Annons:
Etikettersjukdomarartiklar
Läst 12864 ggr
Faxlin
7/13/06, 4:37 PM

Aplastisk anemi

Tecken syns hos djur som har löpt en månad eller längre (de kan löpa upp till 180 dagar om de inte paras) och inkluderar depression, svaghet i bakbenen som verkar komma plötsligt och aptitförlust. Det kan även uppstå tydligt håravfall och skallighet på kroppen.

En av dödsorsakerna på okastrerade honor och de som används i avel är just, Aplastisk anemi.
Dödsorsaken beror på höga nivåer av hormona östrogen, dessa produceras under honans löpnings period. Det i sin tur dämpar produktionen av vitala vita och röda blodceller i benmärgen.

 Denna dämpning är oåterkallelig allt eftersom sjukdomen fortskrider och döden kommer av allvarlig anemi, blödningar (eftersom blodet inte kan koagulera ordentligt),och i andra hand på grund av att bristen på tillräckligt med vita blodkroppar gör illern extra mottaglig för bakterier. Då de vita blodkropparna i vanliga fall bryter ner bakterierna innan de ger bestående skador i kroppen.

Symtomer vid anemi är:
Om man undersöker tandköttet närmare kan man se att det är ljus/ljust rosa eller rent av vitt. Även under huden kan man se mörkare områden som tyder på att det finns små blödningar där.
Om man hittar dessa tecken på sin iller bär man åka in till veterinären och begära en komplett blodkroppsundersökning. Detta måste tas för att man ska kunna veta hur stor skada anemin gjort på illerns benmärg. Först efter svaret på dessa prover kan man bestämma om fortsatt behandling eller ej. Om sjukdomen har övergått i allvarlig finns det inget botemedel att få och inga behandlingar att använda för att få illern att må bra. Då är det bara avlivning som finns kvar som alternativ.

Om sjukdomen upptäcks i tid kan man dock sätta in behandlingar och hoppas på att det hjälper. Olika behandlingar som brukar användas är kastrering, blod transfusioner och annan stödjande behandling.

Källa:
Dr.S. Brown
SLU
SVA
VMD

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2006-07-13

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Annons:
elinn
7/13/06, 4:57 PM
#1

Intessant Åsa! Jättebra artikel =)

En undran bara; är det endast okasterade, löpande honor som inte tas ur löpet som kan drabbas av den här sjukdomen eller kan vilken iller som helst drabbas?

// ElinN

Faxlin
7/13/06, 5:04 PM
#2

Även kastrerade honor och även hanar kan drabbas av anemi. Men risken är mycket, mycket liten.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Roxanne
7/14/06, 11:34 AM
#3

Super bra artikel Åsa! Skrattandemen när bör man kastera en hane då?

Grisknorr
7/14/06, 12:08 PM
#4

Ja,och när bör man kastrera en hona? När blir illrar könsmogna?

Och löper dom ofta? Mer än 1 gång per år?

Nea
7/14/06, 12:44 PM
#5

En hane kan du ha okastrerad en längre tid om du nu står ut med lukten och revirmarkeringen. Brukar säga att en kastrering skall vara när illern är minst 6mån.

En hona löper 1gg/år men säsongen för illrar som är inomhus kan vara väldigt länge. Vissa går in i brunst i januari och går inte ut ur brunst förens i oktober.

Roxanne
7/14/06, 12:45 PM
#6

#5 tack så hemskt mycket! :) Nu ska jag tydligen plugga på iller i ett år till eller tills jag är 18! lika bra att börja! :)

Annons:
Grisknorr
7/14/06, 12:47 PM
#7

Så man ska kastrera honor oxå när dom är minst eller halvår, eller gäller det bara hanarna?

Nea
7/14/06, 12:57 PM
#8

Honorna med. Halvår är den minsta åldern som kastering bör göras. Om en hona eller hane inta har börjat gå in i brunsten vid 6mån ålder kan man vänta.

Roxanne
7/14/06, 1:04 PM
#9

#8 så en iller som man ska kastrera får inte vara i brunst?

Grisknorr
7/14/06, 1:10 PM
#10

#9: Stackarn Nea, vad vi frågar mycket =P

Roxanne
7/14/06, 1:10 PM
#11

#10 hihi jaa, hoppas att hon bara tycker att detta är kul, att komma till hjälp för andra, det tycker jag är roligt iaf :)

Nea
7/14/06, 1:26 PM
#12

Jodå det går. Sedan beror det mycket på veterinären. Vissa vill ha honor i brunst när de kastrerar andra vill inte det.

När det gäller hanar tror jag det kvittar eftersom det är ett enklare ingrepp. 

Det är lungt, bara kul att svara. Hoppas att någon rättar mig om jag svarar fel så ni inte får fel info. Flört

Faxlin
7/15/06, 7:35 PM
#13

Honor kan man vara tvungen att kastrera tidigare om man har otur och de går i tidig brunst. Har varit med om en honor som gått i brunst redan vid nte fullt 4 månader. Om man då behåller en sådan hona okastrerad så kan det ju ställa till problem innan hon är sex månader. ;-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Annons:
Nea
7/15/06, 8:20 PM
#14

Åsa: Brukar vet kastrera då? Är inte det vanligaste då att man ger dem en p-psruta eller försöker ta dem ur brunst med hjälp av en steriliserad hane eller hane som inte tror att han är kastrerad trots att han är det?

Faxlin
7/15/06, 8:23 PM
#15

De fall jag varit med om så har honorna blivit kastrerade. ;-)
Fast personligen tycker jag det är tidigt. Men det är ju upp till veterinärerna och de som äger iller honan. Men mina skulle inte jag välja att kastrera så tidigt. Men det är min personliga åsikt i det hela. Ville bara belysa att det händer undantag. ;-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Nea
7/15/06, 9:17 PM
#16

Okej. Trodde inte att vet. gjorde det. MEn normalfalet är vid 6mån ålder.

Jag håller med dig Åsa, 4mån är lite tidigt att kastrera både hona och hane.

Faxlin
1/16/07, 2:58 PM
#17

Puttar upp denna tråd då det står en del läsvärt här i.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

[tiiia]
1/16/07, 7:50 PM
#18

det är en suverän artikel. :)

ViktorMarina
1/16/07, 11:48 PM
#19

puttar upp lite grann :)

gwen
1/17/07, 9:59 AM
#20

Halloj!

Som ni kanske läst i andra trådar har min iller just diagnostiserats till svår anemi (blodvärde 90, vad jag förstår ska det ligga över 140). Hon har dessutom fått diagnosen inulinom.

Min hona är dock kastrerad sedan massor av år tillbaka. Vad kan det då bero på? Mina veterinärer hade ingen aning vad blodbristen kan komma av. Magsår uteslöts dock… Ev trodde de att någon annan cancer kan ligga bakom, ev i ryggmärgen, som gör att kroppen inte lyckas procucera tillräckligt med blod. Hon producerade dock förtfarande nya vita blodkroppar så de visste inte om hon kunde bli bättre eller om det var påväg utför. Likaså hade de ingen behandling förutom att ge nenne mycket protein och vitaminer, och det gör jag ju redan… hmmm. tråkigt!

Annons:
sarae
1/17/07, 2:24 PM
#21

#20 jag har fakriskt ingen aning om vad det beror på…men anemis kan de väl få om kroppen producerar för mycket vita blod kroppar och för lite röda blod kroppar? eller är jag ute å cyklar?

Hemskt när man inte vet, men prova att ring till Torkel Falk om du inte redan pratat med honom. han är verkligen duktig på just illrar

Nettan
1/17/07, 2:35 PM
#22

Gwen: Jag kanske är helt ute och cyklar nu. Men hur ser din honas vulva ut? Är den svullen?
Jag satt och klurade lite här, om en hona som har binjuresjukdom kan få svullen vulva och mer hormoner i kroppen. Kan den då inte också råka ut för aplastisk anemi?

gwen
1/17/07, 3:37 PM
#23

#22, intressant fråga. Min stackars sjukling har senaste månaderna besvärats av analsäcksinflammation. Hon var varit hos vet 3 ggr senaste 3 månaderna och spolat körtlarna. Men svullen vulva och binjuresjukdom borde väl inte kunna misstagas för analsäcksinflammation? Eller kan det tänkas att illern pga binjuresjukdomen kan ha fått även analsäcksinflammation? Hmmm…

Låter intressant dock. GÄllande binjuresjukdom, går det att behandla eller är det operation som gäller även där?

sarae
1/17/07, 3:48 PM
#24

#23 binjure tumörer behandlar man antingen med medicin eller operation. Det beror lite på vilken binjure tumören sitter på…den vänstra är nämligen lättare att operera än den andra…nu har jag kollat lite och anemi kan man få till följd av binjure tumör eller Hyperadrenokorticism Det brukar då synas på blodprovet, även tillsammans med lymfopeni (brist på vita blodkroppar)

Man brukar kunna se om binjurarna är förstorade med ultraljud (normal storlek är ca 7x3mm)

man kan operera om tumörer endast finns på en av njurarna, däremot är den högra svår att avlägsna. Annars så får man medicinera, men tyvärr brukar behandligen ha en rätt dålig verkan på just iller….

Nettan
1/17/07, 6:02 PM
#25

Men det är ju precis som Gwens lilla raring, hon har ju för lite vita blodkroppar.

Gwen: begär ultraljud snarast möjligt.

gwen
1/18/07, 9:10 AM
#26

De har redan kollat upp henne med ultraljud hela 2 ggr grundligt. De hittade även en cysta vid ena njuren, men veterinären trodde inte att den hade med saken att göra utan att det bara var en "ofarlig" cysta.

Är binjuren och njuren samma sak förresten?

Vet ni hur binjuretumörer bahandlas medicisnkt om man inte behandlar med operation?

Tror det är lönlöst att operera henne då hon är rätt gammal + att hon ju har flera olika diagnoser.

[tiiia]
1/29/07, 3:38 PM
#27

Nu puttar jag upp denna så att den kan läsas igen. ! Flört

Annons:
samwise
1/29/07, 3:40 PM
#28

Men då låter det som om det bästa är att låta henne få ungar då ska hon slippa det här.

[tiiia]
1/29/07, 3:43 PM
#29

#29 nej det bästa är att kontakta vetrinär och kastrera henne omedelbart så att hon slipper anemi, dessutom så är riskerna alltid stora vid illeravel, hon kan lika gärna dö vid förlossningen eller under graviliteten. chansa inte. tänk på din iller.

gwen
1/29/07, 3:49 PM
#30

Nä, det är ingen lösning. Du måste ändå Kastrera din iller senare, annars kommer hon gå i löp gång på gång på gång, och du kan inte lösa problemet på det sättet. Du vet ju dessutom inget om deras bakgrund, är de släkt (syskon), har de sjukdomar i släkten. Som nån annan sa så är danska illrar dåliga att avla på så gör inte det som lösning. Man kan inte avla på djur hur som helst… Vad ska du göra med valparna sen? Det verkar som (inte för att vara taskig) som om du är i nybörjarstadiet vad gäller illrar och då är det kanske inte så smart att avla på dem. Det krävs även lite av dig då…

hon/han lider inte av kastreringen, gör du den så får hon inga problem och löper inte ihjäl dig. Inget svårt alls, du lämnar in dem hos veterinären, och några få timmar senare får du tillbaka dem. nästa dag är de uppe på benen igen som om inget hänt…

De lider mer av att vara okastrerade som de är nu!!! Det fixar du! Glad

Och om du känner att du inte har koll på situationen så föreslår jag att du kanske överväger att omplacera dina illrar till någon som är mer illervan. kanske grymt att säga det, men kanske är det bäst, iom att du inte själv valt att skaffa dem utan bara fått dem lämpade hos dig. Vi illergalningar tycker iaf att det är bra att du söker hjälp här, istället för att bara låta det vara…

Nea
1/29/07, 4:08 PM
#31

#26 Binjure och njure är inte samma ska. Binjurarna är små och sitter på njurarna. Binjurarna är ett helt endokrint organ d.v.s de producerar endast hormoner.

Njurarna deltar i rening av blodet. De ser till att det som är bra för kroppen återvänder och det som är dåligt kissas ut.

Binjureproblem behnadlas medicinskt med Lupron.

Robinsnel
1/29/07, 4:13 PM
#32

eller om det gäller insulinom med cortison, dock tror jag #26 redan fått svar på frågan av vet och är igång med behandling..

gwen
1/29/07, 4:26 PM
#33

#31, jag hade faktiskt inte fått svar på skillnaden på binjure och njure, så det var bra!

#32, gött, du har koll. Min iller går på insulinombehandling nu med kortison och behandlinge fungerar än så länge mycket bra. inga spasmer knappt längre och hon är förvånandsvärt pigg och aktiv. Mycket bättre än förr… Skönt nog! :-) Men men… det är ju en tidsfråga.

gwen
1/29/07, 4:29 PM
#34

Förresten, de vet fortfarande inte vad anemin på min kastrerade insulinom-hona beror på… Min förhoppning är att det har med insulinomen att göra, men det är nog en alltför enkel lösning. Hon går iaf på  superdupermegadiet för att ha en chans att bilda nytt blod, för det gör hon iaf, frågan är bara om hon bildar tillräckligt. B-vitaminer och rått kött senaste månaden…

Annons:
Robinsnel
1/29/07, 6:21 PM
#35

superdupermegadiet hehe :D. Vita-Be tabl för katt kan du krossa o ge, det är bra för illrar som inte får i sig/tar upp otillräckligt med b-vitaminer. ett tips..

gwen
1/29/07, 8:14 PM
#36

#35 Min veterinär tipsade om öljästtabletter. Har även hittat liknande tips på en amerikans sida. Så jag har köpt mänlkliga öljästtabletter och mosar i en halv tablett i morgonens medicin-grädde. Det går ner utan problem. Vita-Be tabletter funkar säkert precis lika bra. Köpte faktiskt det häromdagen, bara på prov. Hon på djuraffären sa att katter älskar dem, tveksamt trodde jag, men provade ändå att köpa. Min iller gillar dem inte naturella, hehehe… så jag ska ta och testa mosa ner dem, precis som du säger! Tack för tipset!

Upp till toppen
Annons: