Illerns Hälsa

Klo klippning

2008-10-05 21:14 #0 av: Faxlin

Om klona är för långa kan illern få ont. På grund av att dom belastar kroppen på ett annat sätt än om den går på trampdynorna. Att trimma klorna är viktigt för illern ..

Det är svårt för vissa att klippa klorna på sin iller. För att det blir stressig både för dig och din iller.
Genom denna artikel hoppas jag att det blir lite lättare att slippa stressen för de som är osäkra. Är ni väldigt osäker rekomenderas att ni ber någon kunnig om hjälp i början tills ni lärt er.

Foto: Liinda Larsson

1. Sitt ned med din iller och låt den få se och bekanta sig med klosaxen.

 Foto: Liinda Larsson

2. Nu är det dags att klippa klorna på din illern. Ta lite vetegroddsolja på ett finger och låt illern slicka i sej oljan medan du klipper. Det är lättast om ni är 2 (vad jag tycker) när ni klipper. En av er håller och matar illern med oljan medan den andra klipper.

Foto: Liinda Larsson

Det är bra att hålla illern mot ditt bröst med rumpan i ditt knä.. Ha en klosax som är stabil och stadig hålla i, vass är viktigt. (Fråga din djurbutik efter en lite katt/hund sax/tång) Men man kan lika gärna vara 1 person och lägga illern på rygg i sitt knä och hälla ut lite vetegroddsolja på magen,

Ta ett stadigt tag om tassen så den inte kan dra undan medna du klipper. Trycka åt lite så inte din iller rycker ifrån, då kan du råka dra sönder klon i stället det är inte bra och kan göra väldigt ont för din iller .. Illern kan bli livrädd för saxen resten av dens liv.

Foto: Liinda Larsson

2. Tryck med tummen på tassen så klon kommer ut, så du lättare ser vart du ska klippa. Akta dej för att klippa i pulpan.. Klipp 2-3 millimeter från pulpan. Klipp ofta 1 gång i veckan är rätt bra. (bror helt på ur fort klorna växer).

Foto: Liinda Larsson

3. När du klippt alla klor så kan du fila klorna så dom inte är så spetsiga och vassa.

Börja nerifrån och fila uppåt på kolspetsen dra åt ett och samma hål, dra inte fram och tillbaka. finns det flisor så åker dom bort av dina fil drag.

Om man använder en sax är det lätt att man klipper i pulpan, om man inte är van vi att klippa, men den kan hända vem som hälst, det är ingen fara om du klipper i pulpan iller drar tillbaka tassen och det blöder en liten stund.

Om du råkar klippa i pulpan ska du inte börja ömka/tycka synd om illern (det förvärrar bara situationen då tror illern att saxen är en farlig sak och blir rädd nästa gång du ska klippa illern, då blir det troligen jobbigare i fram tiden att klippa klorna på din iller) det kan vara bra att ha blodstillandepulver om det skulle ske att du klipper i pulpan (det finns i djuraffären)

Foto: Liinda Larsson

Har du inte det så kan du ta potatismjöl och badda på tassen hjälper inte det så ta lite nagellack så slutar det blöda.

Du kan få klorna på din iller mycket kortare om du filar än när du klipper. För pulpan drar in sej ju närmare du kommer pulpan.. Har klorna fått växa mycket är det bra om du filar in det ju längre pulpa desto längre klor får din iller.. då hjälper det inte att klippa, för klorna är för långa..

 Foto: Liinda Larsson

(Vetegroddsolja / klosax, klotång /klofil och blodstillandpulver finns i din djuraffär)

Du ska ALDRIG klippa din iller med en (nagelklippare för människor eller en sax för människor) Dessa klämmer av klon på fel sätt och det kan sluta med att du strimlar av klon på illern stället, och det är inte bra för illern.

 

Artikeln är skriven av: LiindaLarsson
Tackar så mycket för den.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-10-05 22:20 #1 av: werner

Vetegrodds olja på magen funkar också för då spretar dom med benen ^^

Anmäl
2008-10-05 22:23 #2 av: alda

"Klipp 2-3 centimeter från pulpan." Ska väl vara 2-3 millimeter  Förvånad

Anmäl
2008-10-05 22:30 #3 av: werner

Tror det annars är det riktigt långa klor vi har att göra med

Anmäl
2008-10-06 00:44 #4 av: Faxlin

#2: Självklart. Det var dumt av mig att inte upptäcka felet. Tack för att du såg det. Så lätt att skriva fel, men det borde vara utan fel då jag kontroll läste det innan. Men jag slarvade nog en del.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-10-06 10:30 #5 av: AlbaStiffler

Bra artikel! Fila klorna med fil har aldrig slagit mig att man kan göra. Men på de illrar jag haft med lite kraftigare klor brukar jag skrapa lite med mina egna naglar på dess klippta klo, och därmed pilla bort ev flisor.

Anmäl
2008-10-06 21:39 #6 av: Fnuha

som sagt lite olja på magen gör susen :) då slickar de i sig med benen utsträckta :) riktigt bra om man e ensam!

Anmäl
2008-10-06 21:58 #7 av: Aviendha

#4 Även solen har fläckar ;) Det är såå lätt att missa saker när man "vet" vad som står, hjärnan vill se helheter, iaf den högra biten av den ;)

Anmäl
2008-10-06 23:02 #8 av: ferretgirl

Jag anv. vetegroddolja på magen på mina när dom ska klippa klor, det är bara Jazz som vi måste vara 2, 1 som håller och en som klipper. Han vägrar att ha vetegroddolja på magen, detta trots att jag har försökt sedan han var ca 9 veckor gamla. Första gångerna med bara oljan, och sen vid ca 12 veckors ålder förökte jag klippa klorna på honom. Men nix pix sa han och for ner som ett skott, sedan dess har jag försökt med jämna mellanrum att lägga lite olja på magen. Men han vill inte vara med om det, så det blir att min sambo håller honom och jag klipper klorna. Har givit upp honom totalt när det gäller att klippa klor. Har även problem med att rensa hans öron, får ta honom till veterinär 3-4 gånger/år och rensa dom. Han får då lugnande så att dom kan rensa utan att bli sönder tuggade.

Anmäl
2008-10-06 23:18 #9 av: Faxlin

#7: haha, ja där har du rätt. Antagligen missar man för att man ser helheten och vet vad som borde stå liksom. ;-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-10-07 17:46 #10 av: LiindaLarsson

Sorry att man skrev fel :(

Anmäl
2008-10-07 19:28 #11 av: Faxlin

Be inte om ursäkt Liinda. Fel kan alla skriva. Artikeln är jättebra.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-10-07 20:00 #12 av: skrollan

Du ska ALDRIG klippa din iller med en (nagelklippare för människor eller en sax för människor) Dessa klämmer av klon på fel sätt och det kan sluta med att du strimlar av klon på illern stället, och det är inte bra för illern.

 

detta visste jag inte, det har jag alltid gjort eftersom jag inte använder en kloklippare så bra.

Anmäl
2008-10-08 05:38 #13 av: Bloody-Dices

Du ska ALDRIG klippa din iller med en (nagelklippare för människor eller en sax för människor) Dessa klämmer av klon på fel sätt och det kan sluta med att du strimlar av klon på illern stället, och det är inte bra för illern.

 

Inte heller jag visste detta men jag använder en klosax.

Men jag undrar om det fortfarande är dåligt om man skulle fila efter att ha klippt med en nagelbitare/sax för människor?

Anmäl
2008-10-08 16:23 #14 av: AlbaStiffler

#12> Det finns även andra sorters klippare för djur än den som är på bilden. Själv har jag en klotång, dvs den liknar mer en tång än en sax (som den i bilden liknar).

#13> Jag tror nog fortfarande det är dåligt. Du får ju som en krosskada på klon av en sax om du har otur. Den går nog inte att fila bort. Dessutom är risken större att en sån krosskada gör ont i klon/tassen.

Anmäl
2008-10-08 17:37 #15 av: skrollan

ja, vi har en, trodde inte det var så allvarligt . men nu ska jag genast ta fram den andra!

Anmäl
2008-10-20 18:14 #16 av: [IsabelleA]

En kort fråga, Kollade klorna på min iller dam idag och en av klorna på baktassarna håller på att rammla av själv, jag kan se att det blödit och polpan är ovanligt röd. Klon sitter halvt på och jag prövade att dra lite lätt i klon eftersom att det värkar vara jobbigt att gå för henne men hon puttrade och drog ifrån tassen så jag antar att det gör väldigt ont. Hur göt jag? Vill inte dra av den men vill sammtidigt inte att hon ska ha kvar den elaka klon.

Anmäl
2008-10-20 18:51 #17 av: FreeLou

Skönt att Jill är en ängel att klippa klorna på. Bara lägga henne på rygg i knät, utan varken olja eller extra hjälp och sen bara klippa. Hon somnar i stort sett och efter det blir det gurka Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.