Illerns Mat

Vitaminer & mineraler - Del 1

2007-11-27 16:35 #0 av: sarae

I den här artikel serien kommer jag att beskriva de viktigaste vitaminerna, samt vart man kan hitta dem och vilka tecken som kan påvisa brister av just den vitaminen eller mineralen. Men kom ihåg att jag är ingen veterinär, och många av dessa symptom kan även vara symptom på långt allvarligare sjukdomar, så kontakta alltid en veterinär om din iller beter sig annorlunda.

Det här med vilka vitaminer och mineraler en iller behöver i sitt näringsintag är ett ständigt dilemma. Hur vet man om illern får i sig tillräckligt mycket vitaminer och mineraler? Det är ingen lätt fråga och det enklaste svaret till den är att vi inte vet helt enkelt. De flesta vitaminer måste hanteras med stor försiktighet. Vissa kan orsaka allvarliga hälsoproblem om de missbrukas, medans samma vitaminer kan vara livsviktiga för en illers hälsa.

Även om man ger ett fullgott torrfoder, hur kan man vara säker på att illern verkligen får i sig rätt mängd vitaminer och mineraler? Hur välbalanserade är egentligen torrfoder? Många vitaminer bryts ner eller förlorar många av sina nyttiga egenskaper när de hettas upp (vilket man gör för att tillverka torrfoder). Många av de vitaminer som finns kvar efter upphettning förlorar mycket av sin effekt när de lämnas framme i en skål under dagen. Tänk bara på ett glas färskpressat apelsin juice, fullt av C vitamin. Om det glaset står framme en stund så försvinner mycket av C vitaminen i det, och liknande sker alltså med torrfoder. Men med detta vill jag inte uppmana folk att börja trycka i sina illrar tillskott till höger och vänster. För det kan vara mer skadligt än att inte ge dem tillskott alls. Så det är en svår balansgång.

 

I den här artikel serien kommer jag att beskriva de viktigaste vitaminerna, samt vart man kan hitta dem och vilka tecken som kan påvisa brister av just den vitaminen eller mineralen. Men som sagt,kom ihåg att jag är ingen veterinär, och många av dessa symptom kan även vara symptom på långt allvarligare sjukdomar, så kontakta alltid en veterinär om din iller beter sig annorlunda.

 

A- Vitamin (retinol):

A-vitamin är en fettlöslig vitamin som fungerar som en antioxidant, och som således kan skydda kroppen mot sjukdomar. A-Vitamin är viktig för saker som mörkerseende, tillväxt, fortplantning, den hjälper även kroppen att hålla huden i bra kondition och förebygger uttorkning av huden. Dessutom hjälper A-vitaminer till att hålla slemhinnor i ögon, öron, lungor, nos, hals och urinblåsa friska. Och sist men inte minns så hjälper det mot förkylningar samt att hålla en illers immunförsvar på topp.

 

En iller som lever på naturlig föda får sitt A-vitamin behov tillgodosett genom att äta fet fisk eller lever från andra djur, A-vitamin återfinns även i ägg och mjölk. När en iller får i sig A-vitamin så börjar illerns lever att arbeta för att reglera A-vitamin nivån i blodet. En iller som äter kost bestående av höga protein och fett mängder har inga problem med att ta upp A-vitamin i kroppen, men om illern däremot inte får fullvärdig kost så kan inte kroppen absorbera all A-vitamin, och istället lagras den i kroppen, och på sikt kan illern få en överdos av A-vitamin. Rekommendationen är att ge illern rå lever ca en gång i veckan, för att undvika överdosering.

 

En iller som lider av A-vitamin brist kan påvisa det på många olika sätt, och ibland kan man missta A vitamin brist för att vara långt allvarligare sjukdomar. Några symptom kan vara: högre mottaglighet för infektioner, matsmältnings problem (diarré, njursten, förlorad aptit), torr eller sträv hud, problem i tillväxten (benskörhet), dåliga tänder som lätt flisar sig eller går av och sämre mörkerseende.

 

A-vitaminen är en av de vitaminer man bör hantera med försiktighet. Eftersom den är fettlöslig så lagras det som inte kan tas upp i kroppen, och risken blir då stor att man överdoserar. Därför bör man inte ge A-vitamin tillskott mer än kanske varannan vecka, såvida man inte ger lever eller annan A-vitamin rik naturlig föda någon gång i veckan.

För höga doser av A-vitamin kan bla orsaka: kräkningar, lever skador, håravfall och ömma leder.

 

A-vitamin är en nyttig vitamin, men den bör administreras med tillförsikt.

 

Text: Sara Edsler

Av: sarae

Datum för publicering

  • 2007-11-27
Anmäl
2007-12-05 01:43 #1 av: Faxlin

En mycket viktig artikel sarae. Jag bara älskar sådana här artiklar som verkligen förklarar saker och ting. Tror många har nytta av sådana.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-02-24 16:26 #2 av: sarae

putt

Anmäl
2008-02-24 16:39 #3 av: Gustav-o-Linda

Tack sarae :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.