Illerns Mat

BARF

2010-01-17 16:18 #0 av: Faxlin

Biologiskt Anpassad Rå Föda Barfa är något man säger att man gör när man utfodrar sin iller med biologiskt anpassad rå föda ( BARF ). VARNING: STARKA BILDER I ARTIKELN!

 

Att barfa innebär således att man ger in iller den mat som är naturligt för den att äta. Allt fler människor inser att torrfoder och konservburkar inte är naturligt rätt för våra husdjur.

DSC01218.JPG 

Men som med allt vi ger våra illrar finns det för och nackdelar, Och det är oerhört viktigt att man sätter sig in i hur man barfar rätt för att inte skada sin iller. Tanken med att barfa är att ge sin iller en bättre kost och bättre levnadsvillkor. Men barfar man fel kan det gå riktigt illa. I dagsläget har det nästan blivit en trend att barfa men ingen pratar speciellt mycket om vilka kunskaper man behöver ha för att barfa rätt.

 

Att barfa rätt ger massor med fördelar men att barfa fel ger mångt mycket fler nackdelar än vad ett välbalanserat torrfoder gör. Av den anledningen vill jag samtidigt som jag belyser fördelarna med barf samtidigt varna för att ge barf. Om det inte görs rätt är konsekvenserna stora. Överlägset stora. Så vill man inte sätta sig in i vad som är bra och dåligt för sin iller. Vad en iller behöver i mineraler, vitaminer och tillskott så ska man hålla sig ifrån att barfa anser jag.

 

För de som inte orkar eller har lust att läsa på och lära sig allt som behövs så rekommenderar jag starkt att man väljer ett torrfoder som är bra. Det finns massor med bra foder att ge sin iller som inte kräver kunskaper av sin ägare för att det ska bli bra.
Dock måste man komma ihåg att bara för att det är en iller på förpackningen är det inte ett bra foder. Det finns bra och dåliga illerfoder i dagsläget. Och att få reda på vilka som är bra och vilka som är dåliga är inte svårt alls.

 

Men jag vill verkligen få fram att gör man fel oavsett om man barfar fel eller ger ett dåligt torrfoder så är det illern som får lida i det långa loppet. Även om illern verkar frisk, ser bra ut i kroppen så börjar de negativa konsekvenserna av fel mat inne i illern där man inte ser det. När det väl syns eller märks är det för sent att ändra något.

 

Många säger att de aldrig skulle kunna ge sin iller en mus till exempel. Och det respekterar jag fullt ut. Alla klarar inte av att låta illern leva på möss. Dessutom är det relativt dyrt att föda upp en iller på möss. Men i barf väg är det absolut det bästa du kan ge.

 

En mus som ges hel ger illern allt den behöver. Självklart under förutsättning att musen i sig är rätt uppfödd med balanserad kost. För om foder musen inte ätit rätt får illern inte i sig rätt heller.
En iller får genom att äta en hel mus i sig allt den behöver i kalcium, fetter, mineraler, vitaminer och även sädesämnen. Ger man hela musen med päls och allt så behöver inget tillsättas.

 

Ger man annat kött behöver man alltid komplettera så att illern får i sig rätt mängd av mineraler och vitaminer och taurin, vilket många glömmer när de barfar helt på kycklingvingar och annat kött. Hur många vet hur mycket benmjöl de ska ge sin iller för att det ska bli rätt, hur mycket blodmjöl man ska lägga till och kalcium. Det enda de vet är att det är modernt att barfa så då gör de detta. Att det är livsfarligt i längden att barfa fel det talas det tyst om i iller Sverige idag.

 

Ni som vill lära mer om barf, gå gärna in på www.barf.ifokus.se  

Så vill ni barfa? Gör det! Men gör det rätt!

 

 

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2010-01-17 17:30 #1 av: JossanH

Har nu inte läst artikeln men vill nog komma med en synpunkt om att ha en bild på döda möss direkt du kommer in på iller.ifokus.
Känns lite väl magstarkt. Det finns ju faktiskt även en sajt här om just möss där folk har sina möss som trevliga husdjur. Jag skulle själv reagera extremt starkt om någon hade en död iller direkt man kommer in på någon annan ifokus sajt.
Man vill locka folk till att besöka sajten, inte skrämma bort folk som kommer in hit.

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl
2010-01-17 17:39 #2 av: Faxlin

#1: Ja, det kanske är magstarkt. Men allvarligt talat. BARF är döda djur. Och vi barfar våra djur. Jag har också möss som husdjur. Men om det finns någon som utfodrar djur med iller så skulle jag inte motsätta mig att hitta en bild på döda illrar på deras sida. Säger du samma sak inne på BARF? Undrar vad de ska ha för foton till sina artiklar? Kanske raggsockor?

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2010-01-17 17:43 #3 av: Faxlin

Kan ju visa en bild på en trevlig sällskapsmus med. Så det finns sådana här med. Inte enbart de i frysen. Men hur man än ser det så döda är de foder och inte sällskap. Dessa är uppfödda för att bli mat dessutom.

 

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2010-01-17 17:49 #4 av: JossanH

#2 Så du ser alltså ingen skillnad på ett stycke kycklingvinge mot en gul dunkyckling som ligger död på en tallrik?
Ja, BARF är döda djur och det är ett val man gör om man vill utfodra med det eller inte. Tycker bara det är dåligt att man, inne på en djursajt, inte har möjlighet att välja huruvida man vill se dessa bilder eller inte.

Och än så länge har BARF.ifokus inte haft några bilder på hela, döda djur som framsida...

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl
2010-01-17 17:50 #5 av: JossanH

#3 Och det kommer ett barn som hamnar på denna sidan ha förståelse för?

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl
2010-01-17 18:00 #6 av: UlrikaD

Jag är bakom Jossan här. Jag har sällskapsmöss, de är mina husdjur. Mina illrar får inte möss. Möjligen är jag en dålig illerägare för den sakens skull, de får nöja sig med all annan barf som finns men vid möss går min gräns.

Jag vill inte se döda möss på en sida vilket gör att jag nu inte har läst artikeln för jag tänker inte scrolla upp igen.

Mesig, blödig, jättetöntig? Mycket möjligt, men vet att det är fler människor som fungerar som jag.

Synd om en artikel inte blir läst pga det.

Anmäl
2010-01-17 18:11 #7 av: FerretCrow

håller oxå med jossanH och ulrikaD. Kan du inte skaffa en bild på en helt vanlig köttbit eller kycklingvinge åsa?

Sajtvärd för Worldofwarcraft.ifokus

Anmäl
2010-01-17 18:49 #8 av: sarae

det kan vara bra att poängtera att det INTE är bra att helt utfodra sin iller med enbart möss heller. Variation är nyckeln till hälsosam Barf, och enbart möss är definitivt inte att räkna som variation. Förutom att det är viktigt att mössen är bra utfodrade är det även viktigt med en åldersvariation på bytesdjuren, alltså att inte enbart ge tex 8 veckorsmöss, utan även yngre samt äldre möss, och självklart inte enbart möss heller. Sedan behöver man faktiskt inte hålla på och tillsätta minerale roch vitaminer, blodmjöl eller ens benmjöl om man väljer att ge en välbalanserad kost som INTE innehålller bytesdjur. Går alldeles utmärkt att helbarfa en iller utan vare sig möss eller råttor etc. Man måste bara tänka igenom kosten lite extra, och se över vad för näringsämnen de olika köttprodukterna innehåller och anpassa varje mål så att de ger korrekt näringsvärde, och som nämnt - variation. En ensidig kost om det så är enbart möss eller enbart kycklingvingar leder oundvikligen till problem. Nyckeln är att efterlikna vildillerns kost, men det betyder ju inte bara genom att ge gnagare, man kan efterlikna ett bytesdjursnäringsinnehåll genom att tex servera kyckling med ben illern kan tugga, en liten bit lever, hjärta, njure, och tillsätta lite kaninpäls osv.

Anmäl
2010-01-17 18:58 #9 av: JossanH

Nu har jag även läst artikeln och håller med Sarae. Har bla frågat på barf ifokus och möss är inte ett helfoder! En bra bas, men inget man bör ge som enda valet av foder.

Känner flera vänner som inte basutfodrar med möss utan med kycklingskrov. De behöver inte tillsätta kalcium, blodmjöl eller benmjöl.

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl
2010-01-17 19:03 #10 av: UlrikaD

Har fortfarande inte läst artikeln utan bara kommentarerna.

Men vad jag läst mig till på andra länders forum, barf-sidor osv så är inte möss ett helfoder som sagt. Illern behöver andra saker också.

Jag har kycklingskrov som bas till mitt gäng och sen får de annat kött, inälvor m.m utöver det. De verkar må bra utav den dieten.

Anmäl
2010-01-17 19:39 #11 av: UlrikaD

Nu har jag läst artikeln. Står så här:

"En iller får genom att äta en hel mus i sig allt den behöver i kalcium, fetter, mineraler, vitaminer och även sädesämnen."

Vad är sädesämnen??

Anmäl
2010-01-17 19:42 #12 av: HannaM

Oj då, vilka sädesämnen är det illrar behöver? Havre?

