Annons:
Etiketterartiklarövrigt
Läst 13733 ggr
Aviendha
5/8/09, 2:04 PM

Illern och lagen

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Illrarna omfattas även de av våra djurskyddslagar. Här finner du en sammanfattning av dessa regler.

Det finns allmänna regler som gäller hållande av alla djur. Dessa finner man i djurskyddslagen, och i inledningen av L80, den förordning som gäller våra sällskapsdjur.

Du kan själv läsa L80 i sin helhet här. Det är ditt ansvar att själv ta reda på vilka regler som gäller för ditt djur, och även om alla de specifika regler som står skrivna i L80 idag finns här så kan det vara en bra idé att själv bekanta sig med lagtexten.

P1010004 (2).JPG

Detta är vad som specifikt behandlar tamiller i L80.
Kap. 7 Särskilda bestämmelser för hållande av tamiller

1 § Tamillervalpar ska hållas tillsammans med modern, eller en likvärdig ersättare för henne, så länge de behöver hennes mjölk och omvårdnad.

Allmänna råd till 7 kap. 1 § Tamillervalpar bör inte skiljas från modern, eller hennes ersättare, innan de uppnått åtta veckors ålder.

2 § En tamiller får inte vara försedd med nosring. En tamiller under jakt får inte vara försedd med sele eller annat halsband än pejlhalsband.

3 § En tamiller får inte hållas på nätgolv.

4 § Tamillrar ska minst ha de utrymmen som framgår av bilaga 1:2. (Se bild nedan)

Skärmklipp.JPG

5 § En tamiller ska hållas i en för sysselsättning berikad miljö.

Allmänna råd till 7 kap. 5 § En för sysselsättning berikad miljö bör innehålla material och anordningar att klättra på, hoppa upp på eller krypa under, bottenmaterial som ger grävmöjligheter eller foderanordningar som stimulerar födosöksbeteende och ger möjligheter att samla ett foderförråd.

6 § En tamiller ska ha en bolåda eller bohåla med rent och torrt bomaterial. Om flera djur hålls tillsammans ska det finnas bolådor eller bohålor i sådan omfattning att alla djur samtidigt kan få plats i dem utan att konkurrens eller aggressivitet uppstår.

Sötnos.JPG

7 § Bomaterialet ska ha långa strukturer så att det kan flätas samman.

Allmänna råd till 7 kap. 7 § Flätbart bomaterial bör bestå av halm, hö, träull, rivet papper eller dylikt.

8 § En tamiller som hålls utomhus ska ha en bolåda eller bohåla som skyddar mot kyla.

Allmänna råd till 7 kap. 8 § En bolåda bör inte vara för stor, så att djuret eller djuren till följd härav får svårt att hålla värmen. Om det behövs för att hindra drag bör ingången vara försedd med ett vindfång. Ingångsöppningen bör vara liten och ha hög tröskel. Om det behövs för att skydda mot regn eller kyla bör ingångsöppningen vara täckt med förhänge eller ha en svänglucka.

9 § En tamillerhona med valpar ska under avvänjningsperioden ha tillgång till en plats som är avsedd för honan och oåtkomlig för valparna.

10 § Om en tamiller hålls utomhus eller i ett ouppvärmt utrymme och temperaturen understiger 0°C ska den ges uppvärmt dricksvatten vid minst två tillfällen per dygn.

Om transport

Det finns generella regler som måste följas vid transport av levande djur, vilka du kan läsa mer om i DFS 2006:9 (Saknr L5:3) Notera att de generella reglerna likaväl måste följas.

Detta är vad som specifikt nämns om iller i kap. 6.

41 § Behållare för transport av mink eller iller ska ha en bolåda eller liknande. Bolådan ska ha täta väggar med undantag för ingången. Vattenkopp ska finnas i behållaren. Utfodring ska ske med högst 24 timmars intervall.

Bilaga 1.10 Mink och iller ska transporteras individuellt i behållare som minst har följande mått:
Längd 0,55 m,
Bredd 0,18 m,
Höjd 0,18 m.

Hur du tolkar texten: De paragrafer som finns måste följas, de är lagstadgade. De allmänna råden är inte det, men de ska ses som en mycket stark rekomendation.

Håll även i minnet att utrymmet för hållandet är ett minimimått och det kan inte likställas med ett optimalt mått. Dvs. de mått en iller behöver för att trivas och må bra.

  • Redigerat 9/12/20, 2:43 PM av Grodan
Annons:
Faxlin
5/8/09, 3:01 PM
#1

En suverän artikel. Tack så mycket Aviendha för att du vill dela med dig av denna artikel till oss här inne. Det är riktigt bra att ha uppgifterna så lätt tillgängliga för folk. Det är inte alla som riktigt hittar in till L80 på jordbruksverkets sida.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

myff
5/10/09, 7:27 PM
#2

Jag undrar..varför skulle man vilja sätta nosring på sin iller??

Zandra---83
5/10/09, 7:42 PM
#3

#2 Ärligt talat finns det idioter till allt, det börjar ju nu bli poppis att pierca hundar, de där sma Paris Hilton hundarna (kommer ej ihåg ras), så varför bli förvånad om någon skulle tänka tanken på en iller.

Satmaran
5/10/09, 8:06 PM
#4

#2 Nja, det är nog inte den sortens nosring som menas ;)

Jag har läst om att vissa jägare har använt sig av en typ av nosring som träs över hela nosen och sen sattes en smal pinne in bakom hörntänderna som höll kvar ringen. Låter attans obehagligt i mina öron!!! Detta gjordes för att illern inte skulle döda kaninerna nere i hålorna och sen smaska sig mätta och inte komma upp till sin jägare.

Zandra---83
5/10/09, 8:31 PM
#5

#4 Oj då har jag nog misstagit mej också. ;)

myff
5/10/09, 11:22 PM
#6

jag såg framför mig hur den lilla illern skulle likna en ko..huff så hemskt

Annons:
evelinahornqvist
3/4/10, 5:10 PM
#7

Hur bra som helst!

[HippieAngel]
10/10/10, 8:03 PM
#8

Tack! Helt suverän artikel! :D

Aviendha
2/28/11, 12:58 AM
#9

Lätt uppdatering: L80 är en föreskrift och inte en förordning (djurskyddslagstiftningen består av djurskyddslagen, djurskyddsförordningen och sedan en hel radda olika föreskrifter. Man ska följa de två första och de föreskrifter som gäller det djurslag man håller samt de som berör avlivning, transport, tävling & träning etc. Lista över föreskrifter finns här).

Föreskrifterna om transport (saknummer L5) är uppdaterade sedan denna artikel kom ut, så iller berörs numer av kap. 6 43§ men ordalydelsen är densamma.

Tror jordbruksverket ändrat i systemet efter att artikeln skrevs eftersom länken till L80 inte går dit den ska, HÄR finner man L80 i dagsläget.

Upp till toppen
Annons: