Annons:
Etiketterövrigtartiklar
Läst 6862 ggr
Faxlin
8/23/06, 5:26 AM

Allergisk mot iller?

Ja nu börjar omplaceringarna komma på grund av "allergiska" omplaceringar. Många kanske vet att de är i riskzoonen men kollar inte upp det. Så här kan du göra i alla fall.

Allergi

Att man är allergisk mot många andra pälsdjur behöver inte betyda att man är allergisk mot iller. Men man kan vara det. Illern har precis som andra pälsdjur päls och kan således ge allergier.
Det finns olika ämnen i de olika djurens pälsar som framkallar allergier.
Dessa allergiframkallande egenskaperna skiljer sig från djur till djur. Men misstänker man allergi problem kan man testa  detta, även mot iller. Så varför inte kolla innan när möjligheterna finns.

Om man misstänker att man kan vara illerallergisk (t.ex. om man redan är allergisk mot många andra pälsdjur) så kan man utföra ett s k prick-test på Allergisektionen SU/Sahlgrenska. Ett lättare och mer tillgängligt sätt är också att ta ett blodprov som sedan skickas till större Allergilaboratorier i landet (Sahlgrenska, KS Stockholm, Pharmacia service ab exempelvis) där ett CAP-RAST test utförs. Man kan sedan få besked om man är allergisk mot illrar eller inte. Tänk på att allergier är något som utvecklas med tiden. Fundera över vad som händer om du eller dina barn utvecklar allergi ett par månader efter att ni skaffat iller.

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2006-08-23

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Annons:
Madde
8/25/06, 3:13 PM
#1

En mycket intressant artikel. Något som alla som funderar på och skaffa iller bör läsa först. Sen kolla allergi och sen införskaffa sig en liten kompis. =)

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Upp till toppen
Annons: