Annons:
Etiketterätbart-för-matte-o-husseartiklar
Läst 10469 ggr
Madde
11/24/06, 7:12 PM

Iller Pepparkakor.

Ja då har jag bakat mina allra första illerpepparkakor och många fler kommer det bli. Även du kan bli en av de som äger en sån.

**Bakdags inför JUL

Bakdags inför JUL 

**

Nu har jag hittat Illerpepparkaksformar i metall. Och de ser verkligen ut som en iller.  

Så nu tänkte jag visa er hur de blir när de väl är bakade. =) Stod idag och bakade och kavlade och även garnerade för och visa er hur de kan ser ut. (Ni får ha överseende med garneringen då den inte blev SÅ fin.)

Japp då är Madde i fart med och baka pepparkakor

Japp då är Madde i fart med och baka pepparkakor

här ser ni den fina formen av en iller

här ser ni den fina formen av en iller

Den var väldigt smidig och använda så den kan jag verkligen rekommendera. Den finns i ett antal av 30st. "Så det är först till kvarn som får mala."

Många blev det på en plåt.

Många blev det på en plåt.

Den växer sakta i ugnen

Den växer sakta i ugnen

Många pepparkakor

Många pepparkakor

Nu är det dags och garnera dem. Lättare sagt än gjort.

Ni får ha överseende om de inte är allt för vackra. =)

Ni får ha överseende om de inte är allt för vackra. =)

 

De här pepparkaksformarna kommer att finnas till Salu på de närmaste träffarna som Skills kommer och medverka på. Men går även och få de hemskickade om man så vill det. Tänkte även dela med mig av ett recept på pepparkaksdeg så att ni blir lite inspirerade inför den kommande julen.

1 st - Skills medlem 60kr

**1st - Icke medlem 80kr

**

Recept på Pepparkakor 

Tid: 5 timmar      ca 300 st

Du behöver:

300 g smör (eller margarin)
5 dl socker
1 dl ljus sirap
1 msk malen ingefära
2 msk kanel
1 msk malda kryddnejlikor
2 tsk kardemumma
1 msk bikarbonat
2 dl vatten
15 dl vetemjöl

Gör så här:

Låt smöret bli rumsvarmt. Rör smör, socker och sirap till en jämn smet. Använd gärna elvisp när du gör pepparkaksdegen.

Rör sedan ner ingefära, kanel, kryddnejlikor, kardemumma och bikarbonat. Tillsätt sedan vatten och sist mjölet. Använder du inte elvisp - knåda då in mjölet i degen på ett bakbord.

Låt degen ligga i kylskåp minst 1 dygn insvept i folie.

Tag fram en bit i taget av degen och kavla ut den tunn på ett bakbord. Tag ut kakor med mått och lägg på kalla smorda plåtar eller med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 200-225 grader i 4-5 minuter.

Text och foto: Madelene Vikström (Christian Teckenberg)

Av: Madde

Datum för publicering

  • 2006-11-24

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Annons:
Nettan
11/24/06, 8:31 PM
#1

Vilka träffar kommer skills att medverka på?
Den i Nyköping i morgon?

Faxlin
11/24/06, 9:06 PM
#2

Japp Nettan, den som är i Nyköping i morgon. Där finns formarna att köpa för dem som vill det.

Superbra artikel Madde, jag är djupt imponerad. och självklart måste man bara ha en sådan form. För visst ska jag baka pepparkakor och bjuda på i jul. Och då bör det ju vara illrar ;-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Ferret.YinniZ
11/24/06, 10:52 PM
#3

jag vil ha en form!:D och jag komemr dit:D

Faxlin
11/25/06, 3:03 AM
#4

#3: Såååå fuskigt att du får åka och inte jag. Men jag får trösta mig med att jag ska sova hos mina skyggisar i stallet i morgon. och hinna med och åka och kolla på vagnar till hästen och nacka jobb :-)
Det är den här jobbrejen som gör att jag inte kommer. Men det kan ge mig lite extra pengar nu till jul, så det kändes rätt viktigt. och tänk, då kanske jag kan köpa mig en form jag med ;-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Madde
11/25/06, 4:33 AM
#5

Japp såna pepparkaksformar finns att köpa i morgon lördag. Självklart så finns de till salu i  morgon, på träffen hos Sara E i göteborg i december.

Lovar att de kommer en artikel om träffen hos sofie och manne. =)

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Madde
11/25/06, 4:35 AM
#6

Hmm undrar vad tomten kommer med ÅSA. =))) hihi kram

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Annons:
Faxlin
11/25/06, 6:18 AM
#7

#6: Vi får väl hoppas på en tomte som kommer iför tid då ;-)
Kram gumman, och sov om du ska orka med någon träff ;-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

ferretgirl
11/25/06, 12:06 PM
#8

Mmmmmm, ser jätte goda ut, köpte en i koppar när jag var på iller thrillern i oktober. Har inte testat den än, men det kommer. Och man behöver ju inte stå med jobbet att blanda ihop alla ingredienserna till pepparkakorna när det finns färdig deg som är lika god.

ronja
11/25/06, 4:20 PM
#9

jag skulle gärna vilja ha en sådan form hemskickad.. då jag tyvärr inte har möjlighet att åka på ngn träff.. vem gör jag beställningen till?

Faxlin
11/25/06, 5:18 PM
#10

Tror det är klarsferrets. Men det kan du få bättre information om när de kommer in igen. Förhoppningsvis senast i morgon;-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Smex
11/25/06, 9:40 PM
#11

Jag har en nu!!

Så vi kan också baka tuffa pepparkakor. =)

Faxlin
11/25/06, 10:20 PM
#12

#11: Vad skojigt. Visar du dina pepparkakor här inne sedan?

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Smex
11/25/06, 11:10 PM
#13

#12 åh ja. Eller det beror på om det ser ut som illrar. =P

Annons:
Faxlin
11/25/06, 11:23 PM
#14

Fast jag tycker det vore skojigt. Hmm, nu börjar det pysa upp en liten tävlings ideé här :-) Fortsättningen följer i en annan tråd :-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Illercafe
11/25/06, 11:54 PM
#15

Jag köpte en av Kirstens dyrebutik idag, kostade bara 32 dkr så här ska bli illerpepparkakor i jul…

klarsferrets
11/26/06, 12:41 AM
#16

ja det stämmer åsa dom fins hos mig klarsferrets . så det är bara att pm eller sända ett mail på ac.klar@telia.com så talar jag om hur ni ska gå vidare

Abstinens
11/26/06, 9:02 PM
#17

Hej

Hur många pepparkaksformar har du?

Skulle väldigt gärna vilja ha en sådan till helgens julbak.

Om du har några kvar och är i lindesberg så kanske vi kan fixa det då jag också bor i lindesberg.

klarsferrets
11/26/06, 9:08 PM
#18

#17 har sänt ett pm till dig.

till alla ni andra sänd gärna ett mejl till ac.klar@telia.com så får ni mer info om betlaning

Faxlin
11/26/06, 9:15 PM
#19

Du har inte så många kvar nu va klarsferrets. det är lite först till kvarn som gäller om jag förstått det rätt:-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

klarsferrets
11/26/06, 9:21 PM
#20

mm det stämmer det finns inte många kvar.

Annons:
Madde
11/27/06, 12:26 AM
#21

Hej Abstinens.

Jag har om du vill köpa en form, så har jag några här hemma. De ska visserligen bli julklappar och så. Men då jag ska ner till Klarsferrets så kan jag se till att jag tar hem en därifrån nästa vecka. =)

Om du vill förstås. =)

mvh madde

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

UlrikaD
11/27/06, 4:11 AM
#22

Kommer det att finnas kvar till julträffen i Göteborg? Eller ska man förhandsboka en?

Faxlin
11/27/06, 4:50 AM
#23

#22: Jag skulle nog förhandsboka en om jag var säker på att jag ville ha. Lite trist om de tar slut. Och som jag skrev tidigare, finns inte så många kvar. ;-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

klarsferrets
11/27/06, 7:23 AM
#24

Hej på er alla .

Ni som vill ha formen måste tala om vem ni är o inte bara sända epost adressen till mig jag kan inte sända till en epost adress ju hihi och med adress menar jag gatuadres för o efternamn samt post nummer o ort.det är som sagt lättare att stt sända via posten formen än nätet hihiFlört

Ni måste oxå skriva vem ni är då ni har andra namn på forumet än vad ni hetter ex hej

klarsferrets här / Anna-Carin Klar o.s.v jag kan inte sitta o kulra på vem som är vem

Faxlin
11/27/06, 7:54 AM
#25

haha, kan du inte sitta och gissa vart de ska skickas då? hihi

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

klarsferrets
11/27/06, 9:43 AM
#26

nja det kan va lite svårt dels att sitta på forumet samtidigt som jag då ska ha bank sidan uppe.

sedan har jag ju inte den lösningen att sända via e-mail hihi kan du det .  snääääla kan inte du lära mig hur jag får in grejorna via datorn hihi

sedan vet jag ju inte vad dom vill ha då kan dom ju få vad som helst hihi i och för sig det är ju jul snart så det kan bli en glad översakning kanske hihi

Nettan
11/27/06, 10:07 AM
#27

Klarsferrets: Det är ju superenkelt, man scannar in pepparkaksformen och sänder via datorn sen Räcka ut tungan

Annons:
Flisa
11/27/06, 12:12 PM
#28

oh-oh-oh, vad vackra :D

klarsferrets
11/27/06, 12:15 PM
#29

#27 haaa är det så man gör då ska jag försöka med det hihi

sofie
11/27/06, 1:14 PM
#30

Idag ska jag skicka iväg en pepparkaksform på posten. En liten förtidig julklapp blir det för den som får den :)

Faxlin
11/27/06, 4:49 PM
#31

#30: Fast just en pepparkaksform vill man nog gärna ha lite tidigare. Så man får iller pepparkakorna före jul liksom ;-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Madde
11/29/06, 12:11 AM
#32

Hur går det?? är det någon som har bakat Illerpepparkakor???

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Abstinens
11/29/06, 12:14 AM
#33

Har beställt formen iaf, så får hoppas att den hinns skickas imorgon så jag kan använda den när vi julbakar på lördag :) I sådana fall blir det en massa pepparkaksillrar i vårat hus, kanske t.o.m. utanför pepparkakshuset :)

Smex
11/29/06, 12:39 AM
#34

det blir bak i helgen har jag bestämt mig för. Så blider på hela spektaklet kommer då =)

Annons:
klarsferrets
11/29/06, 9:11 AM
#35

vill bara säga att när ni betalar över internätt till en annan bank än den ni har skälva så räkna med 2-3 arbetsdagar inann jag ser pengarna på kontot.

så fort jag ser att dom finns inne och givet vis av vem så sänder jag det samma dag om jag ser dom före kl:17:30

Abstinens
11/30/06, 8:21 PM
#36

Jag har en liten dum fråga, kanske framgår, men jag undrar endå. i receptet, ska man smälta smöret först och låta det svalna till rumsvarm temperatur, eller ska det var osmält och stå framme tills det blir rumsvarmt, med tanke på att de ska bli en jämn smet så att säga.

klarsferrets
12/1/06, 7:53 AM
#37

#36 ingen fråga är dum i bland ska det va rums tempurerat men inte smält .

Men i peparkaksdeg ska den smältas o sedan låt den svalna av är smöret för varmt då fungerar inte bikarbonaten så bra .

hoppas du förstod

Madde
12/1/06, 11:30 PM
#38

Hur går det är det någon som har bakat illerpepparkakor än???

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Abstinens
12/1/06, 11:43 PM
#39

Nope, men har bakat degen, så imorgon blir det pepparkaksbak, underskattade nog receptet lite och gjorde 2 satser så vi har pepparkaksdeg till en hel pepparkaksstad :)

Madde
12/2/06, 11:04 AM
#40

Jo det blir rätt många pepparkakor per deg. =)) då får du ha lite försäljning. =)) hihi

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Abstinens
12/2/06, 12:59 PM
#41

antingen det, eller öppna tillfälligt café. Nej, ska bygga små pepparkakshus och sätta ut lite varstans i lägenheten :) Slöseri på pepparkaksdeg, men väldans julmysigt. Får dock se till att ställa på säkra ställen, annars lär det finnas pulveriserat pepparkakshus överallt :)

Annons:
Madde
12/6/06, 1:30 AM
#42

#41: Hur många pepparkakor blev det för dig??? Och pepparkakshus???

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Madde
12/13/06, 9:40 PM
#43

puttar den här då den kan ha blivit missad. =)

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Abstinens
12/13/06, 9:46 PM
#44

Hitills finns det ett pepparkakshus, nästan. Hehe, efter alla lussebullar så tröttnade vi snabbt på pepparkakorna, så jag bakar några om dan istället =)

klarsferrets
12/17/06, 1:37 PM
#45

puttar upp denna då jag nu har 4 st kvar till försäljning

Luminor
1/20/07, 2:49 PM
#46

hihi

elinn
1/20/07, 8:28 PM
#47

Jag gjorde illerpepparkakor och tog med till jobbet i julas och fick komentaren "är det dinosaurier". Har ni hört.. dinosaurier?!

// ElinN

Faxlin
1/20/07, 11:43 PM
#48

*Asg* Smakade dinosaurierna gott då? hihi

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Annons:
elinn
1/21/07, 12:01 PM
#49

Jajamensan det gjorde dom haha =)

// ElinN

Madde
1/21/07, 2:49 PM
#50

haha dinosarier, har jag aldrig tänkt på att ser ut som. =)

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Sara
10/2/07, 1:20 PM
#51

Köpte mig en sådan form nu på Flygande Illern. Det börjar ju faktiskt bli dags för pekarkaksbak..

Sara

TottsiGirl
10/2/07, 1:30 PM
#52

Hmm vad förutseende du är sara :) hmm ja kanske skulle man köpa sig en liten illerform och samla lite vuxenpoäng i vinter med att baka lite :)

Yesterday is history, tomorrow is a mystery, but today is a gift. That is why it is called the "present."

Sara
10/2/07, 2:03 PM
#53

Skrattande

Sara

HighLander
10/2/07, 4:04 PM
#54

Jag lyckas aldrig med min kristyr antingen stelnarna det inte. annars blir det för tjockt så det inte går att spritsa. Någon som vet hur det blir perfekt? :)

NoraDede
10/2/07, 4:46 PM
#55

kan man inte få dessa skickade på posten?

Annons:
AlbaStiffler
10/2/07, 4:49 PM
#56

#55> Pepparkakorna? Blir nog smuligt… *skämta lite*

TottsiGirl
10/2/07, 4:55 PM
#57

#55 Skicka ett mail till produktansvarig@skaraborgsillern.se så hjälper hon dig :)

Yesterday is history, tomorrow is a mystery, but today is a gift. That is why it is called the "present."

Madde
10/2/07, 7:55 PM
#58

#55: jo man kan få de skickade på posten.

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Sara
10/2/07, 8:33 PM
#59

Har för mig att Skills bara har en kvar. Sedan får ni köpa från Ahms.

Sara

Smex
10/2/07, 8:48 PM
#60

Har redan en ifrån förra vintern =P

Madde
10/2/07, 9:43 PM
#61

Det stämmer att det bara finns 1 kvar. Så först till kvarn får först mala. =)

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

NoraDede
10/3/07, 1:00 AM
#62

ja då köper jag från ahms senare

Annons:
Norrskenets
10/3/07, 2:50 AM
#63

Jag har köpte den näst sista=9 så nu längtar jag tills jag får hem denSkrattande

#62 den från amhs ser inte likadan ut. http://www.amhs-illertorg.se/shop/product_info.php?cPath=37&products_id=115Se

Se nedan:

Pepparkaksform

Upp till toppen
Annons: