inte blir som du har tänkt dig, får du skylla på hanen. Speciellt om ett fel uppstår som din hona inte har.Då ska du alltid skylla på hanen och för rasens skull se till att ALLA får veta att han alltid producerar dessa fel. Fundera inte på hur bra ungar han har med andra honor.

 6. Vid denna tidpunkt har du troligtvis kommit på kant med en del människor inom illervärlden. Nästa gång du parar din iller så gör det med den hane vars matte/husse du är mest sams med ...

 7. Det är nog inte så många som vill köpa valpar av denna kombination men bry dig inte om det utan behåll de valpar som du inte får sålda. När inte heller nån valp ur den kullen blir nån stjärna skall du skylla på hanen igen. Argumenten är nog inte så starka och många denna gång men det är ju inte köparna heller!

 8. Vid denna tidpunkt har du nog fått in en del allvarliga fel i dina linjer. Dessa fel ska du titta på och prata så lite om som möjligt - men framhäv de kvalitéer som du med "flax" fortarande har. Dessa är ju de viktigaste kvalitéer som alla vill få fram inom illerstammen.

 9. Nu har du både hanar och honor i ditt illeri. Vad vore då mera naturligt än att prova på inavel/linjeavel? Trots allt är ju så många framgångsrika illrar uppfödda på detta vis. Det faktum att man inte behöver betala parningsavgift har ju också viss betydelse...

 10. Nu är tiden inne att på allvar leta fel på andra uppfödares illrar. Du hittar många och grova fel som är av största betydelse att få bort från rasen. Det är viktigt att du försöker slå dig ihop med andra uppfödare som har liknande erfarenheter. Gå sedan gemensamt på klubben, avelsråd och uppfödare som bara vinner för att de känner domarna.

  Troligtvis är det bara nybörjare och några av dina illervalpköpare som lyssnar till dina åsikter, men håll tag i dem och dela villigt med dig av dina erfarenheter. Tala om för dem att anledningen till att ingen använder någon av dina illrar i avel är brist på samarbetsvilja. Att de inte vinner är korruption och anledningen till att ingen egentligen ser ut att gilla dem är att alla har blivit illeriblinda!!!

Författaren är okänd.
Tidigare publicerad i bla SydkattAktuellt och Kattjournalen

 

Av: ÅsaF

Datum för publicering

 • 2007-03-03

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-03-03 13:53 #1 av: JossanH

hehe, ärligt så finns det nog många som följer flera utav dessa punkter.. men så är det ju inom djurvärlden. finns alltid de som gör saker helt perfekt...... konstigt bara att det ofta är väldigt många som inte håller med.. ;)

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl
2007-03-03 16:44 #2 av: sarae

haha helt underbart skrivet Åsa...men precis som jossan skriver så finns det nog ett skrämmande högt antal människor som följer dessa punkter!

Anmäl
2007-04-03 03:47 #3 av: Faxlin

Jag puttar upp denna då jag känner att vi fått så många nya medlemmar nu, och den här är lite rolig och tänkvärd.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-04-03 09:48 #4 av: Malin-A

haha ja d verkligen kul och tänkvärt, så här har det nog gått till både en o två gånger inom illeraveln.. =/

Anmäl
2007-04-03 09:58 #5 av: AlbaStiffler

haha, ja de va fyndigt, och tänkvärt. Och som sagt, säkert sant i vissa hänseenden.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.