Annons:
Etiketterhälsaartiklar
Läst 7156 ggr
Faxlin
2006-11-26 04:31

Att hålla illern frisk

I det ansvar som det innebär att ha iller, ingår också att ta den till veterinären för regelbundna kontroller, vaccinationer och påbyggnad av dessa.

Denna viktiga del av illerns skötsel bör inledas redan första dagen när du tar hem din iller och fortsätta tills den blir gammal.

Välj ut en veterinär i grannskapet som är specialist på smådjur och som gärna har illervana eller åtminstone är intresserad av att skaffa sig vana av detta ännu lite udda husdjur.

**Hur hittar man en veterinär?
**Be bekanta som har iller att rekomendera en veterinä eller ett djursjukhus i närheten.
Ta reda på vilka tjänster som erbjuds, vad det kostar, vilka öppettider som är och vart man vänder sig i akutfall.

**Vad ska veterinären göra?
**När du får hem din iller börjar du med att registrera den hos veterinären du valt ut. Är det en valp och den är inköpt hos en seriös ppfödare så är den redan veterinärbesiktad.

Om din valp eller omplacering kommer till dig utan veterinärbesiktning så åker man in och fixar en veterinärbesiktning omedelbart. Detta för att få en fullständig medicinsk kontroll för att försäkra dig om att illern är fullt frisk.

Om du misstänker att din iller inte är frisk bör du ta den till en veterinär snarast möjligt. Att försöka sig på att bota illern själv är inget jag rekomenderar. Detta då illern i sig är otroligt envisa så de visar inte alltid hur sjuka de är egentligen. Att vänta kan göra att illerns tillstånd hinner bli så försämrad att den inte orkar med behandlingen eller en operation. Att vänta kan innebära en skillnad på liv och död.

Åk hellre en gång för mycket än en gång för lite.

Glöm inte att teckna en försäkring. Den hjälper dig att ha råd att hålla din iller frisk.

Av: ÅsaF

Datum för publicering

  • 2006-11-26

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Annons:
Madde
2006-11-27 01:36
#1

Bra artikel åsa. =)

Medarbetare på Iller.ifokus och Sajtvärd på vin.ifokus.

Ferret.YinniZ
2006-11-27 09:50
#2

Mycket bra artikel!=)

fick en liten fråga som dök upp i huvudet: Hur ofta bör man gå till vätrinären för en kontroll? handlar det om en gång per år? en gång i kvartalet?…=)

Smeagol
2006-11-27 15:09
#3

Mkt bra artickel åsa. Synd att de veterinärerna här i mora inte är så duktiga på iller=( När vi misstänkte att smeagol hade förstoppning så sa de att vi skulle åka till Falun. Men när vi ringde falun så sa dem att vi kunde ju rönka smeagol i mora. Så de blev mora till slut ändå. Men ja menar när vi kastrerade smeagol så tyckte de att vi skulle ge han ligth foder??!! ööö.. Ja som tur så fick man hjäl ifrån olika illerforum. Man ska nog läsa på en hel del själv för att våga ta illern till veterinären.

Om man själv inte vet vad det är för fel och de har ingen aning vad gör man då??

Faxlin
2006-11-27 16:26
#4

#2: Jag tycker man ska kräva en liten hälsokontroll av veterinären när man vacinerar. Det ska de göra ändå egentligen för att se att illern är frisk och klarar en vacinering. En iller som bär på en infektion tar inte emot vacinet på samma sätt som en frisk iller gör nämligen.
Så svaret från mig är en gång per år i alla fall. Och då är det väl smart att ta det vid vacineringen när man ändå åker dit.

#3: Ja här sätter du fingret på det problem som vi iller ägare ofta slåss mot. Okunskapen hos veterinärer. Man får helt enkelt söka upp veterinär i alla fall och kräva svar. Jag brukar tvinga mina veterinärer att ringa till Torkel Falk om jag är rådvill och de inte vet. Oftast har jag rätt bra hum om vad som är fel när jag åker in, eller åtminstone så mycket koll att jag vet om jag kan avvakta eller inte. Vilkjet innebär att jag helt enkelt inte åker hem med min iller förns jag fått svar. De får göra allt. KJalla in folk för kontraströntgen och sådant. En riktigt jobbig matte är jag då något är fel. Så mitt råd är, kräv svar. Kräv att de ringer till Torkel.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

emoflickan
2006-11-27 16:32
#5

Instämmer med Åsa att man kan göra en liten kontroll vid vaccinering. men sen tycker jag att när illern blir lite äldre dvs 3-4 år så tycker jag att man ska göra en grundligare koll varje år där man tar blodprov för att kolla glukosvärde samt kanske kollar om det är några binjureproblem. Och att tillägga, om man misstänker att illern är sjuk och det ändå inte visar ngt på blodproven så gör ett ultraljud! Vi hade inte vetat om att Bilbo hade insulinom om jag inte hade insisterat på ett ultraljud.

elinn
2006-11-27 17:42
#6

#4, #5 Vad menas med att göra en "liten koll vid vaccinering"?

Lyssna på hjärtat är det enda jag kan komma på men vad mer?

// ElinN

Annons:
Missy
2006-11-27 18:40
#7

Ja det är synd att det finns så lite veterinärer som har bra koll på illrar oftast har dom dock säkert någon kollega dom kan höra med, tycker som åsa skriver att man får helt enkelt inte ge sig förrens dom fått rätt på vad det är. Sen även om illrar är lite speciella så yttrar sig många sjukdomar på samma sätt hos de olika arterna ändå så det är nog bäst att ta det säkra före det osäkra att gå till veterinären om ens djur beter sig annurlunda än det brukar. Tyvärr hör man ofta om djurägare som "leker" veterinär och försöker bota sina djur själva, vilket i värsta fall slutar med att djuret dör. Finns skräckexempel angående personer som fått örondroppar till sin katt tex och sen använt dessa till ett annat djur i familjen vilket resulterat i att djuret dött då trumhinnan tyvärr varit sprucken och örondropparna nått hjärnan! Det är alltså viktigt att alltid kolla upp såna här grejor innan man exprementerar .Forum kan vara ett bra komplement för att få tips vad man kan be sin veterinär ta prover på men när inte ens en veterinär kan ställa diagnos över telefon ska man nog inte lita blindt på vad som anses vara problemet även om det finns en hel del kunniga personer på olika forum. Känner man att man inte litar på sin veterinär är det istället viktigt att byta.. Angående hur ofta man bör gå på hälsokontroll så tror jag att en gång per år gott kan räcka då det handlar om unga individer. Handlar det om medelålders kan man ta en gång i halvåret och handlar det om äldre individer kan man till och med göra tätare besök. Detta kan man som tidigare skrivits göra i samband med den årliga vaccineringen när det rör sig om yngre djur. I en sådan hälsoundersökning kan tex kontroll av öron, ögon, igenomkänning efter eventuella knutor, lyssning på hjärta, känna så magen känns som den ska, vilket kan vara omöjligt ifall inte denna är måttligt full till full. En annan sak som jag rekomenderar är att ta tandsten. Visst innebär detta en risk i och med sövning men många gånger när man tar hemma kan man göra mer skada än nytta och ett stort plus är att illern slipper den smärtsamma behandlingen då man ofta använder sig utav ultraljud vilket går mycket snabbt och är helt smärtfritt. Hos äldre individer kan det även vara bra att ta blodprov och man kan hos olika djurarter ta spontana prover på det som brukar vara vanligt förekommande inom just den arten med ökad ålder.

Faxlin
2006-11-27 19:15
#8

#7: Tackar missy, känner likadant med folk som själva leker veterinärer. Därför jag kan ge tips på vad jag tror det kan vara, men alltid rekomenderar veterinärbesök. Men jag brukar också om jag misstänker något specifikt be dem att kolla lite extra med till exempel kontraströntgen. Den kostar lite mer, men vissar också dessto mer. Sådant man kjan missa med en vanlig röntgen.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Upp till toppen
Annons: