Annons:
Etikettersjukdomarartiklar
Läst 14069 ggr
Ceciliaolucifer
1/30/08, 1:55 PM

Insulinom hos våra illrar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Cancersjukdomar är något våra älskade illrar allt oftare blir sjuka av. Det finns olika varianter av cancer och i den här artikeln handlar det om Insulinom. Artikeln är utformad och på ett sätt där kunskap och känslomässiga bitar kombineras.

Insulinom hos iller

Insulinom är den allra vanligaste cancerarten hos våra illrar och drabbar våra vänner från 3 år och uppåt. Men tyvärr kan man finna denna sjukdom hos illrar redan vid 1-2 års ålder. Men som en observant djurägare kan man finna sjukdomen i ett tidigt stadium och sätta in åtgärder tidigt vilket leder till en bättre prognos. I USA rekommenderar man att glykos testa sin iller varje år efter 4 års ålder just för att vinna tid då denna sjukdom är så pass vanlig. Man beräknar att 30 % av alla illrar i USA över 3 år har insulinom. Tyvärr är sjukdomen obotlig men med rätt behandling kan dem leva ett bra liv upp till 24 månader. Dessvärre sprider sig sjukdomen ofta till andra organ och det är inte ovanligt att den sprider sig och ger binjuretumörer, lymfom eller hudtumörer.

Vad är Insulinom?

Insulinom är cancer i bukspottskörteln och vanligtvis är tumörerna runt 2mm men kan bli upp till 1 cm i diameter. Dessa tumörer är sällan ensamma utan ofta handlar det om många små tumörer som gömmer sig i bukspottskörteln, så små att man kallar dem för riskornstumörer. Bukspottkörteln utsöndrar enzymer som bryter ned det din iller äter och kroppen producerar insulin för att blodsockret ska vara stabilt. En iller med insulinom producerar för mycket insulin pga tumörerna i körteln vilket leder till att blodsockret inte kan hållas på en jämn nivå på egen hand. Det är då symptomen träder in. Enkelt förklarat - Diabetes fast tvärtom!

 

På bilden ser vi en bukspottskörtel (P) och pilen visar en tumör som är fastväxt i organet. (I) är inälvor och det ljusrosa som omger organen är bukfett.

Symptom

Beroende på hur långt sjukdomsförloppet har gått så visar sig symptomen på olika sätt. En del illrar visar knappt att dem mår dåligt annat än att dem håller sig undan och sover mycket. Ibland krävs starkare symptom såsom koordinationssvårigheter och balansrubbningar för att man ska reagera och förstå att sitt djur är sjukt. Sjukdomen är lömsk och kan komma smygandes.

Vanliga symptom är:

  • Frånvarande blick
  • Trötthet/slöhet
  • Viktminskning
  • Håravfall på svansen
  • Mindre aptit
  • Illamående

Allvarligare symptom är

Balansrubbningar och koordinationsrubbningar som innebär att illern faller omkull och i många fall inte får med sig bakdelen när den försöker att röra på sig. Nästa steg innebär att illern får kramper och börjar dregla och kan tillslut hamna i koma och avlida.

Om du känner igen någon av ovanstående symptom så är det ett klokt beslut att besöka en illerkunnig veterinär. Skulle din iller helt plötsligt bli oförmögen till att röra sig, börjar dregla eller krampa så sök akut veterinärvård genast. Skjut inte upp besöket för det kan vara avgörande ifall din iller överlever.

Diagnos

För att faställa en diagnos krävs det att veterinären får all information av dig om din iller. Saker som du kan tycka vara oviktiga kan spela stor roll. Har din iller tappat mycket i vikt? Har den krampat något? Eller vinglar den bara ibland? Även om du tycker att din iller sover lite mindre än vanligt så är även det viktig information.

För att ställa en diagnos så krävs det att man gör ett glykostest och även ett insulintest genom att ta ett blodprov. I regel ska illern ha fastat 3 timmar innan proverna tas. Men om din iller har visat allvarliga symptom och du misstänker Insulinom så undvik att fasta din iller. I en del fall gör man fler tester med några timmars mellanrum för att vara riktigt säker. Men det gör man oftast bara om illern ligger på gränsen till vad som klassas som Insulinom. I självklara fall gör man sällan mer än ett prov. Normala blodsockervärden ligger på 4,5 och uppåt. En iller som har värdet 3,6 eller lägre har Insulinom. En del illrar som sakta och gradvis blivit sämre har visat sig ha förvånansvärt låga värden där glykosvärdet har varit så lågt som 2.1 utan att ha några allvarligare symptom. En iller som har ett blodsocker värde under 3,2 ligger i en stor farozon att hamna i koma vilket kan leda till döden om inte vård sätts in snabbt. Som siffrorna visar så finns det alltid undantag men en frisk iller ska ha över 3,6.

Behandling

Beroende på ålder och tillstånd tillämpar man olika åtgärder när det kommer till att behandla en insulinom sjuk individ. Det finns två alternativ här i Sverige och det är medicinering, operation eller båda i kombination. Här tar man stor hänsyn till ålder och övrig kondition. Illrar som är över 5 år opererar man sällan då risken finns att dem inte överlever själva operationen. Oavsett behandlingsmetod så är insulinom alltid dödligt. Med rätt behandlingsform så kan din iller leva med god livskvalitet i 1-2 år eller mer. Man kan alltså tyvärr bara lindra och skjuta upp sjukdomsförloppet i några månader.

Medicinering:

Insulinom är en väldigt tacksam sjukdom när det kommer till medicinering och effekten brukar visa sig redan efter några dagar. Man använder sig av en kortisonmedicin som heter Prednisolon och beräknas efter kroppsvikt och aktuellt blodsockervärde. Medicinen skall ges 2 gånger per dag dvs morgon och kväll för att på bästa sätta hålla blodsockret på en jämn nivå. Begynnelsedosen kommer med tiden att förändras eftersom tumörerna fortsätter att växa och/eller bli fler så med tiden så kommer symptomen tillbaka och då vet man att det är dags att öka doseringen. Medicineringen ska alltid justeras och bestämmas i samrådan med veterinär.

Tyvärr som många läkemedel så ger Prednisolon biverkningar. Dem vanligaste biverkningarna är håravfall och oftast är det pälsen på svansen som försvinner först och med tiden så kan illern även tappa hår på bakbenen. Muskelmassan minskar vanligtvis över ryggen och Prednisolon ätande illrar brukar även få en så kallad päronmage och lägga på sig i vikt.

Operation

Eftersom tumörerna vanligtvis är så små så kan man aldrig säga att en operation är 100% tillförlitlig. Oftast sitter dem tätt tillsammans men det är inte ovanligt att dem är spridda heller. Enligt en studie som gjordes för några år sedan i USA så visade resultaten att livslängden ökades i genomsnitt med 474 dagar om man valde att operera. Väljer man att operera så ska man ha i minnet att cancersjukdomar hos iller ofta är kombinerade. Se till att få en ordentlig undersökning innan operationen görs så att man inte missar något. När veterinären öppnar upp din iller så ser dem bara hur organen ser ut på utsidan och kan därför inte göra något mer än att försöka ta bort alla små tumörer i bukspottskörteln. Väljer man att göra en grundlig ultraljudskontroll innan så får man mer information om hur organen ser ut på insidan. Då har man en bättre bild att utgå ifrån och kan åtgärda eventuella tumörer i andra organ. Det är onödigt att operera en iller och sedan få ett återfall pga en annan cancer sort efter 2-4 månader då iller precis har återhämtat sig ifrån operationen.

Till dig som har en iller som har fått diagnosen Insulinom

Vad ska jag göra om min iller får ett anfall?

Öppna skafferiet och leta efter honung, sirap, druvsocker eller t.ex. socker (men INTE vaniljsocker.) Gnid in tandköttet och gommen med något av alternativen och en iller som har fått ett anfall borde kvickna till inom 5-30 min efter att man har gett dem sirap eller honung. Har du bara vanligt strösocker hemma så måste du blanda det med vatten. Men du måste göra en bedömning om din iller är i tillräckligt bra skick för att kunna svälja sockerlösningen annars kan det leda till att illern kvävs.

När din iller har börjat kvickna till så är det viktigt att avlägsna den honung eller sirap som eventuellt finns kvar i munnen. Det måste göras för att man inte ska trigga ett ytterligare blodsockerfall. Nu är det viktigt att du får din iller att äta lite av sitt torrfoder för att balansera upp blodsockret.

Efter att din iller har fått ett anfall så sök veterinärvård genast. Ditt handlande i situationen kan vara livsavgörande för hur det går med din iller.

Har du inte tillgång till någon djurklinik som är öppet dygnet runt så blir det nattvaka för att vara helt säker på att ditt djur mår bra och klarar natten tills morgondagens djurkliniker öppnar. Försök att få din iller att äta lite då och då. Det håller blodsockret på en jämn nivå. Doppa fodret i lite vetegroddsolja eller äggula för att locka din iller att äta. Ge även vätskeersättning om det anses behövas.

Vätskeersättning:

½ liter vatten

½ msk dextropur

½ tsk salt

¼ tsk bikarbonat

Dextropur är druvsocker och kan köpas i vanliga matvarubutiker. Förpackningen är stor för en billig peng och förhoppningsvis behöver man aldrig använda hela paketet. Bikarbonat hittar du i kryddhyllan!

Beskedet

Det är aldrig kul att få veta att ens djur är sjukt. Men att veta vad det är för sjukdom och hur den artar sig kan underlätta och ge en smärre förståelse för vad som kommer att ske. Sjukdomen är obotlig så med tiden kan man inte undvika slutet. Man får glädjas åt alla fina dagar man kommer att få tillsammans och man får ta sitt ansvar när det väl är dags för illern att somna in. Många illrar blir som unga igen när dem får börja med medicinering, så pigga att man har svårt att förstå att dem är sjuka. Men ta vara på alla tillfällen där ni lekt, busat och gett varandra ömsesidig kärlek och behåll dem som vackra minnen. Men glöm inte - LEV I NUET!

Behöver jag ändra kosten?

Det är alltid viktigt att ge sin iller ett bra foder av hög kvalité. Ett fullgott illerfoder räcker gott och väl. Hög fett och proteinhalt är en bra bas. Om din iller äter äggula så kan du utfodra med det en gång per vecka. Vetegroddsolja eller laxolja lite då och då är aldrig fel. I stort sett så försök att hålla en vanlig diet om din veterinär inte har några speciella invändningar. Ofta rekommenderas Hills a/d burkmat.

Kan jag ge henne vanligt godis eller är det skadligt?

Nu är det slut på allt illergodis som har socker i innehållsdeklarationen. Du ska inte ge din iller något med socker i hur söt din iller än är när den tigger. Det är slut med russin och människogodis. Det är okej att ge en bit gurka ibland. Ge endast socker om du misstänker ett blodsockerfall.

Hur ger jag medicinen?

Ett bra tips är att krossa tabletten i laktosfrigrädde men ge inte mer än 1 tsk åt gången. Det brukar vara en smidig lösning och något som de flesta illrar uppskattar. Andra väljer att helt enkelt öppna munnen på dem och stoppa in tabletten och sen ge något gott så att illern sväljer tabletten. En del illerägare har sett ett samband mellan illamående efter intag av medicinen. Om du tror att din iller mår illa så försök att få den att äta lite innan du ger medicinen.

Sjukdomsförloppet

Alla individer olika och sjukdomsförloppen ser alltid olika ut. En del illrar har levt mycket längre än väntat medans andra har försvunnit allt för snabbt. Med tiden kommer du att märka förändringar hos din iller. Om du har valt att medicinera så kommer du att märka många fysiska skillnader med tiden. Rådgör med din veterinär om du känner dig det minsta orolig och fråga hellre en gång för mycket en än gång för lite.

~Stilla Somnat ~ 

Alba var en söt albino tjej som levde ca 8 månader efter hon fått diagnosen. Hon blev 7 år gammal. Ägaren valde att medicinera framför att operera. Saknad av Gwynedd Forsberg

Thea var en underbar 6årig dam som hade en del med sig i bagaget och dog tyvärr 6 månader efter diagnosen. Saknad av Robin Dalman & Elin Esko

Tigern var en vacker pastell herre på 6 ½ år när han fick diagnosen, hans sjukdomsförlopp gick väldigt snabbt och han levde bara 4 månader efter diagnosen. Saknad av Cecilia Dahlström

Relaterade länkar

Av: Ceciliaolucifer

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Ceciliaolucifer'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Ceciliaolucifer', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-01-30
  • Redigerat 9/2/21, 9:56 AM av Niklas
Annons:
AlbaStiffler
1/30/08, 3:58 PM
#1

Bästa artikeln på forumet! Mycket bra skrivet och mycket informativt, både för senioren som för rookien. Bra jobbat Cecilia!

JossanH
1/30/08, 10:10 PM
#2

åh vad fint! Mycket tänkvärt… men blir alltid tårögd av att läsa om saknade illrar som någon förlorat…

Sajtvärd på Iller.ifokus

FerretCrow
1/30/08, 10:16 PM
#3

mycket bra artikel cecilia

Faxlin
1/30/08, 10:19 PM
#4

En mycket bra artikel. Så nyttigt att samla all information i en enda artikel.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

[tiiia]
2/1/08, 6:32 PM
#5

oerhört bra artikel. önskar att det funnits lite sånna här artiklar innan man själv skaffade iller. Hade oiofs ändå skaffat iller, men det hade känts bra om informationen funnits tillgänglig så här bra :)

AlbaStiffler
7/2/08, 3:08 PM
#6

*puttar upp denna braiga artikel*

Glöm inte att ta blodprov på era äldre illrar en gång om året!

Annons:
Ceciliaolucifer
10/9/08, 12:38 AM
Ceciliaolucifer
1/31/09, 11:58 PM
Johan-
2/1/09, 8:12 PM
#9

Riktigt bra artikel, mycket intressant läsning!

