Annons:
Etiketterträffarutställningarartiklarmässor
Läst 15912 ggr
JossanH
2011-12-07 23:57

Att ställa ut sin iller

En illerutställning är en trevlig sammankomst för illerägare och uppfödare där man kan träffa gamla vänner eller skapa nya bekantskaper. Man kan besöka illerutställningar utan att ställa ut sin iller och är man illerintresserad är en utställning det perfekta tillfället att lära sig mer om djuret. Men packar man sin väska och åker på utställning är det förstås väldigt roligt och spännande att själv ställa ut. Men vad bör man tänka på om man ska ställa ut sin iller?

Vilka får ställa ut?
Utställningar är till för alla illerägare och illrar. Det krävs ingen stamtavla för att illern ska få delta. När du anmäler din iller till en utställning måste du kolla upp vad som gäller för just den utställningen. Alla utställningar i Sverige och Norge kräver ett giltigt vaccinationsintyg på att illern är vaccinerad med ett giltigt vaccin. Ofta finns en gräns för hur tidigt inpå utställningsdagen illern får vara vaccinerad för första gången, detta för att antikroppar ska ha hunnit att bildas så att illern har ett fullgott skydd mot valpsjuka.
Illern ska förstås vara frisk och inte riskera att smitta andra illrar och det finns även gränser för hur ung en iller får vara som ska ställas ut. Man får inte heller ställa ut dräktiga eller digivande honor.
Har man en iller som har ett fysiskt handikapp, den kanske bara har en halv svans, kan man ställa ut den men får då be om att detta står med i protokollet så att domaren tar hänsyn till felet. Ibland ställs dessa illrar i vanliga klasser och ibland finns det en speciell handikappklass som de ställs ut i.
Ställer man ut sin iller i annat land än Sverige och Norge måste man kolla upp vad som gäller för in och utförsel av iller till just det landet. Mer om det finner man på jordbruksverkets hemsida http://www.jordbruksverket.se/

Olika utställningar
De flesta utställningar som vi svenskar åker på är inom Sveriges och Norges gränser. Det finns även de som reser till Danmark på utställning.
I Norge anordnas vanligen flest utställningar och samma utställningar återkommer ofta vid samma datum år efter år. I Sverige har vi tyvärr lite sämre med utställningar men det brukar i alla fall anordnas minst en utställning per år här.

Överblock över utställningslokal

Bild: Överblick över utställningslokal

Anmälan
Du anmäler din iller i god tid innan utställningen. Vissa utställningar har en begränsad mängd illrar de kan ta emot under dagen så när alla platser är bokade kan man sätta upp sig på en kölista och hoppas på det bästa.
Vad som ska stå med på en anmälan kan man finna på utställningens hemsida.

Förberedelser
Innan man reser iväg på utställning kan det vara bra att ha förberett sig lite. Kontrollera gärna flera veckor innan utställningen att du har alla vaccinationsintyg och att illrarna du tar med är rätt vaccinerade. Gör även gärna en skabbkontroll så att du är säker på att inte illern har ohyra.
Det kan vara smart att köpa med sig handsprit så att du kan desinficera dig om du vill hälsa på någon annans illrar.
Någon vecka innan utställning kan det vara bra att kolla igenom illerns klor så att de kommer ha en bra längd till utställningsdagen. Klorna ska inte vara för kortklippta och inte heller vara för långa. En lagom klo ska ha några mm längd efter pulpan. Se till att klorna blir jämnt klippta.
En del föredrar att bada sin iller dagarna eller dagen innan utställningen för att pälsen ska vara ren och bli extra mjuk. Är illern skitig kan man använda ett milt illershampo men oftast räcker det med att endast skölja av illern. Dock finns det många illerägare som aldrig badar sina illrar och de har inte sämre chans på en utställning så länge illern inte är smutsig.
Kontrollera så att tänderna är utan tandsten. Tandstenen ser man som en gul/grå/grön hinna på tänderna. Man får avdrag för tandsten. Man kan förebygga detta genom att ge illern råa kycklingvingar eller torkade kycklinghalsar att tugga på. De som har illrar som inte äter ben kan skrapa tänderna på dem med en tandskrapa. Detta bör dock endast utföras av kunniga personer då det annars kan skada emaljen på tanden.

Dagen innan man far kan det vara en god idé att tömma illrarna lite extra på energi så att de är trötta under utställningsdagen. Ta på dem sele och koppel och ge er ut på en långpromenad eller ta med dom på en grävrunda i skogen.
Kvällen innan är det även smart att rensa öronen ordentligt så att de blir helt rena. Ibland kan det vara klokt att även kontrollera öronen innan illern ska upp till domaren så att inget smuts har krupit upp ur örongången under natten.
Se även till att transportburen är i ordning och att illern har allt som krävs för resan. Ibland kan en extra transportbur vara väl till pass om det finns risk för att flera illrar i ditt hushåll ska upp för bedömning samtidigt. Detta brukar finnas med som information på utställningens hemsida.

Det är lätt att tänka på allt man ska ha med till illrarna och glömma bort sig själv. Utställningsdagarna brukar vara långa, från tidig morgon till sen kväll. Åker man tur och retur är det inte ovanligt att man är borta mellan 18-24 timmar. Tänk på hur många mål mat du kan tänkas behöva. Det finns ofta någon mat eller fika att köpa på plats men det kan vara smart att ha med sig mellanmål så att man står sig under hela dagen.

Transportbur
Bild: Det brukar bli fullpackat i bilen. Tänk på att packa så att illrarna får ordentligt med syre.

Utställningsburen
Illern behöver en bra bur att vistas i under dagen. Det finns några alternativ att välja mellan. Man kan använda en mindre hundbur, en kaninbur, en riktig utställningsbur, gallerhagar eller canvashagar. Ska man använda sig av hagar, som tar mer plats än en bur brukar man meddela det till arrangörerna om det är så att det är begränsad yta i lokalen.

Många planerar inredningen till utställningsburen långt i förväg och bestämmer sig för ett tema. Illerägare är ett flitigt folk där många gillar att sy och är mycket uppfinnigsrika. Teman kan vara baserade på färg, miljö eller uppfödarnamn.

Se till att illern har allt den behöver i buren och att den är rymningssäker för den iller som ska vistas där. Många små honor kan klämma sig igenom brett galler så var säker på att buren du ska använda är säkrad för din iller.
illern ska ha tillgång till mat och vatten, sovställen och en toalett där den kan utföra sina behov.

Utställningsburar kan se ut på många olika vis. Här är en variant.
Bild: Utställningsbur

Hygien
Hygienen är en viktig del på en utställning. För att minska risk för smittor mellan olika illrar är det mycket viktigt att man håller sig till utställningens förhållningsregler om vad man får och inte får göra. Ofta innefattar det att man ej får låta sin iller vistas på golvet och att man ska vara noga med att sprita sina händer om man hanterar andras illrar.
För att minska risken ytterligare för smittspridning  används ofta illerns egen tranportbur när den ska fram till domaren. Man tar med sin iller i transportburen till "checkpoint". Där anmäler man illerns nummer och när det blir den illerns tur tar en frambärare med sig illern in till domaren. Frambärare eller domare tar sedan ut illern ur transportburen. Frambärare som själv har kontakt med illern brukar använda sig av engångsförkläde och desinfektion.
Domaren spritar bordet där illern ska stå och spritar även sina händer. Finns det godis att muta illern med för att den ska vara lugn hos domaren används engångspinnar så att illern inte byter saliv med någon annan iller.

Innan du lämnar lokalen för kvällen så se till att din plats är städad efter dig.

Domare och bedömning
Många utställningar använder sig av olika domare. Ofta kommer domarna från andra länder än där utställningen äger rum. Sekreterare som sitter med domaren och för protokoll är ofta de som arrangerar eller hjälper till under utställningen.

Domare från olika länder dömer ofta på olika vis. Det läggs större vikt på olika saker. Engelska domare tex vill ofta att illrarna inte ska lukta annat än iller och ger avdrag om illern luktar shampo eller sköljmedel. Lukten läggs det ingen vikt på hos andra domare.

Illern döms för sitt dagsskick. Den får bättre förutsättningar om man varit noga med skötseln.

När illern kommer upp till domaren är den anonym och har endast ett nummer. Domaren ser kön, ålder, om illern är kastrerad eller ej, i vilken klass illern ställs och om det finns något övrigt att ta hänsyn till.
Bedömningen sker vanligen i ett annat rum så att domarna ej kan koppla samman iller med ägare och så att de får lugn och ro vid bedömningen.

Protokoll
Protokollen kan se lite olika ut beronde på vilket land domaren kommer ifrån. Vanligen är det uppstyckat i flera olika delar som ger olika mycket poäng beroende på vad som ingår i de olika delarna. Max poäng är 100.

De finska och svenska domarnas protokoll är mycket utförliga och de finska är indelade i:

1. Bone structure- där man får huvudformen, bröstkorg, svans och benstomme bedömt. Max 20 poäng
2. Mass- där man får muskulatur och fettlager bedömt. Max 15 poäng
3. Eyes and ears- där man får placering och skicket på ögon och öron bedömt. Max 10 poäng
4. Teeth and gums- där man får tändernas anatomi, bett och tändernas och tandköttets skick bedömt. Max 10 Poäng
5. Fur, skin and nails- där man får pälsen, morrhår, hud, klor och trampdynor bedömt. Max 15 poäng
6. Coloration- där man får färg, teckning, mask och nosens färg bedömt. Max 10 poäng
7. Character- där man får temperament, hanterbarhet, hur allert och aktiv illern är bedömt. Max 10 poäng
8. General appearence- där man får illerns helhetintryck bedömt. Max 10 poäng

Efter varje stycke finns det kommentarer på vad som är bra och vad illern har fått avdrag på.
Ibland får man även en liten kommentar om illern längst ned på pappret.

Klasser
Klasserna är indelade efter:

Ålder- 0-1 år är junior, 1-5 år är senior, över 5 år är veteran.
Kön- hona eller hane.
Kastrerad eller okastrerad.
Hårlag- är illern angora ställs de ofta i en egen klass med blandade färger då de ofta är så få.
Färg/teckning- illrarna tävlar mot illrar i samma färg. Om en färgklass har få tävlande så slås dessa ihop med en annan färgklass med få tävlanden.

Ibland finns även en Handikappklass för illrar som har fysiska handikapp.

Aktiviteter under dagen
För att deltagarna på utställningen inte ska ha långtråkigt under dagen brukar arrangörerna anordna olika aktiviteter. Där finns stora lotteribord och ibland kan man få gå tipspromenad eller handla i någon av illerbutikerna som brukar finnas på plats.
Om man inte riskerar att sin iller ska upp för bedömning eller ombedömning (om 2 illrar har samma poäng och tävlar om en prisplats) kan man ibland ta ut sin iller på promenad. Det kan vara skönt att ta en paus från lokalen som är fylld med röster och stark illerlukt och låta illern få springa av sig lite.

Prisutdelning
När bedömningen är färdig räknas alla poäng ihop på protokollet. Man ser sedan vilken iller som fått högst poäng i varje klass och det är denne iller som vinner.
Beroende på klassernas storlek är det olika många illrar som får pris. En stor klass på 40 illrar kan ha pris ned till 6e placering medan en liten klass på 5 illrar bara har pris ned till 2a placering.

Vilka olika priser illrarna kan vinna varierar lite men över lag brukar det förekomma:
Pris för varje klass
Bästa junior, senior och veteran
Bästa färg i alla olika färgklasser
BIS och BIM som innebär Best in show och Bäst i motsatt kön.

Nästan alla illrar som vinner första pris i sin klass har chans att bli Best in show vilket är det finaste illern kan bli. Det utses även den bästa illern i motsatt kön till den iller som blev BIS. Angoror är undantaget på många utställningar här i Sverige och Norge. De får inte vara med och tävla om de högre priserna.

De illrar som tagit hem många priser på utställningar och har vunnit vad som krävs för ett championat kan ansöka om detta i samband med anmälan och dessa delas ut som ett diplom under prisutdelningen. Vad som gäller för att få ansöka om championat brukar finnas på utställningens hemsida.

Oftast vinner man rosetter och de illrar som får de hösta vinsterna får även specialgjorda pokaler. Till rosetterna och pokalerna brukar man få foder/kattsand/sovpuffar eller andra sponsrade saker.

Det brukar även finnas hederspriser som delas ut. Ibland är det priser som går till människor som gjort något extra för behövande illrar och ibland är det priser till illern med längst morrhår eller som liknar en bortgången men älskad iller. Vad hederspriset går ut på bestämmer den som ger ut priset. Vill man lämna ett hederspris anger man det till arrangörerna.

Prisbord
Bild: Prisborden kan se lite olika ut, men vanligen består de av både rosetter och pokaler

Prisutdelning
Bild: Under prisutdelningen tar man med den vinnande illern upp för att ta emot pris

Sponsring
Illerutställningar är helt beroende av sponsring. Vill man sponsra med pengar eller saker brukar detta vara mycket uppskattat. Man kan även anmäla sig som frivillig om arrangörerna behöver extra hjälp under dagen.

Övernattning
Om du vill resa på en utställning som kräver övernattning brukar det finnas tips på stugbyar där man får ha djur på utställningens hemsida.
Det brukar bli billigare om man kan vara flera som delar på en större stuga. Glöm inte att ta med galler eller skivor att spärra av stugan med om inte alla illrar går att ha ihop under natten.

Tänk på att:
Oavsett om din iller får första pris eller hamnar längst ned på prispallen så är din iller världens finaste för dig! Det kan vara de små skavankerna som gör din iller speciell.
Vinner den inte på denna utställning så kanske den gör det på nästkommande utställning. Det kan skilja mellan olika domare, vilka andra illrar som ställs i din illers klass och i vilket skick din iller är just den dagen.

Utställningarna är ju inte bara till för att vinna pris, utan för att träffa trevliga illermänniskor, hälsa på nya illrar, titta på uppfinningsrika burkreationer och umgås och ha trevligt med sina vänner.

Det kan vara en illers små egenheter som gör den speciell, inte att den vinner på en utställning
Bild: Det kan vara illerns små egenheter som gör den speciell, inte huruvida den vinner eller inte på en utställning.

Kom ihåg lista
Vaccinationskort
Handsprit
Utställningsbur
Mat och vatten
Koppel
Människomat
Tops
Illergodis
Lösa pengar
Lådströ
Ev extra transportbur
Kamera
Nummer till utställning och/eller boende
Karta eller vägbeskrivning

Skrivet av JossanH Foto: HannaM, FerretCrow, Illernettan, JossanH

Sajtvärd på Iller.ifokus

  • Redigerat 2020-09-12 14:34 av Grodan
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
FerretCrow
2011-12-08 21:41
#20

Kanon artikel ;)

Annons:
JossanH
2011-12-08 21:56
#21

Tack :)

Och om någon undrar varför den börjar på kommentar 20 är det för att den har legat "dold" som ett test där vi har kommenterat, men dessa kommentarer är nu borta.

Sajtvärd på Iller.ifokus

Ceciliaolucifer
2011-12-08 22:13
#22

Bra artikel! Skrattande

Man kanske kan nämna att det ibland finns handikappklasser?

Angoror tävlar inte högre klasser än förstapris och bästa angora. Dom kan alltså inte bli Best in show eller bäst i motsatt kön.

JossanH
2011-12-08 22:18
#23

#22 Jag ska lägga till ang handikappklasserna, men är det alltid så att angororna inte kan tävla högre eller är det bara en del utställningar som har det så?

Sajtvärd på Iller.ifokus

Ceciliaolucifer
2011-12-08 22:28
#24

#23 Enbart indianerildern som tillåter angoror att tävla i de högre klasserna.

Kanske kan vara en kul notis om anmälningsavgiften, vad den brukar ligga på? Kan vara roligt för en illerägare som aldrig har ställt ut.

kredka
2011-12-08 23:16
#25

Kanon artikel!

Välkommen till ferretplanet.se :)

HannaM
2011-12-08 23:24
#26

Tjusigt=) Med ett tillägg, man får inte heller ställa digivande honor på någon utställning så vitt jag vet.

illernettan
2011-12-09 07:36
#27

En jättebra artikel. Nu får vi hoppas på att fler får upp ögonen för att resa till utställningar. För det är kul och spännande.

Förlåt, men är det bara jag som reagerar på bilden med transportburar i bilen? Det verkar som att transportburarna står längst ned i skuffen. Vill höja ett varnande finger för att placera illrarna så. För ett par år sedan, om jag inte kommer ihåg fel, så var det flera illrar som dog av syrebrist och dom var placerade på detta vis. Själv skulle jag aldrig våga göra så….

Så, snälla, placera illrarna där det finns luft som kan cirkulera.

Hillbiörns illrar finns på Facebook.

Annons:
FerretCrow
2011-12-09 11:22
#28

#27 det är min, emma och roberts packade bil till norge det där och från iller gallret till luckan är det 2dm och lika ända upp till taget och även runt så luft fick dom. och så fort vi stannade öppnade vi även luckan där bak. Flört

illernettan
2011-12-09 14:44
#29

#28 Hoppas du inte tog illa upp. Det var ren omtänksamhet. Så bra att ni stannade och rastade ofta och öppnade bakluckan till dom små liven.

Hillbiörns illrar finns på Facebook.

FerretCrow
2011-12-09 17:07
#30

#29 nej nej nej inte tog jag illa upp inte tanten ;) Förstår hur du tänker i det du skrev. men som sagt hade vi plats runtom för luftning så det inte blir tätt. jag är inte alltid helt knasig i bollen *hihi*

illernettan
2011-12-09 17:22
#31

#30 Va bra GladGlad

Det gjorde så ont när jag fick reda på att illrar dött av syrebrist på grund av klantig ägare Gråter.

Hillbiörns illrar finns på Facebook.

FerretCrow
2011-12-09 17:33
#32

#31 jo det förstår jag. Det är säkert saker som många inte tänker på tyvärr

Gottfridsson
2011-12-10 18:47
#33

Vilken bra artikel Glad

saknar dock en sak. Det är inte bara emaljen som kan skadas av tandskrapan. Skulle illern rycka till, så kan skrapan skada tandköttet.

JossanH
2013-07-24 12:44
#34

Puttar

Sajtvärd på Iller.ifokus

Annons:
VeronicaKahlbäck
2014-01-21 08:08
#35

Puttar den här och passar på att ställa en liten fråga!
Vad är anledningen till att angoror inte får gå upp i dom högre klasserna?

/ Veronica, sajtvärd för Iller.iFokus

illernettan
2014-01-21 08:38
#36

#35 Så var det förr och det var för, som jag kommer ihåg det, att det  var för deras defekter. Hår i och på nosen, dubbla näsvingar, avsaknad av underull osv.

Men nu har alla? utställningar gått i från det som tur är. Angoran är här för att stanna och jag tycker det är positivt att utställningsarrangörerna har tagit till sig det. Personlig åsikt är, iller som iller 😉.

Hillbiörns illrar finns på Facebook.

VeronicaKahlbäck
2014-01-21 10:32
#37

#36 Även jag tycker väl att alla borde ha samma möjligheter. Då med förutsättningen att klasserna bedöms likvärdigt där man inte bedömt snällare exempelvis för att det är en veteran utan det är enligt mej de olika klassernas jobb att jämna ut.

/ Veronica, sajtvärd för Iller.iFokus

FerretCrow
2014-01-21 10:33
#38

Även vissa utställningar utseer ju bästa handicap om det finns tillräckligt för att göra 2 klasser =)

imarobot
2014-01-21 10:38
#39

Vart brukar det vara utställningar? Är det bara östsidan som gäller eller?

Mixxy
2014-01-21 11:05
#40

#39 det beror lite på vart arrangören/erna bor oftast. För några år sedan så anordnades Classic Ferret tex på Axevalla travbana i närheten av Skara.

FerretCrow
2014-01-21 12:15
#41

#40 Stämmer inte alltid hurredu =P Jag åker ju faktiskt 50 mil hihi

Annons:
Mixxy
2014-01-21 12:23
#42

#41 ja sa oftast ;)

FerretCrow
2014-01-21 12:33
#43

#42 hihi ja men jag är ju som jag är oxå, men bor man på platsen gud glömde får man resa =P

VeronicaKahlbäck
2014-01-21 12:50
#44

#39 Man brukar få åka en bit, ofta ordnar man samåkning. Det är vanligt att ordna boende för utställning kan vara utmattande även för oss människor! 
Jag har bara varit på svenska och norska utställningar men skulle säkert kunna åka längre om det inte vore så att det krävde rabiesvaccin, vill inte utsätta mina djur för det "bara för att".

/ Veronica, sajtvärd för Iller.iFokus

JossanH
2014-01-21 12:52
#45

Jag tycker också angoror alltid borde tävla om högre placeringar. Desto viktigare kan jag tycka att lyfta fram de angoror som är bra och har en friskare/sundare exteriör! Jag satt sekreterare en gång när en angora bedömdes, som var det värsta jag sett! Krokig svans, extremt liten, andingsproblem, extremt bettfel, dålig päls, sneda bakben etc. Då har aveln gått snett. Därför viktigt att lyfta fram de som har ett friskt utseende :)

Sajtvärd på Iller.ifokus

illernettan
2014-01-21 16:54
#46

#45 Hear, hear…….🙂.

Hillbiörns illrar finns på Facebook.

Grodan
2014-02-06 21:22
#47

Tänk att jag har missat denna.

Super, tror här är svar på det mesta. Har bara några frågor.

Vad är ett giltigt vaccinationskort? Vilka vaccin är giltiga? Om man har omplaceringsiller och inga papper, hur gör man? Hur många veckor innan utställningen skall illern senast vara vaccinerad?

Får illrarna sitta i sådan här transportbur hela dagen om man inte har utställningsbur eller hage (tex saknar matta till sin hage o därmed inte får ha den)? 

Transportbur


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

JossanH
2014-02-06 21:48
#48

#47 Vad är ett giltigt vaccinationskort? Ett vaccinationskort från en veterinärklinik som har stämpel och visar att iller är vaccinerad och när. Vilka vaccin är giltiga? Det som vanligen används är Febrivac D. Övriga vacciner som olika utställningar godkänner vet jag faktiskt inte, men det räcker med Febrivac. Om man har omplaceringsiller och inga papper, hur gör man? Det enda papper du behöver är vaccinationskort. Har du inget så får du vaccinera om illrarna för att få ett godkänt vaccinationskort, alternativt prata med veterinären som vaccinerat om du kan få ett nytt intyg, men det är nog få som utfärdar i efterhand. Hur många veckor innan utställningen skall illern senast vara vaccinerad? Oftast är det nog 14 dagar som gäller.

Sajtvärd på Iller.ifokus

Annons:
FerretCrow
2014-02-06 21:49
#49

#47 Vacinkort får du av veterinären vid vaccinering där det är underskrivet med vettens namn, datum för vaccin och vilket vaccin illern fått och i sverige ger man febrivac dist. och skall vara vacinerad senast 14 dagar innan för svensk utställning, skall du utomlands måste du ge rabies senast 21 dagar innan.
Illern behöver ingen stamtavla för att ställas om det är sådana papper du menar.

Jag skulle inte råda till att ha illern i en atlas 40 en hel utställning. då får den sitta fär kanske hela resan dit verkligen hela dagen då utställningar kan hålla på från 7-23 och sedan resan hem igen.

krisade för mig en gång då min minsta hona traskade ut ur den stora utställningsburen och då fick hon varvas med promenad utanför lokalen, mys i min famn och vara i ena denna atlas 40 på bilden. men ska då tillägga att det är en tös på 500g så det var ju stort för henne iaf.

Har du hage men saknar matta kan jag tipsa om att köpa vaxduk på meter vara, det använder många =)

Grodan
2014-02-06 22:20
#50

#48 + #49

Tack för era svar.

Duger alltså ett vacc.kort med bara en stämpel?

(bägge illrarna är ju grundvaccinerade, den ena kanske dock inte fått vaccin på 2 år)


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

JossanH
2014-02-06 22:29
#51

#50 i dagsläget finns det i get som heter "grundvaccination" då du endast behöver ta en spruta för att ha ett fullgott skydd i ett år oavsett om illern är vaccinerad tidigare eller inte. Däremot krävs det att illrarna ska vara vaccinerade senast 1 år innan utställning (eller däromkring). Ska du ställa den iller som inte blivit vaccinerad senaste 2 åren måste han vaccineras först. Mina v-kort har en stämpel och en signatur och datum när vaccinationen är utfärdad.

Sajtvärd på Iller.ifokus

FerretCrow
2014-02-06 22:36
#52

#50 japp ett kort per iller och en stämpel går bra sålänge den fått det senast 14 dagar innan utställning och inte hunnit bli äldre än 1 år. När funderar du på att åka på utställning?

Grodan
2014-02-06 23:35
#53

LOL, jag låter korkad, jag vet ju hur vacc.kort ser ut. Har flera liggandes här. Men har just nu inga till de illrar som bor här.

#51 Bra. En spruta räcker då.

#52. När jag blir rik kanske?

Äh, jag är bara så sjukt nyfiken. Och tror att det kan vara kul att ställa ut. Men just nu är jag för fattig.


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

JossanH
2014-02-06 23:42
#54

#53 ja det är ju det värsta- det kostar så mycket pengar! Men det är ju väldigt kul :) Har själv funderat på hur vissa personer har råd att åka på utställning nästan varje eller varannan helg, ibland till flera olika länder, med båt och flyg och bil. Jag förstår det bara inte.. Själv sparar man till en per år typ ;)

Sajtvärd på Iller.ifokus

FerretCrow
2014-02-06 23:57
#55

Håller med jossanH att det kostar och förstår inte heller hur folk åker så ofta och även andra länder. Här försöker jag åka på iaf 2 per år och oftast en svensk och en norsk. man får spara, spara och spara. jag ser det som lite semester samtidigt =)

Annons:
Upp till toppen
Annons: