Illerns Sjukdomar

Fästingar

2007-03-28 02:26 #0 av: Faxlin

Dessa små smittbärare som vi djurägare kämpar med att slippa på våra älsklingar varje år. Här kommer lite information om vad fästingar är egentligen.

Det finns ca 800 olika arter av fästingar. Tack och lov finns inte alla här i Sverige. Men de vi har är jobbiga nog.
Fästingar är ovanligt stora med tanke på att de hör till kvalster. Vuxna fästingar kan bli så stora som 2-30 mm långa. 
Fästingar som är i det aktiva stadiet lever av blod från kräldjur, fåglar och däggdjur. De är riktiga sjukdomsspridare.

Familjen hårda fästingar omfattar ca 650 olika arter. Dock har vi inte så många här i Sverige. Vi har 10 olika som vi säkert kan faställa finns i Sverige. Och dessutom får vi in kennelfästingen med våra flyttfåglar och importerade djur varje år.
De hårda fästingar suger blod ur sin värd i upp till en vecka. De har tre aktiva stadier: larv, nymf och vuxen.

Till familjen med mjuka fästingar räknas ca 140 arter. I Sverige har vi bara två av dessa arter. De kan dock ha upp till sju nymfstadier och suger blod under en kort tid. Det rör sig bara om minuter eller timmar som maximalt.

Mest aktiva är fästingarna i perioden april-juni och augusti-september. den sitter gärna i halvhögt gräs eller i buskar och väntar på att ett djur eller en människa ska passera.
Fästingens sugsnabel är försedd med ringformigt placerade hullingar, men dessa är inte spiralvridna. Därför kan man inte vrida lös en fästing som bitit sig fast. Vare sig med- eller moturs. Bästa sättet att ta lös en fästing är att använda en fästingplockare. Då slipper man problemet med att huvudet blir kvar.

Vid bett kan kan sjukdomar överföras. I Sverige sprids borrelios och fästingburen encefalit med fästingar. Andra sjukdomar är fästingburen tyfus och den ryska fästingburna encefaliten ( russian spring summer encephalitis, RSSE ) som är allvarligare än den svenska formen.  
 

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2007-03-27

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-03-28 09:45 #1 av: AlbaStiffler

Ja fästingar är otäcka saker. Ute på vårt sommarland, vid skärgården vid öregrund/östhammar plockar vi dagligen bort 10-20 fästingar från familjens hund. De flesta hinner aldrig sätta sig. Fästingmedel eller fästinghalsband funkar inte mot dessa när de finns i den mängden, de sätter sig ändå!

Anmäl
2007-03-28 15:50 #2 av: [jenkass]

Ja usch å fy dom är så äckliga.. Sen ska ju detta vara färstingarnas år har man hört FundersamFörvånad

Anmäl
2007-03-28 16:19 #3 av: Faxlin

Säkert blir det så jenkass då vi haft en mild vinter i år. Inte skojigt att gå i skogarna här runt omkring när de vaknar till.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-03-28 16:25 #4 av: holtz

Man kan både se och känna fästingar eller? Ni som har plockat fästingar från era pälsar hur märkte ni av fästingen? Såg ni eller kände ni? Eller sa pälsen till att "hey, ja har nått här"?

Anmäl
2007-03-28 16:30 #5 av: Faxlin

haha, mina pälsar skvallrar aldrig om dessa äckliga djur.
Men man änner dem oftast när man klappar dem och om inte annat när man går igenom dem på kvällen för att känna att allt ser och känns okej.
Om man ändå missar en fästing, de är ju rätt små i början oftast så ser man dem så snart de blivit större. *urk* Äckliga djur det där.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-03-28 16:43 #6 av: holtz

Aha okok...Är de samma fästingplockare som till hundar lr finns de olika? Gör inte sånt skiitont på stackarna? :S

Anmäl
2007-03-28 16:50 #7 av: Faxlin

Jag använder samma som till hundarna och katten. Har en sådan med ögla på. Den tycker jag är bäst.

Jag vet inte om det gör ont på djuren faktiskt. men det är inte så där ruggigt skönt att ta bort på människor. Men det skiljer sig en del visserligen beroende på vart de sitter.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-03-28 16:55 #8 av: holtz

Aha ok. Då ska ja inhandla mig en sån å hoppas att bara för ja betalar å köper en innan en fara e framme så kanske de inte händer..Brukar ju va så :P

Anmäl
2007-03-28 16:58 #9 av: Faxlin

Ja hoppas kan man alltid. Men om de fastnar på en själv kan de också vara rätt bra att ha en sådan till hands.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-03-28 17:50 #10 av: Smeagol

Jag brukar använda pincet. Dock aldrig behövt göra de på smeagol. Men hemma hos min far kryllar de verkligen av festingar så där har man ju plockat en och annan på katterna och även min hund och kar fick sig en fästing första gången som de var dit och ja fick plocka bort dem.. Märkligt att ja aldrig får någon eftersom jag är där oftare. Men ja hade en på mig när ja var liten...kanske de dem känner av,...hihi=) Man kan ju alltid hoppas iallafall så man slipper få nå mer äckliga djur på sig!! :(

Anmäl
2007-04-02 17:38 #11 av: sarae

putt...fast det var inte denna tråd jag tänkte på ;) undrar vart den tog vägen ;)

Anmäl
2008-02-01 17:02 #12 av: Faxlin

Puttar denna med

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.