Annons:
Etiketterövrigtartiklar
Läst 6042 ggr
Faxlin
2006-09-30 12:55

Fira Vegetariska världsdagen!

Söndagen den 1 oktober firas Vegetariska världsdagen runt om i världen, och självklart även här i Sverige. Djurens rätt har skrivit en fin artikel om detta. Så jag tänkte dela med mig av den till alla er här inne.

Besök på Livsmedelsverket På central nivå kommer Djurens Rätt att sätta skolmaten i fokus. I anslutning till världsdagen kommer vi att träffa representanter på Livsmedelsverket för att diskutera verkets riktlinjer för skolmaten. Många kommuner följer strikt de rekommendationer om skolmat som Livsmedelsverket tar fram. Därför är det viktigt för oss att påverka innehållet i dem. Under vår träff med Livsmedelsverket kommer vi bland annat föra fram att det måste tas fram riktlinjer som slår fast att även barn inom förskolan bör garanteras rätten till vegetarisk/vegansk skolmat.   Prova vego på söndag! För dig som inte är vegetarian är den här dagen ett utmärkt tillfälle för dig att prova på vegetarisk mat. Varför inte provlaga en ny spännande maträtt till middag eller välja en vegorätt om du äter ute på en restaurang. Recept på vegomat kan du hitta bland matbutikens receptblad, i kokböcker eller genom att söka på internet. Kanske har du gått länge och funderat på de här frågorna men inte tagit steget. Ta det steget söndagen den 1 oktober, om så bara för en dag!   Aktiva tips! För dig som är vegetarian eller vegan och vill uppmärksamma dagen kommer här några bra tips.

  • Bjud dina vänner på en härligt djurvänlig och god söndagsmiddag, särskilt vänner som inte är van vid vegomat. Överraska dem!
  • Dela ut häftet "Vägen till Vegoland" till intresserade arbetskamrater, skolkamrater, vänner, släktingar eller till andra intresserade i din närhet. Beställ häftet från Djurens Rätts kansli.
  • Ett bra sätt att få upp ögonen på folk är att skriva insändare och debattartiklar. Du kan antingen skriva en allmän insändare om vegetarism eller så kan du ta upp ett speciellt krav, till exempel att elever i skolan ska garanteras rätten att få vegetarisk/vegansk mat. Eller varför inte föra fram de äldres rätt inom äldrevården och ungdomar som omhändertas och placeras på LVU-hem att få vegomat.
  • En populär aktivitet är att bjuda på vegomat på stan. Det brukar dra till sig mycket folk. Samla ihop ett par kompisar och hjälps åt, det är roligt att ge bort smakprover på mat och folk blir alltid intresserade och förvånade att vegetarisk mat smakar så gott. Kontakta Djurens Rätt om du behöver tips och hjälp med en sådan här grej.


Ät god, djurvänlig mat den här dagen. Det är miljontals människor som gör det världen runt varje dag. Lycka till om du gör en god gärning den här dagen, själv eller tillsammans med dina vänner.

Författare: Gabriella Terneborg
Publicerat: 2006-09-28

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2006-09-30

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Annons:
Madde
2006-10-01 15:55
#1

Jättebra Aritikle åsa. =) Skoj att du har fått med en bild på lite grönsaker. =) Gör att artikeln blir lite mer levande.

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Faxlin
2006-10-01 16:17
#2

Ja, idag ska man således äta vegetariskt. Hur många är det som planerar att göra det?

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Lotta_A
2006-10-01 16:31
#3

jadu. jag är vegeterian på heltid så det blir vegetarskt som vanligt, men man kanske ska laga något extra smarrigt! :)

Madde
2006-10-01 17:55
#4

Hmm vegetariskt blir det inte ofta men mycket grönsaker för det är riktigt gott. =))) Går inte en dag utan att jag äter grönt.

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

ang3lica
2006-10-01 19:35
#5

#3 Samma här! Så i dag ska jag fira med en pizza! Skrattande

NeoTech
2006-10-01 20:01
#6

O vi som avskyr o äta vegetariskt då, gör det ngt om vi skiter i det hela fullständigt? ;D

Annons:
smurfb
2006-10-01 23:30
#7

Äter vegetariskt alltid.. utom kanske ostlöpe som får slinka med ibland.. oooost är ju så gott.

Upp till toppen
Annons: