Illerns Mat

Vitaminer & mineraler - Del 2

2007-12-03 03:00 #0 av: sarae

I den här artikel serien kommer jag att beskriva de viktigaste vitaminerna, samt vart man kan hitta dem och vilka tecken som kan påvisa brister av just den vitaminen eller mineralen. Men kom ihåg att jag är ingen veterinär, och många av dessa symptom kan även vara symptom på långt allvarligare sjukdomar, så kontakta alltid en veterinär om din iller beter sig annorlunda.

 

B Vitaminer

B vitaminerna brukar oftast slås ihop och enbart benämnas "B vitamin komplex" eller helt enkelt "B vitaminer", Men faktum är att B vitamin komplex består av flera olika B vitaminer som alla har olika egenskaper. I den här artikeln kommer jag att beskriva de olika B vitaminerna och titta lite på deras egenskaper vart man kan finna dem.

 

 

Vitamin B1 (Tiamin)

Vitamin B1 är en vattenlöslig vitamin, vilket innebär att kroppen inte kan lagra den så som den kan med de fettlösliga vitaminerna. Detta för även med sig att den är svår att överdosera eftersom resterna sköljs ut av illerns urin, och därför måste man se till att Tiaminet hålls på en jämn nivå i kroppen, antingen via tillskott eller via en välbalanserad kost.

 

Vitamin B1 hjälper till med matsmältning hos ungdjur, används för att tillverka nya blodceller, är viktig för tillväxt, håller hjärnvävnaden frisk samt förebygger ledinflammationer hos äldre djur. Det har även visats att avelshonor som fått rätt mängd Tiamin har visat tendens till högre fertilitet.

 

Så hur ser man om ens iller lider av Tiamin brist? Brist på vitamin B1 kan misstänkas om illern är ovanligt slö/trött, förlorar aptiten, går ner i vikt, dålig koordinationsförmåga eller verkar lätt irriterad.

(OBS! många av ovanstående symptom är även symptom på allvarliga sjukdomar, så uppsök veterinär om du är tveksam).

 

Vitamin B1 hittar man antingen i tablett form i djuraffär eller i hälsokostbutiker. Oftast finns de i "B vitamin komplex" form.  Tabletterna kan krossas, och en nypa pulver kan ges dagligen, eftersom den är vattenlöslig, och således svår att överdosera, är måttet inte så viktigt. För er som har illrar som äter kött finner man Tiamin i bl.a. nötlever, fläskkött, äggula och skaldjur

 

 

Vitamin B2 (Riboflavin)

Vitamin B2 är även den vattenlöslig, och således svår att överdosera. Även den här vitaminen är viktig för att illern ska må bra. Riboflavin hjälper binjurarna att fungera, det är bra för hud, päls och klor, det transporterar även syre genom kroppen, metaboliserar fettsyror, kolhydrater och aminosyror. Utöver det så är vitamin B2 viktig i produktionen av nya röda blodkroppar, antikroppar samt celltillväxt. Den hjälper även matsmältningssystemet samt hjälper kroppen att absorbera järn och andra B vitaminer. Vitamin B2 är nödvändigt för att kroppen skall kunna ta upp vitamin B6 så de bör alltid ges ihop, i samma mängd.

 

Tecken på att din iller kan lida av Vitamin B2 brist kan vara: dålig tillväxt, pälsavfall, matsmältningsproblem, problem med ögon, hudskador, ljuskänslighet.

 

Vitamin B2 hittar man precis som vitamin B1 i djuraffär eller hälsokost butik, det ingår även i B- vitamin komplex tabletterna. Ger man naturlig föda hittar man Riboflavin i all inälvsmat, allt färskt magert kött, mjölk (tänk på att laktos inte är bra för iller), ägg, fisk samt i naturell yoghurt.

Illrar som får naturlig föda , med högt protein innehåll, har störst behov av denna vitamin. 

 

 

Vitamin B3 (Niacin)

Även den här vitaminen är vattenlöslig, och svår att överdosera. Däremot kan Niacin produceras av kroppen förutsatt att illern äter en korrekt sammansatt kost. Den här vitaminen är nödvändig för att kroppen skall kunna producera nya celler, den hjälper även till vid metabolisering av protein, fetter och kolhydrater. Utöver det, ser den till att nervsystemet fungerar som det ska och att huden håller sig i god kondition.

 

Symptom som gör att man kan misstänka Niacin brist är bl.a. depression, trötthet,  nedsatt aptit, sår/bölder, lågt blodsocker, muskel svaghet.

(OBS! många av ovanstående symptom är även symptom på allvarliga sjukdomar, så uppsök veterinär om du är tveksam).

 

Vitamin B3 ges bäst ihop med andra B vitaminer, så ett B vitamin komplex är lämpligast.  För de som utfodrar sina illrar mer naturligt finner man Niacin i lever, magert kött, olika fjäderfän, kanin, mjölk. Vitamin B3 försvinner däremot när maten kokas i vatten.

 

Vitamin B5 (Pantotensyra)

Vitamin B5 är även den en vattenlöslig vitamin, som även kan produceras av kroppen. Den här vitaminen är viktig för många av kroppens funktioner, som till exempel utsöndring av viktiga hormoner hos bl.a. binjurarna, den hjälper även kroppen att bekämpa allergier samt att hålla hud, nerver och muskler friska.

 

Några tecken på eventuell Vitamin B5 brist är trötthet, svaga muskler, depression samt infektionskänslighet.

 

Pantotensyra finns även den i tabletter innehållande B vitamin komplex. För dem som har illrar som äter naturlig föda återfinner man den i bl.a. nötkött, öljäst, lever, fläskkött, njure och ägg. Kom ihåg att Vitamin B5 förstörs vid tillagning.

 

 

Vitamin B6 (Pyridoxin)

Precis som de andra vitaminerna i B-vitamin familjen är Pyridoxin även den vattenlöslig. Den här vitaminen är en viktig del i kroppens arbete att hålla hormonnivån i balans, den hjälper även immunförsvaret samt kroppens cellproduktion. Vitamin B6 är även viktig för att de andra vitaminer i B-vitamin familjen skall fungera. Utan Vitamin B6 kan kroppen inte producera eget Vitamin B3.

 

En brist av denna vitamin kan misstänkas om illern påvisar benskörhet, tjocka fula klor, torr mjällig hud eller allmän svaghet.

 

Vitamin B6 finns i tablettform, och är inkluderat i B-vitamin komplex tabletter. Ger du din iller kött kan du finna vitaminen i kyckling, lever, fisk, ägg och öljäst. Pyridoxin kan förstöras vid tillagning.

 

 

Vitamin B9 (Folsyra)

Tillskillnad från övriga "familjemedlemmar" är Vitamin B9 INTE vattenlöslig och kan därför överdoseras. Men trots det så är det ändå en mycket viktig vitamin. Den används främst för cell tillväxt, produktion av blodkroppar, för att transportera syre genom kroppen, hjälper matsmältningen samt förhindrar vissa typer av anemi. Folsyra är även viktig för illerns mentala välmående eftersom den även hjälper både hjärna och nervsystem.

 

Några symptom som kan varna för eventuell Folsyrebrist är: bleka slemhinnor i både mun och ögon, sprickor i mungipan samt att illern verkar ovanligt slö. Folsyrebrist kan på sikt leda till akut anemi och om de vill sig illa: döden.

 

Även den här vitaminen ingår i B-vitamin komplex tabletter. Annars återfinns Vitamin B 9 i lever.

 

Vitamin B12 (Kobalamin)

Den här vitaminen ser till att hålla igång illerns aptit samt hjälper till vid metabolisering av fetter.

 

En brist på Kobalamin kan påvisas genom symptom som svaghet, förlorad balans, försämrade reflexer och viktförlust. På sikt kan en brist på vitamin B12 orsaka problem hos nervsystemet.

(OBS! många av ovanstående symptom är även symptom på allvarliga sjukdomar, så uppsök veterinär om du är tveksam).

 

Vitamin B12 återfinns i B-vitamin komplex tabletter. För dem som utfodrar sin iller naturligt finner man Kobalamin i bl.a lever, inälvsmat, muskler, ägg, fisk och mjölk. Den här vitaminen tas inte upp direkt av kroppen, som de andra vattenlösliga vitaminerna gör, utan det kan dröja upp till 3 timmar innan de absorberats av kroppen.

 

Som ni kan se är B-vitamin familjen viktig på många sätt och vis för en illers hälsa och välbefinnande. Att tillsätta B vitamin till illerns kost är bara nyttigt. En iller som äter naturlig föda behöver inte så mycket i tillskotts väg eftersom den oftast får i sig sitt dagliga behov genom en välbalanserad kost. Men en nypa krossad B vitamin komplex tablett i veckan är bara bra. För dem som ger torrfoder kan man tillsätta en nypa varje dag som en del i illerns dagliga kost.

 

Text: sarae

Av: sarae

Datum för publicering

  • 2007-12-03
Anmäl
2007-12-03 08:53 #1 av: AlbaStiffler

The B-complex vitamins in brewer's yeast (öljästtabletter) include B1 (thiamine), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantothenic acid), B6 (pyridoxine), B9 (folic acid), and H (biotin).

För er som inte hört detta förr... Min iller Alba (RIP) blev för snart ett år sedan diagnostiserad för anemi (blodbrist) och insulinom. Anledningen till anemin hittade man inte, men den kan ha varit cancerrelaterad. Veterinären rekommenderade till anemin, förutom en extra nyttig diet att jag kunde ge henne extra b-vitaminer. Tex från öljästtabletter (för människor). Alba gillade förresten inte VitaBee... Jag gav henne en halv mosad öljästtablett/dag i laktosfri grädde. Några månader senare var hennes anemi mycket bättre, visade blodproven. Den var snudd på borta... Och hon tyckte öljästtabletterna var rätt goda i grädden, dagens höjdpunkt. Några månader senare dog hon dock av insulinomen och en stor tumör i buken. Men jag vill tro att öljästen tillsammans med prednisolen (mot insulinomen) hjälpte henne må bra enda till slutet! :)

Anmäl
2007-12-05 01:44 #2 av: Faxlin

Här går det snabbt. Redan en till. Även den här lika bra skrivet. Ser fram emot nästa. ;-)
haha, inte lätt med en sajtvärd som aldrig är nöjd :-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-12-05 01:45 #3 av: sarae

haha tar du redan fram piskan? ska försöka fixa nästa så snart som...kräver lite jobb bara...men javisst chefen hehehe

Anmäl
2007-12-05 01:50 #4 av: Faxlin

#3: Skrattande

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-12-05 08:50 #5 av: AlbaStiffler

Var 17 samlar du infon gällande illrar ifrån? USA? Lite här och därifrån antar jag...

Anmäl
2007-12-05 15:01 #6 av: sarae

#5 yup...lite här å där och överallt...hänger på olika forum..fast allt e inte från usa, mycket från england, frankrike samt italien ;)

Anmäl
2007-12-05 15:13 #7 av: LiindaLarsson

jag undarar vad 'är det för vittaminer man ska ge illrarna??? kan jag ge dom har som är på bilden '?? Svara snabbt och ä'rligt

Anmäl
2007-12-05 15:28 #8 av: AlbaStiffler

#7> Låter dumt, rentutav giftigt. Idioti! :-O Människovitaminer är människovitaminer.

Du behöver inte ge tillskott såvidare inte din iller har brister, och detta får du reda på tex genom att gå till veterinären och ta prover, tex, om iller är sjuk. Ev kan man ge illerpasta som innehåller vissa vitaminer som de klarar av, och i rätt dos. VitaBee går åxå bra... men inget annat skit... äter din iller normalt och bra foder så ska den vara ok gällande vitaminer...

Anmäl
2007-12-05 15:37 #9 av: sarae

#8 faktum är att man KAN ge sånna vitaminer. Men då måste man veta  hur mycket vitaminer av varje sort en sådan tablett innehåller. Men även då skall man vara försiktig och ge kanske bara en liten liten nypa av en krossad tablett var 14 dag ungefär.  Sen skal man se upp så att det inte finns massa andra ämnen i vitaminen, som smaktillsattser etc eftersom det kan vara skadligt. bättre om man ger dem naturliga saker som istället innehåller dessa vitaminer

Saken är den att frågan är om torrfoder verkligen innehåller de vitaminer som behövs i slutändan. mycket försvinner vid upphettning (alltså tillverkningen) samt när det står framme hela dagen. Men med detta sagt menar jag inte att alla skall springa runt å trycka i sig sina illrar vitaminer, eftersom för mycket vitaminer kan ge större skador än för lite. det är en svår balansgång helt enkelt.

 

 

Anmäl
2007-12-05 17:32 #10 av: LiindaLarsson

okaay :) bor i en stad med inte ett skick att köpa till en iller

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.