Illern i Avel

En skendräktig iller hona

2009-12-29 16:30 #0 av: Faxlin

Många som ger sig in i att avla har ingen aning om att deras hona kan bli skendräktig. Med denna artikel hoppas vi belysa lite mer om detta fenomen.

 

En skendräktig hona visar samma symptom på att vara dräktig som en hona som faktiskt väntar valpar. Hon går upp i vikt. Tuttarna sväller. Och de blir oftast mycket lugnare.


Men när tiden har gått till ända så kommer det inga valpar.
Tjockheten försvinner, tuttarna är inte så svällda längre. En skendräktig hona får inte mjölk och slipper således problem med mjölkstockning och sådant som kan drabba iller hona som faktiskt får valpar.

 IMG_8904.JPG

En skendräktig hona kan antingen bara sluta vara skendräktig och nästan genast gå i brunst igen. Eller så tar hon det ett steg längre och väljer ut en egen valp istället för de hon skulle få. Finns det fler illrar i familjen är det ofta någon av dem som väljs ut. Detta är inte roligt för den utvalda illern. Och har man otur kan den utvalda illern hindras från att både äta och dricka av honan som bestämt sig för att små valpar ska ligga på ett speciellt ställe och bara vara där. Så håll utkik så att du inte får en sjuk iller på köpet.

  

Andra honor har valt sin ägare som valp, det är inte mycket trevligare det heller. Sedan har vi dem som åtminstone väljer ett gosedjur.

Jag anser att man gott kan låta honan ha sin låtsas valp tills hon tappar intresset för den. Då först kommer hon gå i brunst igen och vara beredd för en ny parning.
Således är det inte mycket till komplikationer att varna för på en hona som varit skendräktig.

 

Källa: Iller Nytt nr.1-2009

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2009-12-31 04:33 #1 av: Faxlin

Hoppas ni finner någon glädje av denna artikel. Och jag kommer fortsätta att lägga ut i liknande anda några till här under kommande veckor. Kanske kan det finnas någon som har hjälp av dem när den nya parningssäsongen närmar sig.

Många kanske tycker det är idiotiskt att jag börjar med dessa artiklar redan nu. Men jag känner att om man tänker efter så finns det de illrar som paras redan i januari, så då är det inte så långt borta. Därför ser jag det som ett litet hjälpmedel att ha dem utlagda redan.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2009-12-31 05:29 #2 av: Loveferrets

Jag tycker det är bra att du informerar i god tid. Varför ska allt vara i sista minuten Flört

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.