Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

01 - Allmänt Artiklar Avel Berättelser Bilder Blocket Annonser m.m. Butiker och länkar Delad glädje är dubbel glädje Filmklipp Foder och godis Färg / Päls / Teckning Försäkringsfrågor / Föreningsfrågor Gratulationer och Glädjebetygelse Iller Beteenden/ Relationer Illern i Media/ Litteratur Kunskaps trådar Leksaker/ Sovställen/ Burar/ Rum Medlemmars Illrar/ Hemsidor/ Bloggar Namnförslag OL. Olika Lekar OT. Off-Topic Omplaceringar/ Säljes/ Köpes Resa Sajten & iFokus Saker att tänka på. Semesterhem/ Efterlysningar/ Samåkning Sjukdomar/ Hälsa/ Operationer Snacksaligt om iller Tips/ Accessoarer/ Aktiviteter Träffar Träffar ( som varit ) Tävlingar Uppfostran Uppfödare Utställningar Älskad och saknad, men aldrig glömda!
Sjukdomar/ Hälsa/ Operationer

Halsfluss/ streptokocker hos iller?

2017-06-06 17:12 #0 av: LindaBlue

Mara började för ett tag sedan att låta lite lustigt, och eftersom hon hade lunginflammation i höstas blev jag rädd att det var det som var på gång igen. Enda illerkunniga veterinären hade superfullt, men klämde in mig för ett snabbesök för att lyssna så ljudet inte kom från lungorna, vilket det inte gjorde, utan längre uppifrån. Vi enades om att det kunde vara en vanlig förkylning, och kom överens om att avvakta och boka in ett besök längre fram om det inte gick över. 

Det gick någon vecka, jag hade en känsla av att ljudet inte försvann, utan snarare blev mer och vid fler tillfällen, t ex när hon åt, drack och ansträngde sig, jag noterade att hon slutade busa med sina små söta sylvassa bett. Kunde inte avgöra om det egentligen var nysningar eller hostningar (ska försöka ladda upp en video), så jvi åkte till veterinären igen, och han noterade också att hon lät ganska mycket, men verkar inte direkt allmänpåverkad. Vi bestämde oss för att söva henne (med gas,  hon har lite dåliga njurvärden) för att röntga och kolla i halsen, blodprov togs. Röntgenbilder togs på strupe och skalle, de visade ingenting, däremot långt bak, högt upp i svalget hittas en svullnad som bara precis syntes eftersom den satt dumt till. Vi bestämde oss för att sätta in antibiotika 14 dagar (Bactrim) för att se om det kan vara en infektion, men vet förbereder mig på att risken är ganska stor att det kan vara en tumör, detta pga av att blodproven inte visar något avvikande, och hade det varit en infektion tycker han att vita blodkropparna (om jag inte missminner mig) borde varit högre. 

Efter 14 dagar antibiotika (i onsdags) tycker jag Mara är markant bättre, hon låter lite, men inte alls lika mycket/ofta, vilket jag sa när han ringde. Nu idag tycker jag hon är ännu bättre, har tom börjat busa lite med tänderna igen, hör inget när hon äter, möjligen något litet "snork" emellanåt. Planen är att vi ska till vet igen på fredag, och ursprungsplanen var att om hon inte är helt besvärsfri så ska vi söva helt och försöka ta prov på knölen, men då måste hon intuberas, för det blöder tydligen mycket där. Funderar på om jag ska be honom bara söva med gas igen och titta ner i halsen och se om  den är  kvar, för hon är som sagt nästan helt bra. Nu till min egentliga fråga, kan illrar få halsfluss, eller tom halsböld som människor, har någon hört talas om det innan? 

Anmäl
2017-06-06 18:00 #3 av: LindaBlue

Maras missljud

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.