//

Johan, Sajtvärd på tvspel.ifokus

elinn
2/12/09, 1:13 PM
#10

Dessa symptom som beskrivs ovan, räcker det med ett symptom för att man ska kunna misstänka insulinom eller kommer flera symptom samtidigt vid sjukdomen?

// ElinN

TottsiGirl
2/12/09, 1:37 PM
#11

#10 Nje dom behöver inte ha alla symptom. Ja märkte det på Ted endast genom att jag tyckte han såg svagare ut i bakbenen samt att han kunde få den där frånvarande blicken ibland.

Yesterday is history, tomorrow is a mystery, but today is a gift. That is why it is called the "present."

Sara
2/12/09, 1:39 PM
#12

Tyvärr så har flera sjukdomar samma symptom men misstänka kan man ju alltid.

Sara

ann86
3/6/09, 10:07 AM
#13

Gillade denna text verkligen starkt. bra fakta!
Min iller har insulinom, tror ja nog, för de står ju att den aldrig försvinner helt säkert om man opererar.
Bra text, o mi iller ska kollas igen! känns nödvändigt, ifall om de e  nått mer som spridit sig eller växt o blivit större. Sen e de ju binjuren med hon har haft problem med.
Men men igen,,bra text!

Annons:
Saga85
3/6/09, 2:55 PM
#14

Kan inte annat än att hålla med ann86. Mycket välskriven artikel - lättläst utan att vara tunn faktamässigt.

#13 Hur gjorde ni vid operationen? Kombinerades det med medicin och/eller uppföljning hos veterinär? Som sagt så går det ju inte att bota sjukdomen - endast skjuta upp sjukdomsförloppet via operation eller medicin.

ann86
3/6/09, 3:04 PM
#15

#14 Vi opererade bara, för binjuren och då hitta dom att de va tumör i bukspottskörteln oxå o tog bort den samtidigt.
Och sen fick vi komma dit o visa hur de gott, för stygnen hade öppnat sig lite oxå så då åkte vi in för det med. Men Nu så har d e gott ca 7månader, så de känns somd e edags o kolla ifall att nått e på tok, fast hon mår bra o sånt annars, förutom vissa saker som hände igårsomja skriver i en anann tråd om=)
Men nej de blev inte nån medecin.. troligtvis denna gång om de kommer igen nog, har inte råd me ca 10 tusen kroner igen sådär allt på en gång som de kosta =)

Saga85
3/6/09, 3:25 PM
#16

#15 Be dem ta ett blodprov och kolla (åtminstonde) glukosvärdet. Det var så det upptäcktes på Maja, hon hade inga andra symptom (förutom lite trötthet som jag trodde var vinterslöhet). Lycka till!

ann86
3/6/09, 4:26 PM
#17

okej, ja de ska ja, tack!=)

mandariiin
6/2/09, 3:55 AM
#18

kan tillägga att min Lyssa nu fått diagnosen insulinom. hennes enda symptom var svullen vulva, precis som när dom löper, fast inte mer svullen än en ärta.

diagnosen fick hon 1/6-09, hon är född 12/8-05. så snart 4 år gammal. får se hur länge hon klarar sej nu. hon ska medicineras, och jag ska kolla lite info om operation för att överväga vilket som känns bäst.

Lia@mandariiin.com

NinaogRaKKerUngene
6/2/09, 1:06 PM
#19

Utrolig bra skrevet. Min Pippi har antageligvis fått insulinom. Hun får Prednisolon, og er mye bedre. Skal snakke med dyrlegen om ultralyd, og mulig operasjon. Venter på svare på insulin-testen.

Ceciliaolucifer
3/16/10, 4:22 PM
Annons:
skrollan
7/19/11, 10:55 PM
#21

Putt

mandariiin
7/19/11, 11:53 PM
#22

Såg att jag hade skrivit ett inlägg i juni -09 om Lyssa. Kan tala om att jag hade henne på medicin i ca 2 månader för att sen operera i augusti -09 för insulinom + binjuretumör. hon höll sej då frisk fram till oktober -10 då jag opererade henne igen för binjurarna. i maj -11 började hennes bakben släpa (insulinom) och hon går nu på cortison igen. har pratat med marianne som är berädd på att operera henne i höst iegn då hon fortfarande är otroligt pigg och kry i övrigt, med tanke på sina snart 6år. Så även fast en iller får diagnosen så kan dom klara sej länge med rätt behandling!

Lia@mandariiin.com

skrollan
3/18/12, 12:18 PM
#24

Puttar åt gubben som ska få läsa!

Grodan
8/11/13, 2:46 AM
#25

Den här artikeln förtjänar lite flera "Bra inlägg"s klick… ❤️


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Upp till toppen
Annons: