Annons:
Etiketteravelartiklar
Läst 7511 ggr
Faxlin
2006-02-07 21:50

När det är dags för iller honan att föda sina valp

Lite om förlossningen och tiden före/ efter den.

Nu är det så äntligen dags för din hona att få sina valpar. Det är nu allt kan hända. Det är också nu det är störst risk för dig att förlora din hona.

Om du är ovan vid iller kan det vara svårt att märka när något är fel. Om något går fel så krävs det snabba åtgärder för att man ska ha en chans att rädda åtminstone honans liv. Nu är det inte alltid det går ändå. Så erfarenhet av illrar är direkt nödvändigt innan man sätter sin hona i sitsen att bli parad. När det är en vecka kvar innan förlossningen se till att du har en veterinär i närheten som du kan ringa till om något går fel.
När värkarna sätter igång kan väntan bli lång, men den första valpen bör komma inom en timme från det att de riktiga värkarna satt igång. Även om du har en iller som inte vill ha dig med vid förlossningen är det bra om man håller ett öga på dem med jämna mellanrum. Har du tur har du en hona som gärna låter dig dela upplevelsen med henne och du får vara med under hela förlossningen. Se till att du har nödvändiga saker förberedda:

  • Rena handdukar
  • En steril sax
  • Kirurghandskar
  • Ljummet vatten
  • Vetegroddolja

Anledningen till vetegroddoljan är att om det blir en utdragen förlossning kan du behöva hjälpa din hona med lite energi, det får hon av oljan. Dock innehåller den A-vitamin som är skadlig i för stor mängd så ge bara lite grann. Ett par slickar brukar vara tillräckligt.
Saxen kan du behöva om honan behöver hjälp med navelsträngarna och handdukarna för att hjälpa till att torka valparna torr om det blir för mycket för henne. Oftast klarar honan det hela själv och du kan sitta bredvid och bara njuta av att se de små valparna födas och sedan börja dia. Valparna ska söka upp tuttarna på en gång när de blivit rena och torra, annars får man hjälpa dem. En iller valp är väldigt liten och skör och behöver snabbt få i sig näringen från honans mjölk. När förlossningen är över, se till att låta dem vara i fred i början. När du märker att honan lämnar valparna för att äta och göra sina behov kan du passa på att ta bort de blodiga filtar hon haft hos sig under förlossningen. Bädda rent och torrt och se till att alla valpar är livsdugliga. Är någon död avlägsnar du denna och ser till att de andra mår bra. Det är viktigt att valparna är på ett ställe där det inte drar på dem då de är mycket små och känsliga. Se till att de har det varmt och skönt. Jag brukar bädda med fleece filtar som är lite varma och gosiga. Nu kommer du att märka att det blir ett par rätt lugna veckor. När valparna förhoppningsvis inte ställer till med några bekymmer. Men även här finns det självklart undantag som bekräftar regeln.  

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2006-02-07

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

  • Redigerat 2021-09-02 09:50 av Niklas
  • Redigerat 2020-09-12 14:32 av Grodan
Annons:
[Fanny15]
2015-04-30 10:17
#1

hur långt tid tar det för en iller hona att födda sina ungar

illernettan
2015-04-30 10:38
#2

Olika från gång till gång. Vissa passar på att föda när ingen är hemma eller under natten. Får faktiskt erkänna att jag har aldrig tagit tid.

Hillbiörns illrar finns på Facebook.

[Fanny15]
2015-04-30 13:54
#3

Okej men om hon födder 2 nu och hon har kvar ungar i magen kan det ta flera dagar tills hon föder dom sista

FerretCrow
2015-04-30 16:46
#4

#3 Nej blir det uppehåll flera timmar är det viktigt stt åka in med honan. en valp kan fastna i kanalen eller att värkarna har avstannat helt enkelt

illernettan
2015-05-01 09:47
#5

Instämmer med FerretCrow, då är det dags att åka akut till veterinären för hjälp. Kom ihåg att även ta med de nyfödda valparna, dom är helt beroende av mamma iller.

Hillbiörns illrar finns på Facebook.

Upp till toppen
Annons: