Annons:
Etiketterhälsaartiklar
Läst 29631 ggr
VeronicaKahlbäck
2012-02-01 14:38

Kastrera din iller

Att kastrera eller inte, kastrera kirurgiskt eller sätta in Suprelorinimplantat det är frågor de flesta ställs inför någon gång.

Varför kastrera?

Honor som är i brunst riskerar att drabbas av aplastisk anemi om de inte tas ur brunst.
Hanar i brunst får en väldigt speciell doft som är varierande för olika individer men oftast är det inget man orkar leva med, de kan dessutom få mindre önskvärda personlighetsförändringar och kan må dåligt av stressen.

Hur vet jag att min iller är i brunst?
Honans vulva svullnar och blir i storlek med en ärta vid full brunst, även honan kan få en starkare lukt.
Hanen får en starkare lukt, revirmarkerar och testiklarna ökar i storlek samt ramlar ner.
Första brunsten brukar vanligtvis inträffa första vintern/våren.

Vad finns det för alternativ?

Suprelorinimplantat – finns i två olika styrkor, 4,7 mg som vi använder på våra illrar här i Sverige med en verkningstid på cirka två år samt 9,4 mg som har den dubbla verkningstiden på cirka fyra år men används oftare i andra länder.
Implantatet är litet och cylinderformat för att injekteras under nackskinnet, med en erfaren veterinär går det snabbt och relativt smärtfritt. Full verkan kan ta upp till ett par månader men genom att sätta in det tidigt i brunsten minskar den tiden avsevärt. Implantatet anses ganska riskfritt men det finns rapporter om illrar som stött bort det och/eller reagerat på substansen.
Detta kan även användas vid tecken eller diagnos på binjuretumörer för att minska symptom och hejda sjukdomsförloppet.

Kirurgisk kastration - en relativt riskfri operation men narkos är alltid en risk, stygnen kan gå upp eller såret kan bli inflammerat/infekterat. På honor är det viktigt att det inte finns några rester vilket inte är helt ovanligt att det gör och då kan honan uppvisa fortsatt brunstbeteende.
På hanen opererar man helt enkelt bort testiklarna. Man kan även göra en vasektomi där man enbart steriliserar så brunstbeteendet finns kvar och risken finns att hannen blir fertil igen, vasektomerade hannar används för att ta intakta honor ur brunst.
Honor ska alltid kastreras och det innebär att man går in i buken och tar bort äggstockar och livmoder.
Kirurgisk kastrering och binjuretumörer på iller har visat sej ha ett starkt samband och därför rekommenderas det att man väntar så länge som möjligt med att utföra det.
Kirurgiskt kastrerade hannar tenderar även att bli mindre dels för att de kanske inte hunnit växa klart men även att de ofta förlorar vikt efter kastreringen.

Kostnaderna för båda behandlingarna skiljer sej avsevärt i olika delar av landet och mellan olika kliniker och lättast är att höra sej för.
Att kastrera kirurgiskt blir förhoppninsvis en engångs kostnad medans suprelorinimplantat behöver förnyas eller att man väljer att operera när implantatet slutat verka.

/ Veronica, sajtvärd för Iller.iFokus

  • Redigerat 2020-09-12 14:25 av Grodan
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
[HippieAngel]
2012-02-01 19:03
#2

Bra skrivet! :)

annawi
2012-02-10 02:22
#3

Ungefär hur ofta går en kastrering illa? På tjej/kille. Jag har fått för mig att det är ganska hög riskfaktor. Eller kan man säga att det är samma risk som med en katt?

-illerägare att bli

VeronicaKahlbäck
2012-02-10 07:57
#4

#3 Menar du en kirurgisk eller kemisk?
Angående kirurgisk har jag inte så mkt att tillägga utöver artikeln, jag har ingen statistik att hänvisa till men före suprelorin började användas flitigt så visst fanns det en del komplikationer.
Personligen med informationen jag har nu så är Suprelorin enda alternatvet då nackdelarna med kirurgiskt enligt mej är ganska stora.

/ Veronica, sajtvärd för Iller.iFokus

UlrikaD
2012-02-11 02:34
#5

#3 Procentuellt av alla kastreringar som utförs så är det inte så många som går illa. Men en del illrar kan ha svårt för narkosen.

Jag känner tyvärr några som förlorat illrar vid kastrering (bl.a jag själv) så här är kirurgisk kastrering aldrig mer något alternativ. För det är någonting jag fortfarande drömmer mardrömmar av:(

Zandrama
2012-02-11 19:02
#6

Skulle det vara bättre om man chippar om istället för att kirurgiskt kastrera?

//Belinda aka Zandrama

Annons:
LisenN
2012-02-11 20:06
#7

#6 Det bästa är att sätta in nytt chip vid tecken på brunst under hela illerns liv :)

LisenN sajtvärd på Nära föräldraskap ifokus

Krille12
2012-07-18 21:19
#8

Bra skrivet! Men hur gamla ska illervalpar vara innan man kastrerar dem med ett suprelorinimplantat? (om man har en hane)

Medarbetare på Vetenskap.

JossanH
2012-07-19 08:55
#9

#8 vänta så länge det finns möjlighet. För kirurgisk kastrering gäller minst 6 månader och kan man vänta så länge med en kemisk kastrering också så ser jag inte det som någon nackdel.

Sajtvärd på Iller.ifokus

Krille12
2012-07-19 15:49
#10

#9 Ok, tack!

Medarbetare på Vetenskap.

delapimp
2012-11-08 14:13
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#11

Hej!!

Jag har en liten fråga ang: efter kastrering. Min Gunnar han är snart 9mån, och ska kastreras p.g.a hans doft. Men väntar så länge de går.

Han har nu börjat att springa och kasa ÖVERALLT och drattar kiss. Allt från våra fötter, mattor, dammsugare till dörrlister. Kommer han att sluta upp med sitt "revir pinkande" om han kastreras??

Tack på förhand Mvh Linda

kredka
2012-11-08 14:40
#12

#11 hahahah vad roligt jag har också en viltfärgad hane som heter Gunnar och han också har en vit fläck ;) men han är äldre ;)

Ang. din fråga så ja - han kommer att sluta med revir kissandet efter kastrering ;) sen blir det bara rena slarvet med lådan, men då jag tror att kiss är inte lika stark - när en av mina grabbar revir kissade så golvet fick stora missfärgningar

Välkommen till ferretplanet.se :)

Nilam
2013-05-01 14:50
#13

Min ena iller är kastrerad med chip och det har slutat verka nu efter bara ett år :( Är det vanligt? Kommer det vara så varje gång? Tycker i så fall inte det är värt att chippa, då hon blir så extremt jobbig vid löp, samt första veckorna efter kastreringen.

Den andra är kirurgiskt kastrerad då man inte pratar mycket om riskerna i Frankrike. Det har börjat komma ut lite, men jag hade aldrig hört något om det innan jag gjorde operationen på min tös. Dock är det skönt att veta att hon inte kommer ha det här problemet med löp varje/vartannat år.

Annons:
JossanH
2013-05-01 15:05
#14

#13 det är väldigt individuellt och vore jag som du så skulle jag chippa en gång till men går det ur efter bara 1 år igen så Kulle jag kastrera kirurgiskt.

Sajtvärd på Iller.ifokus

UlrikaD
2013-05-01 15:16
#15

Jag har 3 tjejer med chip och de fick alla tre chip våren 2011. Finns inga tecken på brunst på någon av dom ännu. Så två år och håller i sig ännu. Det måste vara väldigt individuellt.
Hoppas det håller i sig så jag inte behöver tänka på det förrän nästa år. Har andra som behöver chippas emellan.

LindaBlue
2013-05-01 17:29
#16

Undrar lite… Jag har ju Mara, hitteillern som vi tog hand om i somras. Jag har ännu inte märkt att hon har varit brunstig, kan det vara att jag som ovan illerägre missar det? Kollar på henne ganska ofta där bak, tyckte en gång för ett tag sedan att hon kanske var liiiite lite svullen, men det var borta bara nån dag senare. Bör jag göra något ändå, förebyggande? Fick en massa bra tips och bilder i min tråd när vi tog hand om henne, både på hur de ser ut i brunst, hur ett ärr efter ev kastrering kan se ut osv.

UlrikaD
2013-05-01 17:43
#17

Har du inte märkt något ännu så skulle jag tro att hon är kastrerad. När en hona svullnar upp så är det väldigt tydligt.

LindaBlue
2013-05-01 19:02
#18

Känns bara lite konstigt att hon skulle vara kastrerad, då ingen verkar ha brytt sig tillräckligt mycket för att sakna henne, om ni förstår vad jag menar? Trodde när ingen ägare gav sig till känna trots intensiv eftersökning via fb, polis, djuraffärer, övriga nätet osv att hon var en halvvuxen valp någon tagit hem och tröttnat på, och att som folk trodde hon skulle gå i brunst nu till våren. Hon var/ är ju ganska liten med, ca 700- 800 gram väger hon. Kan också tycka att om någon kastrerat henne borde hon vara chippad med?

UlrikaD
2013-05-01 19:14
#19

Fast det är ännu konstigare om hon inte är kastrerad och inte går i brunst.

LindaBlue
2013-05-01 20:02
#20

Sant iofs! Ska katten börja ta kort på henne där bak varje dag så jag kan jämföra.

Annons:
UlrikaD
2013-05-01 20:13
#21

Men det syns väldigt tydligt. Har du sett en brunstig illerhona tidigare? Om inte i verkligheten så på bild?

LindaBlue
2013-05-01 21:21
#22

Ja, på bild. Det var också någon som la ut en bild på hur ärret efter deras illers kastrering såg ut. Har varken sett det ena eller det andra på Mara. :/ Inte heller känt något implantat i nacken på henne.

UlrikaD
2013-05-01 21:39
#23

Fast min enda kirurgiskt kastrerade hona ser jag heller inget ärr på. Men en brunst på en hona bör man ju märka tycker jag.

[kastrullfreak]
2013-05-02 11:33
#24

Verkligen en bra tråd så jag passar på att fråga några saker jag med :)

Min iller vart chippkastrerad i vintras på köpings djurklinik, detta är första iller jag har men jag har läst så mycket här på iller i fokus om dessa chipp och alla verkar prata om chipp som håller i minst ett år eller mer.

Men tydligen fick vi ett chipp som bara håller ett halvår sa dom, och att det finns ett som håller 1 år men dom var mindre prövade på illrar och dom var inte säkra exakt på hur bra de funderade, och dum som jag var så trodde jag att det bara fanns chipp som höll minst ett år, frågade inget om det innan vi satte in det. 

Finns det fler som bara har 6 månaders chipp? och när brukar man sätta in nästa chipp? är det när man börjar märka att det första avtar eller är det bättre att göra det innan chippet avtagit helt?

UlrikaD
2013-05-02 12:48
#25

När de säger att chippet håller i bara 6 månader så menar de att det gör det på t.ex hund som är väldigt mycket större än en iller.
På en iller varar det ca 2 år, på en del längre på en del kortare.
Nuförtiden finns det även ett chip som ska hålla den dubbla längden, men den har alldeles precis börjat användas på iller.

Jag har tjejer som är chippade, jag kommer att chippa dom när jag ser första tecken på brunst igen. Inte tidigare, känns som lite slöseri med tid isåfall. Men inte vänta för länge för då är risken stor att de blir skendräktiga.

Hade även en hane som var chippad mot binjuretumörer. Det satt i 1 1/2 år och verkade innan han blev avlivad. Den sista dagen såg hans binjuretumörer i stort sett exakt likadana ut som när vi satte in chippet. Så det verkade ju helat iden kan man anta.

Men är er iller chippad nu i vintras så bör det hålla minst tills nästa säsong. Troligtvis mycket längre.

[kastrullfreak]
2013-05-02 12:59
#26

Tack för ett mycket bra svar, känns lite konstigt bara att veterinären inte gav denna information när man var där dock, men som tur finns den mesta kunskapen om illrar hos alla illerägare här med så många års erfarenhet tillsammans :)

UlrikaD
2013-05-02 13:10
#27

Första gången jag skulle sätta in chip så ringde jag runt för att kolla priser. Då fick jag t.om en stor varning från en veterinär. Medlet i chippet var så starkt så att en iller skulle dö direkt om man satte in ett chip. Strålande info där kan tyckas.

Det är många kattuppfödare som använder det för sina avelshonor som de kanske inte ska ta kull på under ett år. På katt varar chippet ungefär ett år. Då slipper de löpbeteende, jamande och allt sånt under ett år utan att behöva använda p-piller, p-sprutor och liknande medel. Och sen när chippet gått ut så är katten redo för avel igen.

Går ju att göra samma på iller då såklart med. Fast där håller ju chippet då som sagt lite längre. Vet en uppfödare som plockade ut chippet igen och honan blev brunstig precis som vanligt vid säsong och fick valpar.

Jag är bara glad att det finns någonting som gör att man inte behöver operera och söva sin iller. Det är bara positivt för min del.

Annons:
JossanH
2013-05-02 14:01
#28

#26 jag har varit på ett par småkliniker och chippat och där säger de alltid att för det första borde illern vara 1 år innan det sätts in och för det andra håller det bara i 6 mån. Jag vet ju att så inte är läget så brukar nämna något om det. Illern bör väl iaf vara 6 mån eller där runt och det håller vanligtvis i ca 2 år :)

Sajtvärd på Iller.ifokus

[Olärd]
2013-05-03 08:11
#29

Sist jag var iväg och satte in implantat på brudarna så hade Örebro slutat helt med kirurgisk kastrering på illrar. Ironiskt när jag skulle sätta in första gången fick jag kämpa en hel jädra månad med tjat på kliniken innan Marianne Tornvall var så oerhört snäll att faxa över rekommendationer till veterinären så jag kunde gå dit. Pinsamt att de vägrade ringa upp henne eller ta reda på något själva.

delapimp
2013-07-24 22:08
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#30

Hej!! Det var länge sedan jag nu la ut min fråga om kastrering på min kära Gunnar!!

Nu har det gått 5mån och han är kastrerad. Det tog inte många veckor för han att sluta lukta "iller" och vara oljig, hans små pinkande och kasande sluta tidigare.

Läste att någon skrev att ev kunde de bli dåligare på att gå på låda men det har jag haft tur med, han håller sig till hans och våra katts låda. Mmm visst händer det någon eller några lata fasoner i mellenåt.

Gunnar springer och lever nu löst hos oss med katt och hund. En riktigt busig och lat gubbe.

Han älskar att åla sig under snö och bada i dammen.

Har nu en fråga: vi vill ha en vän till Gunnar som är av hans stl.

Går det släppa en vuxen iller med en valp??

Har mycket erfarenhet av iller, men bara en då. Vi vill skaffa en liten ny valp okcså. 

Tacksam för ärliga och bra svar.

Mvh Linda

JossanH
2013-07-25 09:00
#31

#30 illrar är riktiga individer och oftast funkar det lättast att introducera en valp med en vuxen. Ibland går introduceringarna utan några problem men ofta blir det lite bråk i början. Jag har nog aldrig haft en jättelätt introducering mer än att det har klickat mellan 2 illrar, aldrig mellan alla som jag haft..

Sajtvärd på Iller.ifokus

[Blue_Lugia]
2016-11-09 21:35
#32

När brukar det vara lagom att kastrera en hane?

JossanH
2016-11-09 22:31
#33

#32 när kulorna börjat växa, han luktar mer eller börjar revirmarkera. Något tecken på brunst helt enkelt :)

Sajtvärd på Iller.ifokus

samalexlaine
2017-09-13 20:43
#34

Vet att denna tråd är gammal men vill fortfarande göra en liten check nu för 2017 hur det ligger till på skillnaden mellan chip och kirurgiskt. Tyckte först det lät enklast för illern att göra kirurgiskt, men när det nämns att det är vanligt med binnjureinflammation så blir jag orolig. Och vad skiljer sig de olika chippen på? Alltså de som håller ett halvår, år eller två? Vet, jag ska fråga veterinär om detta också men tänker ni med erfarenhet kanske kan slänga in ett råd eller två över mitt beslut.

Annons:
Rebellkatten
2017-09-14 08:43
#35

#34
Såvitt jag vet har det inte framkommit några direkta hälsoproblem med suprelorin-chippen, de verkar funka väldigt bra. I några fall har chippet krypit ut genom insättningshålet igen, men det är _väldigt_ ovanligt. 
Kirurgisk kastration har däremot en del problem,  illrarna förlorar muskler och risken för binjuretumörer ökar markant. 

Det finns två styrkor 4,7 och 9,4 mg.  Det mindre chippet håller mellan 1-3 år på iller och det större mellan 2-4 år (osäker). Har illern binjuretumör och det används för att hålla dem i schack så håller också chippet kortare tid, runt 6 månader - 1 år.

Upp till toppen
Annons: