Illern i Avel

Iller honor som får valpar men mister dem

2010-01-10 13:51 #0 av: Faxlin

Honan väntar sina valpar. Med nu har vi kommit till att de ska ut därifrån också. Nu kan mycket hända. En hona kan kasta valpar i ett tidigt skede av dräktigheten. Kasta är ett annat ord för att honan får missfall. Hon gör sig av med valparna.

 

Oftast så absorberas de upp av kroppen faktiskt. Men om något går fel i slutet av dräktigheten klarar oftast inte honan av att kasta valparna längre på samma sätt. Risken då är att honan kan få likförgiftning. Får hon det är det inget att göra. Då kommer hon att dö. Detta är något som faktiskt händer och som man måste tänka hårt på när man tar beslutet att avla på sin hona. Varje gång man parar sin hona riskerar man att mista henne. Att man oftare mister valparna är en sak. Visst jobbigt i sig. Men att mista sin hona, sin vän och familjemedlem, det är något helt annat.

 Bild1.jpg

Om man märker att det är dags för valparna att komma men inga valpar kommer. Det kan bero på för svaga värkar eller att de bara inte kommer ut trotts att man ser att honan har kraftiga värkar. Då är det veterinären som gäller. De har medicin så de kan hjälpa till att få igång värkar och ge kraftigare värkar om det är det som behövs. På så sätt kan honan få hjälp att få fram sina valpar på ett normalt sätt i alla fall. Oftast räcker det med denna medicin för att det ska lösa sig. Men om det inte gör det så är man redan hos veterinären som då får göra ett kejsarsnitt på honan. Men om värkarna är kraftiga och det inte kommer någon valp ändå så kan veterinären behöva göra ett akut kejsarsnitt på henne. 

  

En operation är alltid något av en risk. Att söva små djur har sina risker och det måste man ta i beräkningen. Även om det inte händer ofta så avlider illrar ibland av narkosen. Om illern ifråga redan är dålig så ökar risken för att inte överleva narkosen. Vilket ger ännu en risk för att mista sin hona. Detta är inget jag skriver för att jag vill skrämma någon att inte avla. Jag vill bara att alla som avlar vet vad de ger sig in i. Och ja jag vet, även om man vet vad man ger sig in i och man faktiskt står där med att man förlorar sin hona så vet sorgen ingen gräns i alla fall. Sorgen kommer i alla fall och det oavsett om man vet. Men då har man vetskapen i alla fall och slipper stå och ångra sig i efterhand över att man inte vetat om riskerna.

 

Att honan inte vill ta hand om sina valpar efter ett kejsarsnitt måste man också ta i beräkningen. Det i sig ger en hel del jobb som kräver att man är fler än en som hjälper till för att ta hand om den biten. Men det är en annan del av aveln än den jag tar upp här.

  

Om alla valpar är döda eller dör av brist av vård. Så står man fortfarande där med att det kan bli komplikationer. Det är allt ifrån mjölkstockning till livmoderinflammation. Så fortfarande gäller det att vara uppmärksam på din honas allmäntillstånd. Gör testet i nacken håll koll så hon inte blir uttorkad. Kontrollera så att hon inte får feber. Och låt din hona vila upp sig. Det är jobbigt med att få valpar även om man inte får behålla dem. Så att återhämta sig behövs. Illrar har små kroppar och det tar mycket ork på dem att föda fram valpar. Även om en veterinär säger att honan kan paras om direkt så bör man fundera själv på hur viktigt det är att para henne så snart igen. Vad är viktigast för en själv? Är det honans välmående eller att få valpar till varje pris. Sedan har vi de honor som blir i det närmaste deprimerad utan valpar, så då får man väga psykiska och fysiska aspekter emot varandra och ta det beslut man själv anser att man kan stå för. Just den biten att kunna stå för det man gör är en guld tråd inom aveln. Ingen kan säga vilka kriterier som är rätt för just dig, det kan bara du. Men man bör kunna motivera sina kriterier och förklara för valpköpare hur man har tänkt med den blivande kullen.

 

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2010-01-10 18:49 #1 av: UlrikaD

Bra artikel, hoppas folk läser och tar åt sig.

Finns fortfarande så otroligt många människor som lever efter mottot "det händer inte mig".

Men man bör åtminstone tänka: det kan hända min hona. Och vara beredd på vad allt det kan innebära.

Allt är inte en dans på rosor och saker och ting kan faktiskt gå fel.

Anmäl
2010-01-10 18:52 #2 av: Loveferrets

Håller med Ulrika.

Anmäl
2010-01-10 19:01 #3 av: Faxlin

#1: Ja det är min förhoppning med, att det finns  de som faktiskt inser att det kan hända min hona med. Och att man faktiskt förstår att man tar en stor risk varje gång man beslutar att avla.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2010-01-11 12:01 #4 av: zickan

Bra artikel :-D

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2010-01-11 19:53 #5 av: Faxlin

Tack för berömmet.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2010-01-11 21:21 #6 av: zickan

Bra med information. Bra att lägga lite fokus på hur illa det kan bli.

zickans.com 

Värd på RåttorExotiskadjur

Anmäl
2010-10-15 16:55 #7 av: [melissa123]

det kan bli illa men min iller hane har ej fått det

Anmäl
2010-10-15 17:18 #9 av: illernettan

Nyfiken i en strut, vad har din hane inte fått? Det handlar om honor :-))

Hillbiörns illrar finns på Facebook.

Anmäl
2010-10-16 16:52 #10 av: JossanH

#7 Ja, vi får ju verkligen hoppas att inte din hane fått valpar men mist dom ;)

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.