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2010-01-17 19:44 #13 av: UlrikaD

Jäkla ifokus som postar inlägg innan jag är klar!

Står också så här:

"Hur många vet hur mycket benmjöl de ska ge sin iller för att det ska bli rätt, hur mycket blodmjöl man ska lägga till och kalcium. Det enda de vet är att det är modernt att barfa så då gör de detta. Att det är livsfarligt i längden att barfa fel det talas det tyst om i iller Sverige idag."

Tycker för det mesta att när någon diskussion om Barf kommer upp så är folk mer än villiga att tala om riskerna med det om man inte gör det rätt.

Sen kanske jag skulle tycka det var bra om artikelförfattaren skrev då hur mycket blodmjöl och hur mycket kalcium man ska lägga till osv. Istället för att bara skriva att det är farligt att ge fel.

Borde också stå någonting om att man inte kan köpa vilket blodmjöl och benmjöl som helst, bara för att det är billigt t.ex. Vissa är farliga att ge till djur.

Anmäl
2010-01-17 19:49 #14 av: HannaM

Att lägga till bara kalcium blir väl fel? Det ska ju vara rätt balans mellan kalcium och fosfor också.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2010-01-17 19:58 #15 av: UlrikaD

#12 Fast havre är ju inte ett sädesämne, det är ju ett sädesslag.

Har aldrig hört ordet sädesämne förut.

Anmäl
2010-01-17 20:00 #16 av: Aviendha

Vad bra att denna artikel kommer upp, jag halvarfar nu, men tänker själv utveckla det hela en aning framåt i tiden och lära mig mer under tiden.

Men jag undrar lite: vore det inte bra att ta upp vilka konkreta risker man tar om man barfar, och vilka fördelar man vinner, om man gör det rätt. Att bara konstatera (upprepade gånger) att det är farligt om man gör fel är ruskigt viktigt i detta sdammanhang, men att inte berätta VAD som är farligt kan ju göra att folk överskattar/underskattar faran med det hela.

Samma sak med fördelarna. Ett tips bara.

Anmäl
2010-01-17 20:05 #17 av: Aviendha

#15 Sädesämne.. Bara jag som tänker på spermier? Cool

Anmäl
2010-01-17 20:20 #18 av: UlrikaD

#17 Nepp, men efter mycket överläggande med mig själv så tror jag faktiskt inte att illern behöver det i sin kost.Tungan ute

Anmäl
2010-01-17 20:20 #19 av: KerstinL

Kan inte alla ni som är så duktiga på det här med BARF skriva en artikel om det till iller.ifokus istället för att bara klanka ner på texten ovan..?

Anmäl
2010-01-17 20:26 #20 av: UlrikaD

#19 Nu försvarar jag mig själv här. Jag känner inte att jag har tillräckliga kunskaper för att skriva en artikel om barf. Men det betyder ju inte att jag inte har några kunskaper alls för den delen.

Men jag tycker ändå att det är viktigt att en artikel som skrivs ska innehålla rätt fakta. Annars blir det ju en tråd som vilken som helst och inte en fakta-artikel, eller hur?

Och om man funderar över någonting i en artikel, ska man inte säga någonting då? Utan låta de som kanske inte har några kunskaper överhuvudtaget om ämnet lära sig fel?

Jag känner inte att jag har klankat ner på artikeln. Jag undrar vad sädesämnen är? Jag tycker att man kanske ska skriva vad de rätta mängderna är istället för att säga att ger man fel är det farligt.

Är det fel att tycka det?

En fakta-artikel på forumet är väl fortfarande ett sätt att nå ut till människor och berätta saker? Eller har jag missförstått?

Kan tilläggas att jag precis fick pm från en tjej som är medlem på chinchilla och går in här ibland och kikar på bilder för hon tycker illrar är fina. Hon blev väldigt ledsen över den döda musbilden som nu ligger på framsidan. Hon tyckte det var hemskt.

Anmäl
2010-01-17 20:34 #21 av: Faxlin

Det här är ingen ingående artikel. Bara ett påpekande att det är viktigt att man gör rätt. Och att man tar reda på fakta innan man börjar. Likaså länkas det in på berf.ifokus. Detta är bara för att påpeka att det kan gå riktigt illa om man gör fel och är man osäker är det bättre att låta bli. Någon som har en bild på en kycklingvinge?

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2010-01-17 20:42 #22 av: UlrikaD

Men vad är sädesämnen? Och finns det i möss?

Anmäl
2010-01-17 20:43 #23 av: sarae

jag har en egen barf guide, som ges till mina valpköpare, samt kommer att publiceras på en ifokus sajt inom en snar framtid.

Hade kanske varit mer slagkraftigt att ge konkreta saker på vad som kan gå fel, just så att folk ser allvaret i det. Lite samma sak som att säga till folk att det kan gå fel att ta en kull på sin hona, men inte nämna vad som kan gå fel. Lätt att folk inte ser allvaret i det hela, utan konkreta exempel. Jätte bra med en inledande artikel, om grunderna bakom barf, men ett tips är att påpeka det i början av artikeln, för just nu får man känslan av att ger man bara möss, så är man ready to go att börja helbarfa.

Anmäl
2010-01-17 20:48 #24 av: JossanH

#21 Men du skriver ju även att möss är allt en iller behöver om barfar- vilket ingen annan jag har stött på håller med om- är inte det också att uppmana lite till att "göra fel"?
Sedan tycker jag personligen att det är lite konstigt med en lång artikel om BARF där det i stort sett bara upprepas att det kan bli fel om man inte vet vad man gör. Det enda som står om själva fodret är att möss ger illern allt det den behöver, men det är ju som jag nämnt ovan, något som ingen annan som BARFar håller med om. Borde man då inte göra som några skrivit här redan- nämna riskerna och fördelarna med BARF? Det här känns mest som en "propaganda artikel" eller hur jag ska uttrycka mig..

#19 Man tycker väl att varje artikel som skrivs ska ge rätt information. känner man inte själv att man har den kunskapen kanske man ska överlåta det till någon annan annars får man helt enkelt ta lite kritik så att inte artikeln står med faktafel eller är missvisande.

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl
2010-01-17 20:56 #25 av: KerstinL

#22 tror hon menar sädesslag..

 

Anmäl
2010-01-17 21:00 #26 av: JossanH

då kvarstår ju frågan- vad är det illrar behöver som finns i våra sädeslag?

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl
2010-01-17 21:02 #27 av: KerstinL

Det jag menade var alltså helt seriöst! Kan inte nån som är duktig på BARF skriva en artikel om det.. Det som står här står ju här och uppenbarligen så är vissa missnöjda med det.. Jag ger mina illrar möss och inget annat men jag helbarfar såklart inte. men jag tror det är bättre att ge rätt utfodrade fodermöss än att ge tex nötkött till sin iller. Detta är som sagt ingen artikel OM barf bara vägledning.. eller??

Anmäl
2010-01-17 21:09 #28 av: UlrikaD

#27 Vore ju jättebra såklart.

Men du skriver att det inte är en artikel utan bara vägledning. Saken är ju faktiskt så att om sajtvärden skriver någonting sådant här så tar ju folk det som fakta, inte vägledning. Samma som om jag på chinchillaforumet som uppfödare skriver om utfodring av chillor. Folk räknar med att jag skriver rätta faktan utan att kolla upp det själva.

Jag visste inte heller att illrar behövde sädesslag faktiskt. Antingen har jag lärt mig nåt nytt, eller så är det ett fakta-fel.

Anmäl
2010-01-17 21:26 #29 av: Aviendha

Jag vill tipsa om befintliga trådar, om man söker en del så finns det faktiskt en del "matnyttigt" :)

Guide till illerBARF

Jag tänker en del kring detta att "skriv något själv om det inte passar", jag kan inte tillräckligt mycket, men som med allt annat så tyckwer jag att man bör ge konkreta exempel istället bara för att säga "don't do it" likaväl som att säga "det är bra för illern", och inget mer.

Men visst; Barf gör att din iller tar uåpp mer näring och på ett enklare sätt eftersom den får maten som den är designad till att äta. Sockret minskas drastiskt, vilket är ett stort gissel med torrfodren, som tros vara orsak till många (tidiga) fall av insulinom. Det ger en helt annan typ av aktivering och berikning för illern, än torrfodret som bara är samma sak varje dag åren i ända. Det ger en god tandhälsa och tandsten reduceras/förebyggs av det. Pälskvalitén är det jag märkt av själv, den har förbättrats, samt tandstenen då.

Nackdelarna; du kan ge en hel del olika bristsjukdomar som kanske inte ens yttrar sig förän lång tid efteråt. Sen är det inte så enkelt att enskillda vitaminer gör sitt. Överdosering/underdosering av något kan leda till att andra ämnen ej tas upp som de ska, även om deras mängd är lagom. Exempelvis vitamin D, kalk och fosfor har ett samband. Konkret exempel på felutfordring och hur snett det kan gå finns det med om man söker, exempelvis var några illrar på väg att förlora synen. Detta kan man läsa om i tråden  Grumligt öga.

Nu finns det ju massor med saker man kan säga utöver detta lilla jag skrivit, och jag vet inte ens om hälften, och därför skulle jag aldrig få för mig att erbjuda mig att skriva en artikel i ämnet.

Anmäl
2010-01-17 23:01 #30 av: Faxlin

#26: Det lilla de får isig av det finns i mössens mage bland annat. Och det ska främja deras matsmältning enligt de barf kunniga jag talat med i England. Dock finns det inget som jag kan länka och visa, se här står det. Utan det är alltså bara vad som berättats för mig.

 

Annars så står det faktiskt klartoch tydligt att det bara är skrivet för att varna för at inte börja med det innan man läst på. Och sedan länkar jag in till barf. Och där kan de sedan även hitta fler länkar. Och även kan de söka på fler utländska sidor. Detta är således ingen läro artikel som säger hur man ska göra. Bara varna för att göra innan man lärt sig.

 

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2010-01-18 00:13 #31 av: Banankaka320

Jag reagerade också på bilden, men thats life. :P Tycker inte den är så hemskt och jag har inget emot den, och jag har haft möss som sällskap. Dem ser knappt ut som möss på bilden, bruna klumpar xD

En brutal bild hade varit med en iller med en blodig levande mus i munnen, dååå hade jag tyckt att det var fel. Men sån händer ju i naturen så de är egentligen inte fel det heller. Barn som går in på nätet ser värre saker än döda möss, jag lovar er.

Tänk om veganer skulle reagera på en maträtt med kött på?
Jag har läst artiklen och jag tycker den var jättebra.


Anmäl
2010-01-18 00:21 #32 av: UlrikaD

Förstår dock inte alls poängen med att lägga upp bilder på döda djur. Om man inte ens gör det på barf sajten som just handlar om döda djur, varför här?

Anmäl
2010-01-18 00:28 #33 av: Banankaka320

Eftersom det är mat!


Anmäl
2010-01-18 00:35 #34 av: UlrikaD

Som sagt, om de inte gör det på barf i fokus som handlar om just mat varför här?

Anmäl
2010-01-18 00:39 #35 av: Banankaka320

Varför göra allt som barf.ifokus göra?


Anmäl
2010-01-18 00:44 #36 av: UlrikaD

#35 Du missförstår mig med vilje så jag lägger ner. För de som gillar att titta på bilder på döda djur rekommenderar jag repti.net istället. Där har man överlag en "mysig" attityd mot smådjur.

Jag som inte tycker om sådant håller mig till forum där jag slipper det. Men nu var det kört på den fronten även här.

Anmäl
2010-01-18 00:48 #37 av: Faxlin

#36: Har du en bild på en kycklingvinge då, eller något annat du ger? Jag har efterfrågat sådan bild tidigare då ni tog anstöt av den jag har.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2010-01-18 00:51 #38 av: Banankaka320

Vadå missförstår med vilje? Jag tycker inte bilden är mysig, jag tycker inte den är så himla hemsk.


Anmäl
2010-01-18 00:51 #39 av: UlrikaD

Har inga vingar, bara massa frysta kycklingskrov. Ser nog inte ens vad det är på bild när det är fruset i plastpåsar förstås.

 

Anmäl
2010-01-18 00:55 #40 av: sarae

lite kalkon....

Anmäl
2010-01-18 00:55 #41 av: Faxlin

#39: det ordnade sig. Fick en bild per pm. Så nu snart kan du gå in på iller utan att må dåligt. Men håll dig borta frånden här artikeln i alla fall. För de döda i artikeln finns kvar.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2010-01-18 00:57 #42 av: Banankaka320

Haha det där är nästan värre i mina ögon xD


Anmäl
2010-01-18 00:57 #43 av: sarae

kyckling i påse

Anmäl
2010-01-18 00:59 #44 av: sarae

buffy med kött.... bilder på illrar som äter kött har jag i mängder om det behövs för övrigt

Anmäl
2010-01-18 01:11 #45 av: Aviendha

Har ingen bild själv, om det inte är halvsuddiga på illrar med köttbit, men det finns ju gratissidor för bilder, kanske inte det bästa, men ex detta borde ju kunna fungera tills en bättre bild dyker upp?

Anmäl
2010-01-18 11:46 #46 av: Faxlin

haha, men jag har ju ändrat bilden för länge sedan. Skrev det här i tråden till och med.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2010-01-18 12:15 #47 av: Aviendha

#46 Om du läser när inläggen postades så var det alldeles efter att du konstaterade att "snart så kan du gå in på iller utan att må dåligt". Jag hann inte se det eftersom ifokus laddar kasst kring den tiden :P

Anmäl
2010-01-18 13:29 #48 av: FerretCrow

Jag har ju torrfoder som bas och ger kycklingvingar, kyckling hjärta och lever då och då även andra kött sorter. Vad bör jag tänka på då så att jag inte skadar mina små?

Sajtvärd för Worldofwarcraft.ifokus

Anmäl
2010-01-18 19:07 #49 av: JossanH

#33 Men i torrfoder är det tex nötkött och lamm i vissa mm, tycker du att man ska lägga upp bilder på slaktade kor och lammungar för att det är mat? Du kanske inte tycker det är obehagligt med döda möss, men många gör det. Det finns även barn som är inne på dessa sajter och tycker det är rakt av olämpligt att ha döda möss som startsida.

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl
2010-01-18 19:44 #50 av: Faxlin

#47: Sorry, tittade bara på datumet när jag var in en snabbis i förmiddags.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2010-02-23 17:13 #51 av: Bayliz

tycker det är en betydlig skilnad på foder möss som är döda eller sällskaps möss.

sällskaps mössen fäster man sig vid och kan därför vara svårare att se döda men foder mössen ger man som mat utan att ha gosat med dem, och på de viset blir det mer en matprodukt som inte har så stor betydelse mer än i matsyfte.

kan förstå om ni som har möss inte vill se döda möss, men ni har ju viljan att inte gå in och titta.

 

förövrigt tycker jag att det är bra av dig åsa att påpeka att det kan gå åt h.....e fel om man gör fel.

tackvare min utbildning så lär man sig att det ofta är svårt att få ett djur friskt efter skador som kommer innefrån och särskilt på små djur för att man märker dessa fel så pass sent.

Anmäl
2010-04-16 15:37 #52 av: [Gemm]

Det var värst vad gnäll det var. Artikeln kunde ha varit tydligare med specifika råd om Hur det kan gå fel också, men bilden tycker jag platsar som handen i handsken.

 

Anmäl
2010-08-13 16:53 #53 av: BARFmycat

En sak som jag har haft enormt svårt att hitta, har faktiskt ännu ej lyckats, är procentuellt angivningar på vad en iller bör äta och hur mycket.

Även om det naturligtvis är olika för olika individer, så tror jag många skulle uppskatta om man bara kunde ge dem lite siffror så de har något att gå efter och bilda sig en uppfattning från.

Läste på den här sidan att en iller behöver minst 30-40% protein och 20% fett, om det var torrsubstans eller inte vet jag inte, det tror jag inte att det var. Något sådant skulle ju vara bra att gå efter fast då mer xx% kött, xx% inälvor, xx% fett, xx% ben

 

Finns här någon som kanske kan bistå med sådan information?
Snälla söta rara?Oskyldig

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-08-13 17:22 #54 av: HannaM

JO procentsatserna du säger är vad som rekomenderas för iller när man pratar torrfoder så det bör ju vara torrsubstans.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2010-08-13 18:29 #55 av: BARFmycat

#54

Men är inte det lite lite för att vara torrsubstans?

Du kan inte komma med någon kvalificerad gissning på det jag efterfrågade?Tungan ute

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-08-13 20:24 #56 av: HannaM

Nej. Ca 1x1 cm hjärta och lever per dag är vad man brukar säga. Portion per dag på ca 40-60 g för en hona och 60-80 för en hane. Är det rent muskelkött är det ca 1 tsk benmjöl/100g kött.. eller om det är 1,5? Illerägare räknar inte % så ofta, verkar vara kattägare som är mest inne på det spåret.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2010-08-14 00:26 #57 av: BARFmycat

#56

Procent är ju konstant, det är inte vikt. 40g hjärta kanske är jättebra för en iller med helt fel för en annan för att de behöver olika mycket mat? Därför är procent mer pålitligt, och det är nog därför vi använder det. Procenten är tex samma för växande djur som för vuxnma djur då.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-08-14 00:45 #58 av: HannaM

Ja men som sagt så brukar det inte användas rent generellt bland varfande illerägare. Så vill du ha procent är det till att sätta sig och räkna själv.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2010-11-10 22:03 #59 av: Nannie

Hej. Ni har säkert avslutat diskussionen för länge sedan men jag vill gärna säga att ni är lite barnsliga som håller på och hackar ner på henne på grund av en bild. Det stod på bilden innan att bilden kunde vara känsligt för folk så ni behövde inte ens klicka in. Sen behöver det inte vara så att hon hatar möss eller något. Visst har ni rätt att säga vad ni tycker och så men det där är faktiskt mobbning enligt mig, mitt personliga tycke alltså. Men ja. Börja inte hacka på mig eller något nu. Jag ville bara säga det. Men jag är opartisk i denna diskussion. Jag håller med alla och ingen^^

Anmäl
2010-11-10 22:31 #60 av: JossanH

#59 Saken är att det handlade inte om att bilden ligger inne på artikeln, utan den låg på första sidan när man kom in på iller.ifokus (där nu kycklingvingarna ligger istället) och det känns lite väl magstarkt att slänga upp bilder på döda möss i ansiktet på folk som bara är nyfikna på illrar och som kanske är väldigt känsliga när det gäller hela foderdjur.. Sen hjälper det ju inte så mycket om det står att det är starka bilder en cm över bilden, då har man förmodligen redan sett den ;)

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl
2010-11-10 22:37 #61 av: Nannie

Ah jag förstår.. Då har jag inget mer att tillägga^^

Anmäl
2010-11-10 22:47 #62 av: Nannie

Jag behöver lite hjälp av någon.

Vi har illrar, men jag anser inte att min mor tar hand om dom ordentligt. När jag säger det till henne säger hon "Ta hand om det själv" och när jag väl gör det så är hon rädd att jag ska göra dom illa eller liknande. Hon älskar dom och allting, det är inte det som är problemet, men jag tror inte att hon har tillräckligt med kunskaper som det kanske behövs för att ha en iller. Men jag har inte heller tillräckligt med kunskaper, skillnaden är att jag VET att jag faktiskt inte kan allt om illrar.

Illrarna i sig mår inte speciellt dåligt, men de skulle kunna må bättre så att säga. Men jag undrar om någon har några förslag på vad jag kan göra?

Anmäl
2010-11-10 22:57 #63 av: JossanH

#62 Det är ju jättesvårt att svara på om du inte har beskrivit exakt VAD som är problemet. Bästa hjälp får du nog om du förklarar lite mer ingående och om du gör en ny tråd om detta :)
Vill du så kan du skicka ett pm till mig så kan vi prata lite om det.

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl
2010-11-10 23:03 #64 av: [isdrakee]

#60 Fast hur långt ska man gå när det gäller att ta hänsyn till känsliga? Det finns hela döda djur i mattaffärerna (främst fisk) då är det väl inte så konstigt med ett foto på döda djur på en rovdjursforum? Ett fotot är ju ändå mycket mildare än ett riktigt dött djur som man ser med egna ögon.

Själv så är jag ganska lättäcklad och tycker styckade kroppsdelar är betydligt snuskigare än döda djur. För mig är det konstigt att man skulle tycka denna bilden skulle vara hemskare än att gå runt på köttavdelningen i en mataffär.

Äckliga köttstycken finns det gott om, även på harmlösa sidor som receptsidor och husdjursidor. Ska vi ta hänsyn till sådana som mig att inte visa kött på nätet? Ska mataffärerna ha varningsskyltar innan man går in? Nej, det skulle nog inte fungera.

Nu kanske jag hårdrar det men du förstår säkert principen. :) Jag tycker diverse hemsidor ska få vara anpassade efter vad dom handlar om och inte för allmänheten.

Anmäl
2010-11-10 23:15 #65 av: JossanH

#64 Men du måste tänka på att ifokus är ett forum där det även finns en hel del barn och ungdomar. Det finns även mus.ifokus. Råttor.ifokus och hamster.ifokus. Tror du att ett barn eller tonåring reagerar på samma sätt som i köttdisken på ica när den ser ett av sina älskade husdjur döda på ett fat när denne råkar klicka sig in här?
Hade det varit ett ställe där man enbart diskuterar iller så är det väl en sak, men här finns det mycket folk och man får respektera att det finns dom som är känsliga och tar illa vid sig vid sådanna bilder. Jag har som sagt inte krävt att de ska bort från artikeln- tycker bara det är okänsligt att slänga upp dom på förstasidan så att besökaren inte har en chans att välja om denne vill se eller inte- och dessa är borttagna så egentligen finns det ingen vidare diskussion.

Sedan ska det ju påpekas att merparten av dom som har rovdjur känner sig mer äcklade på tanken av hela foderdjur än kött så som vi är vana att se det- färdigstyckat utan ansikte.

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl
2010-11-11 10:31 #66 av: Nannie

Ni bara fortsätter hålla på>-<

Hon tog bort bilden ifrån första sidan OCH har varnat om att bilden finns kvar så det är lite svårt att RÅKA klicka sig in om man itne är totalt blind då. Alla får som dom vill>-<

 

Hur startar man ett nytt forum då?

Anmäl
2010-11-11 10:58 #67 av: JossanH

#66 Man får ju faktiskt diskutera det som rör tråden i den tråd man är...

Man trycker på "skriv meddelande" uppe i vänstra hörnet och sedan skriver man det man vill.

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl
2010-11-11 19:29 #68 av: [isdrakee]

#6 Jag förstår hur du menar men jag kan ändå inte riktigt hålla med. Dom som är intresserade av smådjur får hålla sig till sina sidor, speciellt ifall dom vet av sig att dom är känsliga. På andra avdelningar som t ex barf.ifokus, reptiler.ifokus och matlust.ifokus förekommer bilder på både styckade kroppsdelar och hela djur. Det är ju liksom en del av deras "hobby".

Som jag skrev förut förekommer det en massa hemska saker även på oskyldiga platser som mataffärer. Därför är det inte konstigt att det finns även på rovdjurs-sidor.

En vuxen människa som väljer att gå in här borde inte bli förvånad eller upprörd. Speciellt inte med tanke på vilka våra vanligaste husdjur är och vilken matkultur vi själva har. Att folk reagerar starkt på ett foderdjur och blundar helt för köttstycken, torrfoder och köttbullar är enbart löjligt. Att tänka några steg längre borde man kunna begära av vuxna människor. :)

Barnen däremot kan såklart vara ett problem det håller jag med om. Men då vill jag först ifrågasätta vem siten är till för? Illerägare eller barn? Och om sidan nu ska barnanpassat ska vi verkligen visa bilder på styckade kroppsdelar eller ens prata om döda djur? Tänk om någon läser att illrar äter möss och blir jätte ledsen?

Även om något barn råkar se dom döda mössen tror jag vi överdriver i hur dom kommer att reagera. Döda djur förekommer runt omkring oss ändå. T ex kan dom dyka upp på tv utan någon som helst varning.

På naturfilmer kan man se rovdjur som dödar och sliter sönder sina byten. Byten som kan vara både kaniner och möss. Är det så stor skillnad på tv och internet?

Jag tycker det räcker med att man på sin höjd varnar för känsliga bilder. Men då kommer vi åter tillbaka till ett annat problem, vad är känsligt material? Vart ska man dra gränsen?

Om en förälder vet om att sitt barn är extremt känsligt så tycker jag ansvaret ligger hos denne. Hela internet kan inte barnanpassas. Och jag tycker ifokus främst är en vuxensida.

Zoonen har rätt bra regler. Där får man visa bilder på döda djur och även när djur äter andra djur bara det ligger på rätt avdelning. Döda möss får alltså inte förekomma på smådjursdelen men man får lägga upp det på terrariedjursdelen.

Det finns jätte många barn där, jag upplever det som betydligt fler än på ifokus. Men jag har inte sett några klagemål vare sig från barn eller arga föräldrar. Jag tror ni förstorar upp problemet. :)

Anmäl
2010-11-11 22:10 #69 av: JossanH

#68 Vi ser det här tydligen på helt olika vis.
Hur man regerar över något kan man ju inte bara slå bort bara för att man är vuxen. Att man reagerar olika på torrfoder och hela foderdjur ser inte jag som något konstigt alls. Och jag tror att största delen av sveriges befolkning faktiskt gör så.
Jag ryggar inte tillbaka om någon har krossat en bit torrfoder på mitt golv, men ligger där en krossad mus blir jag äcklad. Tycker inte det är något underligt alls.
När jag jobbade i livsmedelsbutik i Norge sålde vi halva grishuvuden i genomskinliga påsar och jag hade extremt svårt för det trots att jag är mycket väl medveten om vad köttbullar innehåller utan att reagera när någon köpte köttbullar.
Det är helt mänskligt att reagera olika.
Ja, på BARF eller reptiler i fokus kan man förvänta sig att hitta hela bytesdjur. Det tror jag inte det är många som gör när dom vill in och kolla på "söta" illrar.
Ibland får man helt enkelt ta att endel tänker och reagerar annorlunda än en själv. Mig hade det inget gjort om mössen låg där på första sidan, men det finns många som lever sida vid sida med möss och dom kan ta det väldigt hårt...
Jag skulle tex uppskatta om någon inte la upp bilder på döda illrar på första sidan där det handlar om jakthundar. Eller varför inte- döda katter? Vi gör skillnad på djur och djur. Vi gör även skillnad på vilka djur som är okej att äta och inte. Illrarna skulle nog bli glada över att få äta kaninungar eller kattungar, men det är liksom inte helt acceptabelt att utfodra med det än mindre att man visade bilder på det på första sidan.
Jag har sådan dubbelmoral att jag skulle reagera starkt om det var en bild på en död kattunge som just skulle bli mat... Vuxen eller ej- man kan inte rå för hur man känner eller reagerar.

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl
2011-03-03 23:50 #70 av: bbeeaa

Det står ju faktiskt Varning starka bilder i artikeln.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.