Ifokus

Yttrandefrihetsgrundlagen

2009-02-05 09:48 #0 av: Faxlin

Yttrandefrihetsgrundlagen fastställer att alla har rätt att fritt utrycka sig, och att det är en grundläggande demokratiskt rättighet att göra sin röst hörd, anonymt eller inte, i olika medier.

Fri åsiktsbildning förutsätter yttrandefrihet och informationsfrihet för medborgarna, dvs att alla har en möjlighet att göra sin röst hörd. Det är en av grundstenarna i en demokrati. Dessa rättigheter omfattar alla typer av medier, även elektroniska medier som iFokus. 

Att alla har rätt att uttrycka sin åsikt betyder dock inte att man får skriva vad som helst. Det finns undantag, framförallt kring upphovsrättsliga frågor, hetslagstiftningen och material riktat mot unga, och då främst pornografi och/eller annat material som kan verka förråande eller medföra annan allvarliga skada för unga. 

Det är dock viktigt att poängtera att bara för att ett inlägg på forumet inte bryter mot någon lag så innebär det inte en skyldighet att publicera det. Yttrandefriheten ger inte automatisk rätt att bli publicerad, tänk hur DN eller Rapport skulle se ut om alla som krävde att få bli publicerade också blev det.  

Om du som värd anser att att ett inlägg skadar dig, din sajt och diskussionen där, företaget iFokus eller en medlems integritet så står det dig helt fritt att välja att ta bort inlägg eller att kräva av författaren att den skriver om det.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2009-02-05 14:10 #1 av: Johan-

Kändes som att denna texten behövdes här:)

 

Anmäl
2009-02-05 14:47 #2 av: Tusss

mycket klokt att lägga ut den :)

Anmäl
2009-02-05 18:54 #3 av: Bogey

Men att den ska behöva läggas ut, tragiskt !

Anmäl
2009-02-05 22:43 #4 av: Pirjo

Sorry Åsa, detta är ingenting personligt mot dig. Men den här texten plus jhårdare nypor hade nog behövts redan tidigare, t ex när vuxna människor krossade en 15-årings drömmar och lust att hålla på med illrar.

Anmäl
2009-02-05 22:55 #5 av: Faxlin

#4: Det är knappast bara en som fått sina drömmar krossade av forum tyvärr. Och absolut inte här inne.
Jag vet dock ingen femtonåring som skulle ha varit ute i blåsväder här. Såvida det inte är en som tog en kull och sedan inte tog sitt ansvar när det inte fungerade med valparna från kullen. Då blev det liv vill jag minnas. men det är inte så konstigt heller, vi var många som fick jobba för att omplacera och omplacera och omplacera dessa illrar.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2009-02-06 03:11 #6 av: VeronicaKahlbäck

jag har precis skrivit ett inlägg om hur mkt jag uppskattar bra diskutioner och cleana inlägg men om någon illerintresserad tappar intresse pga av forum då kanske det var lika bra att den personen inte skaffade iller då det handlar om djuret inte om ett forum.

Anmäl
2009-02-06 11:20 #7 av: [Allegori]

En fin lag och en princip som vi ska vårda ömt i dessa dagar då yttrandefrihetens gränser testas på olika håll i samhället.

Framförallt två saker är viktiga: Lagen bygger på att man ska respektera andra människor, och om man gör det så tillerkänns man yttrandefrihet. Samt det faktum att det är den "ansvarige utgivaren" som bär ansvaret för det som finns på en sajt eller liknande. Detta är ett stort ansvar, men ger givetvis även den ansvarige rätt att rensa bort allt som denne anser kunna bryta mot lagen etc.

# 3. Håller med, detta är ju en av våra grundlagar. Varför kan inte alla den utantill? Flört

Anmäl