Illern i Avel

BEGRÄNSNING AV ILLER INAVEL

2007-02-28 01:46 #0 av: Faxlin

Uppenbarligen har små djurstammar med ett fåtal handjur problem som ofta leder till inavelsproblem.

 

Tvingas man ändå att avla med få djur kan man minska riskerna genom att göra två saker:

 

  • Se till att hålla lika många handjur som hondjur i avel.
  • Planera urvalet av djur till nästa generation så att varje föräldrarpar lämnar en son och en dotter till avel.

 

Genom att på detta sätt låta alla "familjer" bidra lika mycket i aveln kommer man att minska riskerna med genförluster med hälften. Man kan också säga som så, att det effektiva djurantalet fördubblas jämfört med avel där slumpparningar används. Metoden att minska riskerna för genförluster medför att allt avelsurval med bestämda mål måste ske inom familjer. Det går då inte längre att ta bara de bästa illrarna till avel. Med hänsyn till detta minskar också den takt man satt upp för att nå de avelsmål man har. I stället får man friskare djur och möjlighet att nå längre på lång sikt. När man tar det lugnt med sitt avelsarbete finns det mer tid till att sortera fram de önskade generna innan de av en slump gått förlorade ur iller stammen. Med detta menas inte att man ska använda sjuka illrar eller de med sjuka syskon eller föräldrar. Har man en döv iller till exempel så är det gener vi inte vill bevara. Så där finns således inte några funderingar ens.

Att avla innebär att man har ett otroligt stort ansvar. Inte bara för de valpar man föder upp utan för hela illerstammen. Alla som avlar måste ta sitt ansvar om vi ska förbättra våran stam.

 

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2007-02-28

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-02-28 12:39 #1 av: sarae

Mycket bra artikel Åsa!

Anmäl
2007-04-03 03:48 #2 av: Faxlin

Tackar sarae. Skojigt när någon läser ens artiklar :-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-04-03 09:42 #3 av: Malin-A

jag läser också =)

bra artikel..

Anmäl
2007-04-03 10:03 #4 av: AlbaStiffler

Enkelt och konsist. inte helt dum tanke att försöka avla på en hona och en hane ur "varje" kull, kan dock tro att det är svårare att genomföra. :-)

Anmäl
2007-08-14 03:09 #5 av: sarae

putt

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.