Ifokus

Underlätta för synskadade när du skriver

2008-09-08 13:18 #0 av: Faxlin

Att läsa med skärmläsare kan vara jobbigt när folk använder förkortningar och upprepar samma tecken i sina inlägg.

När man är synskadad och ska läsa på datorn så använder man ett tilläggsprogram som talar om vad man skriver. Detta program talar även om för oss exakt vad som står på skärmen.

När ni skriver inlägg i de olika trådarna är det bra om ni inte använder förkortningar. Förkortningar gör det mycket svårt för oss synskadade att få ett sammanhang i vad som står på skärmen. Det är mycket bättre att ni skriver ut hela ordet i dess fulla längd för då hör vi ordet och inte något konstigt. Programmet översätter och läser förkortningar som hela ord.

Det finns ett problem till för oss som har skärmläsare. Det är detta ofog att sätta ut många likadana tecken efter vissa ord.

Exempelvis: ?????

Dessa fem frågetecken läser skärmläsaren "FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA" och ni kan själva förstå hur jobbigt detta blir att lyssna till. Sådana sidor undviker man i största möjliga mån och det drabbar er som skriver genom att vi inte besöker sidorna. Undvik alltså att skriva samma tecken flera gånger efter varandra.

SvenA
Sajtvärd på Synskadade iFokus

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-09-08 13:25 #1 av: KerstinL

Det har jag inte haft en aning om, bra att veta.

Anmäl
2008-09-08 13:40 #2 av: Faxlin

Tror vi är många som totalt missat detta. Tackar SvenA så mycket för att jag fick lägga ut detta.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-09-08 14:53 #3 av: ferretgirl

Vet att jag är skylldig, skriver ibland (men vet inte om jag har gjort det här inne) både många frågetecken och utropstecken och ibland även punkter. Det är vi nog många som gör, själv gör jag det för att liksom sätta ljus på det skrivna så att det verkligen går fram. Ska försöka tänka på det, och bara skriva ett av var tecken. Tack SvenA för att du påpekar problemet för oss, det är mog sånt som dom flesta inte tänker på när man sitter och skriver att även en syskadad kan läsa det.

Anmäl
2008-09-08 18:06 #4 av: AlbaStiffler

Även vissa dyslektiker använder skärmläsare. Sen är frågan om denna sajt öht är läsbar med denna layout, beror lite på hur de programmerat sidan. Risken är gigantisk att de stackarna med skärmläsare måste läsa igenom ALLA länkar (till vänster) när de ska läsa varje enskild tråd. Alltså är risken stor att många med talsyntes inte ens får för sig tanken att läsa på en sån här sida.

Så, visst är det bra att man tänker på de synskadade, men jag skulle vilja veta om det öht finns sådana här innan jag börjar tänka på mitt språk.. hehehe... Jag tycker man ska anpassa sitt språk efter målgruppen. :-0

/Skrev en 20 poängs universitetsuppsats i ämnet om handikappade på Internet och om användarvänlighet

Anmäl
2008-09-08 18:44 #5 av: [SvenA]

#3 I fokus är en av de bättre när det gäller tillgänglighet och grabbarna som håller i det hela har verkligen lagt ner enmassa arbete för att de ska fungera för oss som annvänder skärmläsare och det är ingen som vet hur många det är som besöker de olika sajterna som annvänder skärmläsare

Så att anpassa sitt skrivande för vissa målgrupper kan man inte göra med utgångspunkt från hur många som annvänder skärmläsare

Man måste anpassa sitt skrivande så att alla kan läsa vad man skriver för annars utestänger man en del mäniskor från att delta i samhället och det är väl ändå inte meningen att bara vissa utvalda ska få vara med

SvenA

Sajtvärd Synskadade

Anmäl
2008-09-08 21:29 #6 av: werner

Det hade jag aldrig tänkt på som dom övre skriver, vet att jag brukar använda massa olika symboler för att visa ett cyber leende eller skratt och så vidare och jag är väldigt medveten att jag använder förkortningar som btw som blir by the way, internet och spel språk. Allt detta måste bli en enda stor gröt av osamman hängande meningar och obetydliga ord för en som inte läser med synen. Värt att tänka på som sagt. 

Anmäl
2008-09-08 21:50 #7 av: Madde

Jag läste om det här i går tror jag och hade ingen aning om hur det fungerade.

Ska skärpa mig med alla dessa punkter och frågetecken. Jättebra information.

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Anmäl
2008-09-09 10:50 #8 av: AlbaStiffler

Sven> #5> Vad intressant att höra att det funkar bra med skärmläsare här. Det är ju tyvärr inte många som tänker på detta när de bygger sidor. Detta är ju trots allt ingen myndighet och har väl därmed inga skyldigheter att anpassa sina sidor för detta. Men det är bra att allt fler lyssnar på W3C och WAI.

Hur läses förresten en smajlis ut, finns det någon automatigenkännings-program för detta numer?

Anmäl
2008-09-09 19:09 #9 av: [SvenA]

#8 De färdiga är det inga problem med det har en beskrivande text som inte syns men som skärnäsaren ser

Varför användda > detta tecken läse nämligen som större än Och det är ett typexempel på att man ska unvika olika tecken i onödan det skapar bar konstigheter i texter i detta undrar man vad är det som är större än vadå

Anmäl
2008-11-04 17:42 #10 av: klarsferrets

puttar upp denna för den är så bra att den tåls mycket väll att läsas om många gånger,¨

Den är inte enbart fäör synskade utan ävem för dom som är odblinda.

alla dessa symboler gör att man mistolkat mycket tyvärr

Anmäl
2008-11-04 17:57 #11 av: Saga85

Verkligen något som tål att läsas! Hade ingen aning om det där med skärmläsare. Trots att jag inte har några syn- eller lässvårigheter kan jag ibland ha svårt att läsa vissa texter, då de är fulla av milslånga meningar, slarvfel och konstiga förkortningar. Folk är hafsiga och skadade av SMS och chatter helt enkelt.

Jag undrar däremot hur dessa skärmläsare reagerar på korrekta förkortningar? Om man tar förkortningen t.ex., läses detta som "till exempel" eller "t punkt ex punkt". Hoppas den meningen inte var för svår om det är någon här som använder sig av skärmläsare.

 

 

Anmäl
2008-11-05 15:26 #12 av: Faxlin

#11: Jag hoppas Sven kommer in och svarar på din fråga. Det är han som brukar göra det när man undrar något :-)
Jag vet i alla fall att skärmläsaren klarar av förkortningen Mvh för det har jag frågat honom. Likaså klarar den av mina egna smilisar som jag gör med ;-) eller :-)
Men som sagt var det är intressant att lära sig mer. sedan tror jag att man ska tänka på att allt inte är slarvfel när folk skriver. Som jag kastar ofta om bokstäver, speciellt om jag är trött. Detta är inte slarv utan min dyslexi som spökar. Men självklart jag försöker tänka mig för och korrrigera mig själv. Men ibland ser jag liksom inte felet heller.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.